Laatst bijgewerkt: 07-02-2022

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

78Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Een mountainbike zadel is een soort fietszadel. Het is ontworpen voor gebruik op off-road fietsen, en heeft kenmerken die het comfortabeler maken voor lange ritten over ruw terrein dan de zadels die je op racefietsen of hybride fietsen vindt.

Een mountainbike zadel is ontworpen om de berijder comfort en steun te bieden. De vorm van een MTB zadel maakt het mogelijk het in verschillende posities op de zadelpen te plaatsen, zodat rijders hun rijpositie kunnen aanpassen aan het terrein of aan persoonlijke voorkeur.
Beste Mountainbike zadel: Onze selectie

Mountainbike zadel: Vaak gestelde vragen

Welke soorten mountainbike zadels zijn er en wat bepaalt een goed product?

Er zijn veel soorten mountainbike zadels, maar de meest voorkomende zijn hardtail en full suspension. Hardtails hebben een stijve achterkant die niet beweegt als je trapt of in bochten leunt. Volledig geveerde zadels hebben een scharnierend achtereinde om hobbels in het parcours op te vangen en je lichaamsgewicht te ontzien als het tijdens het trappen van links naar rechts verschuift. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is hoeveel ze buigen onder druk; hardtails buigen helemaal niet, terwijl full suspensions kunnen worden ingesteld om meer flexibiliteit te geven, afhankelijk van de voorkeur van de rijder.

Het zadel is het belangrijkste deel van je fiets. Het is de plaats waar je zit en het moet comfortabel zijn voor lange afstandsritten of korte, afhankelijk van het soort fietsen dat je doet. Een goed mountainbike zadel moet een vlak gedeelte hebben waarmee je gemakkelijk kunt trappen als je rechtop zit, en ook naar voren kunt leunen zonder van het achtereind af te glijden bij snelle afdalingen. Je wilt iets met voldoende vulling zodat het niet in je kruis graaft, maar niet te veel zodat er geen meegeeft als je zijdelings omvalt terwijl je met hoge snelheid heuvel af gaat.

Wie moet een mountainbike zadel gebruiken?

Mountainbike zadels zijn ontworpen voor fietsers die veel tijd in het zadel doorbrengen. Ze zijn ook zeer geschikt voor mensen met een gevoelige rug, want ze geven meer steun dan andere soorten fietszadels.

Op basis van welke criteria moet je een Mountainbike zadel kopen?

De belangrijkste criteria om een zadel voor mountainbikes te kopen zijn je gewicht en je rijstijl. Als je een agressieve rijder bent, moet het zadel comfortabel zijn maar toch steun bieden bij hard trappen of afdalingen. Voor casual rijders is comfort meer een prioriteit dan prestatiekenmerken als opvulling en vering.

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden als je een mountainbike zadel vergelijkt. Daartoe behoren de gebruikte materiaalsoort, het gewicht en de prijs. Ook het ontwerp is belangrijk, want dat bepaalt hoe comfortabel je rit zal zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Mountainbike zadel?

Voordelen

De voordelen van een mountainbike zadel zijn dat ze meestal breder en platter zijn dan andere soorten fietszadels. Dit maakt ze comfortabeler voor lange ritten, vooral op ruw terrein of paden. Ze hebben ook het vermogen om schokken beter te absorberen door hun ontwerp en de materialen die bij de constructie gebruikt worden.

Nadelen

Het grootste nadeel van een mountainbike zadel is dat het oncomfortabel kan zijn voor lange ritten. Dat komt omdat het ontwerp je niet toelaat op je zadel te bewegen, wat drukpunten en gevoelloosheid in de liesstreek veroorzaakt. Als je van plan bent meer dan 30 mijl in één keer te rijden dan is dit type zadel misschien niet geschikt voor je, want ze hebben de neiging om na een tijdje ongemak te veroorzaken. Wat ook opvalt bij deze zadels is dat ze vaak zwaarder zijn dan andere soorten omdat hun constructiemateriaal sterker en dikker is, dus als gewichtsbesparing of extra snelheid bij bergaf rijden belangrijk is, kijk dan elders.

Heb je extra uitrusting nodig om een mountainbike zadel te gebruiken?

Nee, je hebt geen extra uitrusting nodig. Je kunt je bestaande fietszadel gebruiken en alleen de zadelpen vervangen door een Mountain Bike zadel.

Zijn er alternatieve oplossingen voor Mountainbike zadels?

Nee, er is geen alternatief voor het Mountain Bike zadel. Het is speciaal ontworpen voor mountainbikers en biedt de beste oplossing voor hun zadelbehoeften.

Winkelgids: Alles wat u moet weten

Welke merken en fabrikanten zijn vertegenwoordigd in onze review?

In onze review presenteren we producten van verschillende fabrikanten en leveranciers. De lijst bevat producten van de volgende merken en fabrikanten:

  • Faneam
  • LEILEI
  • Dingln

Wat is de prijsklasse van de aanbevolen producten?

De goedkoopste Mountainbike zadel in onze review kost ongeveer 19 EUR en is ideaal voor klanten die bewust met hun geld omgaan. Degenen die bereid zijn meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, kunnen echter ook ongeveer 120 EUR uitgeven voor een van de duurdere producten.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies