Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

64Verzamelde opmerkingen

Welkom bij Adviesjagers! Het bouwen en repareren van voorwerpen, hoe vreemd je het ook ziet, zal altijd deel uitmaken van ieders leven, in alle omstandigheden.

Daarom is het belangrijk het juiste gereedschap te kiezen om het werk goed te kunnen doen. Spijkers zijn hier een belangrijk onderdeel van.

Een slecht gebruikte spijker kan een deur helemaal kapot maken; om deze en andere redenen is het van essentieel belang dat je ze thuis hebt, maar meer nog dat je weet hoe je ze moet gebruiken.

Op het moment dat je dit kleine maar belangrijke stukje aanschaft, moet je begrijpen dat het de echte reparatie van je probleem kan betekenen.

Omdat er zo veel soorten nagels zijn, is het normaal dat je in de war raakt, maar door dit artikel leer je alles wat je over dit gereedschap moet weten, zodat je, als je erover denkt hem aan te schaffen, de perfecte nagel kunt kiezen, naar gelang het werk dat je wilt doen.
Belangrijk om te weten

 • Spijkers zijn gereedschap of benodigdheden voor de bouw, waarmee het ene oppervlak stevig aan het andere vastgemaakt kan worden, zodat ze niet gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen. Ze zijn ook bestand tegen gewicht, wat ze handig maakt om accessoires of versieringen aan de muur te hangen.
 • Spijkers zijn er in vele soorten, en er zijn twee essentiële die je moet kennen om te voorkomen dat je verkeerd koopt: betonnen spijkers, die gebruikt worden in sterke materialen en met grote dikte en lengte; en houtspijkers, die meestal dunner en lichter zijn, voor toepassingen in dat materiaal of dergelijke.
 • Het is belangrijk op te merken dat je bij de aankoop bepaalde soorten vergelijkingspunten moet kennen, die je in staat stellen te onderscheiden welke van de vele modellen de juiste is voor je behoeften.

Beste nagels: Onze selectie

Als je een product dat je van plan bent te kopen niet echt kent, is de beste manier om echt te weten wat het is en wat de kwaliteitsnormen zijn, via de markt.

Met de volgende rangschikking leer je de 4 beste nagels kennen, zodat je je ermee vertrouwd kunt maken.

Koopgids

Na het bekijken van de beste soorten nagels, heb je misschien een duidelijker idee van wat ze zijn, welke kwaliteit ze hebben en welke het beste aan je behoeften kan voldoen.

Het is echter belangrijk dat je, voor je ook maar denkt aan een beslissing, wat van de bijbehorende terminologie kent, zodat je zeker weet wat je koopt.

De perfecte spijker kan een goede constructie of reparatie verzekeren. (Foto: Matthew Howard / 123rf.com)

Wat zijn spijkers en wat zijn hun voordelen?

Een spijker is, in een notendop, een onderdeel of gereedschap voor bouw- of reparatiewerk, dat werkt om iets op een oppervlak te bevestigen of aan te brengen, en ook om twee oppervlakken op belangrijke punten samen te voegen om ze bij elkaar te houden. Ze zijn onmisbaar, zowel op de bouwplaats als in huis, want ze zijn heel praktisch en veelzijdig.

Een van de belangrijkste voordelen is hun stevige pasvorm. Spijkers zijn gereedschappen waarmee je het ene oppervlak heel stevig aan het andere kunt vastzetten, en ze zijn ook goed bestand tegen gewicht, zodat ze werken voor het ophangen van schilderijen of decoratieve wandkleden, zonder dat je ze overmatig hoeft te beschadigen of te breken.

Hoewel het misschien klinkt als de perfecte aankoop, is de waarheid dat nagels, net als elk ander product, voor- en nadelen hebben, die de realiteit ervan laten zien.

Dit wil niet zeggen dat het een slechte koop is, want elk product heeft nadelen. Het is echter belangrijk alle aspecten te kennen voor je koopt.

Voordelen
 • Ze hebben een grote sterkte
 • ze zijn snel aan te brengen
 • ze zijn goedkoop.
Nadelen
 • Ze kunnen ongelukken veroorzaken bij het aanbrengen
 • door hun grootte kunnen ze gemakkelijk verloren gaan
 • sommige kunnen de ondergrond te veel doorboren en verzwakken.

Hout- of betonnagels – waar moet je op letten?

Hoewel er een grote verscheidenheid aan nagels bestaat, zijn er vooral twee modellen die belangrijk zijn om van elkaar te onderscheiden.

Dit komt omdat verwarring tussen het ene en het andere schadelijk kan zijn voor het werk dat helemaal gedaan wordt, want beide zijn heel verschillend, hoewel ze dezelfde basisfunctie hebben.

Spijkers voor hout: Spijkers voor dit soort ondergrond kunnen in dikte variëren, afhankelijk van de sterkte van het hout. Ze zijn echter niet te dik, want dan zou het materiaal kunnen scheuren. Ze worden met de hand met een hamer aangebracht.

Ze zijn vervaardigd met een laag koolstofgehalte en zijn gewoonlijk gegalvaniseerd of gevinyliseerd, afhankelijk van het beoogde gebruik. Ze zijn meestal glad. Ze kunnen toegepast worden op meubels, hout, dik karton en kunnen gebruikt worden in automatische nagelmachines.

Betonnagels: Deze nagels zijn speciaal voor werk met zeer resistente oppervlakken. Ze zijn gemaakt van gehard staal. Ze kunnen dikker zijn dan andere modellen, hoewel dit kan variëren naargelang het gebruik.

De voornaamste klussen waarvoor betonnagels gebruikt kunnen worden zijn het bevestigen van deuren, ramen en kozijnen. Ze kunnen ook gebruikt worden voor bevestiging in betonblokken of bakstenen, en zelfs om planken te ondersteunen. Ze kunnen met de hand aangebracht worden of met een slag, met een spijkerpistool.

Houtnagels Betonnagels
Toepassingen Meubels, karton, hout Kozijnen, deuren, ramen, bakstenen en beton.
[kracht] Medium – Hoog Hoog.
Wijze van toepassing Meestal handmatig handmatig of automatisch.
Dikte Gemiddelde dikte Kan zeer dik zijn afhankelijk van gebruik

Zijn er nog andere soorten spijkers?

Zoals je je kunt voorstellen zijn er veel verschillende soorten spijkers, en hoewel het misschien moeilijk is ze allemaal op te noemen, zijn er toch een paar die essentieel zijn.

Door ze te leren kennen, ken je hun eigenschappen en weet je waar je ze kunt toepassen, zodat je ze in de juiste situaties kunt gebruiken.

Gewone nagels: Deze soorten nagels zijn perfect voor elk soort bouwwerk. Ze werken voor metselwerk, en ook voor meubels. Ze zijn uiterst veelzijdig. Ze zijn er ook gegalvaniseerd.

Trupán nagels: Ze zijn erg sterk, en worden gebruikt in bijzondere situaties, zoals bij de afwerking van kamers, en van meubels. Ze kunnen wat rustieker aanvoelen dan gewone nagels. Ze zijn lang.

Gladde spijkers: Deze komen in gebruik op het gebied van beton, voor toepassingen die sterk boren en hoge sterkte vereisen zonder vrees voor vervorming.

Ze zijn perfect voor het plaatsen van kozijnen of deuren, en voor het bevestigen van materialen op betonnen of bakstenen oppervlakken.

nietjes: Deze zijn uiterst veelzijdig. Ze kunnen gebruikt worden voor afrasteringen, meubels, zwaar timmerwerk en het bevestigen van draden, ze zijn erg praktisch en sterk.

De juiste soort spijker kiezen betekent veilig en zeker werk. (Foto: Pavlo Burdyak / 123rf.com)

Koopcriteria: factoren die je in staat stellen de verschillende modellen nagels te vergelijken en te beoordelen

Als laatste punt is het belangrijk rekening te houden met bepaalde aspecten die werken om vergelijkingen te maken, vooral bij een product met zoveel variatie als nagels.

Daarom zullen we je laten zien wat de belangrijkste punten zijn om te analyseren om te onderscheiden welk model het ideale zal zijn volgens wat je nodig hebt

 • Gebruiksgebied
 • Toepassing
 • Lengte
 • Materialen

Gebruiksgebied

Zoals je kon zien, zijn er gebruiksgebieden met verschillende materialen, zoals hout en beton. Er zijn er echter nog meer die even belangrijk zijn, en het is beter dat je ze kent, zodat je het precieze gebruik van elke nagel kunt bepalen, en je de juiste keuze kunt maken vóór je koopt.

Meubel- en handwerknagels: Ze zijn in vergelijking met de andere soorten klein van formaat en niet erg dik, dus uitstekend geschikt voor toepassingen en bevestigingen in kleinere oppervlakken die van hout of soortgelijk materiaal zijn gemaakt. Ze zijn gemaakt van staaldraad.

Dakspijkers: Ze zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, en worden alleen gebruikt voor het vastzetten van daken, zoals het leggen van dakpannen bijvoorbeeld. Hun lengte hangt af van het oppervlak dat bevestigd moet worden.

Het gebruik van speciale dakspijkers is belangrijk voor een veilige reparatie. (Foto: Kolessl / 123rf.com

Toepassing

De manier waarop je de spijkers aanbrengt bepaalt ook welke je moet kopen, want er zijn spijkers die met de hand aangebracht worden, terwijl andere speciaal voor automatische nagelpistolen zijn.

Afhankelijk van de manier waarop je het doet, moet je de soort spijker kiezen.

Handleiding: Dit zijn de meest voorkomende spijkers, die je gewoonlijk in elke bouwmarkt vindt, want om ze aan te brengen heb je een hamer en je eigen kracht nodig.

Ze kunnen heel gemakkelijk ongelukken veroorzaken, van op je vinger stappen tijdens het spijkeren, tot rechtstreeks in je hand spijkeren. Daarom is het belangrijk voorzichtig te werk te gaan.

Er zijn bepaalde oppervlakken waar handwerk raadzamer is, omdat ze een heel subtiel en delicaat spijkeren vereisen, vanwege de zwakte van het materiaal, dus je moet ook het oppervlak beoordelen voor je tot de toepassing beslist.

Automatisch: Deze manier van aanbrengen vraagt minder inspanning, want de machine is degene die de kracht gebruikt om de spijker in het oppervlak te drijven.

Het zijn meestal heel sterke nagels, die niet vervormen. Deze stand heeft ook zijn risico’s als de opnamen niet gecontroleerd worden.

In beide gevallen zijn er goede en slechte dingen, terwijl in de manuele stand het proces zuiniger kan zijn, is het in de automatische stand sneller en minder vermoeiend.

Wat waar is, is dat beide een zekere mate van risico hebben, zodat je bij het werken veiligheidsmaatregelen kunt nemen, zoals je ogen bedekken en handschoenen en antislip schoeisel dragen.

De lengte

van een nagel is in bepaalde gevallen doorslaggevend voor de weerstand tegen het gewicht, het gemak waarmee hij valt, en het breken en verzwakken van het materiaal waar hij in zit.

Daarom moet je, voordat je een spijker koopt, goed kijken waar hij heen zal gaan, zodat je uiteindelijk niet het materiaal breekt door zijn lengte.

Kleine spijkers. Dit zijn de 3/4, 7/8 en 1 inch spijkers, ze zijn perfect voor bevestigingstoepassingen, vooral als het om het ene materiaal op het andere gaat.

Ze zullen het materiaal waar ze op aangebracht zijn niet breken, hoewel de dikte dit ook beïnvloedt. Ze mogen niet gebruikt worden om gewichten op te steunen, want ze kunnen doorbuigen.

Medium spijkers. Als je grotere maten zoekt, zoals 1 ¼; 1 ½; 1 ¾; en 2 duim, kunnen ze nuttig zijn om voorwerpen aan de muur te hangen en gewichten te dragen, en om oppervlakken aan andere oppervlakken te bevestigen, vooral als ze erg sterk zijn. Betonspijkers vind je meestal tussen deze en de volgende maten.

Lange nagels. De langste lengtes zijn 2 ¼ en 2 ½ duim, daarmee kun je op zeer resistente oppervlakken werken, en ze helpen je om andere gemakkelijk te bevestigen.

Ze zijn gewichtdragend, ideaal voor werk met zeer sterke materialen, zoals baksteen of beton.

Hoe langer de nagel, hoe beter hij is voor sterke, gewichtdragende oppervlakken. (Foto: Julia Sudnitskaya / 123rf.com)

Materiaal

Afhankelijk van het materiaal waarvan de nagel gemaakt is, kan de sterkte ervan variëren. Daarom is het belangrijk dat je weet welk materiaal je spijkers in de handel kunt vinden, zodat je bij het uitvoeren van de bouwwerkzaamheden met dit aspect rekening houdt.

Staal: Ze zijn het meest gangbaar, zeer resistent en met een stevige beveiliging op het moment dat je ze aanbrengt. Ze hebben niet de neiging gemakkelijk te vervormen, maar dit hangt ook af van de dikte op het moment dat de kracht wordt uitgeoefend om ze vast te zetten.

Aluminium: Ze zijn lichter, ze ondervinden geen gevolgen van roest omdat ze van dit materiaal gemaakt zijn. Ze zijn bestand tegen de tijd, hoewel de kans op vervorming groter is. Ze zijn ook resistent, hoewel ze niet echt geschikt zijn voor erg stevige oppervlakken.

Copper: Dit soort nagels is ideaal voor daken. Dit materiaal roest niet en is zeer duurzaam. Andere soorten nagels kunnen slijten bij voortdurend contact met de zon en regen, maar niet bij dit soort nagels.

(Zichtbare foto: Pavel Rodimov/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies