Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Een muis wordt vaak gebruikt om optimaal op de PC te werken, maar hij werkt niet goed? Dit komt waarschijnlijk door het oppervlak waarop de muis geplaatst wordt.

Als het oppervlak bijvoorbeeld oneffen of transparant is, heeft de muissensor vaak problemen.

Een muismat (optioneel ook muismat genoemd) kan helpen bij dit probleem. Dit maakt meer precisie en snelheid mogelijk bij het werken met de muis.

Bovendien kunnen verschillende ontwerpen je bureau een nieuwe look geven. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van een muismat en welke verschillende muismatten er zijn.
Belangrijk om te weten

  • Niet alle muismatten zijn hetzelfde! Muismatten zijn er in alle maten, kleuren en materialen.
  • Eerst en vooral is het belangrijk het beoogde gebruik te kennen. Voor gaming muismatten zijn er meestal aanzienlijk meer criteria om rekening mee te houden dan voor “alledaagse muismatten”.
  • Je eigen voorkeuren zijn echter het doorslaggevende criterium bij het nemen van een aankoopbeslissing.

Beste muismat: Onze selectie

Om je een overzicht te geven, tonen we je hier onze favoriete muismatten. Er zijn zowel gaming muismatten als “alledaagse muismatten” in verschillende maten en uitvoeringen.

Koop- en beoordelingscriteria voor muismatten

Wil je een muismat kopen? Hier laten we je zien met welke criteria je rekening moet houden bij je aankoopbeslissing om het juiste product voor je te vinden.

Hieronder leggen we uit op welke criteria je moet letten bij het kopen van een muismat, zodat je later geen spijt krijgt van je beslissing.

Beoogd gebruik

Hier moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen spel en “normaal” gebruik.

Als de muismat gebruikt wordt voor kantoorwerk of voor dagelijks gebruik op een laptop of thuis-PC, zijn er minder criteria om rekening mee te houden dan uiterlijk, kwaliteit en prijs.

Dit komt omdat gewone muismatten compatibel zijn met alle soorten muizen.

Als de muismat daarentegen voor gamen gebruikt gaat worden, zijn er een aantal andere factoren waarmee je rekening moet houden, waarvan we de meeste hier op een rijtje hebben gezet.

Maat

Eerst en vooral is het belangrijk te weten waarvoor je de muismat wilt gebruiken. Op kantoor of voor de laptop muis is een relatief kleine muismat meestal voldoende, omdat de muis bij normale activiteiten niet veel bewogen wordt.

Als je daarentegen een gaming muismat nodig hebt, kies je meestal voor een grotere. Dit komt omdat je de muis bij het gamen veel meer beweegt en dus meer oppervlak van de muismat nodig hebt.

Antislip

Aan beide kanten van de muismat moet aandacht besteed worden aan de antislip eigenschappen. Aan de onderkant is het van cruciaal belang dat de muismat niet heen en weer schuift op het bureau.

Aan de andere kant is het voor de bovenkant van cruciaal belang dat de muis zonder weerstand bewogen kan worden. In tegenstelling tot gewone gebruikers is de lage weerstand van de bovenkant bijzonder belangrijk voor gamers, om snel te kunnen reageren in een hectische situatie.

Materiaal

Zachte stoffen matten en harde plastic muismatten zijn de meest voorkomende. Sommige muismatten zijn ook van andere materialen gemaakt, maar het is aan te bevelen een plastic muismat te kiezen, want die zijn compatibel met de meeste lasers en sensoren op muizen.

Gamers moeten een ondergrond kiezen die bij hun speelstijl past. Voor lage-sensoren, d.w.z. spelers met langzame bewegingen, wordt een muismat met een gestructureerd oppervlak aanbevolen.

Anderzijds wordt hoogsensors, d.w.z. spelers met snelle bewegingen, aangeraden muismatten te gebruiken met een glad oppervlak dat snelle bewegingen mogelijk maakt.

Gids: Veelgestelde vragen over muismatten in detail beantwoord

Nu beantwoorden we de meest gestelde vragen om je aankoopbeslissingen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Wat zijn de voordelen van een muismat, of waarom heb ik er een nodig?

Enerzijds dienen muismatten om het bureau en de muis te beschermen tegen mogelijke krassen. Het veel belangrijkere punt is echter dat de muissensoren niet op alle oppervlakken optimaal functioneren.

Het is bijvoorbeeld van cruciaal belang dat het onderoppervlak niet te ruw of te doorzichtig is.

Een muismat is daarom aan te bevelen voor een optimale werking van de muis.

Welke soorten muismatten zijn er?

De grootste verschillen tussen muismatten zitten in de afmetingen, het materiaal, het beoogde gebruik en het uiterlijk.

De eerste drie punten zijn al uitvoeriger toegelicht in het deel over de aankoop- en evaluatiecriteria. Wat het uiterlijk betreft zijn alleen de voorkeuren van de koper doorslaggevend.

mousepad-test

Muismatten met siliconen kussentjes zijn bedoeld om het hoogteverschil tussen muis en arm te verkleinen. Of ze hun belofte houden is onduidelijk. (Image source: @khamkhor / pixabay)

Er zijn ook zogenaamde “ergonomische muismatten”, die meestal een siliconen onderlegger voor de onderarm bieden.

Deze moeten het hoogteverschil tussen de muis en de hand compenseren en zo armproblemen voorkomen. Omdat het hier meestal om medische beloften gaat, is het raadzaam hier zo nodig de hulp van een deskundige in te roepen!

Hoe maak je een muismat schoon?

Harde plastic en siliconen muismatten zijn het gemakkelijkst schoon te maken. Meestal is het voldoende ze af te vegen met een doek, heet water en afwasmiddel.

Als het vuil daarvoor te zwaar is, kunnen de meeste muismatten ook in de afwasmachine. In de productbeschrijving staat meestal of de muismat in de afwasmachine kan.

Stoffen muismatten zijn vaak sterker vervuild en ook moeilijker schoon te maken. Als de muismat geen verlichting e.d. heeft, moet ze in heet water gedrenkt worden en daarna voorzichtig schoongemaakt worden met een doek/zachte borstel en afwasmiddel/handafwasmiddel. Sommige muismatten kunnen ook in de wasmachine gewassen worden.

Conclusie

Om de muis optimaal te kunnen gebruiken, is het aan te bevelen een muismat te gebruiken. De criteria waaraan je moet voldoen hangen sterk af van de vraag of de muismat gebruikt wordt voor gamen of voor “normaal gebruik”.

Niet alleen de afmetingen, het materiaal en de slipweerstand zijn doorslaggevend. De belangrijkste criteria bij de aankoopbeslissing zijn het beoogde gebruik en je eigen voorkeuren. Bovendien moet de prijs in het budget passen.

(Coverfoto: Benjamin Sullivan / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies