Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

64Verzamelde opmerkingen

Welkom! Het onderwerp van vandaag is een klein voorwerp dat tot een paar jaar geleden nog niet eens bestond, maar vandaag deel uitmaakt van het dagelijks leven van de meeste mensen: de micro USB kabel!

Als je er een moet kopen, omdat de bij je telefoon geleverde kabel verloren ging of stuk ging, of om als reserve achter te laten, of om te gebruiken bij andere elektronische producten, dan is het nu tijd om alle details van dit product te begrijpen. In de volgende regels zullen we alle twijfels beantwoorden die je over een micro USB kabel kunt hebben. We zullen ook een paar mooie modellen voorstellen en vergelijkingen maken met soortgelijke producten. Klaar?
Belangrijk om te weten

  • De micro USB kabel is de meest voorkomende variant op de elektronicamarkt van vandaag. De meeste merken mobiele telefoons werken ermee, net als andere producten. Zeker zijn deze kleine voorwerpen in je dagelijks leven.
  • Je kunt niet kiezen of je micro USB wilt of een ander type, zoals Lightining. Als de ingang van je elektronische apparatuur van een bepaald type is, moet je de juiste kabel kopen. We zullen hier later meer over praten.
  •  De duurzaamheid is echter gering en de hoofdpijn zal zeker komen. Investeer iets meer en krijg een beter product.

Beste Micro USB Kabel: Onze Selectie

Koopgids

Wat is een micro USB kabel? Waar kun je het kopen? Waarom is het zo belangrijk om het goed te doen? Als je twijfels hebt over het product, is dit het moment om ze allemaal weg te nemen. We hebben een koopgids samengesteld die je helpt de beste micro USB kabel op de markt te kiezen. Lees verder om alle belangrijke details te weten te komen.

Mulher usando celular no sofá.

Een lange micro USB kabel maakt het dagelijks gebruik gemakkelijker. (Bron: Kyrylo Shevtsov / 123RF)

Wat is een micro USB kabel?

De micro USB kabel is momenteel het meest gebruikte product in mobiele telefoons, tablets en elektronica in het algemeen. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor het opladen van de batterij van deze toestellen, maar is ook een vorm van gegevensoverdracht.

Er is niet veel keuze over welk type kabel je moet kopen: het is intrinsiek aan het elektronische apparaat. Als het apparaat vraagt om micro USB, dan is dat wat je nodig hebt. Is het een andere kabel, dan gaat dezelfde logica verder. Het ideaal is om goed voor de originele kabel van je toestel te zorgen, zodat die geen gebreken vertoont, maar we weten dat geen enkel product eeuwig is.

Bij breuk of verlies zal dus een vervanging nodig zijn.

Wist je dat de micro USB kabel de natuurlijke evolutie van de USB kabel is? Weet je nog dat 10 of 15 jaar geleden elk ding een ander soort kabel had, met verschillende formaten, die geen ander doel dienden dan een specifieke functie?

Dat klopt! Toen kwamen onderzoekers op het idee van iets dat voor alles gebruikt kon worden. Toen kwam de USB: Universal Serial Bus, zoiets als “universele seriële transporter”. Het boekte groot succes in zijn missie en werd geleidelijk verbeterd. De micro USB is slechts één van deze verbeteringen.

Waar moet je op letten: micro USB kabel, Lightining of USB-C?

Tegenwoordig zijn er drie hoofdtypen elektronicakabels. Elk heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Uiteindelijk zal niemand een mobiel telefoonmodel kiezen omwille van de kabel. En als je je aankoop gedaan hebt, moet je leven met de kabel die eigen is aan dat bepaalde toestel.

Even dieper graven: micro USB is de standaard, je vindt het in bijna alle Android, BlackBerry en Windows Phone telefoons. Deze universaliteit is zijn grootste voordeel, want hij kan altijd hergebruikt en geleend worden.

Lightining is de typische kabel van Apple, en hoewel hij van prima kwaliteit is, lijdt hij eronder dat hij te “exclusief” is. De USB-C, daarentegen, is de toekomst: heel modern, maar nog met weinig elektronica compatibel. Zie hieronder een tabel met voor- en nadelen van elk van de kabeltypes:

Micro USB Lightning USB-C
Hoogtepunt Compatibel met veel modellen Zeer hoge kwaliteit Toekomst van kabels: de ultieme
Andere voordelen Universele oplaadstandaard Gemakkelijk aan te brengen en te hanteren Hoge snelheid en ondersteunt allerlei soorten overdracht
Nadelen Kan geen hoge snelheid hebben Exclusief voor Apple en meestal duur en moeilijk te vinden Nog compatibel met maar heel weinig modellen

Wat is het verschil tussen een micro USB 2.0 en USB 3.0?

Veel van de micro USB kabels die tegenwoordig te koop zijn, zijn 3.0. We moeten het hebben over de verschillen tussen de generaties. Het is duidelijk dat 3.0 kabels moderner en voordeliger zijn dan 2.0. Om je een idee te geven, de overdrachtsnelheid voor de eerste is 5 Gbps, tegenover 480 Mbps voor de tweede.

Normaal gaat een 2.0 kabel in een 3.0 poort, en omgekeerd. Een 2.0 kabel is echter niet geschikt voor 3.0 ingangen. Als je 3.0 poorten op je apparatuur hebt, kunnen 2.0 kabels de laadsnelheden en de gegevensoverdracht sterk nadelig beïnvloeden.

Koopcriteria: Hoe micro USB kabel modellen beoordelen

Als je eenmaal weet wat een micro USB kabel is, waarvoor hij gebruikt wordt en wat de verschillen zijn tussen de concurrenten, zijn er een paar kleine criteria die de modellen van elkaar onderscheiden. We leggen de belangrijkste uit:

Amperage

Als je naar je oplader voor mobiele telefoons kijkt, vind je enkele technische specificaties. Daaronder is de stroomsterkte, dat wil zeggen de snelheid van de ampères die overgebracht worden. Dit getal kan vrij laag zijn, iets van 0,3, of zo hoog als 2A. Idealiter koop je geen kabel met een stroomsterkte die lager is dan die van de lader.

De goedkoopste modellen op de markt hebben meestal erg kleine aantallen. Zoek iets krachtigs: het zal je dagelijks veel helpen. Bekijk deze video van Canaltech over het belang van goede kabels en laders om de laadsnelheid te verhogen:

Lengte

De standaard is dat micro USB kabels een meter lang zijn. Dat is genoeg voor de meeste taken. Maar misschien heb je iets langer nodig voor afstanden of voor speciale activiteiten. Je zou dus geen probleem moeten hebben met de één meter lange kabel als je hem voor dagelijkse activiteiten gebruikt.

Als je verschillende activiteiten nodig hebt, zoek dan een langer model. En pas op dat je niet per ongeluk een kabel koopt die te kort is, onder de één meter, wat je het leven moeilijk kan maken.

Afwerking

We weten dat kabels in het algemeen nogal breekbaar kunnen zijn. De goedkoopste gaan maar heel weinig mee en worden een heel slechte investering, omdat je ze heel vaak moet vervangen en zo je geld opslurpt.

Het gezegde “het goedkope komt soms duurkoop uit” is hier erg waar. Zoek naar meer versterkte modellen, met kenmerken als versterkt nylon of militair leer. Ze kosten meer, maar ze gaan ook langer mee, zodat de investering de moeite waard is.

Laadsnelheid

Behalve amperage zijn er nog een paar andere zaken die helpen om elektronische batterijen sneller op te laden. We hebben de verschillen tussen USB 2.0 en USB 3.0 in dit opzicht al genoemd, maar er zijn ook enkele extra mechanismen.

Er zijn kabels met speciale systemen die de oplaadsnelheid verhogen. Elk merk geeft ze een andere naam, zoals “snelladen”. Als dit een prioriteit voor je is, let dan op of de kabel dit extra heeft.

(Zichtbare afbeelding bron: jipen / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies