Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

39Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Wil je je favoriete films op één scherm op verschillende locaties zien? Of zoek je een goede manier om je presentaties op een willekeurige plaats te laten zien? Dan moet je eens wat beter kijken naar mini beamers. Miniprojectoren zijn zeer compact, gemakkelijk te vervoeren en verbruiken weinig energie. Maar wat zijn de verschillende soorten en waar moet je op letten om met je miniprojector een goed beeld te kunnen projecteren? In onze miniprojectortest 2022 stellen we de beste toestellen voor die momenteel verkrijgbaar zijn. We geven je ook belangrijke informatie over wat een goede miniprojector maakt en waar je op moet letten als je er een koopt. Of je nu geïnteresseerd bent in een LED miniprojector of een DLP miniprojector, je vindt de beste projectoren voor onderweg op onze website.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Zoals de naam al doet vermoeden, hebben miniprojectoren een compacte vormgeving. Ze zijn draagbaar en geschikt voor op reis.
 • De meeste miniprojectoren zijn uitgerust met LED technologie, die automatisch een laag energieverbruik en een langere levensduur van de lamp belooft.
 • Door de LED lamp produceren de miniprojectoren een geringe helderheid. Dit maakt de beamers perfect voor onderwijs en training van kinderen omdat ze de ogen minder belasten.

Mini Beamer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een miniprojector koopt

Wat is het beste gebruik van de miniprojector?

Of je nu een film wilt afspelen in je achtertuin of een presentatie wilt geven in het kantoor van een klant, de miniprojector is er geknipt voor. Met deze projector kun je snel en gemakkelijk geweldige presentaties geven, waar je ook bent. Het is een handig toestel dat gemakkelijk in een zak past.

Miniprojectoren profiteren van hun kleine afmetingen en veelzijdigheid, hoewel hun beeldkwaliteit niet te vergelijken is met HD TV. Je kunt ook een Android of Apple smartphone op de projector aansluiten.

Grauer Beamer von Canon

Let bij aankoop op het aantal lumen om de projector specifiek aan je behoeften aan te passen. (Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com)

Welke soorten mini-beamers zijn er?

Het voornaamste criterium om mini-beamers van elkaar te onderscheiden is het type lamp. Onze gids vergelijkt geen LCD en laser beamers omdat bijna alle miniprojectoren LED of DLP technologie gebruiken.

 • LED miniprojectoren

In plaats van een gloeilamp gebruiken LED projectoren lichtdioden (LEDs) als lichtbron. Het opgewekte licht wordt gereflecteerd door kleine spiegeltjes of door displaylagen van vloeibare kristallen geleid. LED’s hebben een levensduur van meer dan 20.000 uur, leveren betere kleuren, hebben een lager stroomverbruik en vrijwel geen onderhoudskosten. LED projectoren zijn ook kleiner en genereren minder warmte. Dit type projector is milieuvriendelijker en duurzamer en geniet de voorkeur in de bedrijfssector.

 • DLP miniprojector

DLP staat voor Digital Light Processing en gebruikt kleine spiegeltjes om licht op het scherm te weerkaatsen. De meeste modellen hebben een kleurenwiel dat opeenvolgende kleuren produceert. DLP projectoren zijn iets duurder, maar hebben andere voordelen. Elke interactie met een projector kost tijd en geld. DLP projectoren zijn zuiniger omdat ze geen filter nodig hebben en lamploos zijn.

Welke accessoires zijn er voor mini-projectoren?

 • Projectorlamp

Miniprojectoren hebben lampen nodig om hun beelden te projecteren. Op dit gebied worden verbeteringen aangebracht, maar momenteel gaan de meeste gloeilampen bij intensief gebruik een jaar of twee mee voor ze vervangen moeten worden. De gloeilampen kunnen relatief duur zijn – tot een paar honderd euro.

Wist je dat je ook een videoprojectie kunt maken met je smartphone? In een verduisterde kamer wordt het scherm van de mobiele telefoon op de muur geprojecteerd, b.v. door een vergrootglas. Helaas is de lichtintensiteit van zo’n projector laag. Zelfs de resolutie van een professioneel toestel is niet haalbaar.
 • Audiosysteem

Het is relatief moeilijk om een miniprojector met goede luidsprekers te vinden. Je zult zelf merken dat zulke systemen niet voldoende zijn voor optimaal geluid. In elk geval moet je er aan toevoegen dat voor bijvoorbeeld een thuisbioscoop een apart audiosysteem, liefst een surround sound systeem, zinvol is. Zulke stereo-installaties kosten een paar honderd euro extra.

 • Scherm

Het zou goed zijn om een scherm te kopen. De kwaliteit van de projector wordt minder belangrijk als je de miniprojector richt op een effen, halfglanzende muur of hangend beddengoed. Wil je de beste kwaliteit uit het nieuwe toestel halen en besluit je een scherm te kopen, dan komt daar nog wat extra kosten bij.

Opmerking: Sommige miniprojectoren kunnen alleen gebruikt worden met originele accessoires van hun eigen merk.

De volgende tabel geeft je een overzicht van alle beamer functies.

Functie Uitleg
Presentatiefunctie Je kunt de miniprojector overal mee naartoe nemen. Dit betekent dat je op elke presentatie voorbereid bent!
Verbind met je smartphone Geen gesjouw meer met zware laptops. Met dit mini-apparaat kun je gemakkelijk je tablet of smartphone verbinden.
Mini bioscoop in je zak verander elke muur in een mini bioscoop. Verbind je miniprojector met je smartphone, start een videostreamingdienst zoals Netflix en begin te kijken.

Besluit: Welke soorten miniprojectoren zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vijf soorten projectoren:

 • LCD projector
 • DLP projector
 • LED projector
 • LCoS projector
 • Laser projector

Door de verschillende soorten projectortechnologie die gebruikt worden om het beeld te genereren, is de respectieve werkingswijze van deze mini-projectoren verschillend. Daarom zijn er individuele voor- en nadelen voor elk van deze soorten. Afhankelijk van het beoogde gebruik en je voorkeur, is een bepaalde projector het meest geschikt voor je.

In het volgende gedeelte zullen we kort en duidelijk de verschillen tussen de afzonderlijke projectortechnologieën uitleggen, zodat je zelf kunt beslissen welke miniprojector voor jou geschikt is. We zullen ook de voor- en nadelen van de afzonderlijke projectoren en hun verlichtingstechniek meer in detail presenteren.

Hoe werkt een LCD projector en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een LCD projector werkt met vloeibare kristal projectie. De projectie van de ingebouwde matrices, die elk verantwoordelijk zijn voor de weergave van een basiskleur, worden met een klein spiegelsysteem over elkaar heen gelegd om een enkel beeld met alle kleurwaarden te kunnen weergeven en op een projectiescherm te kunnen tonen.

Bij deze toestellen kan echter een zogenaamd LCD geheugeneffect optreden. Dit betekent dat beelden op foto’s na lange tijd kunnen inbranden als de optiek erg helder ingesteld is. De optiek is ook erg gevoelig voor stof- of vuildeeltjes.

Voordelen
 • Ruimtebesparend ontwerp
 • Goede kleurweergave
Nadelen
 • LCD geheugeneffect
 • Zeer gevoelig voor stof

Hoe werkt een DLP projector en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een DLP projector werkt met de digitale lichtverwerkingsmethode. Bij deze methode zit er op elke pixel een klein kantelspiegeltje dat enkele duizenden keren per seconde geschakeld wordt. In de meeste gevallen werkt dit microsysteem met een wiel waarin kleursegmenten zijn ingebouwd en dat snel om zijn eigen as draait.

Door de complexe technologie, die zeer goed bestand is tegen stof- of vuildeeltjes, zijn koelelementen nodig, wat kan leiden tot sterke ventilatorgeluiden. De weergave van intense en levensechte kleuren is ook maar in beperkte mate mogelijk.

Voordelen
 • Hoge contrastwaarden
 • Lage gevoeligheid voor stof
Nadelen
 • Lage kleurgetrouwheid
 • Ventilatorlawaai

Hoe werkt een LED projector en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een LED projector werkt met veel afzonderlijke lichtgevende diodes. De LED technologie is erg populair bij fabrikanten van mini-beamers omdat de projector erg energiezuinig is. Dit betekent dat de apparaten heel klein gebouwd kunnen worden.

Door het ontbreken van koelelementen kun je genieten van je favoriete films zonder hinderlijk ventilatorgeluid. Door het ontwerp van de ingebouwde optiek kunnen er regenboogeffecten in het beeld optreden. De lichtopbrengst van LED projectoren is ook niet zo sterk als die van mini-beamers waarin bijvoorbeeld LCD of DLP technologie is verwerkt.

Voordelen
 • Zeer energiezuinig
 • Geen ventilatorgeluid
Nadelen
 • Lage lichtopbrengst
 • Regenboogeffect

Hoe werkt een LCoS projector en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een LCoS projector werkt met vloeibare kristal projectie. In tegenstelling tot gewone LCD projectoren is een dichtere rangschikking en weergave van de beeldelementen mogelijk. Hierdoor lijkt het beeld natuurlijker en scherper. De LCD’s worden gereflecteerd en indirect op het projectiescherm geprojecteerd.

Bij deze toestellen kan echter ook een LCD geheugeneffect optreden, waarbij het beeld na langere tijd kan inbranden als de optiek erg helder ingesteld is. De beeldkwaliteit kan ook aanzienlijk verslechteren naarmate de gebruiksduur toeneemt.

Voordelen
 • Goede zwartniveaus
 • Ruimtebesparend ontwerp
Nadelen
 • LCD geheugeneffect
 • Beeldkwaliteit vermindert na verloop van tijd

Hoe werkt een laserprojector en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een laserprojector werkt, zoals de naam al zegt, met laserprojectie. Doordat een laser het beeld direct projecteert, kan een absoluut zwart in het beeld worden weergegeven. Delen van het beeld kunnen zo helemaal worden uitgeschakeld om hoge contrasten te projecteren.

Laser projectoren zijn uiterst onderhoudsarm en kunnen de volledige sRGB kleurruimte weergeven. Maar omdat de ingebouwde laser erg krachtig is, is het om veiligheidsredenen aan te bevelen niet rechtstreeks in de optiek te kijken, anders kan langdurige schade ontstaan.

Voordelen
 • Zeer hoog contrast
 • Absoluut zwart
Nadelen
 • Beperkte lichtintensiteit
 • Gevaarlijk voor het oog

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om miniprojectoren te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de belangrijkste criteria en factoren laten zien om het je gemakkelijker te maken mini beamers te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je sneller en gemakkelijker beslissen welk toestel aan je behoeften voldoet. De belangrijkste criteria zijn:

 • Resolutie
 • Lichtsterkte
 • Contrast
 • Levensduur van de batterij
 • Hoeksteencorrectie
 • Verbinding
 • WiFi
 • Gewicht

Een meer gedetailleerde beschrijving van de aankoopcriteria is te vinden in de volgende paragrafen.

Resolutie

Resolutie is het aantal pixels dat een beeld aankan. Bijvoorbeeld, 800 x 600 px betekent dat het beeld bestaat uit 800 kolommen en 600 rijen pixels. Hoe groter het aantal pixels, hoe hoger de resolutie en hoe scherper en gedetailleerder het beeld lijkt.

Weißer Mini-Beamer von LESHP

Factoren als resolutie, lichtsterkte en contrast bepalen de kwaliteit van geprojecteerde beelden en films

Lichtintensiteit

Helderheid, gemeten in lumen, is een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een miniprojector. Hoe helderder de projector, hoe hoger het aantal lumen. Bij de aanschaf van het apparaat moet je letten op twee lumen specificaties: kleurenhelderheid en witte helderheid.

Contrast

Contrast is het verschil tussen licht en donker op een beeldscherm. Dit wordt uitgedrukt door een getal. Een contrastverhouding van 1000:1 betekent bijvoorbeeld dat het helderste wit 1000 keer helderder is dan het donkerste zwart. Daarom geeft de contrastverhouding aan hoe rijk en helder het geprojecteerde beeld er in detail uitziet.

Levensduur van de batterij

Een groot aantal mini-beamers werkt op batterijen, waardoor ze draagbaar zijn. Het is echter belangrijk de specificaties te controleren voor je koopt, want sommige miniprojectoren – hoewel draagbaar – hebben stroom nodig. Het helpt om de levensduur van de batterij van een miniprojector te kennen voor je hem koopt. De door ons geteste projectoren hebben een batterijlevensduur van tussen de 60 en 90 minuten.

Hoeksteencorrectie

Veel miniprojectoren bieden verticale en/of horizontale keystone correctie om het gevreesde “keystone effect” te verminderen. Wat betekent dit? Het beeld lijkt bijvoorbeeld breder aan de bovenkant als de projector te laag staat of niet gecentreerd is.

Keystone correctie helpt dit effect te minimaliseren, maar slechts tot een bepaald percentage. Als je keystone correctie op het beeld of de video toepast, neemt de kwaliteit ook evenredig af. Deze functie is belangrijk, maar mag niet de enige beslissende factor zijn.

Verbinding

Als je een mini-beamer koopt, is het belangrijk rekening te houden met de aansluitingen. De beeldkwaliteit hangt ook af van de soorten verbindingen die gebruikt worden om het signaal naar de projector te sturen.

Stylespring redactieNeem gewoon de beamer met je mee
Mini beamers kunnen gemakkelijk in elke weekender vervoerd worden en zijn daarom een prima investering voor presentaties op zakenreis. Je vindt de juiste Weekender bij stylespring.de. (Bron: www.stylespring.de)

WiFi

WiFi-ondersteuning kan een heel handige optie zijn voor streaming, want er is geen kabelverbinding nodig. Draadloze connectiviteit is een groot voordeel van miniprojectoren omdat de gebruiker er de miniprojector via het internet mee kan verbinden met andere apparaten.

Gewicht

Gewicht speelt een grote rol bij draagbare apparaten. Als je iets echt draagbaars nodig hebt, zijn miniprojectoren perfect voor jou. Het zijn projectoren op batterijen die ook met je smartphone verbonden kunnen worden. Dit is ideaal voor presentaties aan kleine groepen.

Maar hoe lichter de projector, hoe duurder hij is.

Wist je dat er al miniprojectormodellen zijn die niet meer dan 100 gram wegen? Beamers uit het verleden hadden de neiging omvangrijk, groot en zwaar te zijn. De huidige mini-beamers zijn vaak zo klein als een mobiele telefoon en wegen meestal niet meer dan 100 gram.

Wetenswaardigheden over mini beamers

Wat is het verschil tussen een mini-beamer en een pico-beamer?

De mini-beamer is zo ontworpen dat hij in elke rugzak of koffer past. De pico projector, ook wel zakprojector genoemd, brengt de bepalingen “lichtgewicht” en “draagbaar” op een hoger plan. Dit type mini-projector is klein genoeg om in je broekzak te passen en weegt vaak minder dan een kilo – een ideaal geschenk voor alle gadgetfans.

Foto bron: 123rf.com / fifoprod

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies