Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

42Onderzochte producten

33Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote mascara test 2022. Hier stellen we alle mascara’s voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste mascara voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een mascara wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Mascara is een cosmetisch product waarmee je je wimpers kunt kleuren, verlengen en verdikken. Tegelijk kun je je ogen definiëren en benadrukken.
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen wateroplosbare en waterbestendige mascara. Beide soorten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.
 • In water oplosbare mascara is zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Waterproof mascara, daarentegen, is geschikt als je heel actief bent, bijvoorbeeld bij sporten of zwemmen.

Beste Mascara: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een mascara koopt

Koop je mascara bij een drogist of bij een professionele make-up winkel?

Er zijn veel verschillende merken, kwasten en kleuren. Het is niet gemakkelijk om de juiste mascara te kiezen. Of het een mascara uit het laaggeprijsde segment moet zijn, is helemaal aan jou. In principe kun je zeggen dat de drogisterijproducten volkomen toereikend zijn voor dagelijks gebruik.

Mascara Mädchen

Het assortiment voor mascara’s is overweldigend, er zijn veel verschillende modellen in verschillende prijsklassen. Een dure prijs garandeert echter niet altijd een perfect resultaat. Zelfs goedkopere mascara’s geven een goed resultaat als je het juiste borsteltje voor je wimpers hebt gevonden. (Foto: Taylor Hernandez / unsplash.com)

Als je er zeker van wilt zijn dat je mascara perfect past bij een speciale gelegenheid, zoals een huwelijk, kun je ook gaan voor een product uit het hogere prijssegment.

In principe gaat het echter niet om het merk of de prijs, maar om de soort kwast. De rondingen en de haartjes bepalen uiteindelijk of je mascara het gewenste effect bereikt. Bespaar jezelf dus het geld en besteed meer tijd aan het uitzoeken welke borstel aan je behoeften voldoet.

Welke ingrediënten moeten vermeden worden in mascara?

Het is belangrijk om uit te zoeken welke ingrediënten er in je mascara zitten voor je hem koopt. Deze zijn cruciaal voor de kwaliteit van de mascara. Maar je moet het vooral doen omwille van je gezondheid.

Veel namaakproducten, maar ook bekende fabrikanten, gebruiken ingrediënten die zeer gevaarlijk voor de gezondheid kunnen zijn. Je mascara mag nooit de volgende ingrediënten bevatten:

 • Nitrosaminen
 • Kunstmatige geurstoffen
 • Ingrediënten met het achtervoegsel “-paraben

Nitrosaminen behoren tot de meest kankerverwekkende stoffen van allemaal. Ze worden ervan verdacht tumoren in de lever en de nieren te veroorzaken. Geuren kunnen zich afzetten in vetweefsel en allergieën opwekken. Parabenen zitten vaak in mascara als conserveringsmiddel.

Ze werken als hormonen in je lichaam en zijn daarom bijzonder gevaarlijk voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en pubers die door de puberteit gaan. Je moet ervoor zorgen dat je deze stoffen vermijdt, om je lichaam geen onnodige schade toe te brengen.

Welke mascarakleur is geschikt voor mij?

In principe moet je mascarakleur bij je outfit passen. Het is belangrijk dat je geen make-up kleur gebruikt die niet bij je outfit of de gelegenheid past. In het algemeen kan een vrouw met lichte ogen beter een donkere mascarakleur gebruiken. Anderzijds kan iemand met een donkere oogkleur beter voor een gouden tint gaan.

Als je contrasterende tinten gebruikt, vallen je ogen nog meer op tussen de rest van je make-up. Voor een zeer intense kleur kan de mascara in verschillende laagjes aangebrachtworden. Dit intensiveert de kleurpigmenten en laat je ogen nog meer opvallen.

Je kunt een mooi accent aan je outfit geven door eerst zwarte mascara op je wimpers aan te brengen en dan over de punten van je wimpers te gaan met een gekleurde mascara.

Bruine mascara maakt je wimpers dikker en laat je ogen er heel natuurlijk uitzien. Pruimkleuren laten je ogen heel groot lijken en geven je een heldere blik. Een blauwe tint is vooral goed als je een opvallende oogmake-up wilt maken voor een bijzondere gebeurtenis.

Als je een voorkeur hebt voor katogen, is groen je kleur. Smokey ogen doe je het best met antraciet.

Welke soorten mascaraborsteltjes zijn er en wat is hun doel?

Er zijn zes basissoorten mascaraborsteltjes:

 • Rechte borstels
 • Elliptische borstels
 • S-vormige borstels
 • Halve maanvormige borstels
 • Precisie/kamkwasten
 • Bolvormige borstel
Wist je dat de eerste mascara in Chicago werd gemaakt? De zus van een postorderbedrijf probeerde haar wimpers te mascareren met vaseline, as en kolenstof. Dit experiment gaf aanleiding tot het idee van een mascara die tot op de dag van vandaag verder ontwikkeld is

Wat doet een rechte borstel?

Dit model behoort waarschijnlijk tot de standaarduitrusting van elk cosmeticatasje, want het is de bekendste en meest klassieke vorm. De applicator zorgt voor dikke wimpers en een heel natuurlijke blik. Het feit dat de borstelharen van gelijke lengte zijn en dat de borstel recht is, geeft hem een beslissend voordeel.

De mascara kan veel mascara op de wimpers afgeven. Het resultaat is aanzienlijk meer dichtheid en lengte tussen de wimperhaartjes. Als je een natuurlijke look wilt terwijl je weinig tijd in make-up investeert, is dit penseel iets voor jou.

Je wimpers zien er trouwens nog volumineuzer en dikker uit als je zwarte mascara gebruikt.

Is de elliptische borstel geschikt voor mijn behoeften?

Als je korte, fijne of weinig wimperhaartjes hebt, maar toch in een paar eenvoudige stappen definitie aan je wimpers wilt geven, ga dan voor een elliptische applicator. Het maakt je wimpers dikker en brengt meer dichtheid rond je ogen.

Het penseel heeft als voordeel dat het vooral je middelste wimperlijn accentueert. Dit heeft vaak de neiging om vliegenpoten te vormen na het aanbrengen van mascara.

Dit betekent dat de wimpers aan elkaar kleven. De applicator onderscheidt zich door zijn dikke borstel, die bestaat uit dicht op elkaar geplaatste borstelharen. Het resultaat van deze vorm: elk haartje kan afzonderlijk door de borstel opgepakt worden en vliegenpootjes worden voorkomen.

Maar wees voorzichtig, want te veel mascara op de wimpers kan je make-up er onnatuurlijk en overdreven uit laten zien.

Wat kan ik bereiken met het S-vormige penseel?

Als je wimpers verschillende lengtes hebben is het moeilijk ze op te maken. Maar met de S-vormige borstelkop moet het je gemakkelijker afgaan. De dikke, lange borstelharen aan het handvat en de kortere borstelharen naar de punt toe helpen je om zelfs de kortste haartjes te vangen en je wimpers volumineuzer te laten lijken.

Bij het aanbrengen van make-up valt vaak op dat de buitenste en binnenste wimpers niet goed kunnen worden gemascaradeerd omdat de borstelkop te dik is of de vorm van de applicator niet geschikt is om tot ver in de ooghoeken te reiken. Hierdoor kunnen de ogen erg klein lijken. Dit kan voorkomen worden met de S-vormige borstel.

Tip: Als je een bril draagt, gebruik dan deze mascara. De glazen van je bril doen je ogen klein lijken. Met het volume van de mascara kun je dit effect tegengaan en je ogen zien er open en groot uit.

Soort borsteltje Richten
Recht Dikke wimpers
Elliptisch Gedefinieerde wimpers
S-vormig Volumineuze wimpers
Halvemaan Vegende wimpers
Precisie/kamborstel Precisiewimpers
Sferisch Scheiding van wimpers

Is de halvemaanvormige kwast geschikt voor mij?

Als je ’s morgens niet veel tijd hebt voor make-up en overdag een natuurlijke make-up wilt, geef je de voorkeur aan het halvemaanvormige penseel. Je krijgt zwierige wimpers die je oog optisch openen. De gebogen vorm van de applicator maakt het mogelijk de kleinste haartjes te bereiken en een gelijkmatige wimperkrul te creëren.

Terwijl je de mascara aanbrengt, krijgen je wimpers een beetje lift. Dit duurt de hele dag. Dit borsteltje is heel geschikt voor vrouwen met lange en stugge wimpers.

Wat kan de precisie- / kamborstel doen?

Dit mascaraborsteltje zorgt ervoor dat je wimpers niet aan elkaar plakken. Als je de neiging hebt je make-up met mascara uit te smeren, helpt het precisiepenseel je. De borstelharen zijn gelijkmatig kort en het borsteltje is meestal van siliconen gemaakt.

Deze eigenschappen maken dat er maar een kleine hoeveelheid mascara vrijkomt. Dit geeft je veel betere controle over de toepassing. Door de dunne vorm van het penseel kun je zelfs de moeilijkste plekjes in de binnenste ooghoek bereiken.

Wat zijn de voordelen van de bolvormige borstel?

Met dit borsteltje kun je preciezer werken en de afzonderlijke wimpers beter bereiken. Het resultaat is perfect gescheiden en lange wimpers. Dit penseel is vooral geschikt voor de onderste wimpers. De juiste toepassing vergt echter wat oefening.

De borstelkop is verkrijgbaar in verschillende versies. In sommige gevallen bestaat het uit slechts één bal, maar het is ook mogelijk dat het uit twee of drie aaneengeregen ballen bestaat. Deze toename maakt het mogelijk de wimpers nog beter te bereiken. Dit maakt het borsteltje geschikt, zelfs als je korte of heel weinig wimpers hebt.

Wat zijn de alternatieven voor mascara en wat zijn hun voor- en nadelen?

Er zijn drie alternatieven voor mascara:

 • Wimpers verven
 • Wimperlift
 • Wimper extensions

Wimperverf is verkrijgbaar in drogisterijen of op het internet. De kosten liggen hier tussen drie en tien euro. Een voordeel van kleuren is dat je de procedure thuis kunt doen. Voor deze procedure moet je echter ongeveer 30 minuten uittrekken. Daarna moet je om de twee tot drie weken je haar opnieuw verven.

Het resultaat is donkere wimpers. De kleurstof is echter niet in staat de wimpers langer en dikker te doen lijken. Hiervoor zou het nog nodig zijn om bij te werken met een mascara. Het kan gebeuren dat de ogen gaan branden bij het aanbrengen van de wimperverf. Als dit het geval is, moet de kleur grondig afgewassen worden.

Voordelen
 • Geen vastplakken van de wimpers
 • Kost 3-10 euro
 • Duurt ongeveer 30 minuten
 • Kan zelf gedaan worden
Nadelen
 • Wimpers lijken niet dikker en langer
 • Geeft geen wimperkrul
 • Oogirritatie mogelijk

Een wimperlift kan alleen in een schoonheidssalon uitgevoerd worden. De behandeling duurt ongeveer een uur en kost 35 tot 70 euro. Een nieuw bezoek is nodig na zes weken. De wimperlift geeft je een expressieve blik en volumineuze wimpers.

Dit liftend effect is echter pas na twee dagen zichtbaar. In de prijs is ook het verven van je wimpers inbegrepen. Dit betekent dat make-up niet nodig is.

Voordelen
 • Blijft tot 6 weken zitten
 • Expressieve blik en volumineuze wimpers
 • Geen dagelijkse mascara nodig
Nadelen
 • Behandelingstijd één uur
 • Liftend effect pas na 2 dagen zichtbaar
 • Cosmeticastudio nodig

Wimperextensions zijn het duurste en meest tijdrovende alternatief. Een behandeling in een schoonheidssalon duurt één tot twee uur. Er worden kunstmatige extensies in de wimperlijn aangebracht, die ervoor zorgen dat de wimpers er blijvend lang uitzien. Er is geen vegen mogelijk omdat de extensions al gekleurd zijn.

Dit bespaart ook de noodzaak van make-up. Als je deze optie kiest, kost de eerste behandeling 80-350 euro en de navulling na drie tot vier weken kost telkens 70-150 euro. Zorg ervoor dat je bij het reinigen van je gezicht alleen olievrije producten gebruikt, anders zullen je extensions uitvallen.

Voordelen
 • Permanente lange wimpers
 • Geen vlekken mogelijk
Nadelen
 • Behandeltijd 1-2 uur
 • 80-350 euro eerste behandeling
 • 70-150 euro navulling
 • Alleen olievrije producten voor gezichtsreiniging

Besluit: Welke soorten mascara zijn er en welke is de juiste voor mij?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten mascara:

 • In water oplosbare mascara
 • Watervaste Mascara
 • Organische Mascara
 • Conventionele Mascara

Elke soort mascara heeft verschillende eigenschappen die verschillende voordelen en nadelen met zich meebrengen. Iedereen heeft verschillende voorkeuren als het om make-up gaat, de een geeft de voorkeur aan een natuurlijke make-up en de ander wil zoveel mogelijk blikken trekken.

Wist je dat je zelden waterproof mascara moet gebruiken? Vooral waterproof mascara kan erg hardnekkig zijn bij het verwijderen van make-up, wat een teken is van sterk hechtende chemicaliën. Deze chemicaliën kunnen irritatie aan het oog veroorzaken.

Het is niet gemakkelijk om de juiste mascara te vinden tussen de vele kleuren en vormen die verkrijgbaar zijn. De volgende rubrieken zijn bedoeld om je te helpen een mascara te vinden die aan je behoeften voldoet. We laten je kennismaken met alle hierboven genoemde soorten mascara en tonen je de voor- en nadelen van elk.

Wat zijn de kenmerken van wateroplosbare mascara en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

In water oplosbare mascara heeft het enorme voordeel dat het zacht is voor de wimpers. Dit komt omdat het zonder veel druk of wrijven verwijderd kan worden. Het bevat ook minder was dan waterproof mascara, wat betekent dat het gemakkelijk kan vlekken als het nat is.

In water oplosbare mascara is bijzonder geschikt voor make-up beginners die het eerst willen uitproberen. Als er een foutje mocht gebeuren bij het aanbrengen van mascara op de ogen, kan dat snel gecorrigeerd worden.

Voordelen
 • Zacht voor de wimpers
 • Gemakkelijk te verwijderen
Nadelen
 • Vlekken en uitlopen mogelijk
 • Zet in de loop van de dag uit

Zogenaamde “panda-ogen” zijn vaak het gevolg van in water oplosbare mascara, omdat die zich in de loop van de dag op je onderste ooglid afzet en vlekt. Het vlekt ook als het in contact komt met vocht. Dit betekent dat als je huilt, het regent of je zweet tijdens het sporten, je mascara zal uitlopen en je het moet corrigeren.

Waarvoor wordt waterproof mascara gebruikt en wat zijn de voordelen en nadelen?

Als je weet dat je de hele dag op stap gaat of met vrienden naar het zwembad, dan is waterproof mascara de beste keuze. Het vlekt niet en zorgt ervoor dat de mascara niet neerslaat. Dit voorkomt dat je de hele dag door aanpassingen moet doen.

Mascara Portrait

De krul van je wimpers blijft de hele dag mooi omdat waterproof mascara meer was bevat. Bij deze mascara moet je er wel voor zorgen dat de oogzone zo vetvrij mogelijk is voor je de mascara aanbrengt, zodat hij goed aan de wimpers kan hechten. (Foto: Pete Bellis / unsplash.com)

De reden hiervoor zijn de ingrediënten in de make-up. Om het waterdicht te maken worden meer hydrofobe, of waterafstotende, stoffen gebruikt. Dit zijn stoffen die olie bevatten. Daarom heb je ook een make-up remover nodig die zo veel mogelijk olie bevat, zodat je de mascara zonder problemen kunt verwijderen.

Voordelen
 • Houdt de krul vast
 • Geen vlekken
 • Lang dragen
Nadelen
 • Moeilijk te verwijderen
 • Wimpers kunnen breken/uitvallen
 • Gevoelige oogzone wordt belast

Omdat waterproof mascara erg goed hecht, moet er veel druk uitgeoefend worden om hem te verwijderen. Het gevolg is dat wimpers brekenof zelfs uitvallen. Het wrijven vormt ook een zware belasting voor de gevoelige oogzone en er kunnen rimpels ontstaan.

Voor wie is biologische mascara geschikt en wat zijn de voordelen en nadelen?

Als je gevoelige ogen hebt, is biologische mascara aan te bevelen voor jou. Siliconen, parabenen en synthetische kleuren, geurstoffen en conserveringsmiddelen zitten niet in deze producten. Dit maakt biologische mascara’s veel gezonder voor je oogzone.

Maar door het ontbreken van chemische stoffen moeten een paar compromissen gesloten worden. De mascara is snel bederfelijk omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten. Bovendien blijft de biologische mascara maar kort zitten.

Het moet daarom verschillende keren per dag opnieuw aangebracht worden om het effect te behouden.

Voordelen
 • Goede productcompatibiliteit
 • Milieuvriendelijk
 • Zonder dierproeven
Nadelen
 • Vervalt snel
 • Korte draagtijd
 • Niet waterbestendig
 • Laag kleurenspectrum

Als je toch besluit een natuurlijke mascara te gebruiken, let er dan op dat die alleen in wateroplosbare vorm verkrijgbaar is. Bovendien is het kleurenspectrum veel beperkter dan bij gewone mascara.

Wat zijn de eigenschappen van traditionele mascara en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Je vindt in het assortiment conventionele mascara met een verscheidenheid aan verschillende mascara combinaties. Er is een ruime keuze aan kleuren, maar ook de vormen van de mascaraborsteltjes zijn heel verschillend. Zo kun je het aan je behoeften aanpassen.

Kenmerkend voor de gewone mascara is dat hij lang gebruikt kan worden omdat er conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn. Door de aanwezigheid van siliconen blijft de mascara op je wimpers beter en vooral langer zitten zonder af te brokkelen of te vlekken.

Voordelen
 • Lang dragend
 • Zeer waardevol
 • Langhoudend
Nadelen
 • Vaak op dieren getest
 • Kan allergieën veroorzaken
 • Bevat siliconen, parabenen, synthetische conserveringsmiddelen
 • Vaak gevaarlijke, kankerverwekkende ingrediënten

Maar ook bepaalde chemische ingrediënten kunnen allergieën opwekken. Daarom is het aan te raden je te informeren over de stoffen die je niet in je mascara wilt, voordat je hem koopt.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om mascara’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte willen we je laten kennismaken met factoren die een rol spelen bij het kopen van een mascara. Je kunt deze factoren gebruiken om te vergelijken welke mascara voor jou het beste is. Samengevat zijn dat:

 • Vullende hoeveelheid
 • Verpakkingsgrootte
 • Kleur
 • Voedend effect
 • Natuurlijke cosmetica
 • Dierproeven

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk van de koopcriteria inhoudt, zodat je er rekening mee kunt houden bij je aankoopbeslissing.

Vullende hoeveelheid

Op het eerste gezicht zien de meeste mascara’s eruit alsof ze veel mascara bevatten. Het is echter altijd de moeite waard de achterkant goed te bekijken, want verpakkingen kunnen vaak misleidend zijn.

De vulhoeveelheden kunnen variëren tussen fabrikanten, maar ook binnen een produktlijn. Vaak merk je dit feit in de winkel niet eens op. In veel gevallen letten de mensen alleen op de prijs. Als de prijs hoog is, heeft de mascara in kwestie de neiging van de shortlist te vallen.

Er moet echter rekening mee gehouden worden dat een hogere prijs ook kan staan voor een grotere vulhoeveelheid. Als er meer mascara op zit, betekent dit ook dat het langer blijft zitten. Dit betekent dat je minder vaak nieuwe mascara hoeft te kopen.

Het kan zelfs gebeuren dat de prijs aanvankelijk hoog lijkt, maar door de grotere vulhoeveelheid en de langere gebruiksduur is de dure mascara over een langere periode eigenlijk goedkoper.

Verder moet je van tevoren bedenken voor welke gelegenheden je je mascara zult gebruiken. Als je bijvoorbeeld een speciale mascara nodig hebt voor een bepaalde gebeurtenis, is het aan te raden een kleine hoeveelheid te gebruiken.

Zo ben je er zeker van dat je de mascara opgebruikt en niet na een paar maanden hoeft weg te gooien.

Verpakkingsgrootte

Het is belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de mascara zult gebruiken. Als je alleen thuis mascara gebruikt, is het een goed idee om een mascara te kopen waar veel product in zit, want hij zal elke dag gebruikt worden en moet zo lang mogelijk meegaan.

Zoek je bijvoorbeeld een mascara voor in je werktas of handtas, dan is een kleine, ruimtebesparende versie voordelig. Je kunt deze in veel winkels kopen als proefverpakking.

Met een paar milliliter inhoud zijn ze snel opgebruikt en gemakkelijk op te bergen als je onderweg bent. Zo blijft er genoeg ruimte over voor je portemonnee en sleutelbos.

Omdat de kleine monsters snel op zijn, beginnen ze niet te brokkelen. Bij een grote mascara zou het jammer zijn als hij na een paar maanden in de tas weggegooid moest worden omdat hij uitgedroogd was.

Kleur

Als je gekleurde mascara wilt kopen, moet je van tevoren aan twee dingen denken. Hoe vaak zal ik mijn mascara dragen? Welke outfits in mijn garderobe passen bij deze kleur? Als je mascara koopt omdat je de kleur mooi vindt, gebruik je hem misschien niet.

Dit kan komen doordat er geen kleren in je garderobe zijn die bij de kleur van de mascara passen. Neem daarom eerst een kijkje in je garderobe en bedenk van tevoren welke mascara bij je look zou passen.

Je kunt het beste een mascarakleur kiezen die bij verschillende van je outfits past. Als je eenmaal een kleur gekozen hebt, bedenk dan hoe vaak je die zult dragen. Afhankelijk van of je het vaak of weinig gebruikt, kun je een geschikt mascaragrootte bepalen.

Om je oogmake-up wat afwisseling te geven, kun je ook verschillende kleine gekleurde mascarapakketjes kopen. Dan kun je, afhankelijk van de gelegenheid en je stemming, je make-up vaker veranderen.

Voedend effect

Zowel conventionele als biologische mascara hebben een voedende werking. Er is echter een doorslaggevend verschil. In gewone mascara worden alleen chemische stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Biologische mascara, daarentegen, gebruikt alleen plantaardige ingrediënten.

Mascara Frau

In gewone mascara worden paraffine en synthetische siliconenoliën gebruikt. Polyethyleenglycolen worden toegevoegd zodat deze olieachtige en waterige ingrediënten kunnen samengaan. (Foto: Caju Gomes / unsplash.com)

Van deze chemische emulgatoren is bekend dat ze kankerverwekkende stoffen bevatten. Deze kunstmatige stoffen zijn dus niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kunnen ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

De biologische mascara gebruikt plantaardige oliën en wassen voor het voedende effect. Olijf- en arganolie, en ook rozen- en carnaubawas, zorgen voor de soepelheid van je wimpers.

Medicinale planten, meervoudige suikers uit gist en zaadoliën, daarentegen, bieden je een rijke verzorging. Emulgatoren gemaakt van plantaardige vetzuren, vetalcoholen en suiker worden gebruikt om deze stoffen te mengen. Omdat alleen zuiver plantaardige stoffen worden gebruikt, is er geen belasting voor het milieu of voor jou.

Nodig voor Conventionele mascara Biologische mascara
Gladheid Synthetische siliconen Olijfolie,Arganolie,Rozenwas,Carnaubawas
Verzorging Paraffine Geneeskrachtige planten,Meervoudige suikers uit gist,Zaadoliën
Het combineren van de stoffen met behulp van Polyethyleenglycolen Plantaardige vetzuren,Vette alcoholen,Suiker

Natuurlijke cosmetica

Natuurlijke cosmetica in de mascarasector staan bijna op gelijke voet met conventionele mascara’s. Intussen is de industrie zo ver ontwikkeld dat er nauwelijks nog verschillen te bespeuren zijn. Het enige euvel is de waterbestendigheid. Dit is nog niet mogelijk met biologische mascara.

Dit komt omdat gewoonlijk siliconenoliën en paraffinederivaten gebruikt worden om mascara watervast te maken. Maar omdat die niet in natuurlijke cosmetica mogen, is het niet mogelijk ze te produceren.

Tot nu toe is er ook geen plantaardig substituut voor gevonden. Om de hoogst mogelijke minimale houdbaarheid van de biologische mascara te bereiken, worden alcoholen, etherische oliën en plantenextracten gebruikt.

Deze stoffen zorgen ervoor dat bacteriën die door de borstel dringen op de best mogelijke manier gedood worden. Het moet wel gezegd worden dat natuurlijke mascara een kortere houdbaarheid heeft.

Terwijl conventionele mascara 3-6 maanden meegaat, moet biologische mascara maar 2-3 maanden gebruikt worden. Vitamine E zorgt ervoor dat de natuurlijke vetten en oliën in de mascara niet ranzig worden. Als dit het geval was, zou de mascara afbrokkelen en niet op de wimpers kunnen hechten.

Als je geneigd bent allergisch te zijn voor bepaalde chemische stoffen, kun je overwegen een natuurlijke mascara te kopen.

Dierproeven

In Duitsland zijn dierproeven voor de schoonheidsindustrie sinds 1998 verboden. Het probleem is dat de proeven nog steeds in grote landen als China worden uitgevoerd. Daar mogen deze proeven officieel nog steeds plaatsvinden.

Maar zelfs als bedrijven adverteren met “geen dierproeven”, komt dat niet noodzakelijk overeen met de waarheid. Vaak wordt vermeld dat de eindproducten niet op dieren zijn getest. Er is vaak niets mis met deze uitspraak.

Het probleem is echter dat de grondstoffen die nodig zijn voor het eindproduct op dieren getest zijn. Op het internet zijn veel lijsten van dierproefvrije fabrikanten te vinden. Ook grote make-up producenten zijn op deze lijsten vertegenwoordigd.

Het probleem met de merkenlijsten is dat niet alle producten van de fabrikant op dieren getest hoeven te zijn. Dit betekent dat de consument niet precies kan zien om welke producten het gaat.

Intussen is het onderzoek zo ver gevorderd dat het gedeeltelijk mogelijk is om make-up produkten te testen op kunstmatig gekweekt weefsel. Deze variant is veel rendabeler voor de bedrijven. Het duurt echter jaren voordat een nieuwe procedure officieel voor proeven gebruikt kan worden.

Wetenswaardigheden over mascara

Welke mascaratechniek is geschikt voor mijn oogvorm?

Ja, er zijn inderdaad verschillende mascaratechnieken om je ogen perfect te accentueren en je oogvorm te flatteren. Ook de keuze van de mascara speelt een beslissende rol. De volgende tabel laat je zien welke technieken je voor je ogen moet gebruiken.

Oogvorm Techniek Mascara
Kleine ogen Kleur alleen de bovenste wimperlijn en benadruk vooral het hoogste punt van uw ooglid. Breng de make-up aan op alle wimpers voor de eerste laag en alleen van het midden naar de ooghoek voor de tweede laag. Het is het beste om een volumiserende mascara te gebruiken.
Grote ogen Hier kun je alle technieken gebruiken. Kleur ook de onderste wimperlijn. Je mag jezelf gelukkig prijzen: je kunt alle variaties gebruiken en stoom afblazen!
Ronde ogen Als je ronde ogen hebt, inkt dan alleen het bovenste ooglid en slechts een beetje inkt. Het is het beste om een volumiserende mascara te gebruiken.
Droopy oogleden Geef uw wimpers een zo lang mogelijke kleur en accentueer ze vooral op het hoogste punt van uw wenkbrauw. Gebruik een verlengende mascara. Een kleine tip: gebruik vooraf een wimperkruller voor het beste resultaat.
Dichtgeknepen ogen  Benadruk vooral de buitenste hoeken van je wimpers en breng mascara direct op de wimperlijn aan. Tint hier in twee lagen: eerst alle wimpers, dan alleen de buitenste hoeken. Gebruik een mascara met een fijn, dun borsteltje.
Ogen wijd uit elkaar Benadruk vooral de binnenhoeken van de ogen. Breng mascara aan op alle wimpers voor de eerste laag, alleen op de binnenste ooghoek voor de tweede laag. Gebruik een mascara met een fijn, dun borsteltje voor het eerste laagje. Breng een volumiserende mascara aan in de binnenste ooghoeken.

Wat kun je doen als je mascara afbrokkelt?

Een heel eenvoudige en snelle methode is het gebruik van een waterbad. Je vult een bakje met heet water en laat je mascara er een paar minuten in zitten. Als je het er daarna uithaalt, is het weer vloeibaar en kun je het zonder problemen gebruiken.

Het is echter niet aan te raden dit proces verschillende keren te herhalen. Als je mascara afbrokkelt, is dat een teken dat hij oud is.

Als je mascara meer dan 3 maanden oud is, gooi hem dan in de vuilnisbak. Dit komt door ziektekiemen. De lucht die erin gepompt wordt als je de borstel inbrengt, zorgt ervoor dat ze in het bakje terechtkomen. Hoe langer je mascara gebruikt, hoe meer deze ziektekiemen zich kunnen vermenigvuldigen.

Conjunctivitis kan het gevolg zijn als de verouderde mascara in je oog terechtkomt.

Hoe breng je mascara op de juiste manier aan?

Gebruik eerst een wimperkruller, die je direct op de wimperlijn plaatst en naar boven beweegt. Dit geeft je wimpers de juiste krul. Trek vervolgens je kwast uit de houder zonder te pompen. De applicator moet evenwijdig aan je bovenste wimperlijn staan.

Begin nu de mascara aan te brengen vanaf de basis van de wimpers tot aan de punt. Herhaal deze stap tot je wimpers gelijkmatig gekleurd zijn.

Als je nog intensere en volumineuzere wimpers verkiest, kun je de mascara met zigzag bewegingenaanbrengen. Houd het penseel dan loodrecht op je onderste wimperlijn en veeg het langzaam langs je wimpers. Neem tenslotte je wimperkam en scheid de aan elkaar geplakte wimpers tot alle haartjes los zijn.

Kunnen dragers van contactlenzen zonder problemen mascara dragen?

Over het algemeen kunnen dragers van contactlenzen mascara dragen. Je moet er echter op letten dat het geen wimperverlengende mascara is. De vezels die erin zitten kunnen loslaten en in het oog terechtkomen. Er is echter ook mascara speciaal ontwikkeld voor dragers van contactlenzen.

Als je mascara wilt gebruiken ondanks het dragen van lenzen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden in je make-up routine.

Het is belangrijk om je contactlenzen in te doen voor je make-up aanbrengt. Je mascara zou kunnen vlekken en via je vinger op je contactlens kunnen komen. Het is ook belangrijk om je contactlenzen uit te doen voor je je make-up verwijdert.

Door erover te wrijven terwijl je je make-up verwijdert, kunnen onzuiverheden in je oog terechtkomen en je lenzen beschadigen.

Afbeelding bron: Bru-nO / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies