Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

In het artikel van vandaag helpen we je bij de keuze van een product dat verschillende configuraties heeft en erg handig kan zijn voor wie thuis weinig plaats heeft, vaak bezoek ontvangt of opties wil om comfortabel te slapen tijdens uitstapjes, vissen en kamperen: het opklapbed.

Het opklapbed is praktisch en functioneel en kan gesloten worden als het niet gebruikt wordt, zodat het een uitstekende optie is voor wie mobiliteit nodig heeft of de ruimte optimaliseert. Er zijn moderne versies met vernieuwende ontwerpen, die laden en bureaus toevoegen, naast andere variabelen, en zo een ideaal voorwerp zijn voor zolders, kitnets of flats met weinig ruimte.

Volg ons in deze lezing en bekijk de beste opties voor een opklapbed, en de kenmerken waar je op moet letten om de beste keuze voor je huis te maken.
Belangrijk om te weten

 • Het opklapbed is er in verschillende modellen en configuraties, sommige ideaal voor gebruik op een vaste plaats, en andere die mobiliteit mogelijk maken. Om het ideale te kiezen ga je eerst na welk soort gebruik het bed zal krijgen, en hoeveel ruimte er beschikbaar is om het op te bouwen, en wat de gemiddelde grootte en het gewicht is van de mensen die het zal herbergen.
 • Grootte, model, montagemethode, extra functies en materiaal zijn enkele kenmerken waarmee je bij de aankoop rekening moet houden.

Beste Opklapbed: Onze selectie

Nu de oppervlakten van onroerend goed elke dag kleiner worden, zijn opklapbedden niet langer een optie als extra bed voor gasten of reisuitrusting, maar ook een uitstekende optie geworden voor wie de ruimte wil optimaliseren en veelzijdigheid in een kamer wil brengen.

Wil je ook een opklapbed om je eigen bed te noemen, dan presenteren we de interessantste modellen en stijlen van het product dat in Brazilië te koop is. Bekijk ze hier:

Koopgids

En daar, ben je onze Ranking van opklapbedden aan het goedkeuren? Nu je onze suggesties hebt bekeken, is het tijd om onze Koopgids te volgen. In deze rubriek krijg je toegang tot de meest relevante informatie over de opklapbedden, zoals modellen en gebruiksaanwijzingen, voor- en nadelen, waarden, waar te koop, enz.

Omdat niet altijd het beste en duurste product op de markt het meest geschikt is voor je behoeften, presenteren we ook onderwerpen over de kenmerken waar je op moet letten om het bed te kiezen dat het beste aan je verwachtingen voldoet.

Imagem de acampamento com várias camas dobráveis.

De opklapbedden worden veel gebruikt bij het kamperen. (Bron: Marian Modrogan / 123RF)

Wat is een opklapbed?

Zoals de naam al zegt, is een opklapbed een soort bed met mechanismen die het flexibel maken en waarmee het opgevouwen kan worden om het beter op te bergen, te vervoeren of de ruimte beter te benutten.

De meest voorkomende modellen van opklapbedden zijn de veldbedden, ook wel lattenbodems of campingbedden genoemd, en de inbouwbedden. De campingbedden hebben meestal een ijzeren structuur met een verende matrasdrager of een stoffen/canvas structuur, die met of zonder matras gebruikt kan worden.

De inbouwbedden zijn meestal van hout of MDF, en zijn ook bedoeld om ruimte te besparen. Ze kunnen gesloten worden als ze niet gebruikt worden, zodat ze heel dichtbij komen en overdag de ruimte vrij laten voor circulatie en andere activiteiten, maar ze bieden minder mobiliteit omdat ze aan de muur of aan een of ander meubel vastgemaakt zijn.

Behalve in kamers met weinig ruimte, bij kamperen en vissen, worden de opklapbedden ook veel gebruikt in hotels en pensions, als alternatief voor een extra bed, omdat ze door hun opstelling gemakkelijk van de ene kamer naar de andere vervoerd kunnen worden.

Wat zijn de voordelen van een opklapbed?

Compact en praktisch, beide versies van opklapbedden zijn ontworpen om de ruimte die een gewoon bed zou innemen optimaal te benutten.

De opklapbedden zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk te vervoeren en op te bergen zijn.

Ze zijn er in versies met kleinere afmetingen voor gebruik in tenten en andere omgevingen met beperkte ruimte en voor het opbergen in kleine ruimtes, zoals in garderobekasten, achter deuren of onder bedden. Ze zijn ook ideaal om thuis te hebben als logeermogelijkheid voor bezoekers.

De ingebouwde opklapbedden bieden een goede oplossing voor wie ruimteproblemen in de kamer heeft, want ze kunnen gesloten worden als ze niet in gebruik zijn, zodat ze heel dichtbij komen en overdag de ruimte vrijlaten voor circulatie en andere activiteiten. De meeste modellen hebben een scharniersysteem met gasveren, waardoor ze heel gemakkelijk te openen en te sluiten zijn.

Maar omdat het frames zijn, kunnen sommige modellen – vooral de bell-bottoms – te klein zijn en door sommige mensen als oncomfortabel beschouwd worden, en zijn ze alleen geschikt voor occasioneel gebruik.

Voordelen
 • Optimalisering van de ruimte
 • Praktisch
 • Gemakkelijk te bewapenen en te ontwapenen
Nadelen
 • Sommige modellen kunnen oncomfortabel zijn
 • Ingebouwde modellen bieden geen mobiliteit

Grootte en gewichtslimiet: Waar moet je op letten?

Omdat het opklapbed gebruikt zal worden tijdens de slaap, een moment van uiterste kwetsbaarheid van de gebruiker, moet het vóór de aankoop in al zijn aspecten zeer zorgvuldig geëvalueerd worden, vooral wat betreft stabiliteit, comfort en veiligheid.

Deze evaluatie kan het verschil maken om je tevredenheid te garanderen. Het eerste dat beoordeeld moet worden zijn de afmetingen van het product. Controleer zorgvuldig de totale afmetingen van het bed, en de manier van bevestigen (vloer-, inbouw- of wandbevestiging) die de fabrikant aanbeveelt.

Zo kun je er zeker van zijn dat het bed geschikt is voor het beoogde gebruik, of dat het in de beschikbare ruimte in je huis past.

Kijk zeker ook naar de gewichtsgrens die het bed ondersteunt. Bedenk dat de limiet ook rekening moet houden met het gewicht van de matras. Overschrijd nooit het door het bed ondersteunde maximale gewicht, want dan kan het meubel overbelast raken en bestaat het gevaar dat de structuur en de gebruiker beschadigd worden.

Ga ook na of de montagewijze van het model verenigbaar is met je vaardigheden of dat professionele hulp nodig zal zijn. Let ook op de materiaalsoort van het bed en de mate van comfort die het de gebruiker biedt.

Cama de campana em fundo branco.

Controleer de afmetingen en het gewicht van het bed voordat je het koopt. (Bron: venakr / 123RF)

Koopcriteria: Factoren voor het vergelijken van opklapbed modellen

Om een product te kunnen onderzoeken en vergelijken, moet je er een minimum aan informatie over hebben. Als je dit artikel tot nu toe gevolgd hebt, ben je op de goede weg om je vouwbed met eigenschap te kiezen.

Vervolgens presenteren we enkele kenmerken waarop je moet letten bij het vergelijken van modellen, soorten en merken van dit product. Overweeg na het bepalen van je behoefte de volgende aspecten om het bed te kiezen dat het beste bij je past:

 • Model
 • Maat
 • Materiaal
 • Extra functies
 • Veiligheidssloten

Laten we elk van deze punten bespreken, zodat je bij de aankoop van je opklapbed de beste keuze kunt maken.

Model

Zoals we al gezegd hebben, zijn er twee hoofdmodellen van opklapbedden: de campana en de inbouw, die verschillende doeleinden en situaties dienen.

Bekijk de vergelijkende tabel tussen de twee modellen om je bij je beslissing te helpen:

De campana De embutir
Mobiliteit Het kan van de ene kamer naar de andere vervoerd worden, in voertuigen, enz. Gewoonlijk vastgezet op de plaats van installatie
Opbergen Kan opgeborgen worden in openingen, kasten, onder meubels, bedden, enz. Het wordt opgeborgen in het bedframe zelf
Bewapenen/ontwapenen Bewapenen en ontwapenen met een mechanisme in het midden van het bed Bewapenen en ontwapenen met scharniersystemen of schokdempers
Matras Heeft geen matrassen nodig of vereist specifieke soorten, zoals matrassen bijvoorbeeld Gebruikt gewone matrassen

Grootte

Het ideale opklapbed is er een dat in grootte evenredig is met drie factoren:

 • Aantal gebruikers
 • Beoogd gebruik en opslag
 • Beschikbare ruimte

Opklapbedden kunnen groot zijn als ze open staan en klein als ze dicht zijn. Bedden die zelfs in opgevouwen toestand te groot zijn, kunnen het doel van ruimte-optimalisatie en gemakkelijk opbergen teniet doen.

Evenzo kunnen bedden die in opgevouwen toestand te klein zijn, oncomfortabel zijn en alleen geschikt voor zeer sporadisch gebruik.

Overweeg alle afmetingen van het gekozen bed, vooral de afmetingen van het opgevouwen bed. Het is essentieel dat het groot genoeg is om de gebruiker goed te kunnen plaatsen, maar compact genoeg om opgevouwen niet te veel plaats in te nemen.

Materiaal

Natuurlijk hout, MDF en MDP behoren tot de meest populaire materialen voor de fabricage van ingebouwde opklapbedden. De campanabedden zijn meestal gemaakt met een combinatie van een metalen of houten frame en stof of canvas.

Metaal en natuurlijk hout zijn de meest resistente opties. Een opklapbed van deze materialen kan vele jaren meegaan als het goed onderhouden wordt.

MDF en MDP zijn stukken gereconstitueerd hout, een goedkoper en duurzaam alternatief voor natuurlijk hout. Bedden van dit materiaal kunnen bedekt worden met een houten bedekking of ander materiaal. Ze zijn lichter dan die van natuurlijk hout, en met meer betaalbare waarden.

Extra functies

Sommige opklapbedden, vooral de modellen met inbouw, kunnen extra functies vertonen, zoals een bureau, planken, zitbanken of ingebouwde kasten, die tevoorschijn komen als het bed gesloten is.

Deze versies zijn goede opties voor wie thuis weinig ruimte heeft, maar er toch het beste van wil maken. Hoewel deze extra functies het product meestal duurder maken, zijn ze uiterst efficiënt bij de constructie van multifunctionele omgevingen.

Veiligheidssloten

Hoewel het vouwbed praktisch en gemakkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen is, is het belangrijk dat het veiligheidssloten heeft om te voorkomen dat het per ongeluk open of dicht gaat tijdens het gebruik of zelfs tijdens het rusten.

Het type slot kan variëren naargelang het model van het bed en de fabrikant, maar het moet altijd stevig en betrouwbaar zijn, zonder een belemmerend element te worden voor de routine van het in- en uitschakelen van het bed.

(Featured Image Source: Wilawan Khasawong / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies