Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

28Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote parelwijn test 2022. Hier stellen we alle mousserende wijnen die we getest hebben in detail voor.

We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste mousserende wijn voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.

Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je mousserende wijn koopt.
Belangrijk om te weten

 • Mousserende wijn is een van de “half-mousserende” wijnen en heeft, in tegenstelling tot stille wijnen, koolzuur. Mousserende wijnen, zoals mousserende wijn, hebben echter een hoger koolzuurgehalte.
 • De smaak van mousserende wijn hangt af van de gebruikte druivensoort. Informatie over de variëteit en het aroma vind je op het etiket van de betreffende fles.
 • Voor mousserende wijn wordt een drinktemperatuur van 8°C tot 10°C aanbevolen. Smalle champagneglazen zijn geschikt om bijzonder lang van de koolzuur te genieten.

Beste Mousserende wijn: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je mousserende wijn koopt

Wat is mousserende wijn?

Mousserende wijn, of vino frizzante, is een “half-mousserende” wijn. Het heeft een koolzuurdruk van tussen 1 en 2,5 bar en een alcoholgehalte van ongeveer 7 volumeprocent.

Het drankje is echter ook verkrijgbaar als niet-alcoholische variant.

In tegenstelling tot stille wijnen heeft mousserende wijn meer koolzuur en geeft daardoor een licht tintelend gevoel bij het drinken. Veel Duitse mousserende wijnen worden ook Secco genoemd.

Gekenmerkt door zijn fijne parelmoerigheid vierde de wijn zijn hoogtijdagen in de jaren 1950 en raakte daarna in de vergetelheid tot een paar jaar geleden. (Image source: 123rf.com / silberkorn)

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Bij de bereiding van mousserende wijn zet gist de suiker in de druiven om in alcohol en koolzuurgas. Het resulterende koolzuur, d.w.z. koolzuur, wordt tijdens het proces opgevangen en aan het eind weer aan de resulterende wijn toegevoegd.

Het is ook mogelijk om kunstmatig koolzuur aan mousserende wijnen toe te voegen. In dit geval is de producent echter verplicht dit op het etiket te vermelden als “mousserende wijn met toegevoegd koolzuurgas”.

Wist je dat er in Duitsland belasting op mousserende wijn geheven wordt?

Voor elke fles mousserende wijn (0.75 L) betaalt de consument 1.02 euro van deze belasting. Dit geldt echter alleen voor mousserende wijnen, d.w.z. mousserende wijn en mousserende wijnen. Mousserende wijn is verkrijgbaar zonder extra belasting.

Wat is het alternatief voor mousserende wijn?

Er is geen direct alternatief voor mousserende wijn. Als je echter niet van het koolzuur in mousserende wijn houdt, kun je gewone wijn gebruiken. Er zijn veel soorten verkrijgbaar, variërend van zoet tot droog, in rood, rosé en wit.

Als je het echter niet zonder koolzuur in je drankje wilt doen, bieden mousserende wijnen zoals schuimwijn of champagne een alternatief.

Deze bevatten meer koolzuurgas dan mousserende wijnen en kosten meer vanwege de belasting op mousserende wijn.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om mousserende wijnen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende zetten we enkele aspecten op een rij die je helpen een keuze te maken tussen de verschillende soorten mousserende wijnen.

Je kunt deze gebruiken om de mousserende wijnen te beoordelen en te vergelijken. In het volgende vind je een gedetailleerde beschrijving van de afzonderlijke criteria, die we als volgt onderverdeeld hebben

 • Oorsprong
 • Druivensoort
 • Proef
 • Toevoegingen

Er zijn 13 grote wijnbouwgebieden in Duitsland. De grootste en bekendste zijn Mosel, Pfalz, Franken, Würtemberg en Baden. (pixabay.com / BiPIRO4D)

Oorsprong

In Duitsland zijn vooral regionale mousserende wijnen populair, maar ook wijnen uit Italië, Frankrijk of Spanje.

In principe kan wijn alleen verbouwd worden in bepaalde gebieden van de aarde, de zogenaamde “wijngordels”. Voor een optimale groei van de druiven zijn bepaalde temperatuursomstandigheden en zonlicht nodig.

Aan deze eisen wordt voldaan, bijvoorbeeld in landen met een gematigd klimaat. Hiertoe behoren Midden- en Zuid-Europa, de VS, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Zuid-Australië en Nieuw-Zeeland.

Druivensoort

Er zijn duizenden verschillende druivensoorten. Door hun bijzondere smaak en winterhardheid zijn sommige soorten wijdverbreid geworden.

De druivensoort moet op de fles vermeld staan. Enkele bekende druivensoorten zijn, bijvoorbeeld

 • Chardonnay
 • Muskaat
 • Riesling
 • Merlot
 • Pinot Noir
 • Sangiovese
 • Tempranillo

Een mengsel van witte, rosé en rode wijn voor de produktie van mousserende wijn met toegevoegd koolzuurgas is toegestaan. Hier geldt echter de blendregel, wat betekent dat minstens 85% ook van hetzelfde oogstjaar en dezelfde druivensoort moet zijn.

Smaak

De smaak van een mousserende wijn hangt vooral af van de hierboven genoemde druivensoorten. Op het etiket van de fles vind je altijd een korte beschrijving van het aroma van je mousserende wijn.

Er is ook een opmerking over de mate van zoetheid. Zo kun je een geschikte mousserende wijn kiezen naar je smaak.

Wist je dat de druivenoogst kan duren van half september tot begin november?

De oogst, ook wel de druivenoogst genoemd, kan tot in november duren door de verschillende rijpingstijden van de druivensoorten. Natuurlijk is het weer ook een beslissende factor.

Additieven

Vooral de consument vraagt steeds meer additieven. Ze stellen steeds meer eisen aan wijn, waaraan vaak niet zonder toevoegingen kan worden voldaan.

Wijnen en mousserende wijnen kunnen enkele additieven bevatten die niet hoeven te worden aangegeven.

Wijnen worden beschouwd als luxe voedsel en niet als voedingsmiddel, en daarom zijn de etiketteringsregels hier niet zo streng. Sommige producenten gebruiken bijvoorbeeld middelen om de wijn zachter of minder zuur te maken.

Sommige wijnen kunnen sulfieten bevatten, die allergische reacties kunnen opwekken. Als die in de wijn aanwezig zijn, moet op het etiket staan “bevat sulfieten”.

Opgelet: Ei- en melkeiwitten worden vaak gebruikt om wijn te klaren. Hier moeten vooral allergiepatiënten en veganisten op de verklaring letten. Hierop staat meestal “bevat ei/melk”.

Wetenswaardigheden over mousserende wijn

Hoe moet mousserende wijn bewaard worden?

Wijn heeft enkele vijanden die de houdbaarheid kunnen beïnvloeden. Deze omvatten zonlicht, hitte, zuurstof en grote temperatuursveranderingen. Als je je wijn bewaart, ook mousserende wijn, moet je deze factoren vermijden.

Zwavel, dat van nature in wijn aanwezig

Welke drinktemperatuur en welke glazen zijn geschikt voor mousserende wijn?

Richtlijnen voor het drinken van mousserende wijn, ongecompliceerde mousserende wijnen en lichte frisse witte wijnen, bevelen een temperatuur van 8°C tot 10°C aan. Iedereen kan echter naar eigen smaak beslissen. Iedereen kan echter naar eigen smaak beslissen.

Om lang en met voldoende prikkeling van je mousserende wijn te genieten, raden we je aan champagneglazen te gebruiken.

Dit zijn glazen in de vorm van goblets of flutes. Door hun smalle vormgeving wordt het koolzuur langer vastgehouden dan in bredere wijnglazen.

Beeldbron: 123rf.com / 19322145

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies