Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Goedemiddag en nogmaals welkom in ReviewBox! Mensen met een voorliefde voor goede kwaliteit geven de voorkeur aan mousserende wijnen.

Of het nu voor feestelijkheden is of om te genieten van de heerlijke smaak, ze zijn een van de populairste soorten wijn bij de consumenten van dit product.

Proosten met een glas mousserende wijn of het van tijd tot tijd drinken ervan is zelfs goed voor je gezondheid. Wie wil er nu niet gezond zijn? Bovendien zijn er verschillende soorten mousserende wijnen waarvan we zeker zijn dat ze je gehemelte zullen veroveren. Let goed op.

In de volgende koopgids bespreken we alles over deze drank, de soorten, de prijzen, waar je ze kunt vinden, enzovoort.

Na het lezen van dit artikel zul je in staat zijn het beste cadeau te doen en te genieten van het beste glas mousserende wijn wanneer je maar wilt.
Belangrijk om te weten

  • Mousserende wijn lijkt erg op witte wijn, met dit verschil dat het gas op natuurlijke wijze is ontstaan door de dubbele gisting van de wijn. We kunnen zeggen dat hij erg lijkt op de Franse Champagne. Het wordt meestal gedronken bij feestelijkheden vanwege zijn voorname smaak en het is zelfs heilzaam voor de gezondheid.
  • Een van de belangrijkste aspecten bij de keuze van een wijn is de grondstof ervan; de druif. Dit staat bekend als druivensoort, mousserende wijnen zijn meestal witte wijnen gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir of Pinot Meunier druiven. Afhankelijk van welke druivensoort je kiest, zal de wijn zuurder, fruitiger of bloemiger zijn.
  • Andere factoren die je helpen de verschillende aanbiedingen van mousserende wijn te vergelijken en je favoriet te kiezen, kunnen zijn naar het suikergehalte of de kwaliteit, de vergassingsmethode, de stijl van de wijn, enzovoort. De textuur en smaak van de wijn hangen hiervan af.

Beste mousserende wijn: Onze selectie

Mousserende wijnen zijn over de hele wereld populair, in veel landen worden ze geproduceerd; daarom is er een grote verscheidenheid aan wijnsoorten, wat het een beetje ingewikkeld maakt voor wie nieuw is in deze wereld.

De volgende lijst is bedoeld om je de beste aanbevelingen voor mousserende wijn te geven die op de markt verkrijgbaar zijn.

Koopgids: Wat je moet weten over mousserende wijn

We weten dat het kopen van een mousserende wijn tot meer dan een verwarring kan leiden. Er worden veel namen aan dit product gegeven en het is gemakkelijk verward te raken.

In het volgende gedeelte vind je alle nodige informatie, zodat je de beste wijnen kunt beoordelen naar wat je nodig hebt en de beste kunt kiezen.

Mousserende wijn is de perfecte metgezel om je mooiste momenten te vieren (Foto: SplitShire / pixabay.com)

Wat is mousserende wijn en wat zijn de voordelen ervan?

Een mousserende wijn is net als een gewone wijn. Het genereert belletjes of gas terwijl de suiker en de gist een natuurlijke gisting doormaken en een tweede gisting in de fles, in tanks of kunstmatig, naargelang het geval.

Met mate mousserende wijn drinken is heel heilzaam voor de gezondheid en in het algemeen. Vooral omdat hij van witte druiven gemaakt wordt.

Het is ideaal voor feestelijkheden omdat het energie geeft, de spijsvertering bevordert en de eetlust stimuleert. Anderzijds kan te veel ervan drinken je gezondheid en je omgeving diepgaand schaden.

Voordelen
  • Werkt cardioprotectief
  • Verjongt de huid
  • Helpt het geheugen
  • Revitaliseert de celcyclus
Nadelen
  • Te veel kan leiden tot alcoholisme
  • Verhoogt het risico op kanker
  • Kan bloeddrukproblemen veroorzaken

Mousserende wijn van Chardonnay, Pinot Noir of Pinot Meunier – waar moet je op letten

Een goede wijnkenner weet hoe hij zijn wijn moet kiezen aan de hand van de druivensoort. Dit betekent de grondstof die gebruikt werd om de wijn te maken.

Mousserende wijnen kunnen gemaakt worden van een grote verscheidenheid aan druivensoorten. Hier stellen we je echter de drie populairste voor.

Chardonnay. Deze druivensoort is wit van kleur en is ideaal voor reserve of oude wijnen vanwege zijn langzame rijping.

Hij wordt gekenmerkt door bloemige, citrusachtige en delicate aroma’s. Hij heeft een lichte body en een hoge zuurgraad die kenmerkend is voor de groene druivensoort.

Pinot Noir. Deze druivensoort heeft een licht aspect. De wijnen die uit dit oogstjaar voortkomen hebben een vrij uitgesproken smaak met een aroma van rood fruit; hij heeft body en kracht om een van de meest gebruikte druivensoorten te worden.

Pinot Meunier. Het is een afgeleide van de vorige soort. Hij groeit iets brutaler in bijna elk klimaat, is iets kleiner zodat wijnen van deze druif aardse tinten hebben op de afdronk, rondheid brengen in de wijn en licht aanvoelen.

Chardonnay Pinot Noir Pinot Meunier
Kleurintensiteit Medium Laag Laag
Smaak Volumineus, gemiddelde/hoge zuurgraad Fris, hoge zuurgraad Delicaat en fijn, Hoge zuurgraad
Aroma Fruitig, gedroogd fruit, boter, hout Fruitig, aards, bloemig, hout Fruitig, kruidig en aards.
Food pairing Zachte kazen, zeevruchten, wit vlees Koud vlees, wit vlees, zachte kazen, Pizza’s Vis, wit vlees, zeevruchten, rijst, champignons

Koopcriteria

Het kopen van een mousserende wijn kan een kwestie lijken van het etiket lezen en de wijn afstemmen op je persoonlijke smaak.

Ook al ben je niet geïnteresseerd om sommelier te worden, het is altijd goed om iets over wijnen te weten en te leren hoe je ze kunt vergelijken naar hun eigen kenmerken.

We hopen dat de volgende lijst nuttig voor je is om de beste te vinden.

Klassen

De klassen van mousserende wijnen worden bepaald aan de hand van hun vergassingsmethode. De bubbels moeten een gevoel van frisheid geven, constant en aangenaam bruisend, maar niet overdadig.

Sommigen geven de voorkeur aan de traditionele methode vanwege de kleine en constante belletjes die een lichte en intense smaak aan de wijn geven.

Wat ons betreft raden we aan tot de derde slok te wachten om je oordeel te geven, want de wijn is op temperatuur gekomen, de aanvankelijke bruis is afgenomen en de wijn is in zijn volheid om zijn aroma’s, smaken en body vrij te geven, zodat ze goed geproefd kunnen worden.

Champenoise. Dit proces is vergelijkbaar met Champagne. Er is sprake van wanneer de dubbele gisting, waarbij de belletjes en het gas vrijkomen, plaatsvindt in dezelfde fles waarin het in de handel wordt gebracht. Het wordt ook wel de traditionele methode genoemd. Het geeft een sprankelende textuur.

Granvas of Charmat. Hij wordt gebruikt om wijnen van een meer economische waarde te maken. Er is echter geen bewijs dat de kwaliteit van het proces inferieur is aan die van de andere. De tweede gisting vindt plaats in grote tanks vóór het bottelen.

Vergassing. Het vergassingsproces is voor zuinige mousserende wijnen. De tweede gisting gebeurt door koolzuurgas in de wijn te injecteren. De modernste vergassingsinstallaties kunnen kleine belletjes en een natuurlijk aandoende smaak bereiken.

Style

Met vintage wordt het jaar bedoeld waarin de oogst plaatsvond, dat op het etiket staat; afhankelijk van de geografische herkomst van de wijn geeft het de klimatologische omstandigheden aan waarin de druiven groeiden.

Zo was de zomer van 2015 in Bourgondië, Frankrijk, erg lang en droog. De wijn van dat oogstjaar zal een goede body hebben en uitgesproken smaken.

Geen oogstjaar. De cuvée is een blend van wijnstokken die tot twee jaar gerijpt zijn. Deze blend bevat fruit van een nieuw oogstjaar waaraan een reserve is toegevoegd. Het resultaat is een veel ogenblikkelijker rijpingswerk en geeft een groot potentieel aan het brouwsel.

Vintage. Dit betekent dat de basiswijn gemaakt is van een bijzonder goed oogstjaar, wat op het etiket aangegeven wordt met het jaar waarin hij gemaakt werd. Deze vintage wijnen hebben een natuurlijke smaak en missen de zachtheid die een reserve kan toevoegen.

De smaak van een mousserende wijn wordt meestal afgemeten aan de hoeveelheid suiker. Dit wordt aan de wijn toegevoegd tijdens het toevoegen van de liqueur d’exposition.

Vóór dit punt is de wijn alleen met zijn natuurlijke suiker, zoals het geval is bij de Brut Nature, die bitterder en droger van smaak is. Vanaf de Seco is de smaak zoeter.

Naam Max. aantal gram suiker per liter
Brut Natuur 3
Extra Brut 6
Brut 15
Extra 20
Droog 35
Semi Droog 50
Zoet +50

Oorsprong

Een populaire manier om mousserende wijnen in te delen is naar hun land van herkomst. Dit komt doordat sommige plaatsen de juiste klimatologische kenmerken hebben om een bepaalde druivensoort boven de rest uit te laten steken.

Dit is het geval voor Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen die in een aanhoudend warm klimaat groeien en wereldwijd opvallen.

Duitse mousserende wijnen zijn meestal droog, worden gemaakt volgens de Methode Charmat en hebben een meer karaktervolle smaak.

Champagne [email protected]

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies