Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

49Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Een goede selectie van verschillende messen is belangrijk voor elke kok. Maar wat doe je met al die messen als je ze niet gebruikt? Gooi je ze gewoon in de la? Nee. Om je messen goed en met extra zorg op te bergen, moet je een messenblok kopen. Deze zijn speciaal gemaakt om verschillende maten messen in op te bergen en passen dankzij hun verschillende materialen in elke keuken.

Om het je gemakkelijker te maken te beslissen welk messenblok je moet kopen, kun je alle belangrijke informatie over de verschillende messenblokken vinden in onze grote messenblok test 2022. We hebben ook enkele koopcriteria samengesteld. We hebben ook enkele koopcriteria samengesteld waar je altijd op moet letten als je een nieuw messenblok koopt. Deze omvatten bijvoorbeeld de afmetingen, het materiaal en de reinigingsmogelijkheden.
Belangrijk om te weten

 • Messenblokken stellen je in staat je messen veilig en voorzichtig op te bergen. Er zijn verschillende soorten messenblokken en hoe ze de messen vasthouden.
 • Messenblokken zijn er zonder messen en met messen. We concentreren ons hier op de messenbloksets die met messen geleverd worden.
 • Een messenblok kan messen op verschillende manieren opbergen, afhankelijk van het ontwerp:- in voorgefabriceerde gleuven, in een plastic borstelinzet of door een magnetische stang.

Beste messenblok: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een messenblok koopt

Wat is een messenblok, wat zijn de voordelen van een messenblok en waarom zou je er een gebruiken?

Een messenblok is een praktische opbergmogelijkheid voor keukenmessen. Afhankelijk van het type bieden messenblokken verschillende manieren om je messen veilig en voorzichtig op te bergen zonder de snijkwaliteit aan te tasten.

Messenhouders zijn er in verschillende uitvoeringen. Behalve reeds uitgeruste messenblokken kun je ook lege blokken kopen om bestaande messen goed in op te bergen.

Messenblokken zijn er in een grote verscheidenheid van uitvoeringen en materialen, zoals we hierboven al beschreven hebben. Het belangrijkste hier is dat je het juiste messenblok vindt dat het beste bij je past.

Messenhouders hebben het voordeel dat je keukenmessen niet langer los in de besteklade liggen. Heel vaak beschadigt verkeerd opbergen van messen de snijkant en heeft dus een negatief effect op de snijkwaliteit van de messen.

Bovendien kun je je niet verwonden aan messen die in het messenblok opgeborgen zijn, want de lemmeten verdwijnen in het messenblok.

Wist je dat er ook messenblokken zijn met kinderveiligheidssloten?

Dit voorkomt dat de messen uitgetrokken worden door een afneembare magneet. Scherpe messen zijn dus geen bron van gevaar in kinderhanden in de keuken.

Een messenblok verlengt ook de levensduur van je keukenmessen. Ze blijven langer scherp omdat ze afzonderlijk worden opgeborgen en niet in aanraking komen met andere messen. Bovendien bespaart het opbergen van messen in een messenblok veel ruimte en ze zijn altijd bij de hand als je ze nodig hebt.

Welk messenblok is het beste?

Dat hangt af van wat je zoekt. De ongeladen messenblokken verschillen in ontwerp, materiaal en het aantal messen dat ze kunnen bevatten. Het hangt dus bijna uitsluitend af van je persoonlijke voorkeur en wat je van een messenblok verwacht.

Het is een ander verhaal met de uitgeruste messenblokken. Je persoonlijke voorkeuren wat betreft vormgeving en materiaal spelen hier een doorslaggevende rol. Je moet er echter ook op letten welke messen in het messenblok zitten en welke kwaliteit ze hebben.

In de meeste gevallen zijn de messen in een messenblok van dezelfde serie en verschillen ze alleen in hun gebruiksdoel.

Zoals je ziet, is het moeilijk een concreet antwoord te vinden op de vraag naar het beste messenblok. Er moet met te veel persoonlijke factoren rekening gehouden worden.

Welke messen zitten er in een messenblok?

Uitgeruste messenblokken zijn er in verschillende uitvoeringen. Het aantal messen in het messenblok varieert naargelang waar ze geplaatst worden. In de meeste gevallen zitten er echter een koksmes, een vleesmes, een broodmes, een hobbymes en een groentemes in een messenblok.

Er zijn echter ook messenbloksets die uit verschillende delen bestaan. Deze bestaan meestal uit een aanzetstaal, een keukenschaar of een steakmes. Om je te laten zien welke messen je in een messenblok kunt bewaren, hebben we ze hieronder op een rijtje gezet

 • Pareermes
 • Keukenmessen
 • Bereidingsmessen/algemene messen
 • Vleesmes
 • Broodmes
 • Koksmes
 • Steakmes
 • Keukenschaar
 • Het slijpen van staal
 • Vleesvork

Besluit: Welke soorten messenblokken zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je een messenblok in verschillende uitvoeringen kopen. Enerzijds zijn er messenblokken die al voorzien zijn van messen, maar anderzijds kun je ook een leeg messenblok kopen als je al goede messen hebt en ze optimaal wilt opbergen.

Messenblokken zijn er in een grote verscheidenheid van materialen en in verschillende vormen en uitvoeringen. Naast de klassieke modellen zijn er nu ook moderne messenblokken verkrijgbaar.

In het volgende gedeelte willen we je laten kennismaken met de verschillende soorten meshouders. Omdat we je alleen de ontwerpen laten zien, gaan we niet in op de vraag of het een set is inclusief messen of alleen het messenblok.

Klassieke messenblokken Moderne messenblokken
Messenblok van hout Magnetisch messenblok
Messenblok van roestvrij staal Messenblok met borstelinzet
Messenblok van kunststof

Klassieke messenblokken combineren praktisch opbergen met klassieke presentatie

De klassieke messenblokken van hout, roestvrij staal of kunststof hebben meestal een vast aantal gleuven waarin de messen kunnen worden geplaatst. Deze opbergblokken voor messen bieden vaste plaatsen voor de afzonderlijke messen, dankzij de bepaalde breedtes van de gleuven.

Hoewel dit de messen optimaal beschermt, is het moeilijk te zien welk mes in welke gleuf zit. Omdat de messen rechtop opgeborgen worden – waarbij de insteek meestal iets naar voren gekanteld is – nemen de klassieke messenblokken meestal maar weinig plaats in de keuken in. Ze zijn daarom ook geschikt voor kleine keukens.

Voordelen
 • Optimale bescherming van messen
 • Ruimtebesparend door rechtop opbergen
 • Keukenmessen zijn veilig opgeborgen
 • Messen altijd binnen handbereik
Nadelen
 • Beperkt aantal en soort messen
 • Niet herkenbaar welk mes waar ligt
 • Afhankelijk van de plaats toegankelijk voor kinderen

De materialen waarvan klassieke messenblokken gemaakt zijn, zijn veelzijdig. Behalve de klassieke blokken van verschillende soorten hout, zijn nu ook messenblokken van plastic of metaal erg populair.

Terwijl houten messenblokken meer geschikt zijn voor eenvoudige keukens, kunnen die van metaal of plastic goed gebruikt worden in moderne keukens, omdat ze meestal wat moderner van vormgeving zijn.

Wat is er anders aan moderne messenblokken en welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten moderne messenblokken. We stellen je graag voor aan messenblokken met een magnetische staaf of borstelinzet. Moderne messenblokken met een magneetstrip of een varkenshaarinzet verschillen nauwelijks van klassieke messenblokken wat de materialen betreft. Het grootste verschil hier is de manier waarop de messen in het blok worden opgeborgen.

Omdat de messenblokken in deze categorie erg verschillend zijn, hebben we besloten de afzonderlijke versies apart te presenteren.

Wat zijn de voordelen van magnetische messenblokken en waarin verschillen ze van de klassieke modellen?

Magnetische messenblokken of magnetische messenstrips behoren tot de moderne messenblokken. De term messenblok is hier niet echt van toepassing, want het is meer een messenopberger en niet een blok zoals de klassieke messenhouders.

Magnetische messenblokken zijn meestal van hout en houden de messen op hun plaats via een geïntegreerde magnetische staaf.

Ze kunnen van allerlei houtsoorten gemaakt worden en zijn er in verschillende vormen. Het kan bijvoorbeeld eigenlijk een blok zijn of het kan een rechthoekige vorm zijn.

Voordelen
 • Goede bescherming voor messen
 • Ruimtebesparend door rechtop bewaren
 • Messen altijd binnen handbereik
 • Herkenbaar welk mes gegrepen wordt
 • Messen kunnen naar wens gerangschikt worden
Nadelen
 • Aantal messen beperkt
 • Afhankelijk van de plaats toegankelijk voor kinderen
 • Niet geschikt voor keramische messen

Omdat de messen vrij op het blok geplaatst kunnen worden, is altijd duidelijk welk mes gegrepen wordt. Verder kun je de positie van de messen vrij regelen.

Wat is het verschil tussen een messenblok met borstelinzet en een klassiek model?

Messenhouders met een varkenshaarinzet combineren de voordelen van klassieke messenblokken met de vrij te kiezen plaatsing van de messen zoals bij magnetische messenblokken.

Net als de klassieke messenblokken worden de messen hier rechtop opgeborgen, maar het inzetstuk voor de messen is niet schuin naar voren geplaatst. De borstelinzet maakt het mogelijk de messen vrij te plaatsen en elk keukenmes veilig en voorzichtig op te bergen.

Voordelen
 • Optimale bescherming voor messen
 • Ruimtebesparend door rechtop bewaren
 • Keukenmessen zijn veilig opgeborgen
 • Messen altijd binnen handbereik
Nadelen
 • Niet herkenbaar welk mes waar ligt
 • Afhankelijk van de plaats toegankelijk voor kinderen

De messenblokken met borstelinzet zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals hout, metaal of kunststof. De vormen van de meshouders met varkenshaar inzetstukken zijn even verschillend als die van de klassieke modellen.

Dit is de ideale manier om messen te sorteren en ze snel bij de hand te hebben zonder ze eindeloos te moeten zoeken in keukenlades.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om messenblokken te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte willen we je laten kennismaken met factoren die het je mogelijk maken messenblokken met elkaar te vergelijken, om zo het beste messenblok voor je te vinden.

Om je een overzicht van de factoren te geven, willen we je een klein voorproefje geven van de onderwerpen die we later meer in detail zullen bespreken

 • Materiaal van het messenblok
 • Bewaarmogelijkheid van de messen
 • Materiaal van het blad
 • Materiaal handvat
 • Aantal onderdelen
 • Gewicht
 • Afmetingen
 • Vaatwasmachinebestendig
 • Roestvrij staal

Deze criteria maken het je mogelijk meshouders subjectief te evalueren en er een uit te filteren die het best aan je behoeften beantwoordt.

Materiaal van het messenblok

Een messenblok moet in een keuken passen. Daarom moet je overwegen welk materiaal het beste in je keuken zal integreren. Messenblokken zijn er in een grote verscheidenheid aan materialen. De meest voorkomende zijn messenblokken van hout. Maar ook messenblokken van roestvast staal of plastic komen steeds meer voor.

Als je besloten hebt dat een houten messenblok het beste in je keuken past, moet je een houtsoort kiezen.

Houten messenblokken kunnen van allerlei soorten hout gemaakt worden. In de meeste gevallen komt een model in verschillende variaties, zodat het gewenste uiterlijk voor iedereen geboden kan worden.

Behalve de natuurlijke houtsoorten zijn er ook gelakte houten messenblokken. In de volgende tabel vind je een overzicht van de meest gebruikte houtsoorten voor messenblokken

 • Bamboe
 • Beukenhout
 • Kersenhout
 • Eik
 • Walnoot

Als een houten messenblok om visuele redenen niet in je keuken past, kun je nog altijd kiezen voor een roestvrijstalen of een plastic messenblok. Deze messenblokken passen goed in moderne keukens. Je kunt ook messenhouders kopen van een mix van materialen (roestvrij staal en plastic).

Behalve de hierboven genoemde typische materialen voor messenblokken zijn er ook messenblokken van beton of glas.

Messenopbergmogelijkheden

Messenblokken bieden verschillende mogelijkheden om messen op te bergen. Behalve de klassieke messenblokken met sleuven zijn er messenblokken waar de messen door magneten worden vastgehouden of in plastic borstels zijn gevat.

De meeste messenblokken hebben voorgefabriceerde gleuven waarin de afzonderlijke messen veilig opgeborgen kunnen worden. Deze zijn meestal ontworpen voor een bepaald type mes en daarom kunnen er niet alle messen in opgeborgen worden. Je moet hier vooral op letten als je een ongeladen messenblok wilt kopen voor messen die je al hebt.

Er zijn ook messenblokken met een magneetstang. Hier kun je de messen rangschikken zoals je zelf het prettigst vindt. Natuurlijk is ook hier het maximum aantal messen beperkt. In principe kan echter elk mes zonder problemen opgeborgen worden. Alleen keramische messen zijn niet geschikt voor deze manier van bewaren, want ze zijn niet magnetisch.

Een andere methode is het gebruik van messenblokken met een borstelinzet bestaande uit vele plastic borstels. Hier kunnen de messen naar wens worden ingebracht. Het aantal messen wordt alleen beperkt door het oppervlak van het messenblok. Bestaande messen of zelfs keramische messen kunnen zonder problemen in deze messenhouders opgeborgen worden.

Bladmateriaal

Het materiaal van het blad is doorslaggevend voor de snijkwaliteit en bepaalt ook de prijs. Messen van messen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. In de meeste gevallen is het roestvast staal, speciaal lemmetstaal of keramiek.

Roestvrij staal en speciaal staal zijn de typische materialen voor messen. Dit zijn uitsluitend roestvrije materialen met een geschikte hardheid. Sommige fabrikanten gebruiken speciale staalsamenstellingen voor hun messen om ze nog duurzamer te maken. Een groot voordeel van stalen messen is hun lange levensduur.

Zelfs als het blad na een tijdje bot wordt, is het gemakkelijk opnieuw te slijpen met het juiste gereedschap.

Messen met keramische lemmeten hebben het voordeel dat ze uiterst lang hun scherpte behouden en in de meeste gevallen niet zo snel bot worden als roestvrijstalen messen. Keramische messen kunnen echter alleen door vakmensen met speciaal gereedschap opnieuw geslepen worden.

Materiaal handvat

Toegegeven, de kwaliteit van het handvat is geen hard criterium voor een aankoopbeslissing, maar je moet er toch even over nadenken. De meeste messen zijn uit één stuk gesmeed en de handvaten zijn van plastic. Er zijn ook messen met roestvrijstalen handvaten of handvaten van hout.

De meeste messen hebben een plastic handvat. Hier vind je vooral het zogenaamde klinknagelpatroon. In dit geval zijn de handvatten meestal met drie klinknagels aan het mesheft bevestigd. De kleur van het plastic handvat kan variëren.

Messen met roestvrijstalen handvatten zien er meestal hoogwaardiger uit dan modellen met kunststof handvatten. Dit is echter een kwestie van smaak. In de meeste gevallen zegt dit niets over de kwaliteit van de messen.

Aantal onderdelen

Messenbloksets worden geleverd met verschillende aantallen onderdelen. Merk op dat het aantal onderdelen altijd het messenblok omvat. Een zevendelige messenblokset bestaat dus uit zes messen en het messenblok.

Hoe meer stukken in een set, hoe meer messen je krijgt. Meestal zit er van elk type mes een bij. Het kan echter ook gebeuren dat er meerdere messen van dezelfde soort bij zitten. Dit is meestal het geval met schilmesjes. Kijk ook of er een aanzetstaal of schaar bij zit. Deze voorwerpen verminderen het aantal messen. Een zevendelige set bevat dan nog maar vier messen.

Gewicht

Een ander aspect van een messenblok is het gewicht. Hier moet het zo zijn dat het messenblok beslist niet te licht is. Als dat wel zo is, kan het gewicht van de messen en de meestal schuin geplaatste messenhouder hem onstabiel maken en hem doen omvallen.

Afmetingen

Ook de afmetingen van een messenblok moeten een doorslaggevend aankoopcriterium zijn. Afhankelijk van hoeveel ruimte er beschikbaar is, kun je kiezen uit verschillende maten.

Als de ruimte beperkt is, zijn compacte messenhouders meer geschikt, terwijl bij voldoende ruimte bredere messenblokken of langwerpige magnetische messenblokken in aanmerking kunnen komen.

Vaatwasmachinebestendig

Omdat de messen meestal van roestvrij staal of keramiek zijn, zijn alle messen over het algemeen vaatwasmachinebestendig.

Het is echter raadzaam ze niet in de afwasmachine te reinigen, want de daar gebruikte detergenten tasten de messen te veel aan en verminderen hun levensduur en snijkwaliteit aanzienlijk. Je kunt messen het beste schoonmaken met warm water, een beetje afwasmiddel en een zacht vaatdoekje. Deze reiniging is zacht en volkomen toereikend.

Roestvrij staal of speciaal staal zijn de typische materialen waarvan messen gemaakt worden. Dit zijn uitsluitend roestvrije materialen met een geschikte hardheid. (Image source: unsplash.com / Toa Heftiba)

Roestvrij

Tegenwoordig wordt voor het maken van messen alleen roestvrij staal gebruikt.

Keramische messen kunnen in principe niet roesten.

Beeldbron: Toa Heftiba / unsplash.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies