Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Welkom terug Deze keer gaan we je vertellen over mokken, die bakjes die ontworpen zijn om koffie, thee en andere aftreksels of drankjes in te bewaren die deel uitmaken van ons ontbijt, tussendoortje, maaltijd na het eten, of werkpauze; daarom zijn ze zo belangrijk voor onze dagen.

Dit accessoire, zo populair en sinds de oudheid in verschillende culturen gebruikt, is er in ontelbare maten, formaten, materialen en uitvoeringen, aangepast aan elk gebruik en elke behoefte. Door dit artikel heen praten we over hun belangrijkste kenmerken, zodat je hun veelheid aan variëteiten kunt ontdekken.

We vertellen je ook welke de meest gewaardeerde en meest verkochte mokmodellen op het internet zijn, hun verschillende kosten, en de winkels waar je ze kunt kopen, zodat je naar eigen smaak, voorkeur en budget de beste koopkeuze kunt maken.
Belangrijk om te weten

 • Bekers zijn voorwerpen die bedoeld zijn om drank in te bewaren, vooral warme dranken. Ze hebben handvatten om ze vast te houden, en zijn er in verschillende materialen, maten, texturen en ontwerpen, geschikt voor elk gebruik, elke stijl en elke behoefte.
 • Er is een grote verscheidenheid en assortiment van mokmaterialen, waaronder keramiek, porselein, en borosilicaat mokken, die verschillen in hun gebruiksmogelijkheden, texturen, dikte, verwarmingsgraad, en stijl, naast andere aspecten.
 • Voor je een of meer mokken koopt, is het belangrijk dat je rekening houdt met bepaalde aspecten die je zullen helpen het voor jou meest geschikte product te kiezen, zoals hun verschillende materialen, formaten, ontwerpen, en insluitingscapaciteit.

Beste Mok: Onze Selectie

Koopgids: wat je moet weten over mokken

Het belangrijkste doel van deze koopgids is dat je de belangrijkste kenmerken kent van het product dat je wilt kopen. Daarom vertellen we je over de belangrijkste aspecten van mokken, inclusief hun voor- en nadelen.

Er zijn ontelbare modellen mokken, aangepast aan verschillende stijlen. (Foto: Erik Reis / 123rf.com)

Wat zijn mokken en wat zijn hun voordelen?

Mokken zijn houders met een handvat, bedoeld om de vloeistof van verschillende, meestal warme, dranken in te bewaren. Er zijn verschillende materialen, maten, formaten en ontwerpen van mokken, aangepast aan verschillende gebruiken, behoeften en stijlen.

Mokken hebben ook een grote sierwaarde, want ze zijn esthetisch erg mooi, en daarom verzamelen veel mensen ze als decoratief voorwerp. Op de markt vind je een oneindig aantal modellen die gemaakt zijn om koffie, chocolade, thee en andere aftreksels uit te drinken.

Van de vele voordelen zijn mokken comfortabel, praktisch, mooi, functioneel, en veelzijdig. Ongetwijfeld is het een element dat in alle huizen en in verschillende culturen aanwezig is, bij het ontbijt, de snack en de maaltijd na het eten.

Voordelen
 • Ze zijn mooi en decoratief
 • Ze zijn praktisch en comfortabel
 • Je vindt er meerdere modellen en uitvoeringen
 • Er zijn verschillende maten
Nadelen
 • Ze hebben de neiging gemakkelijk te breken
 • Ze zijn niet erg functioneel om te dragen
 • Niet alle materialen houden de warmte vast.

Keramische, porseleinen of borosilicaat mokken – Waar moet je op letten

? Mokken zijn er in een grote verscheidenheid en assortiment van materialen, o.a. keramiek, porselein en borosilicaat. Hieronder vermelden we de eigenschappen van elke grondstof, zodat je de mok kunt kiezen die het beste bij je smaak, behoeften en budget past.

 • Keramische mokken. Keramische mokken zijn meestal meer rustiek en handgemaakt, omdat ze vaak met de hand beschilderd zijn. Anderzijds zijn ze dikker en zwaarder dan de meeste andere modellen, en houden ze de warmte van drank niet zo lang vast.
 • Porseleinen mokken. Porseleinen mokken zijn dun en delicaat, en hoewel ze duur zijn, zijn ze ideaal om warme en koude dranken in te bewaren, omdat ze bestand zijn tegen temperatuurwisselingen en smaken en geuren neutraliseren.
 • Borosilicaat mokken. Deze bekers houden drankjes het best warm; in feite kunnen ze gekookte vloeistoffen zonder enig ongemak vasthouden, dankzij hun speciale glas, dat resistenter (en breekbaarder) is. Ze zijn ook heel origineel, decoratief en in het oog springend.
Keramiek Porcelana Borosilicaat
Warmtebehoud Gemiddeld tot laag Gemiddeld tot hoog Zeer hoog
Textuur Glad of poreus (afhankelijk van het model) Lisa Glad
Usesh Koffie en infusies Zeer warme dranken Zeer warme dranken
Stijlle Rustiek Elegant Modern
Vergelijkende kostprijs Middelmatig tot laag Hoog Middelmatig tot hoog

De kopjes zijn comfortabel, functioneel en zeer decoratief, functioneel, en zeer decoratief. (Foto: Pexels / pixabay.com)

Koopcriteria

In dit laatste deel bespreken we de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden als je een of meer mokken koopt, want tussen zoveel variatie en assortiment aan modellen kun je het moeilijk vinden het voor jou meest geschikte product uit te kiezen.

Andere materialen

Er is een grote verscheidenheid aan mokmodellen op de markt die, onder andere, gekenmerkt worden door hun grondstoffen. Hieronder vertellen we je welke de meest gebruikte materialen zijn voor de vervaardiging van dit accessoire, naast die vermeld in de tabel met variabelen.

 • Glas. Glazen bekers hebben een eerder decoratieve of esthetische waarde, omdat ze warmte niet zo goed vasthouden als andere materialen. Hoewel ze niet het meest aan te bevelen zijn voor warme dranken, kunnen ze heel goed, mooi en praktisch zijn voor koffie en ijsthee.
 • Roestvrij staal. Roestvrijstalen mokken zijn in trek om hun decoratieve waarde, want ze zien er echt mooi uit in moderne keukens. Hoewel ze de warmte perfect binnen houden, blijft de buitenkant meestal ook heet, dus kunnen ze oncomfortabel en enigszins gevaarlijk zijn.
 • Geëmailleerd staal. Deze mokken zijn ideaal om hoge temperaturen vast te houden, en ze zijn ook uiterst bestendig en duurzaam. Anderzijds houden ze geen geuren of smaken vast, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor constant dagelijks gebruik.

De mokken zijn niet alleen decoratief, maar scheppen ook een ruimte van ontspanning en harmonie. (Foto: stokpic/ pixabay.com)

Designs

Er zijn veel ontwerpen van mokken op de markt, aangepast aan elke smaak en stijl. Tussen zoveel variatie en assortiment zouden we ze nauwelijks allemaal kunnen opnoemen, maar we geven je een globaal overzicht van de kenmerken van elk soort ontwerp.

 • Modern. Moderne mokken worden gekenmerkt door hun nieuwe en creatieve ontwerpen, want ze kunnen asymmetrische vormen hebben, avant-gardistische thema’s, of replica’s zijn van andere voorwerpen en personages. Roestvrij staal is erg modieus voor moderne mokken. Borosilicaat is ook een populair materiaal voor moderne mokken, omdat het zowel oogstrelend als functioneel is. Er zijn ook heel mooie en originele moderne mokken die van kleur of patroon veranderen bij een plotselinge verandering van temperatuur.
 • Rustiek. Rustieke mokken zijn meestal gemaakt van handbeschilderd keramiek in warme kleuren, al of niet voorzien van reliëf. Ze zijn heel sierlijk en hebben een handgemaakte stijl die heel mooi en harmonieus bij landelijke decoraties past.
 • Klassiekers. Klassieke bekerontwerpen zijn die met fijne patronen die niet met de versiering botsen, en die zich aan verschillende stijlen aanpassen. Ze zijn vaak effen of met subtiele details, en zijn meestal gemaakt van keramiek of porselein.
 • Vintage. Vintage ontwerpen, ook retro genoemd, zijn ontwerpen die een oudere stijl of formaat voorstellen; daarom hebben ze tekeningen van personages en voorwerpen van weleer, of bekende zinnen uit films of series die tientallen jaren geleden emblematisch waren. Deze mokken kunnen gemaakt zijn van geëmailleerd staal (een materiaal dat door onze grootouders veel gebruikt werd), of porselein, meestal versierd met rococo bloemen, bijvoorbeeld, die een heel romantische Victoriaanse stijl oproepen. Ze zijn er meestal in pastelkleuren, zoals zeewatergroen, bleekroze, enz.

Er zijn enkele heel nieuwe en originele mokmodellen op de markt. (Foto: Pexels / pixabay.com)

Capaciteit

Een ander belangrijk aspect is de vloeistofcapaciteit die de mok kan bevatten. In dit geval moet je kiezen naar je smaak en comfort, maar ook in verband met de soort drank die je drinkt, want een espressokopje zal niet hetzelfde zijn als een cappuccinokopje.

 • 60 tot 80 ml. Kleine kopjes, ook wel putjes genoemd, bevatten meestal tussen 60 en 80 ml, en worden gebruikt voor espresso of ristretto (een nog kortere en meer geconcentreerde espresso). Ze gaan meestal vergezeld van een klein schoteltje.
 • 125 ml. Deze kopjes kunnen gebruikt worden voor bepaalde soorten thee (afhankelijk van hun grootte), of voor espresso (met een klein beetje melk) of macchiato (dezelfde kenmerken als espresso, maar schuimiger). Deze kopjes zijn meestal van porselein, hoewel ze in veel materialen te vinden zijn.
 • 150 tot 200 ml. Dit zijn de grootste bekers, bedoeld voor koffie met melk (zoals cappuccino of latte), of warme chocolademelk. Hun mond is meestal breed, en hun rand is wat dikker, zodat je de drankjes beter kunt proeven zonder dat je je eraan brandt.

Dikte

Hoewel we er meestal geen aandacht aan besteden, is de dikte van de beker een fundamentele factor, niet alleen voor het op temperatuur houden van de drankjes, maar ook voor ons comfort bij het drinken.

 • Dikke wanden. Gewoonlijk zijn we, uit kennis of instinct, geneigd bekers met dikkere wanden te kiezen. In feite zijn deze containers ideaal om drank warm te houden, maar hun oppervlak eindigt oncomfortabel en onbehaaglijk aan te voelen als we onze mond op de rand laten rusten om te drinken.
 • Dunne wanden. Met dunne wanden gebeurt precies het omgekeerde: ze zijn veel comfortabeler en aangenamer als we onze mond erop laten rusten om te drinken, maar ze houden de warmte van de drank niet lang vast, en daarom zijn ze meer aan te bevelen voor koffie, thee of andere ijskoude infusies.
 • Evenwicht. Wat is dan de oplossing? Er zijn mokmodellen op de markt met dikke wanden om drank lang warm te houden, maar die aan de randen taps toelopen om comfortabel te zijn bij het proeven.

(Foto: 6689062 / pixabay.com) (Foto: 6689062 / pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies