Laatst bijgewerkt: 25-10-2021

Als je de hele nacht wakker ligt, geen oog dicht kunt doen en gewoon geen comfortabele houding kunt vinden, ben je in het dagelijks leven ook niet in evenwicht. Deze slechte slaap gaat vaak gepaard met hoofdpijn, pijn in de nek en rugpijn.

Als het een of het ander je bekend in de oren klinkt, kan een nekkussen de oplossing voor je zijn. Want dit neksteunkussen helpt je spieren om ’s nachts weer te ontspannen. De verschillende vormen helpen om je halswervelkolom ’s nachts recht te houden.

Maar neksteunkussens kunnen duur zijn en er zijn veel verschillende modellen. In deze neksteun kussen test 2022 hebben we samengevat welk model voor jou geschikt zou kunnen zijn en waar je bij aankoop op moet letten.

We hebben ook handige tips samengesteld en nuttige video’s opgenomen. Zo kun je het juiste neksteunkussen voor je vinden en eindelijk weer een goede nachtrust krijgen.
Belangrijk om te weten

 • Als je tijdens of na het slapen voortdurend pijn in je nek en rug hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk een neksteunkussen nodig om je rug te ontlasten.
 • Neksteunkussens zijn speciale kussens om ’s nachts in te slapen, niet te verwarren met reishalskussens of nekkronkels, die ervoor zorgen dat het hoofd niet wegzakt bij het slapen in zittende houding.
 • Neksteunkussens zijn er in verschillende vormen voor zijslapers en rugslapers. De vorm is doorslaggevend voor een beter welzijn.

Beste nekkussen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een neksteunkussen koopt

Als we het over een neksteunkussen hebben, kunnen we er in het gewone gebruik verschillende dingen mee bedoelen. We informeren je in dit gedeelte over de verschillen en leggen je alle belangrijke dingen uit die je vooraf over neksteunkussens moet weten.

Wanneer heb je een neksteunkussen nodig?

We brengen een derde van onze dag, en dus van ons leven, slapend door. Maar zo rustgevend als slaap kan zijn, zo onrustig kan het zijn als je de hele nacht moet slapen.

Het juiste kussen kiezen is belangrijk voor ons lichaam. Onrustig slapen en spanning kunnen het gevolg zijn van ongeschikte kussens. (Image source: pixabay.com/ Claudio_Scott)

Veel mensen hebben last van nek- en rugpijn die veroorzaakt lijkt te worden door in bed te liggen. Deze mensen hebben speciale steun nodig bij het slapen. Dit komt omdat de natuurlijke positie van de halswervelkolom verstoord is en hersteld moet worden door een neksteunkussen.

In deze video wordt alle achtergrondinformatie uitgelegd over wanneer je beter kunt slapen met een neksteunkussen.

Moet je een neksteunkussen meenemen op reis of in de auto?

Op lange reizen wil je misschien slapen, maar vaak stoot je hoofd tegen de ruit, de trein, het vliegtuig of de auto schudt en je hoofd glijdt opzij. Je wordt wakker. Om dit te vermijden kun je een neksteunkussen meenemen op je reis.

Deze neksteunkussens hebben niet veel te maken met de medische neksteunkussens die we hieronder uitvoeriger beschrijven. Dit komt omdat reiskussens, ook wel nekkussens genoemd, alleen bedoeld zijn om het je gemakkelijker te maken in een zittende houding te slapen zonder dat je hoofd wegglijdt.

Deze reiskussens hebben geen medische achtergrond.

Niettemin zijn er verschillende soorten neksteunkussens voor op reis. We hebben ze hier voor je samengevat.

Naam voor reiskussen Uitleg
Klassiek neksteunkussen Dit nekkussen is gevuld met kleine polystyreenbolletjes. Daardoor is hij heel licht en past hij zich bij elke beweging aan uw nek aan.
Opblaasbaar neksteunkussen Wanneer u dit kussen niet nodig heeft, kunt u het ongelooflijk klein maken door het te laten leeglopen en het gemakkelijk op te bergen.
Traagschuim neksteunkussen Dit kussen past zich perfect aan uw nek aan en verandert slechts heel langzaam van vorm.

Moet je een merknaam neksteunkussen kopen?

Er zijn veel neksteunkussens op de markt.

Het voordeel van neksteunkussens van merknamen is dat je vaak goede adviezen krijgt. Er is ook garantie op de kussens en extra diensten zoals schoonmaak of iets dergelijks erbovenop. Orthopeden bevelen vaak een bepaald merk aan, maar dat wil niet per se zeggen dat alleen dit merk goed voor je is.

Vaak gaat het niet om het merk, maar om je eigen persoonlijke behoeften.

Als je je maar voldoende informeert en vertrouwd maakt met het onderwerp neksteunkussens, zul je snel de verschillen en overeenkomsten tussen alle neksteunkussens herkennen. Of je al dan niet een merk neksteunkussen kiest is uiteindelijk jouw beslissing.

Maar voor je die beslissing neemt, vertellen we je alles wat je moet weten over neksteunkussens.

Zijn er neksteunkussens voor kinderen?

Er zijn speciale kussens voor kinderen omdat hun nek korter en dunner is. Ze zijn ook nog niet in staat hun hoofd zo hoog op te steken als volwassenen. Vooral bij deze orthopedische neksteunkussens is het belangrijk ze aan te passen aan de grootte van de kinderen. Anders zijn de effecten eerder negatief dan positief.

Er zijn ook reis-neksteunkussens voor kinderen. Net als neksteunkussens zijn deze kleiner.

Welke alternatieven zijn er voor neksteunkussens?

Vind je de hele kwestie van neksteunkussens een beetje ingewikkeld? Heb je het al geprobeerd, maar nog geen verbetering gemerkt? Hier zijn een paar alternatieven voor je.

Neksteunkussens zijn ontworpen om nek- en rugpijn te voorkomen. Om je houding op andere manieren te ondersteunen, kun je oefeningen doen om je houding te verbeteren. Ook massages kunnen wonderen doen.

Je kunt goedkope nekmassagers vinden op het internet. Het is het beste een afspraak te maken met een fysiotherapeut om de juiste oefeningen te leren.

Om nek- en rugpijn tegen te gaan, kun je ook hulp krijgen van een fysiotherapeut met massages en oefeningen. (Image source: pixabay.com / MobileMassagenMD)

Als je voortdurend pijn in je nek hebt, kunnen nekmassagers en nekwarmtepleisters vaak helpen. Je kunt ze overdag ook onzichtbaar onder je kleren dragen.

Ten eerste hebben verschillende klanten ontdekt dat ze niet altijd een neksteunkussen nodig hebben. Sommige mensen gebruiken het kussen maar een tijdje, en gaan dan weer over op een gewoon kussen, tot ze uiteindelijk weer op hun neksteunkussen overstappen.

Dus wisselen ze elkaar gewoon af. We hebben hier samengevat welke andere kussens verkrijgbaar zijn.

Niettemin zijn er verschillende soorten neksteunkussens. Misschien heb je niet de juiste keuze gemaakt en voel je daarom geen verbetering. Je kunt het beste het volgende gedeelte zorgvuldig lezen om te zien welk type neksteunkussen voor jou geschikt is.

Besluit: Welke soorten neksteunkussens zijn er en welke is geschikt voor jou?

Dus nu weet je dat een neksteunkussen geschikt voor je zou zijn. Maar er is veel keus op dit gebied. Wat heb je nodig en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende neksteunkussens?

In dit gedeelte helpen we je het juiste neksteunkussen voor je te vinden. We laten je kennis maken met de verschillende soorten en bespreken de voor- en nadelen van elk soort product.

Wat is een neksteunkussen in halve rolvorm en wat zijn de voor- en nadelen?

Halfrollende kussens zijn veelzijdig. Ze kunnen gebruikt worden om de nek te ondersteunen of voor de knieën en onderrug. Tegelijk ondersteunt de vorm de ergonomische houding van de halswervelkolom van de persoon.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Veelzijdig
 • Geschikt voor zij- en rugslapers
Nadelen
 • Malposition gemakkelijk mogelijk
 • Matig comfortabel
 • Zet het hoofd alleen langs de lengteas vast
 • Niet geschikt voor buikslapers

Bovendien is de halve rolvorm voorbestemd om ervoor te zorgen dat echt alleen het hoofd op het kussen geplaatst kan worden, niet ook de schouder. Dit komt omdat het laten rusten van hoofd en schouders op het kussen een belangrijke oorzaak is van een slechte slaaphouding.

Wat zijn neksteunkussens met een gat en wat zijn de voor- en nadelen?

Omdat de nek en de halswervelkolom bij elke beweging belast worden, hebben de spieren ’s nachts iets nodig om te ontspannen. Het gat in het midden van het kussen vormt een soort trechter. Dit rekt de spieren op en ze ontspannen weer.

Voordelen
 • Zet het hoofd langs alle assen en hoeken vast
 • Ontspant de spieren
 • Geschikt voor zij- en rugslapers
Nadelen
 • Duur
 • Moeilijk te krijgen
 • Niet geschikt voor buikslapers

Deze kussens hebben twee zijden met verschillende hoogtes. Dit betekent dat het kussen ook gebruikt kan worden voor verschillende schouderhoogtes en matrashardheden. Bovendien is het gat in het midden ook bijzonder comfortabel voor zijslapers, omdat het oor niet tegen het kussen gedrukt wordt.

Wat zijn neksteunkussens in golfvorm en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze nekkussens hebben een golfvorm. Twee halve rollen worden samengevoegd en vormen een kleine holte in het midden. Deze kussens zijn vaak in hoogte verstelbaar en zijn bijzonder geschikt voor rugslapers en zijslapers.

Voordelen
 • Zet het hoofd vast
 • in hoogte verstelbaar
 • geschikt voor zij-, rug- en buikslapers
Nadelen
 • Moet even wennen, want het hoofd ligt lager dan de nek
 • ontlast alleen de halswervelkolom, geen ontspanning van de spieren

De golfvormige neksteunkussens worden vaak door therapeuten aanbevolen om de halswervelkolom te ontlasten. De halve rollen moeten de contouren van de nek nabootsen, en de holte in het midden moet een comfortabele plaats zijn om het hoofd te laten rusten.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om neksteunkussens te vergelijken en te evalueren

Nu weet je welke soorten neksteunkussens er zijn. Maar zelfs met deze kennis is het nog moeilijk voor je om een beslissing te nemen? In dit gedeelte hebben we de criteria samengevat die je kunt gebruiken om de neksteunkussens die je overweegt te evalueren. Deze omvatten

 • Afmetingen en verstelbaarheid
 • Vullen

Deze criteria zijn uiterst belangrijk, zodat het neksteunkussen ook zijn werking kan ontwikkelen. Hieronder vind je waar je rekening mee moet houden.

Afmetingen en verstelbaarheid

De afmetingen zijn doorslaggevend voor het effect van het kussen. Het kussen mag niet te hoog of te laag liggen.

Behalve de slaappositie en de daaruit voortvloeiende vorm is ook de hardheid van de matras belangrijk. De hoogte van het kussen moet goed zijn.

Dit wordt bepaald door de schouderbreedte en de slaaphouding. In de volgende tabel hebben we voor mannen en vrouwen enkele richtwaarden bepaald voor de ideale kussenhoogte voor zijslapers. Ook de hardheid van de matras speelt een rol.

Voor vrouwen geldt:

Schouderhoogte Zacht H1 Medium H2 Hard H3
Smal (tot 40 cm) ca. 5 cm ca. 6 cm 6-8 cm
Normaal (40 – 45 cm) ca. 6 cm 6-8 cm 7-8 cm
Breed (45 cm en hoger) 7-8 cm 8-9 cm 9-11 cm

Voor mannen geldt:

Schouderhoogte Zacht H1 Medium H2 Hard H3
Smal (tot 45cm) 8-9 cm 9-10 cm 10-11 cm
Normaal (45 – 50cm) 9-10 cm 10-11 cm 11-12 cm
Breed (50cm en hoger) 10-11 cm 11-13 cm 13-15 cm

Sommige kussens bestaan uit meerdere lagen of lagen die naar behoefte versteld kunnen worden. Dit is zinvol als je een nekkussen voor het eerst gebruikt, want zelfs het uitproberen in de winkel heeft weinig te maken met echt slapen. Na vijf minuten is het moeilijk te beoordelen of het kussen de hele nacht comfortabel zal liggen.

Vulling

Neksteunkussens moeten relatief hard zijn, zodat ze de wervelkolom voldoende kunnen ondersteunen. Er zijn verschillende vullingen die daarvoor gebruikt kunnen worden.

Sommige neksteunkussens zijn gevuld met gelschuim. Deze zijn puntelastisch en ademend. Hierdoor past het kussen zich ergonomisch aan de halswervelkolom, de nek en het hoofd aan. Het gelschuim is temperatuursonafhankelijk en keert na druk zonder vertraging terug in zijn oorspronkelijke vorm.

Visco of traagschuim kussens geven mee als ze aan hitte blootgesteld worden en worden dus zachter. Ze worden ook wel thermo-elastisch schuim genoemd. Schuimrubberen kussens worden beschouwd als bijzonder drukverlagend en kunnen zich precies aan de contouren van het lichaam aanpassen.

De druk die door het liggen op het kussen ontstaat, keert echter maar heel langzaam terug. Dit wordt het geheugeneffect genoemd.

Beeldbron: pixabay.com/ manbob86

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies