Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Een nieuwe en snel populaire trend in de hedendaagse cosmetica-industrie is micellair water. Je hebt er waarschijnlijk wel eens over gehoord, bent er misschien over gestruikeld in een drogisterij of gebruikt het regelmatig.

In onze micellair water test 2022 kom je er alles over te weten, welke micellair waters volgens ons het beste zijn, welke soorten er zijn en voor wie ze geschikt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Micellair water is een alleskunner als het gaat om het reinigen en verzorgen van je huid. Het reinigt je huid zacht en grondig van vuil en make-up.
 • Afhankelijk van je huidtype moet je een micellair water kiezen dat bij je huidtype past. Dankzij de vele verschillende soorten is het nauwelijks een probleem om de juiste voor je te vinden.
 • Je moet altijd de ingrediënten controleren voor je ze koopt en wegblijven van micellair water dat stoffen als PEG en PHMB bevat, want die kunnen schadelijk zijn voor jou en je huid.

Beste Micellair Water: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor micellair water

Het kiezen van het juiste micellair water kan erg moeilijk zijn, vanwege de tientallen leveranciers en soorten. Daarom hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden bij het kiezen en kopen van een micelleerwater, en hebben we de afzonderlijke criteria ook meer in detail toegelicht.

Naar onze mening zijn deze vier criteria de belangrijkste om te overwegen voor je een micelleerwater koopt:

Huidtype

Een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een micelleerwater is welk huidtype je bent. Je kunt dit gemakkelijk zelf controleren:

 • als je huid strak is en kleine ruwe rimpels vertoont, heb je waarschijnlijk een droge huid
 • als je huid vaak rood en trekkerig is, heb je waarschijnlijk een gevoelige huid
 • als je huid glimt of soms vettig of vet aanvoelt, kun je een vette huid hebben.

Wat dit precies betekent, welk micelleerwater het beste is voor je specifieke huidtype en wat elk micelleerwater voor je huid doet, vind je iets verderop in ons adviesgedeelte.

Ingrediënten

Als je ooit een flesje micellair water in je hand hebt gehouden en gekeken hebt om te zien waar het van gemaakt is, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het uit veel verschillende chemische stoffen bestaat.

Veel micellair water dat tegenwoordig op de markt is bestaat uit dezelfde paar ingrediënten, maar de twee meest beruchte om bij aankoop op te letten zijn, ten eerste, polyethyleenglycol, of PEG, dat overgevoeligheid van de huid kan veroorzaken en ook de huid meer doorlaatbaar kan maken(1).

Het tweede ingrediënt waar je zeker op moet letten als je micellair water koopt is polyaminopropylbiguanide of polyhexanide, of PHMB, waarvan vermoed wordt dat het kankerverwekkend is, en daarom moet het op de verpakking vermeld worden (2, 3).

Je hoeft je echter niet veel zorgen te maken over het grijpen naar een micelle water dat deze ingrediënten bevat, want de meeste cosmeticabedrijven gebruiken deze ingrediënten tegenwoordig niet meer bij de productie van micelle water. Je moet echter altijd de ingrediënten controleren voor je ze koopt.

Reinigende werking

De reinigende werking is natuurlijk ook een belangrijke factor als het om micellair water gaat. Omdat de meeste micellaire waters sterk op elkaar lijkende ingrediënten bevatten, verschilt de reinigende werking niet veel tussen de verschillende leveranciers.

Je moet alleen voorzichtig zijn met waar je het voor gebruikt (we gaan hier in ons gidsgedeelte dieper op in), want micellair water heeft veel verschillende toepassingen, en daarom zijn er ook zoveel verschillende soorten, en welk huidtype je hebt.

Fabrikant

Tegenwoordig biedt elk cosmeticabedrijf micellair water in verschillende soorten aan. Van Nivea en Garnier, tot L’Oréal Paris, tot minder bekende merken als Naturmedin Rozenwater, je vindt er gemakkelijk micellair water voor elk huidtype.

We hebben de favorieten van onze redactie hierboven al opgesomd.

Gids: Veel gestelde vragen over micellair water in detail beantwoord

Nu we de belangrijkste criteria hebben doorgenomen waar je op moet letten bij het kopen, gaan we de belangrijkste vragen doornemen die je nu kunt stellen om je echt het meest over het onderwerp micellair water te vertellen.

Wat is micelleerwater en hoe werkt het?

De vraag is nu, wat zijn micellen en waarom zijn ze zo effectief bij het reinigen?

Micellen worden gevormd door een conglomeraat van microscopisch kleine en kleine surfactantmoleculen (zijn detergerende stoffen die onvermengbare vloeistoffen fijn doen mengen(4)) die vet- en waterminnend zijn, daarom werken ze als magneten voor vuildeeltjes (5).

Dit betekent dat micellen zowel wateroplosbare als vetoplosbare resten van vuil en make-up verwijderen. Het is ook bewezen door een experiment in het Journal of Cosmetic Dermatology dat het gebruik van micellair water de roodheid van de huid kan verminderen (6).

Reiniging

Het bekendste effect van micellair water is dat het de huid reinigt. Dit gebeurt omdat micellair water, door de micellen, de doorlaatbaarheid van de huid vergroot en daardoor de reinigers dieper in de huid laat doordringen(7).

Daarom is micellair water ook heel geschikt voor het eenvoudig verwijderen van make-up. Veel van de huidige micellaire waters bevatten glycerine. Glycerine heeft soortgelijke eigenschappen als micellen, namelijk het verhoogt ook de doorlaatbaarheid van de huid, wat de effectiviteit van de reinigende bestanddelen verhoogt (8).

Kortom, micellair water reinigt je huid zacht, grondig en diep dankzij de bestanddelen die het bevat. Het gebruik ervan vermindert ook huidirritatie, en daarom kun je micellair water zelfs gebruiken voor de gevoelige zones rond de ogen.

Micellair water voor gezichtsverzorging

Je kunt micellair water niet alleen gebruiken om je huid te reinigen, maar ook voor gezichtsverzorging. Zoals gezegd bevatten micellaire waters glycerine die niet alleen de huiddoorlaatbaarheid vermindert, maar ook de geïrriteerde huid kan helpen hydrateren en de natuurlijke barrièrefunctie van de huid kan verbeteren(9).

Vooral mensen met acne die micellair water gebruiken weten dat micellair water acne kan verminderen en mee-eters kan verminderen, wat ook bewezen is door studies (10, 11).

Wat is de beste manier om micellair water te gebruiken?

Er zijn weinig dingen gemakkelijker dan micellair water in je huidverzorgingsroutine te verwerken. Alles wat je nodig hebt zijn wattenschijfjes of reinigingsdoekjes gedrenkt in micellair water en een paar minuten. Je veegt het zachtjes en grondig over je gezicht, ook over de oogzone, en klaar is Kees!

Mizellenwasser-1

De gemakkelijkste manier om micellair water aan te brengen is met wattenschijfjes. Gewoon royaal aanbrengen en zachtjes over je huid wrijven.
(Beeldbron: Olivier Bergeron / unsplash)

Wel, niet helemaal. Als je je make-up toch met micellair water verwijdert, spoel of spuit je gezicht dan daarna af met schoon water.

Hiermee verwijder je de reinigende oppervlakte-actieve stoffen, anders kunnen sommige mensen merken dat de oppervlakte-actieve stoffen de huidbarrières aantasten en huidirritatie veroorzaken (12).

Voor wie is micellair water geschikt?

Voor wie is micellair water geschikt? Als je op zoek bent naar een zuivere en schone huid, dan zou micellair water een goed idee voor je zijn. Maar het is ook geweldig voor iedereen die geen tijd heeft of geen zin heeft in een urenlange reiniging na een lange dag op het werk, een feestje of een workout.

Het is ook geweldig voor mensen met een gevoelige huid, want je hoeft het niet krachtig in te wrijven door het zachtjes op te wrijven. Vooral als je een tiener bent of een kind van die leeftijd hebt, is micellair water een goed idee.

Micellair water helpt tieners omdat ze veel last kunnen hebben van puistjes door hormonale veranderingen, en micellair water kan puistjes en mee-eters helpen voorkomen.

Welke soorten micelleerwater zijn er?

Het soort micellair water dat het beste bij je past hangt af van je huidtype. We hebben hierboven al kort uitgelegd hoe je je huidtype kunt bepalen, dus bespreken we hier kort de verschillende soorten micelleerwater voor elk huidtype, ook al spreken ze enigszins voor zich:

Type Beschrijving
Micellair water voor de droge huid Dit micellair water is gespecialiseerd in het permanent hydrateren van je huid om te voorkomen dat ze na het reinigen met water en daarna afdrogen weer uitdroogt.
Micelleerwater voor de gevoelige huid Om geschikt te zijn voor de gevoelige huid, mag een micelleerwater geen agressieve oppervlakte-actieve stoffen bevatten die de huid kunnen aantasten. Daarom hebben micelle waters die voor dit huidtype ontworpen zijn natuurlijke oppervlakte-actieve stoffen die de huid zacht reinigen en voeden.
Micelle water voor de vette huid Dit type micelle water is niet alleen geschikt voor de vette huid, maar kan ook gebruikt worden om make-up of hardnekkig vuil te verwijderen.
Veganistisch micelleerwater Veganistisch micelleerwater bestaat hoofdzakelijk uit natuurlijke ingrediënten, wat betekent dat synthetische oppervlakte-actieve stoffen, conserveringsmiddelen en geurstoffen niet gebruikt worden in het productieproces.

Veel producten die we tijdens ons onderzoek tegenkwamen bieden een grondige en zachte reiniging voor mensen die tegelijk een gevoelige en droge huid hebben. Deze all-in-one micellaire waters zijn een prima alternatief voor je als je in deze categorie valt of gewoon niet precies weet welk huidtype je hebt.

Veganistisch micellair water is geschikt voor iedereen die een allergie kan hebben voor de synthetische stoffen in gewoon micellair water.

Wat zijn de alternatieven voor micellair water?

Nu we veel en lang over micellair water gesproken hebben, is het tijd om kort in te gaan op welke alternatieven er zijn, wat ze doen en of ze beter zijn dan micellair water:

Alternatief Uitleg
Gezichtstoners Gezichtstoners zijn, in het kort, een nabehandeling in vloeibare vorm. Het is bedoeld om vuil en make-up resten te verwijderen die niet volledig opgelost zijn door reinigingsmelk of olie. Gezichtstoner ontdoet de huid ook van vuil van het leidingwater dat je misschien gebruikt hebt om je make-up te verwijderen of je gezicht te reinigen. Het probleem is dat toner, vanwege zijn antibacteriële werking, alcohol bevat. Alcohol kan de huidbarrière aantasten en de huid uitdrogen, dus het is niet geschikt voor je als je een gevoelige huid hebt.
Toner Een toner is een tussenstap tussen reinigen en hydrateren. Het belangrijkste doel van een toner is de pH van je huid na de reiniging te reguleren en tegelijk de huid te hydrateren en actieve ingrediënten te absorberen. Bovendien maakt een toner het weefsel van je huid zachter, waardoor de daaropvolgende verzorging dieper en sneller kan worden geabsorbeerd.

Vergeleken met een toner of een tonic presteert micellair water het best omdat het een combinatie van beide is die tegelijk voedende en verzachtende ingrediënten levert, en daarom raden we je aan eerder naar een micellair water te grijpen.

Kan ik mijn eigen micellair water maken?

Een vraag die je je misschien stelt is of je zelf micellair water kunt maken en het antwoord is ja, dat kun je en het is niet zo ingewikkeld. Om 50g te maken heb je alleen nodig:

 • 38 g van een hydrolaat naar keuze
 • 2g glycerine
 • 2g betaïne
 • 8 g van een 96% gedistilleerde wijn
 • Spuitfles

Je kunt dit alles in elke apotheek vinden. Nu moet je het hydrolaat met de glycerine mengen en goed roeren. Voeg dan de betaïne toe en roer voorzichtig.

Omdat het hydrolaat alleen niet lang houdbaar is, moet je er een conserveringsmiddel of alcohol aan toevoegen om het te bewaren.

Bij het gebruik van een conserveermiddel hoef je alleen maar op de pH waarde te letten en die zo nodig te corrigeren tot de door de fabrikant aangegeven waarde. Als je dit gedaan hebt, hoef je alleen nog maar de spuitfles te vullen en dat is het.

Als je van plan bent het micellair water vaak te gebruiken, raden we je aan het niet elke keer zelf te maken, want het kopen van de ingrediënten kan duurder zijn dan het kopen van een micellair water.

Zijn er bijwerkingen aan het gebruik van micellair water?

Zoals we hierboven kort vermeldden, kunnen er bijwerkingen zijn aan het gebruik van micellair water, vooral op de gevoelige huid. Dit komt door de twee problematische stoffen polyethyleenglycol en polyhexanide.

Bepaalde ingrediënten kunnen verschillende bijwerkingen veroorzaken.

Deze twee synthetische stoffen kunnen bijdragen tot verzwakking van de barrièrefunctie van de huid, waardoor ze gevoeliger wordt voor UV-straling en giftige stoffen uit de omgeving.

Maar ook roodheid, schilfering of zelfs allergische reacties kunnen optreden bij gebruik van micellair water dat deze twee stoffen bevat (13).

Als dit je afschrikt, is er een mogelijkheid om een natuurlijk of veganistisch micellair water te gebruiken. Dit is zachter voor je huid omdat het gemaakt is zonder conserveringsmiddelen en met natuurlijke oppervlakte-actieve stoffen.

Deze bestaan meestal uit suiker, kokosolie of plantaardige aminozuren, zogenaamde acylglutamaten. Zulke micellaire waters zijn echter altijd iets duurder, omdat de produktie van zulke oppervlakte-actieve stoffen ook duurder is.

Conclusie

Micellair water is een van de nieuwste trends in de cosmetica-industrie en wordt bij steeds meer mensen erg populair omdat het vele voordelen in één product combineert. Micellair water verwijdert niet alleen make-up grondig, maar verzorgt en hydrateert je huid ook op milde wijze.

Als je regelmatig micellair water gebruikt, zul je al na korte tijd merken dat je er schoner en verzorgder uitziet. Micellair water kan overal gebruikt worden, zowel thuis aan het eind van een lange werkdag als onderweg. Daarom denken we dat micellair water een van de beste reinigers voor je gezicht is.

Foto bron: lightfieldstudios / 123rf

Referenties (11)

1. Wenande E, Garvey LH. Immediate-type hypersensitivity to polyethylene glycols: a review. Clin Exp Allergy. 2016 Jul;46(7):907-22. doi: 10.1111/cea.12760. PMID: 27196817.
Bron

2. POLIHEXANIDE CARCINOGENICITY: ANALYSIS OF HUMAN HEALTH RISK, APVMA by the Office of Chemical Safety and Environmental Health, Office of Health Protection, Department of Health and Ageing, Canberra, May 2007
Bron

3. Y. Moroi: Micelles. Springer Science & Business Media, 2013
Bron

4. Guertler, A, Jøntvedt, NM, Clanner-Engelshofen, BM, Cappello, C, Sager, A, Reinholz, M. Efficacy and safety results of micellar water, cream and serum for rosacea in comparison to a control group. J Cosmet Dermatol. 2020; 19: 2627– 2633. https://doi.org/10.1111/jocd.13591
Bron

5. Makhmalzade BS, Chavoshy F. Polymeric micelles as cutaneous drug delivery system in normal skin and dermatological disorders. J Adv Pharm Technol Res. 2018;9(1):2-8. doi:10.4103/japtr.JAPTR_314_17
Bron

6. European Journal of Pharmaceutical Sciences Volume 50, Issue 5, 18 December 2013, Pages 638-645, Sebastian Björklund, Johan Engblom, Krister Thuresson, EmmaSparra
Bron

7. Atrux-Tallau N, Romagny C, Padois K, et al. Effects of glycerol on human skin damaged by acute sodium lauryl sulphate treatment. Arch Dermatol Res. 2010;302(6):435-441. doi:10.1007/s00403-009-1021-z
Bron

8. Efficacy of the combined use of a facial cleanser and moisturizers for the care of mild acne patients with sensitive skin, The Journal of DermatologyVolume 42, Issue 2, Kenichi Isoda Tsuyoshi Seki Yosuke Inoue Koji Umeda Takahiro Nishizaka Hisateru Tanabe Yutaka Takagi Koichi Ishida Hitoshi Mizutani, 06.December.2014
Bron

9. Cleansing and Moisturizing in Acne Patients, Goodman, G. Cleansing and Moisturizing in Acne Patients. AM J Clin Dermatol 10, 1–6 (2009). https://doi.org/10.2165/0128071-200910001-00001, 21 August 2012
Bron

10. Ananthapadmanabhan, K & Moore, David & Subramanyan, Kumar & Misra, Manoj & Meyer, F. (2004). Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatologic therapy. 17 Suppl 1. 16-25. 10.1111/j.1396-0296.2004.04S1002.x.
Bron

11. Sensitive Skin Compatibility of Micellar Water March 2017 Conference: American Academy of Dermatology Annual MeetingAt: Orlando, FL Kevin David Hermanson, Kimberly Day, Jane Tazzioli, Ellen Shepard
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk overzicht
Wenande E, Garvey LH. Immediate-type hypersensitivity to polyethylene glycols: a review. Clin Exp Allergy. 2016 Jul;46(7):907-22. doi: 10.1111/cea.12760. PMID: 27196817.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
POLIHEXANIDE CARCINOGENICITY: ANALYSIS OF HUMAN HEALTH RISK, APVMA by the Office of Chemical Safety and Environmental Health, Office of Health Protection, Department of Health and Ageing, Canberra, May 2007
Ga naar bron
Wetenschappelijk boek
Y. Moroi: Micelles. Springer Science & Business Media, 2013
Ga naar bron
Wetenschappelijk Tijdschrift
Guertler, A, Jøntvedt, NM, Clanner-Engelshofen, BM, Cappello, C, Sager, A, Reinholz, M. Efficacy and safety results of micellar water, cream and serum for rosacea in comparison to a control group. J Cosmet Dermatol. 2020; 19: 2627– 2633. https://doi.org/10.1111/jocd.13591
Ga naar bron
Wetenschappelijk Tijdschrift
Makhmalzade BS, Chavoshy F. Polymeric micelles as cutaneous drug delivery system in normal skin and dermatological disorders. J Adv Pharm Technol Res. 2018;9(1):2-8. doi:10.4103/japtr.JAPTR_314_17
Ga naar bron
Wetenschappelijk Tijdschrift
European Journal of Pharmaceutical Sciences Volume 50, Issue 5, 18 December 2013, Pages 638-645, Sebastian Björklund, Johan Engblom, Krister Thuresson, EmmaSparra
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Atrux-Tallau N, Romagny C, Padois K, et al. Effects of glycerol on human skin damaged by acute sodium lauryl sulphate treatment. Arch Dermatol Res. 2010;302(6):435-441. doi:10.1007/s00403-009-1021-z
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Efficacy of the combined use of a facial cleanser and moisturizers for the care of mild acne patients with sensitive skin, The Journal of DermatologyVolume 42, Issue 2, Kenichi Isoda Tsuyoshi Seki Yosuke Inoue Koji Umeda Takahiro Nishizaka Hisateru Tanabe Yutaka Takagi Koichi Ishida Hitoshi Mizutani, 06.December.2014
Ga naar bron
Wetenschappelijk overzicht
Cleansing and Moisturizing in Acne Patients, Goodman, G. Cleansing and Moisturizing in Acne Patients. AM J Clin Dermatol 10, 1–6 (2009). https://doi.org/10.2165/0128071-200910001-00001, 21 August 2012
Ga naar bron
Wetenschappelijk overzicht
Ananthapadmanabhan, K & Moore, David & Subramanyan, Kumar & Misra, Manoj & Meyer, F. (2004). Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatologic therapy. 17 Suppl 1. 16-25. 10.1111/j.1396-0296.2004.04S1002.x.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Sensitive Skin Compatibility of Micellar Water March 2017 Conference: American Academy of Dermatology Annual MeetingAt: Orlando, FL Kevin David Hermanson, Kimberly Day, Jane Tazzioli, Ellen Shepard
Ga naar bron
Recensies