Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Welkom bij onze grote mini cirkelzaag test 2023. Hier stellen we alle mini cirkelzagen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste mini cirkelzaag voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een mini handcirkelzaag wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Mini cirkelzagen zijn kleine cirkelzaagjes die zeer geschikt zijn voor fijne en precieze zaagsneden, of ook voor het werken in kleine ruimten.
 • Dankzij hun compacte en lichte constructie kunnen mini-cirkelzagen ook met één hand bediend worden.
 • Mini cirkelzagen zijn er met batterij- of netvoeding.

Beste Mini Cirkelzaag: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een mini handcirkelzaag koopt

Wat is een mini handcirkelzaag?

Mini handcirkelzagen zijn gewone handcirkelzagen maar dan iets compacter. Je kunt een mini handcirkelzaag gebruiken om werkstukken te zagen, net als een gewone handcirkelzaag.

Omdat mini cirkelzagen kleiner zijn dan gewone cirkelzagen, zijn het zaagblad en de motor kleiner en is het gewicht lager. Dit maakt deze zagen heel flexibel in het gebruik.

De algemene functies zijn meestal niet doorslaggevend. Hoofdzakelijk kunnen materialen als hout of metaal bewerkt worden. Afhankelijk van het zaagblad kun je echter ook andere materialen zagen, zoals plastic, beton of steen. (Image source: unsplash.com / Michael Browning)

Je moet dus goed weten of de kleine versie van de handcirkelzaag wel genoeg voor je is, en of hij je zelfs wel precies de voordelen biedt die je waardeert. Bijvoorbeeld, voor smal, schuin werk ben je beter af met een kleiner toestel.

Hoe werkt een mini handcirkelzaag?

De mini handcirkelzaag is ontworpen voor rechte zaagsneden en werkt als een gewone handcirkelzaag met een draaiend zaagblad. Afhankelijk van de ingestelde zaagdiepte dringt dit zaagblad in het materiaal en zaagt het met een zaagsnede.

Een plaat die onder een hoek van 90° op het zaagblad is gemonteerd, zorgt ervoor dat het toestel zuiver op het werkstuk geplaatst en geleid kan worden. Het zaagblad wordt van boven beschermd door een deksel. Deze dekking is belangrijk en stelt je in staat veilig te werken.

Onderaan het zaagblad zit meestal ook een deksel, maar dat gaat tijdens het zagen meestal vanzelf open om het zaagblad los te maken en anders te beschermen tegen knoeien.

Door op de startschakelaar te drukken sluit je de stroomkring en draait het zaagblad. De schakelaar kan in sommige gevallen ook ingesteld worden op continue werking.

De mini-handcirkelzaag wordt aangedreven door netspanning of door een oplaadbare batterij. Door zijn lichte gewicht en compacte vormgeving kan hij ook met één hand bediend worden.

Zijn er mini cirkelzagen met een invalzaagfunctie?

Sommige mini-cirkelzagen hebben een insteekzaagfunctie. Deze lichtgewicht gereedschappen kunnen meestal heel goed met één hand bediend worden.

Om in het volledige materiaal te zagen – en niet vanaf de rand – kies je een model met een invalfunctie.

Bij deze modellen is het zaagblad altijd afgedekt door een kap. Als de zaag wordt aangebracht, schuift het deksel omhoog en komt het zaagblad tevoorschijn, dat tot de ingestelde zaagdiepte in het materiaal kan doordringen.

Behalve de grotere veiligheid die deze bekleding biedt, zijn er ook functionele voordelen. Een insteekfunctie is bijvoorbeeld ideaal voor het uitsnijden van stopcontacten of lichtschakelaars.

Wat zijn de eigenschappen van mini cirkelzagen?

Afhankelijk van de prijs en de fabrikant zijn er toestellen met meer of minder mogelijkheden. Een schulphek en een set zaagbladen voor verschillende materialen, en een afzuigaansluiting zijn echter standaard bij de meeste producten.

Naar onze mening is de afzuigaansluiting een belangrijk onderdeel van de uitrusting. Hij maakt schoon en stofvrij werken mogelijk door een stofzuiger aan te sluiten en ondersteunt het concept van snel, gemakkelijk en schoon werken van de mini-cirkelzagen.

Vooral bij werk boven je hoofd voorkomt deze uitrusting dat je het stof dat door het zagen ontstaat in je ogen krijgt. Je moet echter nog steeds een beschermende bril dragen.

Afhankelijk van de prijs en fabrikant zijn mini-cirkelzagen verschillend uitgerust. Geleiderails of scheurhekken zijn bijzonder nuttig om rechte en nauwkeurige sneden te maken. (Image source: unsplash.com / George Pastushok)

Andere uitrusting kan hulpgereedschap zijn voor eventuele aanpassingen, zoals het instellen van de snijdiepte. Maar ook de koffer waarin het gereedschap opgeborgen en vervoerd kan worden, en reservebatterijen voor batterij-aangedreven modellen kunnen tot de uitrusting gerekend worden.

Een heel nuttig accessoire dat helaas niet altijd wordt meegeleverd is een geleiderail of scheurhek. Zo kun je perfect rechte en nauwkeurige sneden maken. In dit geval wordt een geleiderail op de machine gemonteerd, die dan naar behoefte versteld kan worden.

Waar kan een mini handcirkelzaag voor gebruikt worden?

Een mini-handcirkelzaag kun je vooral gebruiken om heel fijne en precieze zaagsneden te maken. Typische klussen zijn het uitzagen van stopcontacten en lichtschakelaars, het verwijderen van kapotte tegels of het vernieuwen van voegen, het zagen van fijne aluminium profielen of het zagen van laminaatvloeren.

Behalve hout en metaal kunnen ook steen, beton, plastic en zelfs plexiglas doorgezaagd worden, afhankelijk van het zaagblad.

Mini cirkelzagen kunnen dezelfde klussen doen als gewone cirkelzagen, mits de maximale zaagdiepte voldoende is. Maar dankzij hun kleine en compacte vormgeving kunnen ze ook veel fijner en preciezer werken.

Welke alternatieven zijn er voor de mini handcirkelzaag?

Een alternatief voor de mini handcirkelzaag is de decoupeerzaag. Het is heel flexibel en kan zelfs cirkels en andere gebogen sneden maken. De precisie is echter wat minder. Omdat de zaag vrij geleid wordt en het smalle zaagblad zelf geen geleiding biedt, is uiterste concentratie bij het zagen vereist.

Multifunctioneel gereedschap, bijvoorbeeld van Dremel, kan ook een goed alternatief zijn. Deze werken vaak met verschillende hulpstukken voor oscillerend gereedschap en zijn ideaal voor het maken van smalle uitsparingen of kleine sneden in massief materiaal.

Natuurlijk behoren ook de grote broers en zussen van de mini handcirkelzaag tot de alternatieven: De beproefde handcirkelzaag en de betrouwbare invalcirkelzaag. Beide gereedschappen zijn, net als de mini handcirkelzaag, ontworpen voor precieze rechte zaagsneden.

Maar om veiligheidsredenen moet je je met de handcirkelzaag niet in het volle materiaal storten, maar de zaagsnede beginnen aan de rand van het materiaal.

Met de invalzaag kun je direct in het volle materiaal “duiken”, dankzij de speciale veiligheidsafdekking op het zaagblad. Er zijn echter ook handcirkelzagen met een insteekzaagfunctie.

Alternatief Beschrijving
Decoupeerzaag Flexibel gebruik. Kan zelfs cirkels en gebogen of hoekige vormen zagen dankzij het lange en smalle zaagblad. Echter, lagere precisie.
Multifunctioneel gereedschap met oscillerende hulpstukken Ideaal voor het zagen van kleine uitsparingen of het maken van insnijdingen in massief materiaal.
Handcirkelzaag en invalcirkelzaag Dezelfde functies als de mini handcirkelzaag alleen dan in een grotere uitvoering. Zagen met invalfunctie zijn ook in staat om in het volle materiaal te “duiken”. Bij normale handcirkelzagen moet de zaagsnede om veiligheidsredenen aan de rand van het materiaal worden gemaakt.

Besluit: Welke soorten mini cirkelzaagmachines zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als het om mini cirkelzaagjes gaat, is het belangrijkste verschil het type aandrijving. Er zijn

 • Mini cirkelzagen met batterijvoeding
 • Mini cirkelzagen met netvoeding

Beide varianten hebben hun voor- en nadelen, die we je in de volgende paragrafen zullen uitleggen.

Wat onderscheidt een mini handcirkelzaag met accu-werking en wat zijn de voor- en nadelen?

Mini handcirkelzagen met accu-werking zijn heel mobiel en handig. De batterij betekent misschien extra gewicht, maar het maakt het toestel erg mobiel. Geen kabel die tijdens het zagen beschadigd raakt. En vooral voor werk op het dak of op steigers is het voordeel van toestellen met batterijvoeding merkbaar.

Voordelen
 • Zeer mobiel en handig
 • Geen kabel die bij het zagen beschadigd kan raken
 • Ideaal voor dak- en steigerwerk of andere omgevingen zonder directe stroomaansluiting
Nadelen
 • Batterijcapaciteit als beperkende factor
 • Batterij moet opgeladen of vervangen worden
 • Minder goede prestaties dan apparaten die op netstroom werken

Met mini-cirkelzagen met accu-werking hoef je niet voortdurend een vrij stopcontact te zoeken of met verlengkabels te werken. Deze apparaten zijn dus ideaal voor omgevingen die geen stroomaansluiting bieden.

Het grootste nadeel van accuzaagmachines is hun capaciteit: de capaciteit van de accu is beperkt. De batterij kan dus leeg raken en moet opgeladen worden. Je kunt dit echter verhelpen met een reservebatterij. Zolang je een reservebatterij hebt, kun je zelfs bijna zonder onderbreking zagen.

Je moet er alleen voor zorgen dat de reservebatterij altijd opgeladen is en klaar om vervangen te worden.

Een ander nadeel is ook te wijten aan de batterij. In de regel is hij niet in staat hetzelfde vermogen op te wekken als met netvoeding mogelijk is. Voor de meest voorkomende klussen volstaat echter een goed gereedschap met batterijvoeding.

Wat zijn de kenmerken van een op netspanning werkende mini-cirkelzaag en wat zijn de voor- en nadelen?

Mini cirkelzagen op netspanning zijn over het algemeen krachtiger. Met netspanning kan meer vermogen worden opgewekt dan met een oplaadbare batterij. Met zagen die op het lichtnet werken kun je zonder onderbreking doorwerken, want er is geen batterij om leeg te raken of te vervangen.

Voordelen
 • Zeer compact
 • Meer kracht dan gereedschap met accu’s
 • Minder onderdelen om te breken, te verliezen of te vervoeren
Nadelen
 • Minder mobiel
 • Vereist loskoppelen of verlengsnoer voor werk op lange afstand
 • Snoer kan beschadigd raken bij het zagen

Door het ontbreken van een accu en dus een oplader, heeft gereedschap met netvoeding minder onderdelen die kunnen breken. Omdat de kabel direct aan het toestel bevestigd is, is deze optie de compactste. Geen batterijen of opladers die verloren kunnen gaan of vervoerd moeten worden.

De kabel maakt op netspanning werkende mini-cirkelzagen minder mobiel. Wanneer je over een groot gebied werkt, is het nodig de zaag vaak te verplaatsen of verlengsnoeren te gebruiken. De kabel kan ook beschadigd raken tijdens het zagen.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om mini cirkelzagen te vergelijken en te evalueren

Om het je gemakkelijker te maken te beslissen welk product voor jou het beste is, willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om kastbouten te vergelijken en te evalueren.

We leggen elk afzonderlijk criterium in detail uit, zodat je met voldoende informatie en een veilig gevoel de beste beslissing kunt nemen.

In principe gaat het om de volgende criteria

 • Bedrijfsmodus
 • Snijdiepte
 • Snijhoek
 • Vermogen
 • Gewicht
 • Volume

Bedrijfsmodus

De bedrijfsmodus is een van de belangrijkste factoren. We maken onderscheid tussen twee soorten apparaten, zoals we hierboven deden. Namelijk de batterij aangedreven en de op het lichtnet werkende mini cirkelzagen.

Om nog eens samen te vatten:

Accu-aangedreven mini cirkelzaagjes…

 • … zijn heel mobiel en handig.
 • … er is geen omslachtige kabel die tijdens het zagen zelfs beschadigd zou kunnen worden.
 • … hebben voldoende vermogen om gewone zaagklussen uit te voeren.
 • … zijn bij uitstek geschikt voor steigers en dakwerk, en voor elke omgeving zonder stroomvoorziening.
 • … kan met een reservebatterij bijna zonder onderbreking gebruikt worden.

Op netspanning werkende mini-cirkelzagen…

 • … zijn krachtiger.
 • … hebben geen extra onderdelen zoals batterijen of opladers die verloren kunnen gaan of stuk kunnen gaan,
 • … of extra bergruimte innemen.
 • … kan het nodig zijn verlengsnoeren te gebruiken.

Het hangt allemaal af van je eisen. Als je voldoende stopcontacten of een stroombron op de werkplek hebt, kun je profiteren van het hogere vermogen van gereedschap dat op het lichtnet werkt.

Maar als je in de tuin, op steigers of zelfs op het dak moet werken en de stroomvoorziening ingewikkeld zou kunnen zijn, kies je liever een gereedschap met accu’s.

Zaagdiepte

De zaagdiepte beperkt beslist wat je met een mini-cirkelzaag kunt doen. Maar zie dit niet als een nadeel! Er is een reden waarom er gewone en mini cirkelzagen zijn.

Een kleiner gereedschap en vaak ook een kleiner zaagblad is een groot voordeel voor schuin en smal werkgebied. Mini cirkelzagen bereiken zaagdieptes van ca. 10-30 mm. De snijdiepte is instelbaar en het maximum ervan varieert van model tot model.

Snijhoek

De snijhoek kan niet op alle mini-cirkelzagen ingesteld worden. Maar als deze functie beschikbaar is, kun je de snijhoek meestal instellen tot een hoek van 45°. Om de snijhoek te veranderen, verstel je meestal de hoek van de hekplaat.

Als je deze functie nodig hebt, bekijk dan zorgvuldig de productdetails. De snijhoek kan niet op elk model ingesteld worden, en als hij ingesteld kan worden, is hij niet altijd oneindig variabel.

Merk ook op dat de snijhoek de snijdiepte beïnvlo edt. De opgegeven snijdiepte heeft altijd betrekking op de uitgangspositie of op een hoek van 0°.

Bij een hoek van 45° kan de maximale snijdiepte sterk afnemen. In de regel vind je deze informatie echter in de productbeschrijving.

Power

Hier maken we onderscheid tussen batterij- en netvoeding. Batterij aangedreven mini cirkelzagen worden meestal aangedreven door 10,8/12 volt of 18 volt lithium-ion batterijen. Grotere versies zijn ook mogelijk.

In de regel zijn dit batterijen met een capaciteit van ca. 1.5-5 Ah (ampère-uur). Het vermogen dat met deze batterijen kan worden opgewekt is voldoende voor de meest voorkomende taken.

De kabel van net-aangedreven mini-cirkelzagen kan bij het zagen in de weg zitten. Als je niet voorzichtig bent, kun je de kabel beschadigen. (Image source: pixabay.com / Myriams photos)

Als je echt stroom nodig hebt, kun je ook kiezen voor een apparaat dat op het lichtnet werkt. Deze worden gevoed door een standaard netspanningskabel. Mini cirkelzagen met netvoeding hebben een vermogen van ca. 300 tot 750 watt.

Gewicht

Omdat je waarschijnlijk een mini cirkelzaag wilt kopen vanwege zijn kleine afmetingen en hanteerbaarheid, speelt ook het gewicht voor jou een grote rol. Hoe lichter het gereedschap, hoe gemakkelijker je het met één hand kunt gebruiken.

Mini cirkelzagen zijn allemaal relatief licht en meestal heel gemakkelijk met één hand te bedienen. De verschillende modellen wegen ca. 1-3 kilo. Apparaten met een gewicht tussen 1,2 en 2,2 kilo zijn gebruikelijk.

Volume

Je hebt vast wel eens naast een draaiende cirkelzaag gestaan en gewenst dat je gehoorbescherming had. Mini cirkelzagen produceren ook een navenant hard geluid. Bij ca. 80-100 dB is het zinvol je met gehoorbescherming te beschermen, zelfs met de mini-versie van de cirkelzaag.

Wist je dat de kritische grens voor je oren ongeveer 85 dB is?

Veel cirkelzagen bereiken meer dan 90 dB, soms zelfs 100 dB. Je moet er aan denken gehoorbescherming te dragen, vooral als je lange tijd werkt.

Beeldbron: pixabay.com / 15299

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies