Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om je aankopen te doen is onze voornaamste zorg, dus leggen we uit op welke eigenschappen en factoren je moet letten bij de aankoop van een ontvochtiger.

Heb je allergieën en ademhalingsproblemen door vochtigheid? Ben je het beu schimmel op je muren te zien? Maak je geen zorgen meer, de luchtontvochtiger is gemaakt om van vochtigheid je laatste probleem te maken en je huis of kantoor zal altijd een frisse en droge omgeving hebben.
Belangrijk om te weten

  • De luchtontvochtiger is een huishoudelijk apparaat dat gebruikt wordt om het vocht te verwijderen dat zich concentreert in huizen, kantoren of afgesloten ruimten met een hoge vochtigheidsgraad.
  • Het is een product dat vooral binnenshuis gebruikt wordt omdat daar vochtigheid kan voorkomen.
  • Er zijn verschillende soorten en modellen met verschillende eigenschappen. Als je wilt weten welke luchtontvochtiger geschikt is voor jou, blijf dan bij ons in deze recensie.

Beste Ontvochtiger: Onze selectie

Koopgids

De luchtontvochtiger is een huishoudelijk apparaat dat dient om het vocht te elimineren dat zich concentreert in huizen, kantoren of afgesloten ruimten met een hoge vochtigheidsgraad.
(Foto: Mariia Boiko/ 123rf.com)

Wat is een luchtontvochtiger en waarvoor wordt hij gebruikt?

Luchtontvochtigers zijn huishoudelijke apparaten die de vochtigheid verminderen die zich kan concentreren in gesloten omgevingen, zoals huizen, kamers of kantoren. Dit product is erg populair in drukke ruimten waar het veel regent, omdat de vochtigheid de neiging heeft door muren heen te gaan en op gesloten plaatsen te blijven.

Dit product helpt aanzienlijk voor de gezondheid van veel mensen, hoe? Zoals eerder in dit artikel vermeld, helpt de luchtontvochtiger door de luchtvochtigheid in de omgeving te verminderen, wat een ernstig probleem is voor veel mensen die aan allergieën lijden of de neiging hebben ziek te worden van aandoeningen aan de luchtwegen.

Het is een product dat vooral binnenshuis gebruikt wordt, want daar kan vochtigheid voorkomen.
(Foto: Mariia Boiko/ 123rf.com)

Maar de luchtontvochtiger is niet alleen een weldaad voor de gezondheid van mensen, hij helpt ook je huis of kantoor vrij te houden van schimmeldeeltjes of water op de muren. Heb je ooit water op de muren zien komen of donkere deeltjes zich zien verzamelen op de muren? Dat probleem is opgelost door dit product te kopen.

Er zijn verschillende soorten ontvochtigers, met als voornaamste verschil de grootte en de opslagruimte die ze kunnen bevatten. Er zijn vrij kleine van niet meer dan 50 cm hoog die heel handig zijn voor kleine ruimtes zoals een kamer, en er zijn andere van meer dan een meter hoog die water uit een hele kamer kunnen opnemen.

Voordelen
  • Vermindert de vochtigheid aanzienlijk in afgesloten ruimten
  • Voorkomt allergieën of aandoeningen van de luchtwegen door vochtigheid
  • Verscheidenheid in afmetingen
  • Gemakkelijk vervoerbaar
Nadelen
  • Het gebruik ervan betekent een aanzienlijk energieverbruik
  • Modellen met een grotere capaciteit kunnen erg duur zijn

Luchtontvochtigers voor verwarming, filtratie of condensatie – waar moet je op letten?

Het is erg belangrijk te weten dat er drie soorten luchtontvochtigers op de markt zijn; condensatie-, filtratie- en verwarmings- en ventilatie-ontvochtigers. Hieronder leggen we ze allemaal uit.

De ontvochtiger die werkt door condensatie is een van de meest efficiënte en energiebesparende ontvochtigers die er zijn. Het is gebaseerd op het absorberen van het water in de lucht door het af te koelen. Hij heeft een verdamper, condensor, lekbak, filter en waterreservoir nodig om te werken.

Deze die filtratie gebruikt om te ontvochtigen lijkt erg op de condensatie-ontvochtiger, met dit verschil dat hij werkt via een radiator die de vochtigheid absorbeert en dan de lucht regenereert tot lucht zonder water. Dit type ontvochtiger wordt in zeer koude omgevingen gebruikt omdat de temperatuur geen invloed heeft op de werking.

Het laatste type ontvochtiger is de verwarmings- en ventilatie-ontvochtiger en zoals de naam al zegt vermindert hij de luchtvochtigheid door de ruimte waarin de ontvochtiger is geïnstalleerd te verwarmen of te ventileren. Een negatief punt is dat, omdat de luchtontvochtiger buitenlucht ventileert, zijn prestatie afneemt bij warm weer.

Condensatie Filtratie Verwarming en ventilatie
Ambient Warm en warm Koel, warm en warm Koel en warm
Energieverbruik Laag Laag Hoog

Aanschafcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen externe harde schijven kunt vergelijken en beoordelen

Hier zijn de factoren waarmee je de modellen op de markt kunt vergelijken.

Stroomverbruik

Een belangrijke factor om bij je aankoop rekening mee te houden is het stroomverbruik van je ontvochtiger. Je kunt de jouwe krijgen met een directe aansluiting op de stroomvoorziening of met batterijvoeding.

Hoe groter en krachtiger je ontvochtiger is, hoe meer energie hij verbruikt en daar moet je rekening mee houden, zodat je geen schok krijgt als je je elektriciteitsrekening betaalt. De krachtigste ontvochtigers hebben een directe verbinding met de elektriciteit en kunnen grote hoeveelheden energie verbruiken, dus wees voorzichtig.

Het probleem met ontvochtigers die op batterijen werken is dat de levensduur ervan zeer snel afneemt en dat je meer dan eens gedwongen zult zijn vervangingsbatterijen te kopen.

Geïntegreerde technologie

Een andere belangrijke factor om te overwegen is de technologie die in de ontvochtiger kan zijn geïntegreerd en die soms erg nuttig kan zijn, afhankelijk van het geval.

Er zijn luchtontvochtigers met indicatoren op de bovenkant die de hoeveelheid water in de lucht meten, de temperatuur en die je zelfs kunt programmeren om een bepaalde hoeveelheid water op te nemen, zodat de omgeving niet helemaal droog is. Dit is handig als je de luchtvochtigheid in de kamer nauwkeurig wilt regelen.

Er zijn andere modellen die alleen een lampje hebben dat gaat branden als de voorraad vol is, zodat je weet wanneer je het water dat zich in het compartiment ophoopt moet weggooien, maar deze ontvochtigers kunnen niet geprogrammeerd worden om de luchtvochtigheid in de kamer nauwkeurig te regelen.

Grootte en gebruik

Het eerste wat je moet doen is kijken naar de ruimte waar je het vochtprobleem hebt, want dat bepaalt welk type ontvochtiger je moet kopen. De efficiëntie van een ontvochtiger in een enkele kamer is niet dezelfde als in een hele woon- of eetkamer.

Er zijn verschillende soorten en modellen met verschillende eigenschappen.
(Foto: Laurentiu Iordache/ 123rf.com)

Is je ruimte klein zoals een eenpersoonskamer? Als dat het geval is, kun je beter een klein formaat luchtontvochtiger nemen. Hoeveel water er ook in de ruimte is, als de ruimte klein is zal de luchtvochtigheid dat ook zijn en een model met een inhoud van twee liter is meer dan genoeg om je kamer droog en koel te houden.

Heb je echter een algemeen vochtprobleem, bijvoorbeeld in een kamer die aansluit op de eetkamer of zelfs een groot kantoor, dan heb je een grotere luchtontvochtiger nodig, want deze hebben meestal meer vermogen en vooral meer opslagruimte.

Maar pas op, hoe groter de ontvochtiger, hoe meer energie hij zal verbruiken, dus het is belangrijk dat je hier bij de installatie van je ontvochtiger rekening mee houdt. Er zijn enkele modellen die op batterijen werken, maar die raden we niet aan omdat de batterij meestal snel leeg is.

(Foto: Laurentiu Iordache/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies