Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

24Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

35Verzamelde opmerkingen

Muurschilderingen zijn een geweldige manier om je huis of kantoor te versieren en het huiselijker te maken. Er zijn veel verschillende soorten muurschilderingen, maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijk doel en dat is de muren en daarmee de kamer te versieren.

Thuis moet de belangrijkste plaats in je leven zijn en daarom moet je je er bijzonder op je gemak voelen. Een mooie muurschildering kan een ontspannende en kalme sfeer scheppen of er op zijn minst toe bijdragen. Met deze gids willen we je helpen de perfecte muurschildering voor je huis of kantoor te vinden.
Belangrijk om te weten

  • Afhankelijk van het gebruikte materiaal kan de afdrukkwaliteit variëren. Het gekozen materiaal beïnvloedt ook de manier waarop de muurschildering gemonteerd moet worden. Zwaardere materialen zoals metaal vereisen een andere wandbevestiging dan lichte doeken van hout.
  • De grootte van een muurschildering is ook heel belangrijk en kan het effect van de afbeelding in de kamer beïnvloeden. Bij het kiezen van de maat moet je zowel het motief als de grootte van de kamer in overweging nemen.
  • Kleur-gecoördineerde muurschilderingen geven de kamer een harmonieus en samenhangend effect. Besteed aandacht aan je binnenhuisinrichting en stem je muurschilderingen erop af om een harmonieus totaalbeeld te scheppen.

Beste muurschildering: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor muurschildering

We willen je nu op de hoogte brengen van de belangrijkste koopcriteria voor muurschilderingen om te voorkomen dat je later spijt krijgt van je aankoop. Het is belangrijk dat je bedenkt wat voor muurschildering je wilt en waar die moet komen.

Onze criteria om je te helpen de juiste aankoopbeslissing te nemen zijn

Materiaal

Een muurschildering kan van heel veel verschillende materialen gemaakt worden. Heel vaak worden doeken gebruikt die over een houten frame gespannen zijn. Dit zorgt ervoor dat het beeld over het geheel heel licht is en geen speciale hulpmiddelen zoals deuvels in de muur nodig heeft. Een muurschildering kan echter ook gemaakt zijn van metaal of poster, die in een schilderijlijst wordt gevat.

Het voor de muurschildering gekozen materiaal moet bij de rest van de inrichting passen, zodat een harmonieus totaalbeeld ontstaat. Bij de keuze van het materiaal moet ook rekening gehouden worden met de aard van de muur, want afhankelijk van het materiaal moet de muurschildering op een bepaalde manier opgevangen worden.

Grootte

De grootte van een muurschildering speelt een heel belangrijke rol, vooral voor het effect van de afbeelding. De grootte heeft niet alleen te maken met de grootte van de kamer, maar ook met de grootte van de meubels in de kamer.

Een muurschildering die boven de bank komt te hangen moet van een passende grootte zijn, want als ze te klein is, verliest ze haar effect door de grote bank. Je kunt ook verschillende kleine bij elkaar passende foto’s naast elkaar rangschikken om een mooi totaalbeeld te krijgen.

Drukmethode

Een ander belangrijk aankoopcriterium is de drukmethode. Muurfoto’s op canvas of posterpapier kunnen op verschillende manieren bedrukt worden. De meest gebruikelijke methode is digitaal drukken. De kwaliteit van een afdruk verschilt ook naar gelang het gekozen materiaal. Hetzelfde drukproces kan er op canvas anders uitzien en anders verschijnen dan op papier of fotopapier.

Stijl

Ook de stijl van de muurschildering moet bij de kamer en het interieur passen, net als de grootte en het materiaal. Om tot een mooi totaalbeeld te komen, is het van essentieel belang dat deze drie criteria op elkaar afgestemd worden.

Verschillende foto’s in verschillende maten met dezelfde stijl kunnen ook op één muur geplaatst worden. Dit geeft een harmonieus effect en kan zo een kamer een samenhangend totaalbeeld geven.

Gids: Veelgestelde vragen over muurschilderingen in detail beantwoord

Nu willen we in dit gedeelte alle belangrijke vragen die in verband met muurschilderingen rijzen in detail beantwoorden, zodat je goed geïnformeerd bent over alles wat belangrijk is.

Wat is een muurschildering?

Een muurschildering is een decoratieve afbeelding die meestal gebruikt wordt om een interieur op de muur te versieren. Muurschilderingen kunnen ook geschilderde afbeeldingen op doek of papier zijn, die dan ingelijst of over een houten lijst gespannen worden.

Wandbild

Een muurschildering kan een kamer versieren en een accent geven. Het moet passen bij de stijl van het interieur en van een passende grootte zijn. (Image source: pixabay.com/ Olichel)

Wandfoto’s worden gebruikt om een kamer of wand te versieren en moeten daarom passen bij de rest van de inrichtingsstijl. Het is ook belangrijk dat de afmetingen passen bij de andere inrichting. Een grote foto boven een bank of bed is effectiever dan een die veel te klein is.

Voor wie is een muurschildering geschikt?

Muurschilderingen zijn geschikt voor iedereen die graag zijn muren decoreert. Ze laten een kamer minder koud en leeg lijken en kunnen een gezellige en huiselijke sfeer scheppen. Er zijn muurschilderingen in allerlei stijlen en dus moet elke smaak vertegenwoordigd zijn, zodat iedereen aan zijn trekken komt en de juiste muurschildering voor hem of haar vindt.

Welke soorten muurschilderingen zijn er?

Muurplaten kunnen gewone posters, doeken of van andere materialen gemaakt zijn. In het algemeen worden afbeeldingen die aan de muur bevestigd kunnen worden als muurschilderingen beschouwd. Een muurschildering kan ook bestaan uit verschillende kleinere muurschilderingen die, samengevoegd, een grote muurschildering vormen.

Hoe bevestig ik een muurschildering op de muur?

Hoe een muurschildering aan de muur bevestigd wordt, hangt af van de aard van de muur en het materiaal van de muurschildering. Een zwaar schilderij van metaal kan niet zomaar met twee spijkers aan de muur gehangen worden, maar vereist een stabiele bevestiging en eventueel ook ondersteuning door deuvels in de muur.

Welk materiaal is geschikt voor een muurschildering?

Elk materiaal is heel geschikt voor een muurschildering. Je moet er echter wel op letten hoe zwaar het schilderij is en hoe veerkrachtig de muur is waaraan je het schilderij wilt ophangen. De meeste muurschilderingen zijn echter gemaakt van lichte materialen, zoals canvas gespannen op een houten frame. Dit materiaal is bijzonder geschikt omdat het gemakkelijk te bedrukken is en, zoals reeds gezegd, heel licht is en dus zonder speciale hulpmiddelen aan de muur bevestigd kan worden.

Conclusie

Samenvattend kan gezegd worden dat wandfoto’s vooral het huis gezellig en harmonieus kunnen maken. Muurschilderingen zijn geweldige decoratieve elementen die een kamer een bepaalde stijl kunnen geven. Wel moet erop gelet worden dat de stijl van de binnenhuisdecoratie niet botst met de stijl van de muurschildering.

De meeste muurschilderingen worden afgedrukt op non-woven canvas, dat dan om een houten frame gespannen wordt. Daardoor is de muurschildering heel licht en kan ze zonder aarzelen en heel gemakkelijk op bijna elke muur bevestigd worden. Er zijn echter ook andere soorten muurschilderingen, zoals posters op kunstpapier of muurschilderingen van metaal.

(Omslagfoto: unsplash / Andrea Davis)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies