Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

26Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

De mosterdplant behoort tot de kruisbloemigenfamilie. Hij bloeit geel en wordt tot 1 m hoog of zelfs iets hoger, afhankelijk van de soort. Het is afkomstig uit het Nabije Oosten en Zuid-Europa.

Tegenwoordig wordt het wereldwijd gekweekt, maar vooral in Europa en de VS. Mosterdzaad werd al in de oudheid gebruikt als specerij en als geneesmiddel tegen allerlei ziekten.

Kort voordat de mosterdplanten rijp zijn, d.w.z. dat de zaden nog in de peulen zitten, worden de planten gemaaid. Ze worden gedroogd en gedorst; dan worden de zaden weer gedroogd. Het zijn deze zaden die door de mensen gebruikt worden.

We vertellen je wat je moet weten over mosterdzaad om je koopbeslissing te vergemakkelijken en de meest geschikte mosterdzaadjes voor je te vinden.
Belangrijk om te weten

  • Mosterd is vooral bekend als een hete specerij en wordt gebruikt in de keuken.
  • Mosterdzaad heeft verschillende kleuren. De wit/gele zaden worden het meest gebruikt. Ze smaken tamelijk mild en slechts licht pikant.
  • De bruine zaden zijn veel scherper. Ze worden vooral gebruikt in sauzen en kruidenmengsels.
  • Zwarte mosterd is het heetst. Het heeft een bittere, doordringende smaak.
  • Mosterd is gezond en kan zelfs kankerverwekkende stoffen onschadelijk maken. Dit is medisch bewezen.

Beste Mosterdzaad: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor mosterdzaad

Er zijn verschillende factoren die je kunt gebruiken om mosterdzaad te vergelijken en te beoordelen. Dit maakt het gemakkelijker voor je om een overzicht te krijgen en het juiste kruid te kiezen. De belangrijkste zijn:

Over de afzonderlijke criteria kan het volgende gezegd worden:

Type

Je kunt onderscheid maken tussen lichte en donkere mosterdzaden. In principe hebben lichte mosterdzaden, die wit of geel kunnen zijn, de mildere smaak. Hoe donkerder de zaden, hoe scherper ze zijn.

Biologisch, herkomst

Als je waarde hecht aan biologische kwaliteit, moet je er zeker van zijn dat je mosterdzaad uit Duitsland komt en voorzien is van het biologische kwaliteitszegel. Ook granen uit Frankrijk en Nederland zijn veilig.

Als je zin hebt, kun je ook zelf mosterdplanten kweken, bijvoorbeeld in bakken of balkonbakken. Druk de zaden een paar centimeter in de grond en zorg ervoor dat die steeds licht vochtig is en dat de planten wat zon krijgen.

Pungency en smaak

Als je je eten alleen een lichte mosterdsmaak wilt geven, zijn de lichte mosterdzaadjes voldoende. Wil je daarentegen je eten een scherpe, pittigere smaak geven, dan kun je beter donkere, bruine of zelfs zwarte zaden gebruiken. Zwarte zaden hebben ook een bittere smaak. Ze zijn bijzonder geschikt voor pittige soepen, vlees en vis.

Kwaliteit

Je herkent goede mosterdzaadjes aan het feit dat ze allemaal even groot zijn. Lichtgekleurde zaden moeten dezelfde kleur hebben. Donkere korrels kunnen bruin tot zwart van kleur zijn, maar hebben ook een gelijkmatige grootte.

Gids: Veelgestelde vragen over mosterdzaad uitvoerig beantwoord

In dit gedeelte stellen we de meest gestelde vragen over mosterdzaad aan je voor. Zo ben je goed geïnformeerd als je mosterdzaad wilt kopen.

Waarvoor zijn mosterdzaadjes geschikt?

Mosterdzaadjes worden in de keuken vooral gebruikt om soepen en stoofschotels op smaak te brengen, om in te maken en om te koken en te bakken. Er zijn echter ook talrijke andere toepassingsgebieden. Mosterd is beroemd als onmisbaar ingrediënt in worsten.

Welke soorten mosterdzaad zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen lichte en donkere zaden. Lichtgekleurde zaden kunnen wit of geel zijn en hebben een mildere smaak. Donkere zaden zijn bruin of zwart. In de regel geldt: hoe donkerder de mosterdzaadjes zijn, hoe heter ze zijn.

Mustard plants

Mosterdplanten worden vaak als groenbemester in de tuin gebruikt – maar hierdoor kunnen koolplagen zich sneller vermenigvuldigen. (Image source: Mak / Unsplash)

Conclusie

Samenvattend is mosterd een klein wondermiddel. Veel gerechten en maaltijden zouden ondenkbaar zijn zonder mosterd als ingrediënt. In de moderne keuken is het een vanzelfsprekendheid. Omdat het in drie basisvormen komt en in vele variëteiten en mengsels, is er voor elke smaak wat wils.

Je moet echter de verschillende soorten mosterdzaad kennen (geel/wit, bruin en zwart) en hun speciale kenmerken.

Bovendien zijn mosterdzaadjes, zoals de oude Grieken al wisten, een effectief geneesmiddel. Ze helpen tegen spanning, hoofdpijn, rugpijn en spierpijn. Medische studies hebben aangetoond dat mosterdzaad zelfs kankerverwekkende stoffen onschadelijk kan maken en de ontwikkeling van tumoren kan blokkeren.

(Coverfoto: Wolfgang Hasselmann / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies