Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

26Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

48Verzamelde opmerkingen

Mayonaise ontstond rond 1756 in de Menorcaanse havenstad Mahón. Daar werd een koudgeroerde witte saus geserveerd om de Franse overwinning op de Britse bezetting te vieren. Dit was in die tijd totaal onbekend in de Franse keuken.

De soldaten waren blijkbaar zo enthousiast over de saus dat ze de mayonaise in Frankrijk introduceerden en van daaruit over de hele wereld verspreidden.

Tegenwoordig is iedereen bekend met de witte saus en natuurlijk zijn er eindeloos veel variaties en merken van de klassieker. Om je te helpen je weg te vinden in deze grote selectie, hebben we de belangrijkste zaken in deze gids samengevat.
Belangrijk om te weten

  • Mayonaise is een van de populairste specerijen en wordt vaak gebruikt als ingrediënt in allerlei recepten
  • Er zijn verschillende soorten mayonaise, zoals aioli mayonaise of chilimayonaise
  • Mayonaise is een veelzijdige en goedkope saus die met veel verschillende gerechten gecombineerd kan worden

Beste mayonaise: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor mayonaise

Om je te helpen beslissen en de perfecte mayonaise te vinden, hebben we een paar criteria gekozen volgens welke we de mayonaises hebben beoordeeld: Om je deze criteria transparant te laten begrijpen, hebben we onze criteria hieronder toegelicht.

Biologische certificering

Niet alle biologische producten zijn hetzelfde. Helaas zijn er veel bedrijven die beweren “biologisch” of “groen” te zijn zonder hun beloften werkelijk na te komen. Daarom zijn er verschillende legitieme zegels en certificeringen, die wij als onze criteria gekozen hebben.

Biologische certificering betekent dat deze voedingsmiddelen natuurlijk zijn en dus zonder pesticiden of dergelijke behandeld zijn. Dit is meestal niet alleen gezonder, maar ook milieuvriendelijker.

Vooral in tijden als de onze, waarin klimaatbescherming en milieubewust leven steeds belangrijker worden in onze samenleving, zijn er veel mensen voor wie het heel belangrijk is om biologisch voedsel te kopen. Daarom is het voor ons belangrijk om biologisch gecertificeerde alternatieven aan te bieden.

Geschiktheid voor intoleranties

Dit punt is vooral belangrijk voor mensen met intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen. Er zijn veel verschillende fabrikanten en soorten mayonaise, maar helaas is niet elke mayonaise gluten- of lactosevrij.

Als je aan zo’n intolerantie lijdt, willen we het je gemakkelijker maken om een geschikt product te vinden en je mogelijk een miskoop en veel tijd bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst te besparen.

Voedingswaarde

Mayonaise wordt vaak beschreven als zeer calorierijk. Dit is echter niet altijd noodzakelijk het geval.

Om je een overzicht te geven van de voedingswaarde van de afzonderlijke mayonaises en je te helpen de mayonaise te vinden die voor jou de juiste voedingsstoffen bevat. Als je erg caloriebewust bent, dan is een light mayonaise een goede optie voor je.

Inhoud

Er zijn veel verschillende maten mayonaise. Deze variëren van slechts een paar ml in een buisje tot enkele kilo’s in een emmer. Afhankelijk van je behoeften is er een maat die bij iedereen past.

Voor eenmalig gebruik of iemand die weinig tot bijna geen mayonaise gebruikt, is een kleine tube meestal voldoende. Maar voor commercieel gebruik, zoals in een restaurant, is een emmer meer geschikt.

Gids: Veelgestelde vragen over mayonaise in detail beantwoord

Om je voldoende informatie te geven voor je koopt, hebben we de meest gestelde vragen over mayonaise beantwoord.

Welke ingrediënten bevat mayonaise?

Mayonaise wordt meestal gemaakt van eidooiers, olie, kruiden zoals zout en peper, en wat vloeistof, meestal in de vorm van water, citroensap of azijn. Vaak wordt er ook een beetje mosterd aan toegevoegd.

De mosterd heeft niet alleen invloed op de smaak, maar maakt het ook gemakkelijker om te maken. De mosterd helpt om de mayonaise te emulgeren, d.w.z. om de afzonderlijke ingrediënten te mengen.

Afhankelijk van de variant kunnen de ingrediënten variëren. Veganistische mayonaise, bijvoorbeeld, heeft sojamelk als alternatief in plaats van ei.

Welke soorten mayonaise zijn er?

In het algemeen is er een grote verscheidenheid aan exotische mayonaise, zoals pittige Thaise mayonaise of Japanse mayonaise, die vooral lekker is bij sushi. Je kunt ook combinaties vinden met andere sauzen, zoals ketchup.

Mayonaise kan gebruikt worden voor veel heerlijke gerechten, zoals aardappelsalade (Image source: Eli Melikova Maytham/ pexels)

Een erg populaire variant is light mayonaise en veganistische mayonaise, die minder calorieën bevatten dan gewone mayonaise. Maar je kunt natuurlijk ook zelf je mayonaise “pimpen” en mengen met ingrediënten of specerijen zoals knoflook, chilipeper of appel.

Wat is de houdbaarheid van mayonaise?

Als de mayonaise die je koopt ongeopend is, kun je vertrouwen op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Mayonaise zonder conserveermiddelen is meestal 2 tot 3 weken houdbaar. Maar als er conserveermiddelen in zitten, is het ongeveer 3 maanden houdbaar. Overigens is mayonaise uit een tube iets langer houdbaar, omdat er minder ziektekiemen door de nauwe opening kunnen binnendringen.

Kan ik zelf mayonaise maken?

De beste en gemakkelijkste manier om mayonaise te maken is met een Thermomix. Maar een toverstaf of een standmixer zijn ook perfect om mayonaise te maken. Meng eenvoudig alle ingrediënten door elkaar.

Je moet er echter rekening mee houden dat zelfgemaakte mayonaise maar enkele dagen houdbaar is.

Waar kan mayonaise voor gebruikt worden?

Mayonaise is heel veelzijdig en kan gebruikt worden als dip, saus, ingrediënt of zelfs als haarverzorgingsmiddel.

Mayonaise is uitstekend als dipsaus voor patat, schnitzel of vis. Vooral in combinatie met andere sauzen, zoals ketchup, mosterd of yoghurt, kun je heerlijke sauzen voor hamburgers maken, maar ook dressings voor salades.

Veel populaire gerechten worden met mayonaise bereid. Aardappelsalade, sushi, eiersalade… . De lijst is eindeloos. Je kunt online veel heerlijke recepten vinden.

Conclusie

Tot besluit: mayonaise is een veelzijdig product en vind je in zowat elke koelkast. Door de vele verschillende variaties is er voor elke smaak en levensstijl wat wils. Maar je kunt je mayonaise ook individueel verfijnen naar je persoonlijke voorkeur.

Bij de keuze van mayonaise zijn budget en individuele smaak of levensstijl de belangrijkste factoren.

(Coverfoto: Sara Cervera/ Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies