Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

33Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Het alledaagse leven eruit – ontspanning erin. In vroegere generaties waren ze standaarduitrusting in elke huiskamer – wing chairs. De naam komt van de oren die in de bekleding verwerkt zijn.

Typische kenmerken zijn de hoge rugleuning en de diepe zitting. Deze gezellige zitjes geven comfort, geborgenheid en het gevoel enigszins afgeschermd te zijn.
Belangrijk om te weten

  • Van de woonkamers van onze grootouders tot trendy meubels: de wing chair is tijdloos, modern en comfortabel. De oorwangen geven de fauteuil zijn uiterlijk en bieden talrijke voordelen.
  • Belangrijke aankoopcriteria zijn vooral de bekleding, de stoffering en de stijl van de wing chair. Maar je moet ook vooraf informatie inwinnen over de verzorging achteraf.
  • Vleugelstoelen zijn er in een grote verscheidenheid van uitvoeringen en prijsklassen. Maar zelfs in het lage prijssegment is de keuze erg groot.

Beste oorfauteuil: Onze selectie

We hebben hieronder onze favorieten samengesteld. Dit moet je helpen de juiste wing chair voor je behoeften en wensen te vinden.

Koop- en beoordelingscriteria voor oorfauteuil

Er is een ruime keuze aan vleugelstoelen in veel verschillende soorten. Om de perfecte vleugelstoel voor je te vinden en je aankoop te vergemakkelijken, hebben we enkele koop- en beoordelingscriteria voor vleugelstoelen uitgezocht:

Bekleding

Bij de keuze van de bekleding voor je vleugelstoel gaat het niet alleen om het uiterlijk, maar ook om duurzaamheid en onderhoud, dus je moet zorgvuldig overwegen welke bekleding het beste bij je past voor je tot aankoop overgaat.

  • Leer geeft de wing chair een ongelooflijk elegante uitstraling en is zeer duurzaam, maar als het niet goed onderhouden wordt, kunnen er gemakkelijk krassen op komen.
  • Kunstleer kan dus een gemakkelijk te onderhouden alternatief zijn, maar het moet van zeer hoge kwaliteit zijn, anders is het van zeer korte duur.
  • Men kan ook fluweel overwegen, dat heel edel en verwarmend is, maar ook tijdrovend om te verzorgen.
  • Een stoffen bekleding zou een andere kosteneffectieve optie zijn. Het grote voordeel van een stoffen bekleding is de bijna onbeperkte keuze aan kleuren, maar stof kan na verloop van tijd gemakkelijk kreuken en zijn elasticiteit verliezen.

Stoffering

Er zijn verschillende soorten stoffering voor de wing chair. Afhankelijk van hoe je hem wilt gebruiken, moet je vóór de aankoop bedenken welke bekleding hij moet hebben.

Een donzen mengselvulling is bijzonder behaaglijk omdat ze heel zacht is. Al zittend zak je een beetje weg en kun je het je echt comfortabel maken in de wing chair.

Koudschuim bekleding is bijzonder geschikt voor mensen met een allergie; het is niet helemaal zo zacht, maar toch soepel. In een vleugelstoel met deze bekleding kun je je beter concentreren op je werk, want de zitting is stevig maar tegelijk comfortabel.

De derde optie is een vulling met verenkern, die perfect is om je wervelkolom te ontlasten en te ondersteunen. Daardoor is de wing chair heel comfortabel en kun je er lang op zitten.

Stijl

Bij de keuze van de stijl moet je bedenken of de fauteuil bij de inrichting moet passen of gewoon een blikvanger moet zijn.

Moderne vleugelstoelen passen goed in het plaatje van een minimaal ingerichte woonkamer en gaan goed samen met een moderne inrichting. Subtiele kleuren zijn hiervoor heel geschikt, maar als hij bij de rest van het meubilair past, kun je ook een fauteuil in een felle kleur kiezen.

Een vleugelstoel in landelijke stijl is bijzonder geschikt als je meubels van rustiek hout in je woonruimte hebt staan. Ze zijn meestal van leer gemaakt en belichamen zo de traditionele wing chair. Bekledingen met bloemmotieven zijn ook een optie voor de landhuisstijl.

Klassieke vleugelstoelen brengen lichtheid en vrolijkheid omdat ze gekenmerkt worden door patronen zoals stippen of strepen. Ze bieden veel comfort en komen vooral tot hun recht bij licht houten meubels en woonkamers.

Hout

Een hardhouten frame is meestal het geraamte van de vleugelstoel. Meestal wordt hiervoor eiken of beukenhout gebruikt. De niet-dragende delen zijn meestal van zacht hout gemaakt.

Maar uiteindelijk zijn de enige zichtbare delen de poten van de stoel. Maar ook al is het maar een enigszins zichtbaar deel van de fauteuil, het moet toch bij de inrichting passen.

Grootte / Extra’s

Je moet ook nadenken over de grootte van je wing chair. XXL vleugelstoelen zijn de juiste keuze als je een bijzonder grote zitplaats wilt. Je kunt hier zelfs met gekruiste benen zitten of het je gemakkelijk maken samen met kinderen.

Er zijn ook vleugelstoelen met een krukje waarop je je benen comfortabel kunt laten rusten – ideaal om even de benen te strekken na een lange dag. Met extra functies kunnen vleugelstoelen ook uitschuifbaar of draaibaar zijn.

Verzorging

Zeer weinig vleugelstoelen vereisen uitgebreid onderhoud, maar je moet toch de inspanning vergelijken die voor de verzorging nodig is. Een stofzuiger met een opzetstuk voor een bekledingsborstel is meestal voldoende om stof en vuil te verwijderen. Vlekken kunnen heel goed verwijderd worden met gedestilleerd water of mineraalwater.

Leer heeft meestal speciale onderhoudsproducten nodig en een rotan vleugelstoel moet van tijd tot tijd met water besproeid worden om de levensduur te verlengen.

Shopgids: Veelgestelde vragen over wing chairs uitvoerig beantwoord

In het volgende zullen we veelgestelde vragen over wing chairs beantwoorden en zo dieper op het onderwerp ingaan.

Wat is een oorfauteuil?

Vleugelstoelen zijn terug te voeren tot de 17de eeuw. De grote gangen van koninklijke paleizen waren nogal tochtig, zodat men fauteuils met hoge rugleuningen en zijwangen nodig had om optimaal van de warmte voor de open haard te kunnen genieten.

Ohrensessel

Vleugelstoelen in felle kleuren kunnen blikvangers zijn in de woonkamer. (Image source: pixabay / Hans Braxmeier)

In de loop van de tijd evolueerden deze zitmeubelen en kregen ze comfortabele bekleding. Later waren ze te vinden als Chesterfield fauteuils in de salon van rijke heren. Vandaag zijn vleugelstoelen weer populair als nooit tevoren en zijn het trendy meubels geworden.

Welke soorten oorfauteuil zijn er?

Tegenwoordig zijn er vleugelstoelen in allerlei stijlen, van vintage tot modern, van traditioneel leer tot designerstukken met een vleugje extravagantie en excentriciteit. Ze zijn er zelfs in fluweel, bont en plastic.

Als ze ook draai- of loopwielen hebben, kan het ook een draai- of schommelstoel worden. Wil je je benen comfortabel omhoog leggen, koop dan een vleugelstoel met een krukje of een model met een uitschuiffunctie.

Waarom heeft een oorfauteuil oren?

De wing chair is een goed doordacht concept met veel voordelen. Je zit comfortabel en kunt op elk moment je hoofd tegen de oorwangen van de fauteuil leunen.

De vleugelstoelen waren optimaal aangepast aan de ruimtelijke omstandigheden van de tijd. De zittende was beschermd tegen de koele tocht zowel als tegen akoestisch lawaai en de gebogen hoofdsteunen – de “oren” – vingen de warmte van de open haard op.

De akoestiek was afgestemd op de richting van de zitplaats, zodat de heren het gesprek van de gast op dat moment gemakkelijk konden volgen.

Conclusie

De vleugelstoel is een populair traditioneel meubelstuk en toch modern. We kennen het nog uit de huiskamer van onze grootouders, maar het zijn nu weer trendy meubels geworden.

De basiskenmerken lijken nog steeds op die van het antieke model, maar er zijn intussen moderne kleuren en diverse extra functies aan toegevoegd. De wing chair is perfect om in te relaxen, te lezen of televisie te kijken.

Welke vleugelstoel uiteindelijk geschikt is voor jou hangt af van de rest van de inrichting en is altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Bij het kopen moet je erop letten dat het comfort niet verwaarloosd wordt en dat de kwaliteit goed is, zodat je nog vele jaren van je stoel kunt genieten.

Beeldbron: unsplash / Annie Spratt

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies