Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

45Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Ogentroost is een plant die vaak gebruikt wordt bij oogziekten, verkoudheid en als ontstekingsremmer. Als je nog steeds niet zeker weet of ogentroost de juiste keuze voor je is en hoe het werkt, kun je hier het antwoord vinden.

We laten je ook zien welke wetenschappelijke bevindingen er al over ogentroost zijn en waar je rekening mee moet houden als je het koopt. In onze eyebright test 2022 leggen we alles uit wat je over eyebright moet weten. We hebben alle nodige informatie voor je samengesteld over de helende werking van ogentroost en hoe je het in de natuur kunt herkennen.
Belangrijk om te weten

 • De genezende werking van ogentroost als ontstekingsremmer, oogmiddel en verkoudheidsverlichter is niet onomstotelijk wetenschappelijk bewezen. Sommige studies toonden aan dat ogentroost oogdruppels een verzachtend effect kunnen hebben op geïrriteerde ogen.
 • Ogentroost is verkrijgbaar als thee of infusie, in de vorm van capsules, oogdruppels en zalven. Ogentroost als thee kan bitter smaken. Bij gebruik van oogdruppels met ogentroost moeten eerst de contactlenzen uitgedaan worden.
 • Ogentroost is een zomerkruid. Je vindt het in sommige weiden en velden, vooral in de uitlopers van de Alpen. Als je zelf ogentroost wilt plukken, maak het dan goed schoon voor je het gebruikt, anders riskeer je infectie.

Eyebright

Beste Ogentroost: Onze Selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Eyebright Producten

Afhankelijk van waarvoor je eyebright wilt gebruiken, wordt een ander product aanbevolen. Bij het kopen van ogentroost moet je daarom letten op verschillende aspecten, die we hier op een rijtje hebben gezet.

Als je het juiste product voor je kiest, kun je geld besparen en je lichaam precies geven wat het nodig heeft. We raden je aan vooral op de kwaliteit, de dosering en de ingrediënten te letten als je allergisch bent voor een van deze stoffen.

Intern versus extern gebruik

Er zijn verschillende vormen van toediening, afhankelijk van wat je kiest te gebruiken. Welk product het beste bij je past, hangt af van waar je het ogentroostproduct voor nodig hebt. Eyebright producten worden daarom verdeeld in producten voor inwendig en uitwendig gebruik.

Voor inwendig gebruik kun je kiezen uit thee, capsules en tabletten met ogentroost. Bij verkoudheid of allergische reacties kunnen ogentroostproducten voor oraal gebruik helpen.

Als je een product zoekt voor uitwendig gebruik, kun je kiezen uit zalven, crèmes, druppels, tincturen en meer. Deze zijn vaak een goede oplossing voor oog- en huidproblemen, wanneer ogentroost direct op de aangetaste plek moet worden aangebracht.

Dosering

Doseringen variëren van 0.05% ogentroost tinctuur tot 5% ogentroost tinctuur gehalte in het product. Sommige fabrikanten verdunnen het gehalte aan ogentroost van D3 tot D6. Vooral aan oogdruppels wordt ook water of zoutoplossing toegevoegd, zodat het product zich beter in het oog verspreidt.

Afhankelijk van de dosering van ogentroost kan het zijn dat je het product vaker moet gebruiken. De verdraagzaamheid van het product kan ook afhangen van hoeveel ogentroost gebruikt wordt en welke additieven de fabrikanten hebben toegevoegd. De verpakkingsgrootte bepaalt ook hoe lang het product meegaat.

Als je maar een kleine hoeveelheid ogentroost nodig hebt, is een kleinere verpakkingsgrootte of een product met meerdere kleine ampullen aan te bevelen. Als je niet zeker bent van de juiste dosering voor je probleem, raadpleeg dan een arts of apotheker.

Tolerantie voor volwassenen / kinderen / dieren

Eyebright producten zijn in kleine hoeveelheden vaak veilig voor volwassenen. Je moet echter de bijsluiter raadplegen om te zien of een product geschikt voor je is. Sommige ogentroost producten zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor dragers van contactlenzen, of moeten vermeden worden door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Vanwege de vaak goede verdraagzaamheid zijn er ook ogentroost producten voor kinderen en dieren. Maar voor gebruik bij kinderen moet je nagaan of het product geschikt is voor kinderen en of het kind geen allergische reactie op ogentroost ontwikkelt. Producten voor honden, katten en zelfs paarden kunnen meestal zonder recept gekocht worden.

Voor dieren zijn er vooral oogdruppels met ogentroost, die verondersteld worden te helpen bij droge ogen, glaucoom en meer. Hoewel er al goede resultaten bereikt zijn met ogentroost in de diergeneeskunde, is niet elk middel ook geschikt voor dieren. Let er bij aankoop op dat op het etiket specifiek vermeld staat dat het product voor gebruik bij dieren bestemd is.

Combinatie met andere additieven

Sommige ogentroost producten worden door fabrikanten gecombineerd met andere geneeskrachtige kruiden of andere additieven. Vaak gecombineerd met ogentroost, bijvoorbeeld, is calendula (goudsbloem), waarvan gezegd wordt dat het bijzonder goed is voor de behandeling van wonden.

Sommige fabrikanten gebruiken ook hyaluronzuur.

Hyaluronzuur wordt gevonden in het bindweefsel van het lichaam en komt van nature voor in het glasvocht van het oog. Men zegt dat hierdoor het product beter door het lichaam wordt opgenomen en de werkzame stof uit ogentroost beter wordt verdeeld. Als alternatief bieden fabrikanten ogentroost producten aan met liposomale toevoegingen. #

Liposomen zijn kleine blaasjes die een werkzaam bestanddeel erin kunnen vervoeren. Het membraan van liposomen bestaat vaak uit fosfolipiden die in de lichaamseigen celmembranen voorkomen. Werkzame stoffen kunnen zo gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.

Gids: Veelgestelde vragen over ogentroost uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreide informatie te geven over de werkzaamheid van ogentroost en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is ogentroost?

Ogentroost is een plant uit de familie van de zomerkruiden. De Latijnse naam van de plant is Euphrasia officinalis. Het wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt als geneeskrachtige plant voor oogproblemen. (1) De plant komt oorspronkelijk uit Europa, maar kwam later ook naar Amerika en Azië.

Wist je dat ogentroost al sinds de 13e eeuw als geneesmiddel wordt gebruikt? De plant werd vooral als oogmiddel gebruikt. Ogentroost werd verwerkt in kompressen, als thee en er werd ook wijn van gebrouwen. (1, 2)

Ogentroost heeft kleine, witte bloemen met paarse aders en een gele stip op de onderste, uitgespreide bloemblaadjes. Hij wordt 5 tot 25 centimeter hoog, met eironde, getande bladeren. Afhankelijk van wanneer de plant bloeit, ziet hij er echter anders uit – zo verschillen zomer- en herfstplanten.

Hoe werkt ogentroost?

Ogentroost bevat verschillende actieve bestanddelen, waaronder aucubine, euphroside en catalpol. Andere werkzame bestanddelen zijn:

 • Iridoiglycosiden
 • Tannines
 • Fenolische carboxylzuren(3)

Welke van de actieve bestanddelen verantwoordelijk is voor het positieve effect van ogentroost op oogziekten is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Augentrost

Thee en infusies van ogentroost worden bereid met een eetlepel ogentroostkruid, dat over een halve liter kokend water wordt gegoten en tien minuten laat trekken. (Image source: Drew Jemmett / unsplash)

Ogentroost wordt vaak gebruikt in homeopathie en als voedingssupplement. (4) Ogentroost wordt goed verdragen, zodat inwendig gebruik in de vorm van thee of capsules meestal veilig is. Sommige deskundigen zijn kritisch over uitwendig gebruik, omdat hygiënische toepassing en juiste reiniging van de plant niet altijd gegeven zijn. (5)

Wanneer is het nuttig om ogentroost te gebruiken?

Eyebright heeft vele toepassingen waarvoor het gebruikt kan worden.

Ontstekingsremmend

Ogentroost wordt vooral aanbevolen bij ontstekingen in het oog. In een wetenschappelijke studie werd ontdekt dat ogentroost ethanol en ethyl extracten kunnen helpen bij de behandeling van oogziekten. (6) Maar omdat de studie in vitro werd uitgevoerd, dus niet direct op patiënten, moeten deze resultaten nog verder geverifieerd worden.

Wondgenezing

In een studie werd het effect van ogentroost op de bescherming van oogcellen onderzocht. Men ontdekte dat de onderzochte oogdruppels de ogen konden beschermen tegen celdood door UVB-straling en de wondgenezing verbeterden.

Te veel tijd voor de TV doorgebracht omdat je gewoon niet kon stoppen met kijken naar de films die je via latenightstreaming.com vond? Dan is het mogelijk dat je nu last hebt van droge ogen. Om je leed te verzachten moet je oogdruppels met ogentroost gebruiken.

Maar omdat de geteste oogdruppels zowel kamille als ogentroost-extract bevatten, kan niet onomstotelijk bevestigd worden dat ogentroost verantwoordelijk is voor het positieve effect. (7)

Augentrost

Ogentroost wordt vaak in zalf- of gelvorm aangeboden voor een betere wondgenezing en oogproblemen.(Image source: Pezibaer / pixabay)

In een andere studie werden oogdruppels met ogentroost gebruikt bij pasgeborenen die oogafscheiding hadden, met gedeeltelijk succes. De studie concludeerde dat ogentroost niet alleen als behandeling gebruikt moet worden, maar wel symptomen als tranende of geïrriteerde ogen kan verlichten. (8)

Verbetering van het huiduiterlijk

Euphrasia officinalis heeft in de medische wereld ook de reputatie dat ze het huiduiterlijk kan verbeteren. Zo kan ogentroost gebruikt worden om de blootstelling van de huid aan UVB straling te verminderen en zo huidveroudering tegen te gaan. (9)

Ogentroost kan ook helpen bij puistjes en acne door zijn ontstekingsremmende werking. Hoe hoog de beschermende factor van ogentroost is, moet echter nog nader wetenschappelijk onderzocht worden.

Verkoudheden en allergieën

Van oudsher kan ogentroost ook toegediend worden bij verkoudheid en ontstekingen van de luchtwegen, omdat ogentroost ontstekingsremmend kan werken. (10)

Of ogentroost werkelijk een verzachtende werking heeft, moet echter nog nader wetenschappelijk onderzocht worden en in verdere studies bewezen worden.

Welke soorten ogentroost producten zijn er?

Eyebright producten zijn er in verschillende vormen en soorten. Afhankelijk van of je ze voor inwendig of uitwendig gebruik nodig hebt, worden verschillende soorten aanbevolen. We hebben hier de voordelen en nadelen van de verschillende ogentroost producten op een rijtje gezet.

Gedroogde planten / thee

Je kunt van de gedroogde kruiden zowel een thee als een aftreksel bereiden. Ogentroost thee is voor inwendig gebruik, infusies voor uitwendig gebruik.

Voordelen
 • helpt bij verkoudheid, maag- en darmklachten en ontstekingen
 • gemakkelijk te bereiden
 • relatief goedkoop
Nadelen
 • smaakt vaak bitter
 • je moet voorzichtig zijn met aftreksels en kompressen

Je kunt ook kompressen maken van de thee en ze tegen je ogen houden. Je moet oppassen dat je de thee niet in je oog krijgt, anders kan het geïnfecteerd raken. Hygiëne is erg belangrijk en mag niet verwaarloosd worden.

Capsules

Eyebright capsules zijn voor inwendig gebruik.

Voordelen
 • verlicht ontstekingsverschijnselen
 • helpt bij maag- en darmklachten
 • helpt bij verkoudheidsverschijnselen
 • wordt meestal goed verdragen
Nadelen
 • Werking niet bewezen
 • duur in vergelijking met alternatieven

Capsules worden ingenomen met een beetje water of een andere vloeistof om ze in het spijsverteringskanaal te laten doordringen.

Oogdruppels / spray

Oogdruppels en spray met ogentroost-extract zijn voor uitwendig gebruik bij oogproblemen.

Voordelen
 • gemakkelijk in gebruik
 • helpt bij glaucoom, bindvliesontsteking, droge ogen
 • ook vaak geschikt voor dieren en kinderen
Nadelen
 • Bij verkeerd bewaren/gebruik ontstaan ontstekingen
 • additieven kunnen allergische reacties opwekken
 • effect niet bewezen

Ogentroost sprays worden met gesloten ogen op het gezicht gespoten. Oogdruppels worden meestal direct in de plooi van het ooglid bij de lacrimale zak gedruppeld.

Zalf / gel

Zalf en gels zijn geschikt voor uitwendig gebruik bij wondgenezing en droge huid.

Voordelen
 • Ontstekingsremmend
 • ondersteunt wondgenezing
 • ondersteunt huidregeneratie
Nadelen
 • onjuiste opslag/toepassing veroorzaakt ontstekingen
 • additieven kunnen allergische reacties opwekken
 • effect niet bewezen

Omdat de werking van ogentroost nog niet volledig onderzocht is, moet je bij het gebruik van ogentroost producten zeker de aanwijzingen op de verpakking en de aanbevelingen van je arts precies opvolgen. Anders kunnen onvoorziene bijwerkingen optreden.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van ogentroost?

Eyebright producten worden door de meeste mensen goed verdragen, zolang ze in de juiste doses worden ingenomen. Voor oogdruppels wordt bijvoorbeeld vaak driemaal daags één druppel per oog aanbevolen. (11)

De dosering hangt echter af van het product, dus lees altijd zorgvuldig de bijsluiter en vraag deskundig advies als je dat nodig hebt.

Contactlenzen moeten uitgedaan worden voor je oogdruppels gebruikt.

Als je contactlenzen draagt, moet je die uitdoen voor je oogdruppels gebruikt.Anders verspreidt het product zich niet goed in je oog en kan irritatie ontstaan. In sommige gevallen zijn de contactlenzen ook vervormd of verkleurd.

Let er bij het gebruik van ogentroost producten voor dieren op dat het product expliciet geëtiketteerd is voor gebruik bij dieren

Hoewel het gebruik van ogentroost bij dieren meestal veilig is (12), kunnen sommige ogentroost producten voor mensen toevoegingen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor dieren

Augentrost

Eyebright producten kunnen dieren helpen bij korstige ogen, bindvliesontsteking en andere kwaaltjes. (Image source: Honest Paws / unsplash)

Omdat ogentroost niet goed onderzocht is als geneesmiddel, moet je je arts raadplegen als je bekende vooraf bestaande aandoeningen of gezondheidsbeperkingen hebt. Je moet ook oppassen als je al andere geneesmiddelen gebruikt, want ogentroost kan daarop reageren.

Welke bijwerkingen kan ogentroost veroorzaken?

Bijwerkingen van ogentroost producten zijn tot nu toe niet bekend. Er zijn echter niet genoeg klinische gegevens om ogentroost veilig te gebruiken. Voor kinderen, ouderen, bekende vooraf bestaande aandoeningen en in geval van zwangerschap moet eerst een arts geraadpleegd worden.

Tot nu toe zijn er nauwelijks wetenschappelijke studies over een overdosis ogentroost en welke effecten ze kunnen hebben. Overdosis symptomen zijn dus nog niet gedocumenteerd. Toch raden we je aan de op de verpakking vermelde hoeveelheid niet te overschrijden en de aanwijzingen van je arts op te volgen.

Wat zijn de alternatieven voor ogentroost?

Er zijn verschillende alternatieven voor ogentroost, afhankelijk van waarvoor het gebruikt wordt. Je kunt bijvoorbeeld magnesium of arnica gebruiken als alternatief voor bepaalde toepassingen. De volgende tabel geeft je een overzicht van de verschillende alternatieven voor ogentroost.

Indicatie Alternatief
Ontstekingsremmend Voedingsmiddelen zoals citroenen, uien, knoflook en producten met magnesium kunnen een ontstekingsremmend effect hebben. Andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn granen als amarant en gierst of planten als spinazie en broccoli. (13)
Wondgenezing Producten met arnica of calendula kunnen het wondgenezingsproces ondersteunen. (14, 15) Het is belangrijk dat arnica en calendula niet direct in een open wond gewreven worden.
Verbetering van het huidbeeld Producten met salicylzuur die direct op de huid worden aangebracht voor acne drogen puistjes uit (16) Door uitdroging ziet de huid er egaler uit, maar overmatig gebruik kan de huid uitdrogen.
cold Echinacea (17) en zink (18) hebben in klinische proeven goede resultaten laten zien bij de behandeling van verkoudheid. Echinacea wordt daarom in sommige hoestmiddelen gebruikt.

Zoek van tevoren uit welke eigenschappen een product heeft en welke actieve ingrediënten gebruikt worden.

Kan ik zelf ogentroost verzamelen / kweken en bereiden?

Ja! Zaden van ogentroost zijn te koop in plantenwinkels, net als planten die al gekweekt zijn. Je vindt ogentroost ook in sommige weiden en graslanden. Je vindt het vooral in de uitlopers van de Alpen.

Augentrost

Ogentroost groeit vooral op arme bodems, zoals die in de bergen voorkomen. (Foto bron: Angelo Burgener / unsplash)

Als je zelf naar ogentroost zoekt, verzamel dan geen planten die groeien in de buurt van bemeste akkers of in de buurt van wegen. De planten kunnen verontreinigende stoffen ophopen waarop je lichaam negatief kan reageren.

Zorg er ook voor dat je alleen gezond uitziende planten oogst, zonder beestjes of bladrot. Meestal worden alleen de bovengrondse delen van de planten verwerkt voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Zorg er ook voor dat je de planten goed schoonmaakt voor je ze klaarmaakt.

Dit is vooral belangrijk als je ze uitwendig gebruikt, bijvoorbeeld als kompres op het oog. Als de planten niet schoon genoeg zijn, verontreinig je je oog en kan het ontstoken raken.

Beeldbron: Whiskyfles / 123rf

Referenties (18)

1. Willem F. Daems † (gemeinsam mit Mientje Daems und Gundolf Keil): Euphrasia. Beiträge zur mittelalterlichen Pharmakologie des Augentrosts und der Erdbeere. In: Würzburger medizinhistorische Mitteilungen. Band 14, 1996, S. 253–260.

2. Pseudo-Arnaldus de Villanova. 13.-14. Jh: Der Tractat … von Bewarung und Beraitung der Wein … Druck. Esslingen nach 1478: Mitteilungen. Band 14, 1996, S. 253–260.
Bron

3. Wszelaki, Natalia; Melzig, Matthias F.: Zeitschrift für Phytotherapie 2011; 32(1): 40-46; DOI: 10.1055/s-0030-1262418 Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

4. European Medicines Agency (2010): Assessment report on Euphrasia officinalis L. and Euphrasia rostkoviana Hayne, herba (PDF). Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

5. Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C, editors. In: PDR for Herbal Medicines, Medical Economics Company, Inc, New Jersey 2007, 844–845.

6. Paduch R, Woźniak A, Niedziela P, Rejdak R. Assessment of eyebright (euphrasia officinalis L.) extract activity in relation to human corneal cells using in vitro tests. Balkan Med J. 2014 Mar;31(1):29-36. doi: 10.5152/balkanmedj.2014.8377. Epub 2014 Mar 1. PMID: 25207164; PMCID: PMC4115993. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

7. Bigagli E, Cinci L, D'Ambrosio M, Luceri C. Pharmacological activities of an eye drop containing Matricaria chamomilla and Euphrasia officinalis extracts in UVB-induced oxidative stress and inflammation of human corneal cells. J Photochem Photobiol B. 2017 Aug;173:618-625. doi: 10.1016/j.jphotobiol.2017.06.031. Epub 2017 Jun 24. PMID: 28704790. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

8. Meier-Girard D, Gerstenberg G, Stoffel L, et al. Euphrasia Eye Drops in Preterm Neonates With Ocular Discharge: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Front Pediatr. 2020;8:449. Published 2020 Aug 11. doi:10.3389/fped.2020.00449. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

9. Liu Y, Hwang E, Ngo HTT, Perumalsamy H, Kim YJ, Li L, Yi TH. Protective Effects of Euphrasia officinalis Extract against Ultraviolet B-Induced Photoaging in Normal Human Dermal Fibroblasts. Int J Mol Sci. 2018 Oct 25;19(11):3327. doi: 10.3390/ijms19113327. PMID: 30366440; PMCID: PMC6275060. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

10. Delfosse M. Drogues végétales et plantes médicinales. Association pharmaceutique belge (APB), Brussels 1998; 194-196.

11. Stoss M, Michels C, Peter E, Beutke R, Gorter RW. Prospective cohort trial of Euphrasia single-dose eye drops in conjunctivitis. J Altern Complement Med. 2000 Dec;6(6):499-508. doi: 10.1089/acm.2000.6.499. PMID: 11152054. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

12. Lans C, Turner N, Brauer G, Lourenco G, Georges K. Ethnoveterinary medicines used for horses in Trinidad and in British Columbia, Canada. J Ethnobiol Ethnomed. 2006 Aug 7;2:31. doi: 10.1186/1746-4269-2-31. PMID: 16893454; PMCID: PMC1559680. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

13. Rehberg C., Dorschner G Entzündungshemmende Ernährung. Zentrum der Gesundheit. Zuletzt aktualisiert am 14. September 2020. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

14. Metzger, J.: Gesichtete homöopathische Arzneimittellehre, Band 1, MVS Medizinverlage, 12. Auflage, 2005.

15. Max Wichtl (Hrsg.): Teedrogen und Phytopharmaka: Ein Handbuch für die Praxis auf wissenschaftlicher Grundlage. 5., vollständig überarbeitete und erweiterte Auflage. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, Stuttgart 2008, ISBN 978-3-8047-2369-6, S. 91 ff.

16. Aktories, K. et al.: Allgemeine und spezielle Pharmakologie und Toxikologie, 11. Auflage, Urban & Fischer Verlag/Elsevier GmbH, 2013

17. Shah SA, Sander S, White CM, Rinaldi M, Coleman CI. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis. 2007 Jul;7(7):473-80. doi: 10.1016/S1473-3099(07)70160-3. Erratum in: Lancet Infect Dis. 2007 Sep;7(9):580. PMID: 17597571; PMCID: PMC7106401. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

18. Singh M, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb 16;(2):CD001364. doi: 10.1002/14651858.CD001364.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2013;6:CD001364. PMID: 21328251. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Willem F. Daems † (gemeinsam mit Mientje Daems und Gundolf Keil): Euphrasia. Beiträge zur mittelalterlichen Pharmakologie des Augentrosts und der Erdbeere. In: Würzburger medizinhistorische Mitteilungen. Band 14, 1996, S. 253–260.
Wissenschaftlicher Artikel
Pseudo-Arnaldus de Villanova. 13.-14. Jh: Der Tractat … von Bewarung und Beraitung der Wein … Druck. Esslingen nach 1478: Mitteilungen. Band 14, 1996, S. 253–260.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wszelaki, Natalia; Melzig, Matthias F.: Zeitschrift für Phytotherapie 2011; 32(1): 40-46; DOI: 10.1055/s-0030-1262418 Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
European Medicines Agency (2010): Assessment report on Euphrasia officinalis L. and Euphrasia rostkoviana Hayne, herba (PDF). Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C, editors. In: PDR for Herbal Medicines, Medical Economics Company, Inc, New Jersey 2007, 844–845.
Wissenschaftliche Studie
Paduch R, Woźniak A, Niedziela P, Rejdak R. Assessment of eyebright (euphrasia officinalis L.) extract activity in relation to human corneal cells using in vitro tests. Balkan Med J. 2014 Mar;31(1):29-36. doi: 10.5152/balkanmedj.2014.8377. Epub 2014 Mar 1. PMID: 25207164; PMCID: PMC4115993. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Klinische Studie
Bigagli E, Cinci L, D'Ambrosio M, Luceri C. Pharmacological activities of an eye drop containing Matricaria chamomilla and Euphrasia officinalis extracts in UVB-induced oxidative stress and inflammation of human corneal cells. J Photochem Photobiol B. 2017 Aug;173:618-625. doi: 10.1016/j.jphotobiol.2017.06.031. Epub 2017 Jun 24. PMID: 28704790. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Klinische Studie
Meier-Girard D, Gerstenberg G, Stoffel L, et al. Euphrasia Eye Drops in Preterm Neonates With Ocular Discharge: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Front Pediatr. 2020;8:449. Published 2020 Aug 11. doi:10.3389/fped.2020.00449. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Liu Y, Hwang E, Ngo HTT, Perumalsamy H, Kim YJ, Li L, Yi TH. Protective Effects of Euphrasia officinalis Extract against Ultraviolet B-Induced Photoaging in Normal Human Dermal Fibroblasts. Int J Mol Sci. 2018 Oct 25;19(11):3327. doi: 10.3390/ijms19113327. PMID: 30366440; PMCID: PMC6275060. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Delfosse M. Drogues végétales et plantes médicinales. Association pharmaceutique belge (APB), Brussels 1998; 194-196.
Klinische Studie
Stoss M, Michels C, Peter E, Beutke R, Gorter RW. Prospective cohort trial of Euphrasia single-dose eye drops in conjunctivitis. J Altern Complement Med. 2000 Dec;6(6):499-508. doi: 10.1089/acm.2000.6.499. PMID: 11152054. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lans C, Turner N, Brauer G, Lourenco G, Georges K. Ethnoveterinary medicines used for horses in Trinidad and in British Columbia, Canada. J Ethnobiol Ethnomed. 2006 Aug 7;2:31. doi: 10.1186/1746-4269-2-31. PMID: 16893454; PMCID: PMC1559680. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Rehberg C., Dorschner G Entzündungshemmende Ernährung. Zentrum der Gesundheit. Zuletzt aktualisiert am 14. September 2020. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artike
Metzger, J.: Gesichtete homöopathische Arzneimittellehre, Band 1, MVS Medizinverlage, 12. Auflage, 2005.
Wissenschaftlicher Artikel
Max Wichtl (Hrsg.): Teedrogen und Phytopharmaka: Ein Handbuch für die Praxis auf wissenschaftlicher Grundlage. 5., vollständig überarbeitete und erweiterte Auflage. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, Stuttgart 2008, ISBN 978-3-8047-2369-6, S. 91 ff.
Wissenschaftlicher Artikel
Aktories, K. et al.: Allgemeine und spezielle Pharmakologie und Toxikologie, 11. Auflage, Urban & Fischer Verlag/Elsevier GmbH, 2013
Wissenschaftlicher Artikel
Shah SA, Sander S, White CM, Rinaldi M, Coleman CI. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis. 2007 Jul;7(7):473-80. doi: 10.1016/S1473-3099(07)70160-3. Erratum in: Lancet Infect Dis. 2007 Sep;7(9):580. PMID: 17597571; PMCID: PMC7106401. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Klinische Studie
Singh M, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb 16;(2):CD001364. doi: 10.1002/14651858.CD001364.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2013;6:CD001364. PMID: 21328251. Zuletzt aufgerufen am 09.10.2020.
Ga naar bron
Recensies