Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

40Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

161Verzamelde opmerkingen

Wil je het risico op een schimmelinfectie na je menstruatie verkleinen en zoek je een alternatief voor tampons? Dan is het gebruik van een menstruatiecup ideaal voor jou. Deze menstruatiecups zijn herbruikbaar en dus bijzonder milieuvriendelijk. Wat zijn de verschillende soorten menstruatiecups? Hoe maak je zo’n beker schoon en bewaar je hem? Wat zijn de voordelen van een menstruatiecup ten opzichte van tampons of maandverband? Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier in de grote menstruatiecup test 2023. We laten je kennismaken met verschillende menstruatiecups en willen je helpen de perfecte voor je te vinden. Je vindt ook handige tips en trucs over hoe je een menstruatiecup goed inbrengt en uitdoet in onze gids. Of je nu een menstruatiecup van latex, TPE of siliconen kiest, we vertellen je over de voor- en nadelen van elk materiaal.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Een menstruatiecup is een perfect alternatief voor tampons, omdat hij je menstruatiebloed opvangt zonder je uit te drogen. Dit betekent dat ziektekiemen minder kans hebben om te groeien en je vermindert het risico op schimmelinfecties en TSS.
  • Een menstruatiemutsje is herbruikbaar. Dit bespaart je geld, beschermt het milieu en maakt een einde aan stinkend badkamerafval.
  • Een menstruatiecup geeft je tot 12 uur bescherming. Je voelt je vrijer en comfortabeler tijdens je menstruatie. Veel vrouwen melden minder kramp tijdens hun menstruatie nadat ze op een cup zijn overgestapt.

Menstruatiecup: Onze selectie

Homenatur Menstruatiecup

Vouw de menstruatiecup eenvoudig in een V-, C- of spiraalvorm en breng hem in uw favoriete houding (staand, zittend, enz.) in. Schuif de cup naar binnen en controleer met een vinger langs de vaginale wanden of hij goed zit. Voor sterilisatie, kook de menstruatiecup 3-5 minuten in onze opvouwbare sterilisator. Spoel gewoon af met water tussen wisselingen en steriliseer uw cup na uw menstruatiecyclus maandelijks.

Upshell Menstruatiecup

Ontdek het ultieme gemak met UPSHELL Menstruatiecups: het is eindelijk tijd om vaarwel te zeggen tegen dat vervelende gedoe met maandverband. Met onze innovatieve cup kunt u genieten van maximaal 12 uur bescherming, zodat u niet gedwongen wordt om onverwachte veranderingen door te voeren op openbare plaatsen. Neem de controle over uw leven terug met deze uitstekende oplossing die verkrijgbaar is in twee verschillende maten.

Fair Squared Menstruatiecup

Maat S is ideaal voor personen met een zeer lichte bloeding. Gemakkelijk te reinigen met water, is de menstruatiecup onmerkbaar bij oefening en kan tot 10-15 jaar worden hergebruikt. Omdat het geen resten achterlaat in het lichaam, is de menstruatiecup hygiënisch en duurzaam, en is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal.

Mooncup Menstruatiecup

Ontdek de Mooncup, een zachte en herbruikbare menstruatiecup, speciaal ontworpen voor u. Gemaakt van siliconen van de hoogste kwaliteit, biedt de Mooncup u een veilig, comfortabel en duurzaam alternatief voor tampons en maandverbanden. Als pionier op het gebied van herbruikbare menstruatiecups, onderscheidt Mooncup zich als milieuvriendelijk; vrij van plastic, latex, kleurstoffen, parfums, BPA, ftalaten, bleekmiddelen en giftige stoffen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een menstruatiecup koopt

Wat zijn menstruatiecups?

Een menstruatiecup is een gezond alternatief voor een tampon. Het vangt je menstruatiebloed in je lichaam op zonder je bloot te stellen aan schadelijke stoffen die vaak in traditionele tampons zitten. De menstruatiecup heeft vele namen: Menstruatiebeker, Maanbeker, Menstruatiecontainer, Menstruatiemuts, Maanbeker, Menstruatiecup, enz.

Het is gemaakt van siliconen, medisch plastic (TPE) of natuurlijk rubber. Het heeft de vorm van een trechter en wordt in je vagina ingebracht met de opening naar boven gericht, gevouwen. Daar ontvouwt het zich en creëert een vacuüm dat verhindert dat je bloed er langs stroomt. Op deze manier wordt je bloed al in je lichaam opgevangen en kan het dan in het toilet gekieperd worden.

Met een menstruatiecup kun je alles doen wat je ook zou doen als je een tampon zou gebruiken.

Je hebt echter het voordeel dat je niet uitdroogt in de vagina, dat er geen vervelend tampondraadje hangt en dat je de menstruatiecup minder vaak hoeft te verwisselen dan een tampon.

De menstruatiecup is een gezond alternatief voor de gewone tampon. Het voorkomt vaginale droogheid en hoeft minder vaak verschoond te worden. (Foto bron: 123rf.com / gregorylee)

Wat is een menstruatiecup en hoe werkt het?

Een menstruatiecup is een gezond alternatief voor een tampon. Het vangt je menstruatiebloed in je lichaam op zonder je te verontreinigen met schadelijke stoffen die vaak in gewone tampons zitten. De menstruatiecup heeft vele namen: Menstruatiebeker, Maanbeker, Menstruatiecontainer, Menstruatiemuts, Maanbeker, Menstruatiecup, enz.

Het is gemaakt van siliconen, medisch plastic (TPE) of natuurlijk rubber. Het heeft de vorm van een trechter en wordt in je vagina ingebracht met de opening naar boven gericht, gevouwen. Daar ontvouwt het zich en creëert een vacuüm dat verhindert dat je bloed erlangs kan stromen. Op deze manier wordt je bloed al in je lichaam opgevangen en kan het dan in het toilet gekieperd worden.

Thabea RappmannExpertin für Menstruationstassen
“Als je je menstruatiecup kiest, zorg er dan in de eerste plaats voor dat hij goed bij je past. Zelfs het beste ontwerp en de mooiste kleur doen je geen goed als het oncomfortabel knelt of zelfs lekt. Net als bij het kopen van schoenen is de juiste pasvorm van groot belang”

Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup boven tampons en maandverband?

Een menstruatiecup blijft goed zitten tijdens sporten en zwemmen, is beter voor het milieu, comfortabel om te dragen en helpt je op de lange duur veel geld te besparen. Het vernieuwende concept geeft je de volgende voordelen:

  • Door de negatieve druk in je lichaam kan er geen bloed naar buiten lekken. Zelfs in water blijft het helemaal strak zitten en er hangt geen vervelend terugkerend draadje uit dat op je menstruatie kan wijzen.
  • Het menstruatiekapje heeft een grotere inhoud dan tampons en kan 8 – 12 uur in je lichaam blijven, afhankelijk van je menstruatiesterkte.
  • Het is een gezond alternatief voor tampons. Omdat er geen broedplaats is voor gevaarlijke ziekteverwekkers van Toxic Shock Syndrome (TSS), is je risico om deze ziekte op te lopen kleiner.
  • De menstruatiecup is goedkoper dan maandverband of tampons omdat hij steeds opnieuw gebruikt kan worden. Dit bespaart je veel geld aan wegwerpartikelen als tampons en maandverband.
  • Dit is goed voor het milieu en je draagt er zelf aan bij. Door dit milieuvriendelijke alternatief te gebruiken, help je niet alleen actief mee het milieu te beschermen, maar je bespaart jezelf en je andere huisgenoten ook het stinkende badkamerafval dat het gebruik van tampons of maandverband met zich meebrengt.

Hoe werkt het inbrengen van een menstruatiecup?

Het inbrengen van een menstruatiecup vergt enige oefening, maar werkt heel snel als je eenmaal de juiste plooi voor je ontdekt hebt. De meest populaire vouwen voor de moon cup zijn de C-vouw, de punchdown of de S-vouw.

Bron: medmeister.de

Hoe werkt het verwijderen van een menstruatiecup?

Bij het verwijderen van de menstruatiecup is het belangrijk dat je het vacuüm loslaat en pas dan de cup eruit trekt. Steek hiertoe een vinger in en druk hem tegen de rand van de beker om het vacuüm vrij te maken. Pak dan met twee of drie vingers de bodem van de beker vast en trek hem rechtop naar beneden.

Je kunt de inhoud dan in het toilet kieperen en de beker is weer klaar voor gebruik.

Hoe maak ik een menstruatiecup schoon?

Een menstruatiecup moet tijdens je menstruatie minstens een keer gekookt worden. Tijdens je menstruatie is het voldoende om het onder stromend water schoon te maken voor je het weer inbrengt. Omdat de cup meer bloed kan opvangen dan een tampon, is de kans kleiner dat je je hierover zorgen hoeft te maken als je op stap bent.

Maar als je toch je beker moet legen als je onderweg bent, hoef je niet met je beker in een openbaar toilet naar de wastafel te rennen. In geval van nood kun je het gewoon uitvegen met toiletpapier of natte doekjes. Als je je echter ongemakkelijk voelt bij deze optie, kun je een flesje water in je handtas stoppen en dan je menstruatiecup met water boven de toiletpot uitspoelen.

Aan het eind van je menstruatie moet je je menstruatiecup echter goed schoonmaken. Dit gaat het best met heet water sterilisatie of koud sterilisatie.

Voor sterilisatie met heet water kun je een pot gebruiken of een superhandige schoonmaakbeker die speciaal voor dit doel ontworpen is. Als je niet in staat bent je beker te koken, kun je ook chemische sterilisatoren gebruiken, zoals Milton Tabs, die in de babyverzorging gebruikt worden.

Hoe moet een menstruatiecup bewaard worden?

Je kunt je menstruatiecup bewaren in een luchtdoorlatend katoenen of microvezel zakje. Nadat je menstruatiecup grondig gereinigd is, moet je hem op een beschermde maar ademende plaats opbergen. Een opbergtas kan hiervoor heel praktisch zijn.

Maar ook om het in je handtas te vervoeren tot het volgende gebruik, moet je een klein tasje kopen om het te beschermen tegen de binnenkant van je handtas. Zo heb je het altijd schoon en klaar voor de volgende keer dat je het nodig hebt.

Hoeveel kost een menstruatiecup?

Afhankelijk van de fabrikant, het merk en het model variëren de prijzen tussen ongeveer acht en 40 euro. De prijs moet echter een ondergeschikte rol spelen bij je beslissing.

Wist je dat het gebruik van tampons na 1,5 jaar twee keer zo duur is als de bescherming die een menstruatiecup biedt? Een gewone o.b. verpakking van 32 tampons kost gemiddeld €3,30. Als je ongeveer 15 tampons per periode gebruikt, betaal je na 9 maanden 30 €. Je kunt ook een menstruatiecup kopen voor 30 €, maar als je er goed voor zorgt, kun je hem drie tot vier jaar zonder problemen gebruiken.

Als je een goedkopere cup koopt en later merkt dat die niet goed bij je lichaam past, ben je misschien teleurgesteld en geef je het op. Dit betekent dat je tijdens je menstruatie een heel nieuwe ervaring van het leven mist. Of je moet geld uitgeven aan een andere beker.

Thabea RappmannExpertin für Menstruationstassen
“Een van de belangrijkste aspecten is de sterkte van je bekkenbodemspieren. Afhankelijk hiervan kun je een zachte of stevigere menstruatiecup nodig hebben. Een ander criterium is de hoogte van je baarmoederhals. Dit bepaalt hoe lang je menstruatiecup moet zijn. Pas daarna spelen criteria als hoeveel kinderen je al gehad hebt, de sterkte van je menstruatie of je leeftijd een rol. Afhankelijk hiervan moet je menstruatiecup een kleinere of grotere diameter hebben

Besluit: Welke soorten menstruatiecups zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten menstruatiecups:

  • Menstruatiecups van TPE
  • Menstruatiecups van silicone
  • Latex menstruatiecups

Grootte, lichaamstype, leeftijd en ervaring maken dat vrouwen en hun behoeften sterk van elkaar verschillen. Er zijn evenveel verschillen in menstruatiecups. Om de juiste menstruatiecup te vinden, moet je eerst nagaan welk materiaal je het meest aanspreekt.

Materiaal Gebruiker Kenmerken
Silicone Beginners, mensen met allergie Silicone is hypoallergeen en wordt goed door het lichaam verdragen. Het kan gemakkelijk schoongemaakt worden en is reukloos.
Latex Beginners Aangenaam lichaam en draaggevoel, zeer elastisch.
TPE Moeders Speciaal geschikt voor verzwakte bekkenbodemspieren, ook na de bevalling. Let vooral op de ingrediënten.

Als je al allergisch bent voor bepaalde stoffen, zoals latex, kun je in deze rubriek een alternatief vinden. Daarom geven we in de volgende tekst een korte uiteenzetting van de voor- en nadelen van TPE, latex en siliconen menstruatiecups.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een menstruatiecup van TPE?

TPE (thermoplastische elastomeren) zijn kunststoffen die met behulp van warmte plastisch vervormd kunnen worden. TPE bevat geneeskrachtige witte olie. Dit is sterk geraffineerde aardolie die verschillende malen op zuiverheid is getest.

Voordelen
  • Harde bekerwand
  • Voor zwakke bekkenbodem
Nadelen
  • Niet geschikt om te koken
  • Breekbaar materiaal
  • Weinig keus

TPE heeft de neiging een harder materiaal te zijn, zodat de wanden van menstruatiecups wat weerbarstiger zijn dan die van bijvoorbeeld siliconen. Deze cups zijn het meest geschikt voor vrouwen met zwakke bekkenbodemspieren. Het TPE dat voor menstruatiecupjes gebruikt wordt, wordt volgens strenge richtlijnen getest. Toch is hier voorzichtigheid geboden. Sommige fabrikanten bieden nog steeds bekers aan die stoffen kunnen bevatten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een siliconen menstruatiecup?

Er zijn veel meer menstruatiecups van siliconen op de markt dan van andere materialen. Omdat siliconen hittebestendig en niet giftig zijn, zijn ze geschikt om menstruatiecups van te maken. Daarom is er een ruime keuze aan siliconen menstruatiecups. De menstruatiecups van medische siliconen zijn iets zachter dan die van TPE, hoewel er geen verzachters gebruikt hoeven te worden.

Voordelen
  • Zachte bekerwand
  • Geschikt voor beginners
  • Grote keuze
Nadelen
  • Niet biologisch afbreekbaar

Siliconen mannencups zijn bijzonder geschikt voor beginners. Helaas is siliconen niet of nauwelijks biologisch afbreekbaar. Silicone wordt in veel fabricagestappen uit kwartszand gemaakt, zodat het eindproduct niet in de natuur voorkomt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een latex menstruatiecup?

Door de manier waarop het gemaakt is, is latex slijtvast en zeer elastisch. Omdat er veel vrouwen zijn die aan een latex allergie lijden, is de markt voor menstruatiecups van latex nog erg klein. Deze allergie kan voorkomen bij zowel natuurlijke als kunstmatige latex.

Voordelen
  • Duurzaam
  • Biologisch afbreekbaar
Nadelen
  • Frequente intolerantie
  • Sterilisatie niet mogelijk
  • Kleine selectie

Sterilisatie door koken kan ook een probleem zijn met latex Menscups. Omdat latex niet zo hittebestendig is als bijvoorbeeld siliconen, kan de menstruatiecup broos worden als hij gekookt wordt. Dit kan leiden tot een lek in de beker.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om menstruatiecups te vergelijken en te evalueren

De volgende criteria helpen je de juiste menstruatiecup voor je te vinden en maken je aankoopbeslissing gemakkelijker:

  • De sterkte van je bekkenbodem
  • Capaciteit
  • Maat
  • Lengte
  • Hardheid
  • Stamlengte

In de volgende hoofdstukken worden de afzonderlijke categorieën meer in detail beschreven. Je kunt dan zelf beslissen hoe deze vergelijkingscriteria ingedeeld moeten worden.

De sterkte van je bekkenbodem

Elke vrouw heeft een andere bekkenbodem en je moet je menstruatiecup kiezen afhankelijk van hoe goed of slecht getraind die is. Als je al bevallen bent, weinig aan lichaamsbeweging doet en misschien zelfs moeite hebt om urine op te houden, kun je beter een beker kiezen die geschikt is voor een zachte bekkenbodem en niet erg hard is.

Bron: medmeister.de

Een manier om te testen of je bekkenbodem goed of slecht ontwikkeld is, is door een vinger in je vagina te steken en dan je bekkenbodem aan te spannen. Als je geen of slechts heel lichte samentrekkingen voelt, is dit een aanwijzing voor een zachte bekkenbodem.

Als de cup te hard is, zul je voelen dat hij eruit glijdt omdat je bekkenbodem hem niet kan vasthouden en je zult niet gelukkig zijn met het gebruik van een cup. Doe je echter veel aan sport, misschien zelfs paardrijden, kun je heel goed samentrekkingen aan je vinger voelen, dan moet je een hardere cup zoeken. In dit geval zou een te zachte cup niet goed in je vagina ploppen en het bloed zou er langs lopen.

Capaciteit

Afhankelijk van hoe zwaar je menstruatie is en je lichaamstype, kies je een cup met grote of kleine inhoud. Er zijn menstruatiecups met een inhoud van acht tot 36 milliliter.

Wist je dat de menstruatiecup ideaal is voor stedentrips? Omdat je je cup van ’s morgens tot ’s avonds binnen kunt laten, hoef je je geen zorgen te maken over waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is om je tampon te verwisselen. En je hoeft je niet zo druk te maken over ziektes in openbare toiletten!

Maar naarmate de capaciteit van een tampon toeneemt, neemt ook de diameter van het dopje toe. Daarom moet je niet zomaar voor de grootste of kleinste inhoud gaan, maar rekening houden met je lichaamstype als je een beker koopt. Als je een erg smalle bouw hebt, is een smallere cup voordeliger, want dan springt hij gemakkelijker open en biedt hij je een veiliger bescherming. En omgekeerd.

Maat Capaciteit
S 15 ml
M 18 ml
L 22 ml

Op elke menstruatiecup verpakking zie je een maattabel en welke cup het beste is voor je lengte, gewicht en andere omstandigheden. Neem de tijd om alles te lezen en beslis dan welke beker voor jou het beste is.

Maat

Grote menstruatiecups verschillen van andere kleinere menstruatiecups door hun inhoud en diameter. Deze zijn het meest geschikt voor vrouwen met hevige menstruatie. Grote menstruatiecups komen overeen met een maximale inhoud van 36 ml. Dit is iets meer dan een zeer absorberende tampon. Hier vind je details over de capaciteit en diameter van de meest populaire merken:

merk inhoud S/L diameter S/L
Moon Cup 25 ml / 30 ml 43 mm / 46 mm
Lunette 25 ml / 30 ml 41 mm / 46 mm
Lady Cup 21 ml / 34 ml 40 mm / 46 mm
Yuuki Cup 24 ml / 37 ml 42 mm / 46 mm
OrganiCup 23 ml / 33 ml 38 mm / 44 mm

Tenzij je je bekkenbodemspieren traint, verliezen je vaginale spieren elasticiteit en strakheid naarmate je ouder wordt. Dit betekent dat een kleine Ladycup er gemakkelijk uit kan glijden. Daarom zijn ook grote menstruatiecups geschikt. Als je van nature groter bent of al een kind gebaard hebt, is deze cup ook geschikt voor jou. Zwangerschap en bevalling belasten je vaginale spieren sterk, dus is een grotere menstruatiecup met een grotere inhoud en diameter nodig.

Een kleine menstruatiecup heeft een kleine inhoud en diameter vergeleken met andere menstruatiecups. De kleinste inhoud is 8 ml. Ter vergelijking: een mini tampon absorbeert ongeveer 15 ml. Deze lady cups zijn daarom het meest geschikt voor vrouwen met een lichte menstruatie. Kleine menstruatiekapjes zijn goed voor vrouwen onder de 30 en maagden. Vergeleken met oudere vrouwen zijn de bekkenbodemspieren nog heel stevig en elastisch.

Een kleinere Ladycup is daarom ook geschikt voor sportvrouwen met stevige bekkenbodemspieren en vrouwen met een strakkere bouw. Voor gemakkelijk inbrengen wordt de S of driehoekige vouw aanbevolen. Als je baarmoedermond laag zit, is een kleine menstruatiecup ook heel geschikt om negatieve druk op de bodem van de vagina achter het schaambeen te creëren. Als een cupje dicht bij de baarmoeder geplaatst wordt, kan het ook negatieve druk opwekken. Het zit dan zo diep dat je het alleen met de hulp van je gynaecoloog kunt verwijderen.

Lengte

Een korte menstruatiecup is heel geschikt voor vrouwen die een diepe baarmoederhals hebben (bijvoorbeeld net na de bevalling) of een korte vagina. Als de baarmoederhals ongeveer twee tot drie centimeter van de vaginale ingang verwijderd is, wordt een korte cup aangeraden. Daarom is het belangrijk vooraf de afstand tussen de vaginale opening en de baarmoederhals te meten. Korte cups zijn ook gemakkelijk in te brengen omdat ze meestal klein zijn.

Ze hebben dus ook een kleine capaciteit. Maar omdat de baarmoederhals diep is, is er geen gevaar dat je de cup te diep plaatst. Als je hevig bloedverlies hebt, is het nadeel dat je je beker vaker moet legen. Een lange menstruatiecup is perfect voor vrouwen met een brede baarmoederhals. Het is belangrijk om de afstand tussen je vaginale opening en je baarmoederhals te meten. Als die meer dan vijf centimeter is, heb je een lange menstruatiecup nodig.

Lange kopjes moeten iets dieper ingestoken worden. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat je ze echt bij het onderste deel van de vagina achter het schaambeen plaatst. Meten moet alleen tijdens de menstruatie gebeuren, want je baarmoederhals kan buiten je menstruatie om omhoog of omlaag bewegen. Als je hem te dicht bij je baarmoeder plaatst, loop je het risico dat je hem alleen met medische hulp kunt verwijderen. Lange bekers hebben echter het voordeel dat je ze gemakkelijker kunt uitnemen door het langere handvat.

Hardheid

Zachte menstruatiecups voelen heel zacht aan dankzij de dunne buitenwanden. Deze zijn goed voor vrouwen die al bevallen zijn. Deze beker is ook gunstig voor oudere vrouwen en vrouwen met een gevoelige blaas. Omdat de elasticiteit van de vaginale spieren afneemt met de leeftijd, kan een dikwandige menstruatiecup vaak niet op zijn plaats gehouden worden.

Omgekeerd ontvouwt een zachte cup zich niet zo goed met stevige spieren. Harde menstruatiecups, d.w.z. dikwandige menstruatiecups, zijn heel geschikt voor beginners en jonge vrouwen die nog niet bevallen zijn. Door hun harde wanden zijn ze gemakkelijk in te brengen en ze vouwen heel gemakkelijk uit. Ze zijn ook een voordeel voor sportvrouwen met sterke bekkenbodemspieren, want die kunnen de menstruatiecup goed vasthouden.

Stamlengte

Menstruatiecups met een lange steel zijn het beste voor vrouwen met een hoge baarmoederhals. Dit vermindert het risico van een vacuüm op de baarmoeder en de menstruatiecup kan zelfstandig en gemakkelijk verwijderd worden. Een te lange steel kan echter als hinderlijk ervaren worden.

Menstruatiecups met een korte steel (van vijf tot 13 millimeter) zijn geschikt voor vrouwen met een diepe baarmoederhals of na een bevalling. Het menstruatiekapje kan met een beetje oefening gemakkelijk verwijderd worden.

Wetenswaardigheden over de menstruatiecup

Wil je weten wie de eerste menstruatiecup uitvond, waarom die nu pas verschijnt en waarom we nu pas van de voordelen ervan kunnen profiteren? Dan moet je hier verder lezen. In onze trivia rubriek proberen we deze vragen voor je te beantwoorden en je een beetje achtergrondkennis te geven.

Het idee van de menstruatiecup ontstond in 1867, maar pas meer dan 100 jaar later werd het eerste prototype van de menstruatiecup zoals wij die kennen ontwikkeld. De Amerikaans-Amerikaanse Leona Chalmers vroeg in de jaren 1930 patent aan voor een kleine beker van gevulkaniseerd rubber. De eerste menstruatiecup was geboren. Maar het was een lange en hobbelige weg voordat de menstruatiecup zijn huidige doorbraak en populariteit kon bereiken.

De menstruatiecup in de 19e eeuw

Het eerste ontwerp van een menstruatiecup in 1867 leek op een kuisheidsgordel en was een heel vreemde voorloper van de menstruatiecup. Dit ontwerp voorzag in een gordel die om het middel van de vrouw werd gelegd.

Aan deze gordel was een klein zakje bevestigd dat in de vagina van de vrouw werd ingebracht om menstruatiebloed op te vangen. Of dit instrument ooit in productie ging is helaas niet duidelijk. Maar er bestonden soortgelijke apparaten om de verzakking van de baarmoeder te verlichten.

De menstruatiecup in de 20e eeuw

Bijna tegelijk met de ontwikkeling van de tampon in de jaren 1930 werd de eerste menstruatiecup, “de tassete”, ontwikkeld. Leona Chalmers patenteerde de eerste menstruatiecup in 1937, in de vorm die we nu kennen. Jammer genoeg kon het zich in deze tijd niet vestigen. De productie moest worden stopgezet omdat er door de oorlog tekorten waren in de rubberproductie. Pas in de jaren 1950 werd een nieuwe poging ondernomen om menstruatiecups te maken.

Maar vrouwen vonden dit vernieuwende idee maar niets en de menstruatiecup stuitte op soortgelijke weerstand als tampons. Vooral Amerikaanse vrouwen wilden zich niet intensiever met het onderwerp menstruatie bezighouden. Menstruatie heeft nog steeds een negatieve connotatie en wordt door velen gezien als iets onreins waar niet over gesproken mag worden. Veel vrouwen weigerden hun vingers in hun vagina te steken en weigerden bijgevolg ook tampons en menstruatiecups te gebruiken.

Ook de marketing van de menstruatiecup als wegwerpartikel en de poging om een schoon imago op te wekken hadden geen succes. In de jaren ’60 en ’70 startte de firma Tassete Inc. verschillende campagnes om de vrouwenwereld voor zich te winnen, hen voor te lichten en de maatschappij meer open te maken over menstruatie. Maar helaas zonder succes. In 1972 werd Tassete Inc. opgeheven. Aan het eind van de jaren 1980 kwam een nieuwe productiemaatschappij op met de menstruatiecup “The Keeper”. Deze werd gemaakt in twee verschillende maten van natuurlijk rubber en het merk Keeper is nog steeds actueel en staat voor menstruatiecups van natuurlijk rubber.

Korte tijd later werd de menstruatiecup “Daintette” geïntroduceerd, die onder andere Tassete’s patent aanhaalde als basis voor zijn menstruatiecup. Pas in de jaren 1990 begonnen vrouwen zich open te stellen voor deze optie voor menstruele hygiëne. Of dit te wijten is aan maatschappelijke veranderingen en openheid voor taboe-onderwerpen of omdat er steeds meer produktiemaatschappijen verschenen, kan niet duidelijk worden vastgesteld. Ook al had de menstruatiecup een lange weg te gaan, nu is zijn tijd gekomen en beleeft hij een echte opgang in de vrouwenwereld en brengt hij een revolutie teweeg in de menstruele hygiëne.

Wat is vrije menstruatie?

Vrij menstrueren betekent dat je geen maandverband, tampons, menstruatiecups of andere hulpmiddelen gebruikt, maar je kunt toch fris en schoon je menstruatie doorkomen. Het is echter niet zo dat je voortdurend doorlekt of met een bebloed slipje moet rondlopen. Je lichaam kan al je afscheidingen controleren en zich ervan ontlasten als de tijd rijp is. Ook is de baarmoeder niet in staat zijn vocht volkomen willekeurig en voortdurend te laten weglopen.

Wat zijn de voordelen van vrije menstruatie?

Gratis menstrueren is veel schoner en hygiënischer, want er wordt geen vreemd voorwerp ingebracht en er is geen maandverband nodig. Dit betekent dat het opgehoopte bloed geen ideale voedingsbodem vormt voor ziektekiemen of bacteriën. Vrij menstrueren heeft de volgende voordelen:

  • Minder of verlichting van menstruatiepijn
  • Geen chemicaliën in je vagina, zoals bleekmiddel of pesticiden
  • Milieuvriendelijk
  • Geld besparen
  • Je hoeft niet langer maandelijks producten te kopen

Hoe werkt gratis menstrueren?

Vrij menstrueren is een mengsel van timing en onderbuikgevoel. Je kunt leren anticiperen op het moment dat het nodig is je menstruatiebloed af te geven. Als je er voldoende tijd voor neemt, zul je het menstruatiebloed op een gecontroleerde manier in het toilet kunnen laten weglopen. De vervelling van het baarmoederslijmvlies is niet continu, zoals je bij je vorige menstruatiecycli misschien gemerkt hebt.

Als je naar het toilet moet, heb je waarschijnlijk ook gemerkt dat er in deze tijd soms menstruatiebloed vloeit. Gratis menstruatie werkt volgens hetzelfde principe. De timing vereist dat je je “bloedingstijden” kent en het onderbuikgevoel laat je intuïtief weten wanneer je baarmoeder vol raakt en het bloed uitdrijft. De volgende situatie komt je waarschijnlijk bekend voor.

Je wordt wakker tijdens je menstruatie en gaat ontspannen liggen en hebt niet het gevoel dat je naar het toilet moet rennen om je tampon te verwisselen. Maar op weg naar de badkamer realiseer je je dat je ineens overal bloedt en dat alles doorweekt is van het gutsen. De reden hiervoor is dat je bloedstroom vermindert als je ligt en zich eerst verzamelt voor de baarmoederhals. Alleen als beweging en de bekkenbodem erbij betrokken zijn, treedt een bloeding op.

Hoe kun je leren vrij te menstrueren?

In het begin moet je een rustige dag zoeken om ervaring op te doen met vrij menstrueren. Je moet doorgaan met je normale dagelijkse leven. Op deze dag moet je observeren op welke tijden je menstruatiebloed stroomt.

Omdat het bloed geen continue stroom is, maar met tussenpozen stroomt, kun je waarnemen wanneer het bloedt, tijdens welke bewegingen of activiteiten en hoe het zich van tevoren aankondigt.

Als je voelt dat je bekkenbodem op de een of andere manier vol of verstopt is, is het hoog tijd om naar het toilet te gaan. Op deze dag kun je een maandverbandje gebruiken als je niet helemaal over je slipje wilt bloeden. Je moet er ook voor zorgen dat je lichaam steeds in een zekere basisspanning blijft en dat de bekkenbodem niet zomaar doorzakt.

Hoe werkt vrije menstruatie ’s nachts en op het werk?

Met enige oefening zul je deze situaties met succes aankunnen, want jij en je lichaam zullen leren om al het afval op een gecontroleerde manier te legen. ’s Nachts is het voldoende om te plassen voor het slapengaan en na het opstaan. Zoals hierboven gezegd verzamelt je bloed zich voor de baarmoedermond als je ligt en stroomt pas als je opstaat.

Als je met een normale basisspanning opstaat, is het voldoende om rustig naar het toilet te gaan. Op je werk kun je als veiligheidsmaatregel een stoffen inlegkruisje gebruiken en ook daar vertrouwen op je buikgevoel en timing. En zelfs als het voor jou niet werkt, zijn er andere ecologisch duurzame en gezonde producten om uit te kiezen, zoals stoffen maandverband, menstruatiecups, sponzen of biologische tampons.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies