Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

28Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Hé, welkom! Als je een stabiele verbinding met je modem of router nodig hebt, is er niets beter dan een nieuwe netwerkkaart.

Deze kleine apparaatjes kun je in je laptop of computer installeren om de kwaliteit van de netwerkverbinding te verhogen, en ze kunnen zowel voor draadloze als voor bekabelde installaties gebruikt worden. Of je deze apparaatjes nu koopt voor gebruik in je laptop, computer of spelconsole, ze helpen je toch verbinding te maken.

Omdat we je uitgebreide koopgidsen willen geven, helpt deze gids je bij het kopen van de beste netwerkkaarten op de markt, zodat je vanuit elke kamer op je PC kunt surfen. Om je te laten weten wat je koopt, hebben we de meest relevante informatie bij het kopen van netwerkkaarten verzameld.

Je hoeft niet veel kennis te hebben, want we hebben alle informatie vereenvoudigd, van wat het zijn, welke soorten het zijn, waar je op moet letten, waar je ze kunt kopen en tegen welke prijzen.
Belangrijk om te weten

 • Een netwerkkaart is een onderdeel van computers, dat hen in staat stelt met andere apparaten in een netwerk te communiceren, hetzij bedraad, hetzij draadloos. Hoewel ze aanvankelijk alleen een bedrade verbinding boden, bevatten ze tegenwoordig antennes en zelfs Bluetooth communicatie.
 • Er zijn twee soorten netwerkkaarten, de PCI kaarten die direct op het moederbord van de computer ingebouwd moeten worden, en die welke alleen via USB geïnstalleerd hoeven te worden. De kaarten die in de computer gestoken moeten worden doen dat bijna permanent, USB kaarten kunnen snel aangesloten en losgekoppeld worden.
 • Voordat je een netwerkkaart koopt, moet je weten hoeveel apparaten je nodig hebt om ervan te profiteren, zodat je een PCI of een USB kaart kunt kopen. Denk dan na over hoeveel snelheid je nodig hebt, en beslis tenslotte hoeveel antennes je wilt hebben, en of je via Bluetooth met andere toestellen moet kunnen verbinden.

Beste Netwerkkaart: Onze Selectie

Koopgids

Om je te helpen deze componenten beter te begrijpen, leggen we hier de basisprincipes van netwerkkaarten uit. Van wat ze zijn, tot wat de verschillende soorten zijn, tot waar je ze kunt vinden en hun meest redelijke prijzen. Als je dit weet leer je ze beter kennen, zodat je efficiëntere aankoopbeslissingen kunt nemen.

Er gaat niets boven surfen met een goed Wifi-signaal. (Foto: gstockstudio / 123rf.com)

Wat is een netwerkkaart en wat zijn de voordelen ervan?

Een netwerkkaart is een elektronisch onderdeel, dat computers in staat stelt om via draden of draadloos met andere apparaten te communiceren. Hoewel de term als zodanig gebruikt wordt voor modellen die in de computerkast geïnstalleerd zijn, wordt hij ook gebruikt voor modellen die in een USB ontvanger gestoken worden.

Zonder netwerkkaart zou geen enkele computer verbinding met het internet kunnen maken, en dat alleen al is reden genoeg om er een te hebben. Zelfs als je computer er een uit de fabriek heeft, kun je veel profijt hebben van de aanschaf van een meer geavanceerd exemplaar, want dat kan extra’s bevatten zoals hogere snelheid, grotere antennes of de mogelijkheid om Bluetooth signalen te zenden en te ontvangen.

Voordelen
 • Maken internetverbinding mogelijk
 • Kunnen gebruikt worden om draadloos verbinding te maken
 • Sommige bevatten Bluetooth
 • Vereisen een enkele installatie
 • Kunnen meerdere antennes bevatten
Nadelen
 • PCI installatie kan intimiderend zijn

 • Modellen van slechte kwaliteit verbreken regelmatig de verbinding
 • Bereiken niet altijd de geboden snelheid

PCI of USB netwerkkaarten – waar moet je

op letten Bij netwerkkaarten zijn er twee soorten, PCI en USB modellen. Het is heel gemakkelijk ze uit elkaar te houden, want je kunt het in één oogopslag doen, wat echt van belang is, is te weten wat elk van hen biedt. Als je de verschillen kent, kun je het model kiezen dat het beste bij je budget en je behoeften past.

 • PCI netwerkkaart: Dit type kaart moet in de computer gestoken worden. Het is een semi-permanente vorm van installatie, want het zit in de kast en kan niet verwijderd worden tenzij de computer uitgezet en gedemonteerd wordt. Er zijn modellen met Ethernet ingangen (bedraad), maar er zijn ook modellen met antennes. Deze zijn de beste optie als je alleen een netwerkkaart nodig hebt om een computer te bouwen, want je hebt geen reden om hem in andere apparaten te gebruiken. Deze bieden ook sneller internet en draadloze modellen kunnen een groter verbindingsbereik hebben.
 • USB netwerkkaart: Dit zijn modellen die naar believen geïnstalleerd en verwijderd kunnen worden, omdat ze alleen via USB aan de computer bevestigd hoeven te worden. Deze bevatten zelden een Ethernet kabel ingang, omdat ze meestal gebruikt worden om de draadloze mogelijkheden van computers te vergroten. Deze zijn de beste keuze als je één enkele aankoop wilt doen voor gebruik met meerdere desktop computers, of als je van plan bent de draadloze verbinding van je laptop te upgraden. Door hun gemakkelijke aansluiting zijn ze de gemakkelijkste modellen om te installeren, want je hoeft de computerkast niet te openen, en ze zijn ook te verkiezen voor gebruik met laptops.
PSI USB
Installatie PCI slot op moederbord USB ingang
Wifi Ja, op draadloze modellen Ja
Ethernet ingang Ja Ja, op bedrade modellen
Bluetooth ingang Hoge gama modellen Geen
Aanbevolen voor Gaming computers, speciaal gebruik op een enkele computer Laptop gebruik, meerdere computers

Een goede netwerkkaart vergroot de verbindingsmogelijkheden van elke computer. (Foto: choreograaf / 123rf.com)

Koopcriteria: Factoren waarmee je verschillende modellen netwerkkaarten kunt vergelijken en beoordelen

Het kan een beetje lastig zijn om netwerkkaarten te kopen als je er niet veel over weet, dus hier leggen we alles uit wat je moet weten als je ze koopt. Na deze punten te kennen zul je beseffen dat het eigenlijk heel eenvoudige apparaten zijn, en je kunt ze gewoon kiezen op basis van hoeveel snelheid en bereik je nodig hebt

 • Verbindingen
 • Draadloze eigenschappen
 • Draadloze Antennes
 • Internetsnelheid

Verbindingen

Omdat je een netwerkkaart koopt om je computer internet te laten ontvangen, moet je weten dat ze op verschillende manieren verbinding kunnen maken met het netwerk en met andere apparatuur.

Dit is het belangrijkste waar je op moet letten als je ze koopt, want zo voorkom je problemen zoals het kopen van een model dat niet compatibel is met je modem of router.

 • Ethernet: Dit is een soort bedrade verbinding, die meestal rechtstreeks op een modem of op een ethernet stopcontact in de muur wordt aangesloten. Als je van plan bent je netwerkkaart te installeren voor competitief online gamen, raden we aan een netwerkkaart te kopen die deze ingang heeft, want hij is betrouwbaarder dan draadloos.
 • Draadloos: Een draadloze netwerkkaart heeft minstens één antenne die met een draadloze router kan communiceren. Ze verdienen de voorkeur als je je computer vanuit elke kamer met het internet wilt verbinden. Het is de moeite waard op te merken dat er modellen zijn die deze Wifi- en Ethernet ingangen hebben die je een grote veelzijdigheid bieden.
 • Bluetooth: Deze worden meestal meegeleverd met high-end draadloze PCI netwerkkaarten. Hoewel ze je niet met het netwerk verbinden, zijn ze ideaal als je Bluetooth apparaten gebruikt, zoals draadloze luidsprekers, koptelefoons, of spelcontrollers. Ze kunnen ook gebruikt worden om draadloos bestanden van en naar je Smartphone of Tablet over te brengen.

Draadloze eigenschappen

In tegenstelling tot een ethernet verbinding waar je je alleen zorgen hoeft te maken over de lengte van de kabel, zijn er bepaalde factoren die de effectiviteit van draadloze kaarten beïnvloeden. Er zijn maar weinig factoren die ze beïnvloeden, en meestal doen deze apparaten al het werk van het aanpassen aan je netwerk voor je, maar ze zijn wel goed om te weten.

 • Draadloze standaard: Dit verwijst naar de specificaties waaronder een router werkt. De meest voorkomende zijn (in volgorde van snelheid van langzaam naar snel) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n, en 802.11ac. De “ac” en “n” zijn achterwaarts compatibel met “a”, “b” en “g”.
 • Bands: Deze verwijzen naar de frequenties die door draadloze routers uitgezonden worden. Elke netwerkkaart vermeldt met welke banden ze compatibel zijn. Je beste gok is altijd een dual band model, want dat biedt de beste dekking en compatibiliteit met Wi-Fi routers.

Draadloze Antennes

Antennes zijn vaak het meest in het oog springende onderdeel van een netwerkkaart, en factoren als bereik en verbindingskwaliteit hangen ervan af. Bereik verwijst naar hoe ver je je computer met je router kunt verbinden, en kwaliteit verwijst naar hoe constant de gegevensuitwisseling zal zijn.

 • Externe antenne: Sommige PCI en USB netwerkkaarten hebben een ingang om externe antennes aan te sluiten, waarmee je er een via kabels kunt verbinden om het bereik te vergroten. Je kent ze misschien omdat er in de publicatie of verpakking vaak foto’s bij staan van antennes die met kabels aan de kaart verbonden zijn.
 • Aantal antennes: Laat je niet misleiden door uiterlijk vertoon, het aantal antennes vergroot het verbindingsbereik van je computer niet. Waar meer antennes voor dienen is om de kwaliteit van de verbinding te verhogen, waardoor je een constanter internet krijgt met minder gegevensverlies.

Internetsnelheid

Je zult misschien verbaasd zijn dat we dit onder andere factoren vermelden, maar de waarheid is dat de internetsnelheid die je van een netwerkkaart zult ontvangen van externe factoren afhangt. Laat je niet meeslepen door grote getallen in specificaties, want het is niet omdat je overschakelt op een 600 Mbps netwerkkaart dat je ook die snelheid krijgt.

 • Service provider: Voordat je een netwerkkaart koopt, is het een goed idee om te weten welke snelheid je service provider biedt. Je zult de maximumsnelheid die je provider biedt niet kunnen overschrijden, zelfs niet als je een snellere router of netwerkkaart koopt. Bijvoorbeeld, in Mexico is de gemiddelde internetsnelheid 5,69 Mbps. Heb je een snelheid binnen dit bereik, dan heb je geen snelle netwerkkaart nodig, want een snelheid van minder dan 120 Mbps is voldoende.
 • Router snelheid: De snelheid van je draadloze netwerk wordt bepaald door hoe snel je router is. Probeer er altijd een te hebben die je de hoogste snelheid kan bieden die je service provider biedt, en die op zijn beurt een netwerkkaart heeft die in staat is die snelheid te leveren. Stel dat je een van de mensen bent die het geluk hebben het snelste internet plan in Mexico te hebben, 95.4 Mbps, en je hebt een 120 Mbps Wifi-router. Als je het meeste uit je verbinding wilt halen, heb je een netwerkkaart met minstens 100 Mbps maximum snelheid nodig om de 95.4 Mbps op je computer te ontvangen.

(Zichtbare foto: Piotr Adamowicz / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies