Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Een oven is een aanvullend apparaat in de keuken. Het is een toestel dat ontworpen is om op een bepaalde manier te koken, vooral in verband met warmteverdeling en kookmethodes die niet bereikt kunnen worden door de ergonomie van andere toestellen, zoals het fornuis. Daarom zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in het bezit van een exemplaar.
Belangrijk om te weten

 • Een oven is een extra toestel dat gebruikt wordt voor specifieke soorten koken. In tegenstelling tot het fornuis, dat op gas of elektriciteit werkt en zijn koken concentreert op branders die de warmte concentreren, is het toestel gebaseerd op de verdeling van de warmte over het te koken voorwerp.
 • De beste die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn die met een warmtesensor. Dit betekent dat het de afwezigheid of overmaat van warmte op een bepaalde plaats in het voedsel “voelt” en de warmte binnenin automatisch herverdeelt naar bepaalde punten, afhankelijk van waar ze het meest nodig is. Dit automatiseert het proces en maakt de kok vrij.
 • Er is een grote verscheidenheid aan ovens en prijzen voor deze. Het is te zien dat de kosten niet direct verband houden met de kwaliteit van het produkt, hoewel de warmtesensor een aanzienlijk bedrag toekent. Ondanks dat zijn er enkele goedkopere die meer vloeren, meer accessoires of betere condities bevatten.

Beste Oven: Onze selectie

Koopgids

Een oven maakt het mogelijk voedsel gelijkmatig te garen, en ook andere texturen te verwerken.
(Foto: Yeulet/ 123rf.com)

Wat is een oven?

Een oven is een apparaat dat gespecialiseerd is in verschillende soorten binnenkoken. Hij verschilt van het fornuis doordat het laatste maar één vorm van warmteverdeling heeft, uitgeoefend door het vuur of de elektrische verwarming van elk van zijn branders, terwijl het andere product gespecialiseerd is in de verdeling.

Wat zijn de voordelen van een oven?

De verdeling van de warmte leidt tot vormen van koken die totaal verschillend zijn van die welke met het traditionele fornuis bereikt worden. De functie van de oven is om de verschillende delen van het voedsel in hetzelfde percentage te garen, wat op geen andere manier kan dan door het voedsel in hitte te “wikkelen”.

Daarom zijn er verschillende soorten koken die alleen met dit apparaat kunnen worden uitgevoerd. Dat is onder meer het geval met pizza’s, verschillende soorten gebak, zoals cakes, taarten, snoepjes. Het zou onmogelijk zijn een dessert te koken met de traditionele oven, want het zou te gaar worden.

Bovendien variëren de kwaliteit en de diversiteit van de dingen die door de oven gekookt kunnen worden naar gelang van de behoeften van de gebruiker. Er zijn er die gespecialiseerd zijn in verschillende soorten koken. De kleinere types zijn misschien niet het beste voor het koken van dingen als pizza’s of taarten.
Hierop letten geeft de gebruiker een beter idee van wat hij nodig heeft.

Voordelen
 • Dingen die niet door het fornuis worden ondersteund kunnen gekookt worden
 • Voedsel is beter gaar aan de buitenkant
 • Meer professionaliteit bij het koken
 • Gebakken koken is over het algemeen gezonder
 • Maakt het mogelijk meer dingen te koken als het fornuis druk is
 • Als het een warmtesensor heeft versnelt het koken
 • Automatischer dan het fornuis
Nadelen
 • Moeilijker te bedienen dan het fornuis
 • Kan een overbodig hulpmiddel zijn als het fornuis een geïntegreerd exemplaar heeft
 • Neemt extra ruimte in de keuken in
 • Als het geen kruimelvanger heeft is het moeilijk schoon te maken
 • Duur product voor zijn weinige mogelijkheden

Oven met of zonder warmtesensor – waar moet je op letten?

Er zijn veel kenmerken die het toestel geschikt of ongeschikt maken voor een klant. Van de grootte, die kleinere hoeveelheden kan toelaten of kan verhinderen dat eenmalige voorwerpen zoals taarten of pizza’s worden gekookt, tot de kruimelvanger, die de dingen gemakkelijker maakt. Maar de caloriesensor is essentieel.

Zonder warmtesensor Met warmtesensor
Uitsluitend met de hand koken Voorkomt dat producten verbranden
Het bakken moet af en toe gecontroleerd worden Het koken is geautomatiseerd
De bak kan verplaatst moeten worden om op een bepaald punt meer warmte op te vangen Bevrijdt de kok van voortdurende controles
Producten kunnen verbranden Tijdens het bakken hoeft niet ingegrepen te worden

Zoals altijd is het goed te bedenken dat wat je koopt in de keuken gekocht moet worden, het is goed te bedenken dat wat gekocht wordt aangepast moet worden aan de specifieke behoeften van elke gebruiker. De caloriesensor, hoe nuttig ook, is waarschijnlijk niet wat de klant als prioriteit stelt bij de aankoop van het product. Het wordt ook beïnvloed door de legeringen waarvan ze gemaakt zijn en hoe gemakkelijk ze schoon te maken zijn.

Aankoopcriteria: factoren waarmee je verschillende ovenmodellen kunt vergelijken en beoordelen

Hoewel de caloriesensor het belangrijkste element in een selectiecriteria kan zijn, hoeft hij dat voor een individuele klant niet per se te zijn. Daarom zijn er ook andere dingen waarnaar gekeken kan worden om de kwaliteit van het product te kennen.

Wattage

Wattage is het vermogen waarmee een systeem kan koken. In tegenstelling tot het fornuis werkt de oven niet op gas, d.w.z. dat hij niet op vuur werkt. Dit type mechanisme werkt volledig op elektriciteit. Het elektrisch vermogen dat het kan opnemen is recht evenredig met de snelheid waarmee gekookt wordt.

Deze kooktoestellen hebben een gemiddeld vermogen van tussen de 1.800 en 1.500 watt. Bij een capaciteit lager dan dit is discretie en voorzichtigheid geboden, want hij kan van bedenkelijke kwaliteit zijn.

Afmetingen

De hoeveelheid producten die een oven kan bereiden hangt rechtstreeks af van zijn afmetingen. De afmetingen spreken over de capaciteit van de ruimte in de oven. Een kleine (60 cm) zal bijvoorbeeld geen taarten of pizza’s kunnen bakken, of grote hoeveelheden dingen koken.

De afmetingen bepalen ook het aantal etages dat er in kan. Een grotere (90 cm) kan meer verdiepingen binnenin hebben, en het voedsel beter verdelen.

Tijd

Er zijn ovens met een capaciteit van 60 minuten en andere met een capaciteit van 2 uur. Het hangt af van wat de cliënt nodig heeft om de beste te bepalen. Degenen die geen kwaliteit van warmteverdeling hebben kunnen beter met minimale tijd toe, want de voortdurende tussenkomst van de kok helpt ongemakken te voorkomen.

(Foto: Tanwa Na Thalang/ 123rf.com) (Zichtbare foto: Tanwa Na Thalang/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies