Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

54Verzamelde opmerkingen

Het artikel van vandaag is gewijd aan je die tips wil voor het kiezen van de beste optie om een opblaasbare kajak aan te schaffen.

Praktische en efficiënte, opblaasbare kajaks zijn de perfecte optie voor sportieve en recreatieve activiteiten op rivieren, meren en de zee, en worden ook veel gebruikt om te vissen en te kamperen.

Moderne versies zijn veel bestendiger en gemakkelijker op te blazen en leeg te laten lopen, en winnen steeds meer terrein bij de consument om hun draagbaarheid en opberggemak.

Volg deze bespreking tot het eind om meer te weten te komen over de beste productmogelijkheden, en ook over de kenmerken waar je op moet letten om de beste keuze van opblaasbare kajak te maken.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn veel modellen opblaasbare kajaks op de markt, van verschillende afmetingen en in eenvoudige of verfijnde modellen. Kies op basis van de beoogde activiteit, van de plaats waar het gebruikt zal worden en van het aantal mensen dat het zal gebruiken.
 • Grootte, materiaal, capaciteit, manieren van opblazen, bijgeleverde accessoires en veiligheidsaspecten van het produkt zijn enkele kenmerken waar je bij de aankoop op moet letten.
 • Er is een grote prijsklasse voor het product, afhankelijk van het merk, model, grootte, capaciteit, enz.

Beste Opblaasbare Kajak: Onze selectie

Of het nu is voor vrije tijd, vissen, peddelen of om je aan meer extreme activiteiten te wagen, de opblaasbare kajak is de ideale optie voor wie niet veel plaats heeft om een gewone boot te vervoeren of op te bergen.

In staat tot bijna alles wat een traditionele kajak kan, is de opblaasbare kajak toch een betaalbaarder optie van vaartuig. Om je te helpen het ideale model te kiezen, stellen we de interessantste modellen van het product voor. Bekijk ze hier:

Koopgids

Vond je onze productsuggesties leuk? Dan gaan we naar het gedeelte Koopgids, waar je toegang hebt tot meer informatie om je te helpen bepalen of het model dat je interesseert geschikt is voor je verwachtingen en behoeften.

Mãe e filho dentro de caiaque inflável na beirada de um rio.

Met een opblaasbare kajak kun je genieten van mooie momenten met je gezin. (Bron: Maksym Topchii / 123RF)

Wat is een opblaasbare kajak?

De opblaasbare kajak is de draagbare versie van dit type vaartuig. Hij is klein van formaat en biedt plaats aan een, twee of meer personen. Net als bij het traditionele kajakken moet het met behulp van peddels gebruikt worden. Het kan gebruikt worden voor vrijetijdsbesteding, vervoer en amateurwedstrijden.

Hoewel het in Duitsland ontstaan was, en eeuwenlang door de Eskimo’s gebruikt werd voor vervoer en visserij, won het kajakken pas aan populariteit in de jaren 1970, toen de televisie radicale sporten met het vaartuig begon te vertonen.

Met de popularisering kwamen de verschillende versies van de kajak, waaronder de opblaasbare kajak, die de draagbaarheid en praktische bruikbaarheid als zijn grootste differentieel heeft.

Wat zijn de voordelen van de opblaasbare kajak?

Het grootste voordeel van de opblaasbare kajak is de draagbaarheid. Hij kan opgeblazen en leeggelaten worden wanneer je dat nodig acht. Bovendien is hij, als hij leeggelopen is, uiterst compact, zodat hij ideaal is om mee te nemen naar het strand, op de camping, op reis, bij uitstapjes en bij het vissen.

Door zijn compacte vorm is de opblaasbare kajak ook veel gemakkelijker op te bergen en vrij te houden van weersinvloeden, stof, enz.
Een ander groot voordeel van de opblaasbare kajakversie is dat hij betaalbaarder is dan versies van vezels of ander materiaal.

Ondanks dat hij bijna alles kan wat een kajak van stijf materiaal ook kan, vraagt de opblaasbare kajak toch wat extra zorg. Het mag niet gebruikt worden voor activiteiten of op plaatsen waar gevaar bestaat voor botsen of wrijving met rotsen en andere harde oppervlakken, want dat kan het materiaal beschadigen.

Voordelen
 • Kan gemakkelijk leeggelopen en vervoerd worden
 • Compact in leeggelopen toestand, past in kleine ruimten
 • Voordeliger dan gewone kajaks
Nadelen
 • Breekbaarder dan versies van stijf materiaal
 • Mag niet gebruikt worden bij activiteiten met veel wrijving

Opblaasbare of gewone kajak?

De kajak geniet de voorkeur van de meeste mensen die een voertuig zoeken voor recreatie. Behalve veilig varen op rivieren, zeeën en dammen, is kajakken heel stabiel en kun je er goede snelheden mee bereiken.

Het is heel gewoon om te twijfelen tussen een opblaasbare of een gewone kajak. En hoewel ze – bijna – hetzelfde doel dienen, kan het zijn dat je door hun eigenschappen de voorkeur geeft aan een van de twee. Bekijk ze hier:

Opblaasbare kajak Conventioneel
Montage Gewoon opblazen en accessoires bevestigen, indien van toepassing Geen montage nodig
Investering Er zijn goedkope versies Meestal hebben ze hogere prijzen
Draagbaarheid Kan opgevouwen en vervoerd worden zonder al te veel plaats in te nemen Vereist speciaal materiaal voor vervoer zoals steunen of rekken
Onderhoud Meestal beperkt tot schoonmaken en drogen Kan het aanbrengen van vernis en paraffine vereisen, afhankelijk van het materiaal

Aankoopcriteria: Factoren om verschillende opblaasbare kajak modellen te vergelijken

Alvorens de beste opblaasbare kajak voor je te kiezen, is het heel belangrijk enkele belangrijke criteria vast te stellen en te overwegen, om er zeker van te zijn dat hij aan je verwachtingen en behoeften beantwoordt. Evalueer vóór de aankoop:

 • Materiaal
 • Capaciteit
 • Inflatie
 • Accessoires
 • Grootte en vorm

Bekijk nu in detail elk van de genoemde punten.

Materiaal

Opblaasbare kajaks kunnen gemaakt zijn van vinyl of pneumatisch PVC zeildoek of gelijkaardig materiaal. De modellen met een grotere inhoud kunnen geleverd worden met resistenter materiaal, zoals PVC of extra versterkt vinyl.

Een kwaliteitsmateriaal is onmisbaar voor een goed en duurzaam product. Omdat hij opblaasbaar is, is het ook belangrijk dat het materiaal van de kajak vatbaar is voor lapwerk en kleine reparaties.

Capaciteit

Opblaasbare kajaks worden gecategoriseerd naar hun capaciteit voor aantal inzittenden en ondersteund gewicht. Er zijn modellen voor één, twee en zelfs drie zitplaatsen. Er zijn ook modellen die plaats bieden aan twee volwassenen en een kind.

Imagem de homem mais velho segurando caiaque na beira de rio com pedras.

Er zijn kajaks voor 1 of meer personen. (Bron: Marek Uliasz / 123RF)

Opblaasbare eenpersoons kajaks hebben over het algemeen een beter glijvermogen en zijn zeewaardiger. Kajaks met twee of meer inzittenden, daarentegen, kunnen minder goed presteren als ze met minder inzittenden dan hun maximale capaciteit gebruikt worden, en zwaarder en moeilijk bestuurbaar worden.

Zorg ervoor dat je een opblaasbare kajak kiest die geschikt is voor het aantal personen en het totale gewicht van de vracht die hij zal vervoeren. Overschrijd nooit de capaciteit van het product. Dit kan de kajak beschadigen en de veiligheid van de inzittenden in gevaar brengen.

Opblazen

Opblaasbare kajaks kunnen verschillen in de manier waarop ze opgeblazen worden, afhankelijk van de fabrikant, het ventielmodel en de grootte van het product. Verreweg de meeste modellen kunnen over het algemeen opgeblazen worden met gewone luchtpompen, zoals die gebruikt worden voor opblaasbare matrassen of kinderdobbers.

Grotere modellen kunnen krachtiger methoden vereisen, zoals compressoren, automatische pompen of luchtmotoren. Raadpleeg de aanwijzingen van de fabrikant voor de meest geschikte opblaasmethode voor je gekozen model. Vermijd de kajak meer op te blazen dan nodig is, want het materiaal kan door de extra druk beschadigd worden.

Accessoires

Peddels, draagtassen, afneembare zitjes, reparatiesets en luchtpompen behoren tot de accessoires die bij de opblaasbare kajak kunnen horen. De hoeveelheid extra accessoires kan het product echter duurder maken.

Bedenk dus, voordat je een model kiest dat vol zit met accessoires, of ze echt nuttig en nodig zijn voor de activiteiten die je van plan bent te doen.

Grootte en vorm

De grootte en vorm van je opblaasbare kajak zijn bepalend voor de prestaties en stabiliteit. Dunne en langer gevormde kajaks bieden minder weerstand tegen het water, glijden gemakkelijker en vergen minder inspanning van de peddelaar.

Imagem de caiaque verde nas pedras de um rio.

Hoe breder de kajak, hoe stabieler hij zal zijn. (Bron: Marek Uliasz / 123RF)

Dit type kajak is echter minder stabiel, en vereist meer navigatie-ervaring van de inzittende. Voor beginners zijn de bredere en kortere kajaks interessanter, omdat ze meer stabiliteit bieden en gemakkelijker navigeren en besturen.

(Zichtbare foto bron: BarryrJonesjr / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies