Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Oordopjes onderdrukken nachtelijke storende factoren zoals snurken en maken een ongestoorde slaap mogelijk. Rustgevende slaap is essentieel voor ons lichaam om uit te rusten en voldoende energie op te laden voor onze dagelijkse taken.

Als we een nacht niet bijzonder goed slapen, laat dat zich overdag meestal voelen in grote vermoeidheid en vaak ook in een geringere weerstand tegen stress. Over een lange periode kan gebrek aan slaap tot gezondheidsproblemen leiden. Snurken houdt ons wakker en moet daarom zo veel mogelijk beteugeld worden. Oordopjes bieden hier een optimale oplossing.

In onze snurk oordopjes test 2022, testten we verschillende modellen en delen hier onze aanbevelingen. Met behulp van onze selectiecriteria willen we je aankoopbeslissing vergemakkelijken en je in staat stellen ze te vergelijken. Dit moet je helpen om de juiste oordopjes voor je te vinden en weer ongestoord te kunnen slapen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Oordopjes sluiten de gehoorgang van buiten af. Dit dempt snurken en ander lawaai en het wordt alleen waargenomen als een zacht achtergrondgeluid.
 • De gemiddelde dempingswaarde van snurkoordopjes ligt tussen 20 en 30 decibel. Wekkers hebben meestal een veel hoger geluidsniveau, en daarom kun je ze nog steeds zonder problemen horen.
 • Bij herbruikbare oordopjes is grondig schoonmaken essentieel. Om dit te doen moet je de pluggen na elk gebruik met water en zeep wassen en ze daarna helemaal laten drogen.

Beste Oordopjes Tegen Snurken: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor oordopjes tegen snurken

Er zijn ontelbare soorten oordopjes op de markt. Het is vaak moeilijk om een overzicht te krijgen van de verschillende producten. Om je te helpen de juiste oordopjes voor je te vinden, hebben we de belangrijkste criteria voor het kopen van oordopjes op een rijtje gezet. Je kunt deze gebruiken om de verschillende modellen met elkaar te vergelijken.

Elk aankoopcriterium wordt hieronder nader toegelicht.

Doeltreffende ruisonderdrukking

Omdat je oordopjes koopt om je partner of iemand anders te laten stoppen met snurken, is dit waarschijnlijk het belangrijkste criterium. De geluiddemping van oordopjes wordt uitgedrukt in decibels (db). Dit geeft aan hoeveel decibels de oordopjes kunnen onderdrukken. Hoe hoger de waarde, hoe meer de ruis verzwakt wordt.

Voor oordopjes die voor het slapen gebruikt worden, ligt de dempingswaarde meestal tussen 20 en 30 decibel.

Dus een model met 25 decibel isolatie vermindert het geluid met 25 decibel.

Omdat een wekker een geluidsniveau van ongeveer 70 decibel heeft, kun je hem nog steeds zonder problemen horen.

Als je partner nu echt aan het wegzagen is en zijn gesnurk rond de 60 decibel ligt, zullen de oordopjes het geluid tot 30 à 40 decibel verminderen. De oordopjes maken zo van de zagerij een stille achtergrondruis.

Draagcomfort

Een hoog draagcomfort is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de oordopjes je niet storen tijdens je slaap. We beschouwen oordopjes als comfortabel als ze geen drukpunten hebben en geen jeuk veroorzaken. Dit criterium is vooral belangrijk voor zijslapers. Als je op je zij ligt, drukt je oor tegen het kussen en zo ook het oordopje. Als het oordopje niet comfortabel in je oor zit, zal het je storen en je waarschijnlijk wakker houden.

Draagcomfort wordt vooral beïnvloed door het materiaal, de maat en de pasvorm. Het kan zinvol zijn verschillende modellen uit te proberen voor je je favoriet kiest.

Maat- en pasvormvariabiliteit

Om ervoor te zorgen dat de gehoorbeschermers optimaal passen en een doeltreffende demping bieden, naast een aangenaam draagcomfort, is de juiste maat van cruciaal belang. Doorslaggevend is niet de grootte van je buitenoor, maar de grootte van de binnenoorschelp.

Er zijn enkele producten op de markt die in twee verschillende maten verkrijgbaar zijn.

Veel oordopjes die maar in één maat verkrijgbaar zijn, kunnen door draaien en keren in een vorm gegoten worden en gemakkelijk aan een oor aangepast worden. Sommige zijn ook voorzien van het speciale Thermoshape materiaal, dat zich perfect aan elk oor aanpast. De optimale pasvorm maakt ze comfortabel om te dragen, ook gedurende langere tijd.

Herbruikbaarheid

Als je vaak oordopjes nodig hebt, is het duurzaam en zinvol om herbruikbare exemplaren te kopen. Veelvuldig gebruik van oordopjes is echter alleen mogelijk als ze goed schoongemaakt kunnen worden. Anders is er kans op ontsteking in het oor.

Meervoudig gebruik van oordopjes is alleen mogelijk als ze goed schoongemaakt kunnen worden.

Reinigen is niet met alle materialen mogelijk. Zo zijn bijvoorbeeld was, zachte siliconen en schuim moeilijk schoon te maken, zodat oordopjes van deze materialen eerder wegwerpartikelen zijn.

Als je alleen in uitzonderlijke gevallen een hulpmiddel nodig hebt om snurkgeluiden tijdens het slapen te dempen, zijn zulke wegwerpoordopjes voldoende. Als je ze regelmatig gebruikt, raden we herbruikbare oordopjes aan. Zo draag je ook bij tot meer duurzaamheid.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je anti-snurk oordopjes koopt

Wil je oordopjes kopen die snurkgeluiden verminderen, maar heb je nog vragen? In onze gids beantwoorden we veel gestelde vragen over snurkende oordopjes. De uitleg moet je de belangrijkste antwoorden geven en je helpen de juiste oordopjes te kiezen.

Welke soorten anti-snurk oordopjes zijn er?

Oordopjes zijn onderverdeeld in drie verschillende soorten, die verschillen in hun materiaal. Er zijn oordopjes van was, siliconen oordopjes en oordopjes van schuim. Alle drie de soorten hebben voor- en nadelen.

Ohrenstöpsel gegen Schnarchen-1

De juiste oordopjes onderdrukken hinderlijk snurken en maken een rustige slaap mogelijk. Een van de belangrijkste criteria voor het kopen van oordopjes is dat ze comfortabel zitten.
(Image source: Claudio Scott / Pixabay)

In de volgende paragrafen bekijken we de drie soorten producten van naderbij en zetten we hun voor- en nadelen op een rij.

Siliconen anti-snurk oordopjes

Siliconen oordopjes zijn er in zachtere en hardere soorten. De harde oordopjes hebben het voordeel dat ze herbruikbaar zijn. Het draagcomfort laat echter vaak te wensen over voor zijslapers, omdat ze drukpunten kunnen hebben.

De zachtere siliconen pluggen lijken op die van was en zijn erg comfortabel. Een nadeel hiervan is hun slechte ruisonderdrukking. Alle siliconen modellen zijn heel gemakkelijk schoon te maken, wat een optimale hygiëne mogelijk maakt. Qua prijs zijn ze iets duurder dan oordopjes van was en schuim.

Voordelen
 • Herbruikbaar
 • Oordopjes van zachte siliconen bieden een hoog draagcomfort
 • Kunnen uitstekend gereinigd worden
Nadelen
 • Oordopjes van harde siliconen zijn oncomfortabel voor zijslapers
 • Oordopjes van zachte siliconen bieden vaak te weinig isolatie
 • Duurder

Oordopjes tegen snurken van was

Hun vormvariabiliteit is een van de grote pluspunten van oordopjes van was. De waslaag past zich door de warmte perfect aan elk oor aan, wat een effectieve geluiddemping mogelijk maakt. Oordopjes van was hebben het nadeel dat ze moeilijk schoon te maken zijn.

Daarom worden ze als wegwerp beschouwd en moeten ze na gebruik weggegooid worden. Was oordopjes kunnen ook aanslag in het oor veroorzaken.

Voordelen
 • Perfecte pasvorm voor elk oor
 • Doeltreffende geluiddemping
 • Hoog draagcomfort
Nadelen
 • Moeilijk schoon te maken
 • Kan afzettingen in het oor achterlaten
 • Niet herbruikbaar

Schuim anti-snurk oordopjes

Schuim oordopjes zijn waarschijnlijk de meest voorkomende. Ze worden ook vaak gebruikt bij concerten. Hun vorm is ovaal en rekbaar. Daardoor zijn ze ook comfortabel om te dragen tijdens het slapen. Omdat oordopjes van schuim erg moeilijk schoon te maken zijn, moeten ze al na twee of drie keer gebruik vervangen worden.

Ze zijn meestal het goedkoopst van de drie soorten, maar dempen ook minder goed dan oordopjes van was of silicone. Een ander nadeel is de kans op allergische reacties.

Voordelen
 • Goedkoopste variant
 • Zeer zacht en goed rekbaar
 • Hoog draagcomfort
Nadelen
 • Schoonmaken slechts met moeite mogelijk, meestal wegwerpproduct
 • Lagere geluiddemping
 • Sommige stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken.

Is het schadelijk om met oordopjes te slapen?

Regelmatig gebruik van oordopjes tijdens het slapen is over het algemeen niet schadelijk. Je moet echter wel een paar punten in gedachten houden om mogelijke problemen te voorkomen.

Grondige hygiëne speelt een centrale rol bij regelmatig gebruik. Anders kunnen ziektekiemen in het oor komen en tot ontsteking en infectie leiden.

Als je een oorontsteking hebt, moet je nooit oordopjes gebruiken.

Maak ze daarom na elk gebruik schoon en laat ze helemaal drogen. Was ook altijd je handen voor je de oordopjes in je oren doet. Onthoud dat je ze nooit te ver in het oor duwt. Dit helpt voorkomen dat oorsmeer in de gehoorgang komt en een verstopping veroorzaakt.

Er is ook een bijzondere situatie waarin je geen oordopjes mag gebruiken: een oorontsteking. Bij een infectie mag het oor nooit dichtgestopt worden, want er moet voor ventilatie gezorgd worden.

Gebruik oordopjes om te slapen alleen als het nodig is. Als je ze de hele tijd gebruikt, kun je misschien niet meer zonder slapen. Probeer dus niet te veel te wennen aan de geluidsisolatie.

Wat betekent 35 dB voor oordopjes?

Decibel is de meeteenheid voor de sterkte van een geluidsniveau en wordt meestal afgekort als dB. Het wordt vaak ook geluidsdrukniveau (SPL) genoemd. Onze gehoordrempel begint bij 0 dB. Alles wat we voor het grootste deel als stil waarnemen heeft een waarde van ongeveer 0 tot 50 dB. Boven de 60 dB nemen we een geluid als luid waar. De meeste mensen voelen zich ongemakkelijk bij een SLP van 100 dB en de pijngrens ligt rond 120 dB.

De volgende tabel geeft je een overzicht van het geluidsdrukniveau van afzonderlijke geluidsbronnen met en zonder oordopjes.

Geluidsbron sterkte in decibel sterkte in decibel met oordopjes
Normale ademhaling 10 0
Ruisende bladeren in de verte 20 10
Tikken van een klok 30 0
Ruisende bladeren in het bos 40 10
Normaal spraakvolume 65 35
Stofzuiger op 1 m afstand 70 40
Ruisende bladeren in het bos 40 10
Disco op 1 m afstand van luidspreker 100 70
Jackhammer 120 90

Wat zijn de alternatieven voor oordopjes tegen snurken?

Behalve oordopjes gebruiken is er natuurlijk ook de mogelijkheid om de oplossing direct bij de bron van het probleem te zoeken. Dit roept de vraag op hoe snurken verminderd of, in het beste geval, helemaal voorkomen kan worden. Hier zijn enkele mogelijkheden

 • Verlies gewicht: Gewichtsverlies heeft vaak een positief effect op snurken.
 • Bijtspalken: Zogenaamde bijtspalken of snurkspalken kunnen ook het snurken verminderen. Deze veroorzaken een kleine verandering in de stand van de kaak en worden door een tandarts gemaakt.
 • Neuspleisters: Een andere mogelijkheid is het gebruik van neuspleisters. Door de neusgaten open te houden, verminderen ze snurkgeluiden.
 • CPAP maskers: Door positieve druk te gebruiken, voorkomt dit masker snurken en adempauzes. Als snurken echter zulke ademhalingspauzes veroorzaakt, moet een oor-, neus- en keelspecialist geraadpleegd worden.

Als snurken niet voorkomen kan worden en oordopjes geen optie zijn, is er de mogelijkheid om het snurken te maskeren met aangename geluiden. Ontspannende muziek of natuurgeluiden kunnen je bijvoorbeeld afleiden van het snurken.

Ohrenstöpsel gegen Schnarchen-2

Schuim oordopjes zijn de meest voorkomende en goedkoopste modellen. Omdat ze niet schoongemaakt kunnen worden, kunnen ze niet meer dan één keer gebruikt worden.
(Image source: Anke Sundermeier / Pixabay)

Hoe kunnen oordopjes schoongemaakt worden?

Sommige oordopjes zijn alleen geschikt voor eenmalig gebruik en kunnen daarna weggegooid worden. Bij herbruikbare gehoorbescherming is het echter uiterst belangrijk de oordopjes goed schoon te maken om mogelijke oorontstekingen te voorkomen.

Na elk gebruik moet je ze dus wassen met warm water en zeep en goed laten drogen. Zorg ervoor dat ze helemaal droog zijn voor je ze weer in je oor stopt. Sommige fabrikanten bieden speciale schoonmaakmiddelen voor oordopjes aan.

Als je je telkens aan deze hygiënische maatregelen houdt, kun je je herbruikbare oordopjes lange tijd zonder problemen gebruiken.

Beeldbron: anetlanda/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies