Laatst bijgewerkt: 26-09-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Onkruidverdelgers worden gebruikt om ongewenste planten uit je tuin te verwijderen. Als ook jij last hebt van onkruid, moet je overwegen een onkruidverdelger te kopen. Maar wat zijn de verschillende soorten onkruidverdelgers? Moeten de ingrediënten chemisch zijn? En hoe gebruik ik onkruidverdelgers op de juiste manier?

Deze en andere vragen worden beantwoord in de grote onkruidverdelger test 2022. Je leert over de voor- en nadelen van de verschillende soorten onkruidverdelgers en welke het beste is voor jou en je tuin. We geven je ook tips en trucs over het gebruik van onkruidverdelgers en tonen je alternatieven over hoe je onkruid kunt verwijderen zonder chemicaliën te gebruiken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met onkruidverdelgers kun je ongewenste planten in je tuin duurzaam verwijderen. Onkruidbestrijding is nodig en meestal onmisbaar voor een mooi gazon en tuin.
 • Er is een algemeen onderscheid tussen chemische, biologische en mechanische onkruidverdelgers.
 • Chemische onkruidverdelgers zijn vooral geschikt om onkruid op grote oppervlakten te bestrijden. Biologische en mechanische onkruidverdelgers kunnen gebruikt worden als je onkruid selectief wilt verwijderen en het milieu wilt beschermen.

Beste Onkruidverdelgers: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van onkruidverdelgers

In het volgende gedeelte wordt uitgelegd met welke aspecten je rekening moet houden bij het kiezen van een onkruidverdelger.

De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende soorten onkruidverdelgers te vergelijken zijn:

In de volgende paragraaf worden de respectieve criteria nader toegelicht.

Locatie

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van een onkruidverdelger is: Waar wil ik van onkruid af? Deze vraag is essentieel omdat er verschillende producten voor verschillende toepassingen zijn en niet alle producten overal gebruikt mogen worden.

De meeste producten zijn bedoeld voor gebruik op gazons en weiden. Er zijn echter ook onkruidverdelgers die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik op paden, pleinen en perken.

Bijvoorbeeld, het gebruik van chemische onkruidverdelgers is alleen toegestaan in de tuin op gazons en perken. Aanbrengen op verharde oppervlakken zoals paden of verharde oppervlakten is verboden en levert een zware boete op.

Soort Onkruid

Het is belangrijk te weten welke soort onkruid je wilt bestrijden. Niet alle producten hebben dezelfde ingrediënten en zijn geschikt voor alle wietsoorten.

Bepalen welk onkruid je wilt bestrijden is dus een belangrijke stap bij de keuze van een onkruidverdelger. Als je weet welk soort onkruid je wilt bestrijden, is de strijd al half gewonnen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen gespecialiseerde onkruidverdelgers en onkruidverdelgers voor algemeen gebruik. Universele onkruidverdelgers, de totale herbiciden, worden gebruikt voor bijzonder hardnekkige onkruidplagen.

Als je weet welke soort onkruid je wilt bestrijden, is de strijd al half gewonnen

Er zijn bijvoorbeeld onkruidverdelgers voor gazons die vooral zaad- en wortelonkruiden bestrijden. Andere onkruidverdelgers voor gazons zijn bijzonder effectief tegen madeliefjes, paardebloemen en witte klaver. De gemakkelijkste manier om van grassen, grama, algen en mos af te komen is met een totaal onkruidverdelgingsmiddel. Mechanische onkruidverdelgers zijn effectief tegen bijna alle onkruidsoorten.

Toepassingsvorm

Onkruidverdelgers zijn er in een grote verscheidenheid van vormen en soorten. De meeste onkruidverdelgers zijn vloeibare concentraten die met water verdund worden. Deze worden rechtstreeks op de te behandelen plaatsen gegoten of gespoten. Er zijn ook korrels die op gazons gestrooid worden, bijvoorbeeld.

Doseringsvorm Aanbevelingen voor toepassing
Vloeibaar concentraat Gebruik spuitfles of gieter voor gelijkmatige dosering, wordt verdund met water
Korrels Wordt het beste toegepast met een kleine strooier, anders met de hand strooien (draag beschermende handschoenen!)

Het is raadzaam de granulaten met behulp van een strooiwagentje aan te brengen om een gelijkmatige verdeling te garanderen.

Bij gebruik van een vloeibare onkruidverdelger is een spuitfles of drukspuit zoals die in de video aan te bevelen om het onkruid effectiever te raken en verspilling van vloeistof te voorkomen.

Biologisch afbreekbaar?

Bij de keuze van een onkruidverdelger moet je je ervan bewust zijn dat veel van de ingrediënten in chemische producten schadelijk zijn voor het milieu.

Niet alle onkruidverdelgers zijn biologisch afbreekbaar en kunnen blijvende schade aanrichten aan de flora en fauna van je tuin. Er is ook een risico voor jou en je gezin bij verkeerd gebruik, want veel ingrediënten zijn huidirriterend en giftig.

Niet biologisch afbreekbare onkruidverdelgers kunnen een probleem vormen, vooral voor diersoorten zoals bijen. Ga bij de keuze van onkruidverdelgers na of ze gevaarlijk zijn voor bijen.

Als van producten gezegd wordt dat ze bij-vriendelijk zijn, geldt dat meestal ook voor andere insectensoorten!

In sommige tuinen is het gebruik van chemische onkruidverdelgers bij wet verboden. Vraag je plaatselijke overheid of en waar je chemische onkruidverdelgers mag gebruiken. Er zijn ook richtlijnen die je moet volgen bij het gebruik van chemische onkruidverdelgers.

Sommige chemische onkruidverdelgers mogen alleen gebruikt worden door particulieren met een bekwaamheidscertificaat en de juiste vergunning. Het dragen van beschermende kleding zoals handschoenen, een veiligheidsbril en, indien nodig, een gezichtsmasker is een must.

Opbrengst

De verschillende onkruidverdelgers zijn niet allemaal even productief. Om te vermijden dat je onnodig veel geld uitgeeft, is het belangrijk dat je de grootte van je tuin en de te behandelen oppervlakte kent.

De opbrengst van de producten wordt gegeven in vierkante meters. Zo kun je ruwweg schatten of één pak of fles genoeg is voor je tuin.

Je kunt beter grotere verpakkingen en flessen kopen als je een groot gazonoppervlak wilt behandelen. Deze bieden meestal meer waar voor je geld dan kleinere verpakkingen. Ook met de mengverhouding moet rekening gehouden worden. Sterk geconcentreerde producten zijn productiever.

Tijd

Je moet weten hoeveel tijd je aan onkruidbestrijding wilt besteden. Mechanische onkruidverdelgers zijn erg bewerkelijk en tijdrovend in het gebruik, afhankelijk van de grootte van het gazon.

Als je niet veel tijd hebt of niet veel tijd wilt besteden aan onkruid wieden, gebruik dan chemische of biologische onkruidverdelgers. Vooral bij het chemische alternatief moet je er echter rekening mee houden dat het gazon gedurende een bepaalde tijd niet toegankelijk zal zijn.

Besluit: Welke soorten onkruidverdelger zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je onkruid in je tuin vindt en er vanaf wilt, heb je de keuze uit vier verschillende soorten onkruidverdelgers:

Type Voordelen Nadelen
Chemische onkruidverdelger Makkelijk in gebruik, goedkoop Je moet veel regels en instructies volgen, is schadelijk voor het milieu
Biologische onkruidverdelger Brengt geen schade toe aan andere planten en dieren omdat de ingrediënten biologisch afbreekbaar zijn Niet zo effectief als chemische onkruidverdelgers, duur
Onkruidverdelger met gazonmeststof Combinatieproduct (“twee-in-één”), d.w.z. je spaart geld uit. D.w.z. u bespaart geld en arbeid Alleen geschikt voor tuinprofessionals, even schadelijk als chemische onkruidverdelgers
Mechanische onkruidverdelgers Kunnen tegen bijna alle soorten onkruid worden ingezet en zijn gemakkelijk in gebruik, biologisch onschadelijk De toepassing is lichamelijk inspannend en werkt rugklachten in de hand

Als u meer wilt weten over de verschillende soorten onkruidverdelgers, kunt u in de volgende vier hoofdstukken meer lezen over elk van deze soorten.

Chemische Onkruidverdelger

Chemische Onkruidverdelger

De bekendste onkruidverdelgers zijn chemisch en bevatten ingrediënten als 2,4-D, MCPA, dicamba of het bekende glyfosaat. Klinkt dat onnatuurlijk? Dat is het ook! Er wordt onderscheid gemaakt tussen totale herbiciden en onkruidverdelgers voor gazons.

Total herbicides doden alle onkruiden genadeloos. Het bekendste totaal onkruidverdelgingsmiddel is glyfosaat, verkocht onder de naam RoundUp, dat niet meer verkrijgbaar is. Gazon onkruidverdelgers daarentegen zijn gespecialiseerde herbiciden die alleen bepaalde onkruid- en plantensoorten doden. Niet alle chemische onkruidverdelgers zijn dus geschikt voor elke plant.

Over het algemeen beïnvloeden herbiciden de groeihormonen van de plant. De plant verdort en sterft.

Chemische onkruidverdelgers hebben veel voordelen, maar ook nadelen. Een groot pluspunt is dat ze snel werken en gemakkelijk aan te brengen zijn. Vaak zijn de eerste resultaten al enkele uren na het aanbrengen te zien. Bovendien zijn ze meestal goedkoop en daarom geschikt voor grote oppervlakten.

Het grote nadeel van chemische onkruidverdelgers is het gevaar dat ze opleveren voor dieren, mensen en de natuur. Men moet veel regels en aanwijzingen opvolgen voor een goed gebruik. Een toepassing moet gepland worden en afhankelijk zijn van het weer. Niet gebruiken in regen of winderige omstandigheden.

Voordelen
 • Snelle werking
 • Gemakkelijke toepassing
 • Geschikt voor grote oppervlakten
Nadelen
 • Gevaarlijk voor mens, dier en natuur
 • Je moet veel regels en instructies volgen

Chemische onkruidverdelgers zijn de betrouwbaarste middelen om onkruid te verwijderen. Toch moeten ze de laatste keus zijn voor onkruidverwijdering, vanwege de gevaren die ze met zich meebrengen.

Biologische Onkruidverdelgers

Biologische Onkruidverdelgers

Biologische onkruidverdelgers bestaan uit natuurlijke ingrediënten en schimmelsporen, die biologisch afbreekbaar zijn. Ze vormen geen gevaar voor de natuur en de wilde dieren in je tuin en zijn dus veilig voor kinderen en huisdieren.

Het voordeel van biologische onkruidverdelgers is duidelijk hun milieuvriendelijke en veilige manier van werking en toepassing. In tegenstelling tot chemische onkruidverdelgers kunnen ze zonder aarzelen gebruikt worden. Vergeleken daarmee zijn biologische onkruidverdelgers echter duurder en vaak alleen geschikt voor bepaalde onkruidsoorten.

Voordelen
 • Milieuvriendelijk
 • Veilig in gebruik
Nadelen
 • Duur
 • Alleen geschikt voor bepaalde onkruidsoorten

Als biologisch alternatief voor preparaten uit het tuincentrum, kun je ook gewoon heet water gebruiken om onkruid te bestrijden. In dit geval moet je het onkruid met heet water doordrenken voordat je het bij het opnieuw zaaien uitsnijdt.

Azijn en zout worden ook vaak gebruikt om onkruid uit voegen of perken te verwijderen. Dit moet je niet doen, want azijn en zout zijn niet alleen schadelijk voor onkruid, maar ook voor de bodem en andere planten. Sinds 2012 is het bij de wet verboden azijn en zout te gebruiken op verzegelde oppervlakken.

Producten die goedgekeurd zijn voor particulier gebruik in je tuin moeten biologisch afbreekbaar zijn en op de lijst staan van het Federaal Centrum voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid.

Onkruidverdelger met Gazonmest

Onkruidverdelger met Gazonmest

Er zijn ook zowel chemische als biologische onkruidverdelgers waaraan gazonmest is toegevoegd. Na behandeling met herbiciden is het gazon vaak beschadigd en vertoont het gaten. Opnieuw zaaien is vaak nodig. Als je een onkruidverdelger met gazonmest koopt, bespaar je jezelf een stap en kun je meteen beginnen met mechanisch zaaien.

Je bespaart tijd als je een onkruidverdelger met gazonmest kiest. Je kunt ook geld besparen, want combinatieproducten zijn meestal goedkoper dan twee afzonderlijke producten.

Toch moet je er rekening mee houden dat verkeerd gebruik grote schade kan toebrengen aan het gazon en de dieren. Juiste dosering is essentieel. Ze zijn daarom alleen geschikt voor ervaren tuiniers.

Voordelen
 • Tijdbesparend
 • Twee stappen in één
 • Je kunt geld besparen
Nadelen
 • Vergelijkbaar met chemische onkruidverdelgers
 • Niet alle ingrediënten zijn geschikt voor je gazon

Je moet er rekening mee houden dat niet alle ingrediënten van meststoffen geschikt zijn voor je gazon. Meststoffen zijn ondoeltreffend tegen sommige onkruidsoorten. Het is vaak moeilijk de juiste ingrediënten te vinden. Kennis van zaken is dus nodig om het juiste product te kiezen.

Mechanische Onkruidverdelgers

Mechanische Onkruidverdelgers

Mechanische onkruidverdelgers zijn maatregelen om onkruid te verwijderen zonder gebruik te maken van chemische of biologische middelen. Gereedschap en apparatuur worden gebruikt om het onkruid te verwijderen. Mechanische onkruidverdelgers zijn biologisch onschadelijk en effectief tegen bijna alle onkruidsoorten.

De eenvoudigste mechanische vorm van onkruid verwijderen is wieden, d.w.z. het onkruid met de hand verwijderen. Onkruid wieden is biologisch volkomen onschadelijk en gemakkelijk in het gebruik. Maar wieden is op den duur erg inspannend en kan rugpijn veroorzaken. Een rugvriendelijk alternatief voor wieden is het gebruik van thermische onkruidverdelgers.

Dit verwijdert onkruid door het met hete lucht weg te branden. Het grootste probleem is echter dat hiermee de wortel van het onkruid niet verwijderd wordt. Het onkruid groeit weer aan.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Kan tegen elke soort onkruid gebruikt worden
 • Biologisch onschadelijk
Nadelen
 • Uitputtend
 • Bevordert rugpijn
 • Niet zo effectief als andere onkruidverdelgers

Voegen en paden kunnen ook gemakkelijk met een hogedrukreiniger schoongemaakt worden. Maar behalve onkruid wordt ook voegzand verwijderd, dat je later weer moet aanvullen. Deze manier van onkruid verwijderen gebruikt ook veel water.

Gids: Veelgestelde vragen over onkruidverdelgers uitvoerig beantwoord

Het volgende geeft antwoord op de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen voor je een onkruidverdelger koopt:

Wanneer moet je onkruidverdelgers gebruiken?

Je moet chemische onkruidverdelgers gebruiken tijdens de belangrijkste groeiperiode van het gazon. Dit is tussen half april en eind mei. Midden in de zomer kun je beter geen onkruidverdelgers gebruiken, want het gazon is dan al gestrest en verdraagt chemische behandeling niet goed. Gebruik geen onkruidverdelger in de midzomer! Maar de temperatuur overdag mag niet lager zijn dan 15 graden Celsius. Begin september is de laatste tijd van het jaar dat je herbiciden moet gebruiken. De temperatuur overdag mag niet lager zijn dan 15 graden Celsius. Het mag niet regenen en waaien tijdens het aanbrengen. In het jaar van zaaien moet je afzien van het bestrijden van onkruid met herbiciden. De grassen zijn nog niet robuust genoeg. Bovendien is een onkruidplaag zelden te verwachten in het jaar dat gezaaid wordt. Je kunt mechanische en biologische onkruidverdelgers het hele jaar door gebruiken.

Welke onkruidverdelgers zijn toegestaan?

In het algemeen zijn alle onkruidverdelgers toegestaan voor gebruik op land dat gebruikt wordt voor land-, bos- of tuinbouw. Dit betekent dat je ook onkruidverdelgers in je tuin mag gebruiken, tenzij dit door je gemeente uitdrukkelijk verboden is. Als je onkruid van verharde oppervlakken zoals opritten of paden wilt verwijderen, is speciale voorzichtigheid geboden.

Met uitzondering van mechanische onkruidverdelgers mogen hier geen onkruidverdelgers gebruikt worden. Gebruik in de buurt van watermassa’s is ook verboden. Het gebruik van herbiciden op verzegelde oppervlakken is verboden! Er kunnen zware boetes worden opgelegd.

Het kan gebeuren dat verontreinigende stoffen in het afvalwater en de riolering terechtkomen, omdat de middelen niet in de bodem kunnen sijpelen. Overtredingen kunnen leiden tot fikse boetes van vijf cijfers. Het verbod geldt ook voor huismiddeltjes zoals azijn en zout. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, gebruik dan mechanische onkruidverdelgers zoals vlammende apparaten of hogedruk om onkruid van afgesloten oppervlakken te verwijderen. Je brengt het milieu geen schade toe en je hoeft je geen zorgen te maken over boetes.

Hoe giftig en gevaarlijk zijn onkruidverdelgers?

Sommige van de ingrediënten van chemische onkruidverdelgers zijn zeer schadelijk voor de mens. Daarom mogen ze alleen gebruikt worden met beschermende maatregelen zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een mondbeschermer. Vooral de populaire werkzame stof glyfosaat heeft de krantenkoppen gehaald vanwege het mogelijke kankerrisico. Veel ingrediënten zijn irriterend en bijtend voor de huid. Om de gevaren bij het gebruik ervan tot een minimum te beperken, moet je de bijsluiter zorgvuldig lezen en bij de aankoop van onkruidverdelgers advies inwinnen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik van onkruidverdelgers?

Je moet de aanwijzingen op de verpakking voor het gebruik van onkruidverdelgers zorgvuldig opvolgen. Dit is de enige manier om het gewenste effect te bereiken en schade aan flora en fauna te vermijden.

 • Maaien: Voor en na het aanbrengen van herbiciden mag je je gazon vijf dagen niet maaien om een optimale absorptie van het actieve bestanddeel te verzekeren.
 • Regen: Om voldoende opname van het actieve bestanddeel te verzekeren, mag het gedurende acht uur vóór en na de toepassing niet regenen.
 • Temperatuur: De optimale temperatuur voor onkruidbestrijding is 15-25 graden Celsius. Het is aan te raden om herbiciden in de avonduren te gebruiken.

Unkrautvernichter-1

Vloeibare herbiciden worden het gemakkelijkst toegepast met spuitflessen of andere hulpapparatuur. Op die manier wordt de vloeistof gelijkmatig verdeeld en kan hij een optimaal effect hebben.
(Image source: Zefe Wu/ Pixabay)

Je kunt iets meer van de onkruidverdelger met gazonmest toedienen dan van onkruidverdelgers met maar één functie. Als je vloeibare onkruidverdelger gebruikt, is het aan te raden een spuitfles te gebruiken. Zo kun je de vloeistof preciezer doseren en met uiterste precisie aanbrengen. Korrels kunnen het best met een kleine strooier worden aangebracht. Zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt, zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje.

Welke alternatieven zijn er voor chemische onkruidverdelgers?

Je hoeft niet per se chemicaliën te gebruiken om van onkruid af te komen. Er zijn verschillende manieren waarop je onkruid op een zachtere en milieuvriendelijker manier kunt verwijderen.

Biologisch afbreekbare producten en mechanische onkruidverdelgers worden genoemd als alternatieven voor chemische onkruidverdelgers. Hier heb je het voordeel dat je de risico’s voor jezelf en het milieu tot een minimum kunt beperken en je niet aan wettelijke voorschriften hoeft te houden.

Unkrautvernichter-2

Je kunt onkruid tussen de voegen en in spleten verwijderen met kokend water. Om dit te doen giet je gewoon kokend water over de aangetaste plekken, zodat het plantenweefsel vernietigd wordt.
(Image source: Markus Distelrath / Pixabay)

Je kunt ook alledaagse vloeistoffen gebruiken om onkruid te bestrijden. Bijvoorbeeld, door het onkruid met kokend water te overgieten, wordt het weefsel van de planten vernietigd. Onverdunde cola, daarentegen, kan gebruikt worden om mos te bestrijden.

Alternatief voor chemische middelen Beschrijving
Biologische onkruidverdelger Milieuvriendelijk alternatief voor chemische onkruidverdelgers
Mechanische onkruidverdelgers Onkruid verwijderen met behulp van gereedschap en fysieke inspanning
Kokend water Vernietigt het weefsel van planten, kan worden beschouwd als een kortetermijnoplossing
Onverdunde cola Kan worden gebruikt voor mosbestrijding

Veel onkruidsoorten bloeien mooi en verrijken b.v. bermen, en bieden een afwisseling van het monotone asfalt.

Hoe lang moet ik onkruidverdelgers laten inwerken?

Chemische onkruidverdelgers moet je een bepaalde tijd in het gazon laten inwerken om hun volledige effect te ontwikkelen. Hier moet je twee uur de tijd voor geven. Regen verlengt de belichtingstijd.

Gedurende deze tijd mag je niet over het behandelde gazon of de behandelde bedden lopen. De onkruidverdelgers moeten drogen om te kunnen inwerken. Het is beter een dag langer te wachten voor je op de plekken loopt.

Loop niet over het gazon terwijl het onkruidverdelgingsmiddel werkt! De onkruidverdelgers moeten drogen om te kunnen werken.

Probeer niet op de behandelde plekken te stappen om te voorkomen dat je het onkruidverdelgingsmiddel met je schoenen je huis of flat binnenbrengt. Ook je kinderen en huisdieren moeten in het begin van het gazon afblijven.

De inwerktijd varieert van fabrikant tot fabrikant. Volg de aanwijzingen in de bijsluiter. Als het gazon mechanisch behandeld is, bijvoorbeeld door te maaien, kun je er natuurlijk meteen weer op lopen.

Waar gooi ik onkruidverdelger weg?

Giet nooit de resten van chemische onkruidverdelgers in de afvoer! Het is het beste om alle producten op te gebruiken voor je ze weggooit.

Gooi alleen volledig lege verpakkingen weg! Spoel uit na gebruik!

In sommige gevallen is er een wettelijke verplichting om de onkruidverdelger weg te gooien als die een niet door de EU goedgekeurd actief bestanddeel bevat. In dat geval moet je de lege onkruidverdelger goed weggooien. Verwijdering is mogelijk via bepaalde afvalverwerkingsbedrijven, via inzamelpunten van de districten / gemeenten of via vervuilende mobielen.

Alvorens de verpakking in te leveren, is het raadzaam ze grondig schoon te maken en uit te spoelen.

Beeldbron: Welcomia/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies