Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Geen keuken is compleet zonder een koekenpan. Met deze alleskunner kun je koken, grillen, bakken en zelfs braden. Grillen op een open vuur op de camping is geen probleem met de juiste pan. De pan is altijd je perfecte dagelijkse metgezel.

In onze grote pan test 2021 willen we je kennis laten maken met de verschillende soorten pannen en je de voor- en nadelen van elke pan laten zien. We laten je ook zien waar je op moet letten als je een pan koopt. Dit zal je helpen de perfecte keuze te maken en verschillende pannen gemakkelijker te vergelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn pannen van verschillende materialen. Je kunt een pan kopen van aluminium, ijzer of roestvrij staal. Aluminium pannen zijn de lichtste pannen. IJzeren pannen, vooral gietijzeren pannen, zijn het zwaarst.
 • Een pan kan gecoat of ongecoat zijn. Dit verandert de toepassing en de smaak. Ongecoate pannen geven een goed aroma. Gecoate pannen zijn de alleskunners. Ze zijn een grote hulp, vooral voor beginners.
 • Pannen zijn zelden vaatwasser- of vaatwasmachinebestendig. Daarom kun je een pan het beste met de hand afwassen. Zo bescherm je je pan en gaat hij langer mee.

Beste Pan: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van pannen

Voordat je een pan koopt, moet je precies weten wat je van je toekomstige pan verwacht. Daartoe hebben we criteria op een rijtje gezet die je als leidraad kunt gebruiken bij het nemen van je beslissing bij het kopen van een pan.

De criteria die je kunt gebruiken om de pannen met elkaar te vergelijken zijn:

De volgende paragrafen moeten je een preciezer idee geven van de respectieve aankoop- en evaluatiecriteria.

Diameter van de bodem / bovenrand

De diameter van de bodem van een pan vertelt je hoe groot de pan is en hoeveel oppervlak je hebt om in te bakken. Hoe groter de diameter, hoe meer plaats hij inneemt.

Er zijn pannen met een bodemdiameter tussen 16 en 32 cm.

Er zijn pannen met verschillende bodemdiameters. De kleinste pannen beginnen bij 16 cm doorsnee.

Als je een kleinere versie wilt, zijn er exemplaren tot 19 cm. In de handel verkrijgbare pannen hebben een diameter van 20 tot 28 cm. Er zijn ook XXL pannen. Deze hebben een diameter van 32 tot 36 cm.

We hebben het tot nu toe alleen over de basis gehad. Er zijn echter ook pannenfabrikanten die de diameter relateren aan de bovenrand. Zo kan het gebeuren dat 2 pannen met dezelfde diameter verschillende afmetingen hebben.

Coating

Je kunt kiezen uit 3 coatings: Geen coating, keramische coating of plastic coating (PTFE). De volgende tabel geeft je een overzicht van de soorten coating die voor elk type pan beschikbaar zijn:

Pan type Coating
Roestvrij stalen pan Geen, keramisch, PTFE
IJzeren pan Geen, keramisch
Aluminium pan Keramisch, PTFE

Ongecoate roestvrij stalen pannen zijn zeer robuust en krijgen daarom nooit krassen. Ze geleiden ook bijzonder goed warmte. Omdat roestvrijstalen pannen smaakloos zijn, krijg je een geweldige smaakervaring. Ook ongecoate ijzeren pannen hebben voordelen. Ze ontwikkelen na enige tijd een speciaal geroosterd aroma. Ook de warmte wordt hier gelijkmatig verdeeld.

Vroeger waren er meer pannen met een glazuurlaag. Maar deze coating is verdrongen door andere coatings, zoals keramische of geen coating.

Een keramische coating kan tot 400 graden Celsius weerstaan. Bovendien geeft een pan met een keramische coating geen schadelijke stoffen af aan het voedsel. Het enige is dat je geen metalen kookgerei met een keramische coating moet gebruiken, anders maak je de coating kapot.

De plastic PTFE bekleding is een van de meest voorkomende bekledingen op de markt. Deze coating is niet bedoeld voor hoge temperaturen, want hij bladdert af en geeft giftige dampen af. Je moet met deze coating dus niet meer dan 230 graden Celsius gebruiken.

Geschiktheid voor verschillende soorten fornuizen

Niet elke pan is geschikt voor elk fornuis. Daarom moet je, voordat je een pan koopt, zeker weten voor welk type fornuis hij geschikt is.

Bijna alle pannen zijn geschikt voor inductie. Je moet alleen beter op aluminium pannen letten.

De meeste ijzeren pannen, zowel ongecoate als gecoate, zijn geschikt voor alle soorten fornuizen, ook voor ovens. IJzeren pannen zijn ook geschikt voor inductiekookplaten en kunnen zelfs ongecoat op een open vuur gebruikt worden. Roestvrijstalen pannen kunnen ook gebruikt worden voor alle soorten fornuizen, ook inductie.

Veel aluminium pannen kunnen voor alle soorten fornuizen gebruikt worden. Als je een inductiekookplaat hebt, moet je voorzichtig zijn. Niet alle aluminium pannen zijn geschikt voor inductieplaten. Aluminium pannen mogen niet boven een open vuur gebruikt worden, want te hoge temperaturen kunnen de pan en de coating beschadigen.

Gewicht

Het gewicht van een pan kan voor jou een belangrijk criterium zijn als je een lichtere pan wilt om beter te kunnen manoeuvreren. Er zijn verschillende gewichtscategorieën voor een pan. We vertellen je hier welke er zijn.

Aluminium pannen zijn het lichtst. IJzeren pannen zijn de zwaarste pannen.

De lichtste pannen zijn aluminium pannen. Deze soort pan is verkrijgbaar vanaf 500 gram. Het maximum gewicht van een aluminium pan is 2 kilo. Maar slechts enkele aluminium pannen bereiken dit gewicht.

Roestvrijstalen pannen behoren tot de middelzware categorie. Ze wegen tussen 1 en 1,7 kilo. IJzeren pannen zijn de zwaarste pannen op de markt. Ze wegen tussen 1,3 en 2,3 kilo. Gietijzeren pannen kunnen zwaarder zijn, ze wegen ongeveer 3 kilo.

Gebruiksbereik

Met gebruiksbereik bedoelen we welke gerechten je bijzonder goed in een bepaalde soort pan kunt bereiden. Dit komt omdat elke pan beter geschikt is voor ander voedsel dan voor andere.

IJzeren pannen zijn bijzonder geschikt om voedsel in te braden. Dat komt omdat ze de ingrediënten roosteren tot ze heet zijn aan de buitenkant en ze van binnen lekker sappig houden.

IJzeren pannen zijn niet geschikt voor eiergerechten omdat deze pan er niet gevoelig genoeg voor is. Koken met ijzeren pannen is ook geen goed idee.

Roestvrijstalen pannen zijn bijzonder praktisch voor het bakken van vlees. Dit kan het vlees sappiger maken. Vis- en eiergerechten zijn niet aan te bevelen in roestvrijstalen pannen. Aluminium pannen zijn geschikt voor delicaat voedsel zoals pannenkoeken of vis. Maar ze kunnen natuurlijk ook voor andere soorten bereiding gebruikt worden.

Vaatwasmachinebestendig

Tegenwoordig doe je je pan waarschijnlijk liever in de vaatwasser dan hem met de hand af te wassen. Maar je moet ook nagaan welke pan geschikt is voor de vaatwasser.

Aluminium en ijzeren pannen mogen nooit in de afwasmachine gewassen worden.

IJzeren pannen mogen niet in de vaatwasser. Wassen in de afwasmachine doet de ijzeren pan snel roesten.

IJzeren pannen mogen nooit lang in water geweekt worden, want dan gaan ze sneller roesten. Aluminium pannen mogen ook nooit in de afwasmachine. Aluminium kan verkleuren en oxideren.

Roestvrijstalen pannen kunnen meestal in de vaatwasser gewassen worden. We raden dit echter niet aan. Ook al is roestvast staal roestvrij, de pan kan roesten als er andere roestige voorwerpen in de afwasmachine staan.

Besluit: Welke soorten pannen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Je kunt kiezen uit 3 soorten pannen. De volgende tabel geeft je een overzicht van de voor- en nadelen van elk type pan:

Type Voordelen Nadelen
Roestvrij stalen pan Vaatwasmachinebestendig, Smaak, Keuze Coating hx Hantering, Bereiding
IJzeren pan Smaak, Duurzaamheid, Camping Gewicht, Verzorging
Aluminium pan Gewicht, Vaatvariatie Temperatuur, Niet vaatwasmachinebestendig

In de volgende alinea’s leggen we de voordelen en nadelen van elk type pan meer in detail uit.

Roestvrijstalen pan

Roestvrijstalen pan

Roestvrijstalen pannen zijn de enige die ook in de afwasmachine gewassen kunnen worden. Hoewel het niet aanbevolen wordt, is het wel mogelijk. Je hebt ook veel bekledingen waaruit je kunt kiezen bij een roestvrijstalen pan. Ze zijn er zonder coating, met keramiek of met kunststof (PTFE).

Voordelen
 • Vaatwasmachinebestendig
 • Vele soorten coatings
 • Anti-aanbak
Nadelen
 • Moeilijk te hanteren
 • Gevoelig voedsel

De roestvrijstalen pan heeft ook een groot voordeel. Dit komt omdat een onbeklede roestvrijstalen pan neutraal van smaak en geur is. Dit betekent dat je eten niet naar de pan of iets erin smaakt. Dit geeft je een unieke smaakervaring van de ingrediënten.

Het hanteren van een roestvrijstalen pan vergt wat oefening. Roestvrij staal warmt langzamer op dan andere metalen. Dit betekent dat je eerst moet weten wanneer de pan warm genoeg is om iets te bakken. Daarom hebben sommige roestvrijstalen pannen thermo-stippen die je de temperatuur laten zien.

Bovendien is een roestvrijstalen pan niet goed geschikt voor delicaat voedsel. Dit komt omdat roestvrijstalen pannen perfect zijn om in te schroeien, maar problemen kunnen geven met gevoelig voedsel zoals vis. Omdat de pan langzaam opwarmt, kan het kookproces niet goed in de gaten gehouden worden en verbrandt het voedsel gemakkelijker.

IJzeren pan

IJzeren pan

Je kunt een bijzondere smaak creëren met een ijzeren pan. Dat komt omdat een speciaal patina dat in de loop van de tijd ontstaat de smaak uniek maakt, vooral in geroosterde gerechten. Voor een unieke smaakervaring kun je ook een ijzeren pan op open vuur gebruiken. Maar vet het wel van tevoren goed in.

Nadelen
Voordelen
 • Goede smaak
 • Coating
 • Duurzaamheid
 • Open vuur
 • Niet vaatwasmachinebestendig
 • Gewicht
 • Onderhoud

IJzeren pannen hebben 2 soorten coating, namelijk zonder coating en met keramiek. Dit komt de smaak ten goede en ook hogere temperaturen zijn mogelijk dan met een andere pan met PTFE coating. Het materiaal maakt deze pannen ook erg duurzaam.

Omdat ijzer erg vatbaar is voor roest, kun je een ijzeren pan beter niet in de afwasmachine schoonmaken. IJzeren pannen moeten ook intensief onderhouden worden, zodat ze langer meegaan en niet roesten. Het gewicht van een pan kan ook een probleem zijn. Vooral gietijzeren pannen zijn erg zwaar.

Aluminium pan

Aluminium pan

Aluminium pannen zijn de lichtste op de markt. Ze zijn verkrijgbaar vanaf een gewicht van 500 gram. Door het materiaal kan deze pan ook bijzonder snel warm worden. Dit bespaart elektriciteit en beschermt het milieu.

Voordelen
 • Gewicht
 • Veel mogelijkheden
 • Verwarmen
Nadelen
 • Niet geschikt voor de vaatwasser
 • Niet zonder coating
 • Niet bij hoge temperaturen

Je kunt elk gerecht bereiden met een aluminium pan. Een aluminium pan is bijzonder goed voor gevoelige gerechten omdat hij altijd gecoat is. Dit komt omdat aluminium pannen alleen verkrijgbaar zijn met een keramische of plastic coating (PTFE).

Je krijgt problemen met een aluminium pan als je hem schoonmaakt. Aluminium pannen mogen nooit in de afwasmachine, anders breken ze. Stel een aluminium pan ook nooit bloot aan temperaturen boven 300 graden Celsius. Anders kan de pan giftige stoffen aan je voedsel doorgeven.

Gids: Veelgestelde vragen over pannen uitvoerig beantwoord

Voordat je een nieuwe pan koopt, heb je waarschijnlijk wel wat vragen over pannen. In dit deel van het artikel hebben we de belangrijkste vragen op een rijtje gezet en beantwoord.

Voor wie is een pan geschikt?

In principe is een pan geschikt voor iedereen die in het dagelijks leven of op het werk een pan nodig heeft. Kinderen kunnen de pan echter beter niet zonder toezicht gebruiken.

Pfanne-1

Een pan kan voor veel gebruikt worden. Iedereen, van bakkers tot beginnende koks tot professionele koks, kan een pan gebruiken.
(Image source: unsplash.com / Raphael Schaller)

Onbeklede pannen, zoals onbeklede ijzeren pannen, worden meestal gebruikt in de horeca. Omdat de behandeling wat ingewikkelder is, is het beter dat een vakman ermee werkt. Onbeklede roestvrijstalen pannen zijn ook meer voor ervaren koks.

Pannen met PTFE coating zijn ideaal voor beginners en hobbykoks. Als je een speciale smaak verkiest of met de pan wilt bakken, kun je beter gaan voor een pan met een keramische coating.

Welke maat pan moet ik kopen?

De grootte van de pan die je nodig hebt hangt af van waar je je pan voor wilt gebruiken. Er zijn speciale pannen voor bepaalde gerechten. Elk heeft een andere maat.

Er zijn 2 maten, die we bijzonder geschikt vinden voor beginners of voor thuisgebruik. Een pan met een diameter van 20 cm moet altijd in het huishouden beschikbaar zijn. Als je vlees wilt bakken, koop je best een pan met een diameter van 28 cm.

De grootte of diameter van een pan varieert van merk tot merk. Sommige verwijzen naar de diameter van de bodem, andere naar de bovenkant van de pan.

Speciale pannen hebben een diameter van 32 cm. Dit zijn vooral de XXL pannen voor grote keukens in de horeca. De kleine pannetjes van 16 cm zijn ook voor de horeca, want je kunt er perfect noten of andere kleine voorwerpen in roosteren.

Welke alternatieven zijn er voor een koekenpan?

Als je geen zin hebt om een koekenpan te kopen, zijn er alternatieven. We raden je echter aan liever een koekenpan te gebruiken, want het resultaat zal beter zijn.

De volgende tabel geeft je een overzicht van de alternatieven voor een koekenpan:

Product Beschrijving
Pot Een pan is meestal van keramiek of roestvrij staal gemaakt. Je kunt het met of zonder deksel kopen. Een steelpan is vooral geschikt om in te koken, maar kan in sommige omstandigheden ook gebruikt worden om in te braden.
Ovenschotel Een ovenschotel kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Meestal is een ovenschaal van roestvast staal gemaakt. Het wordt uitsluitend voor de oven gebruikt. Een ovenschotel is bedoeld om met kaas te bakken of te gratineren.

Elk van deze soorten heeft zijn voor- en nadelen. Maar omdat je op je fornuis maar één alternatief hebt, dat niet erg praktisch is om in te bakken, raden we een koekenpan aan.

Hoe schroei ik een pan goed dicht?

Als je in je pan wilt verbranden, heb je een ijzeren pan nodig. Dit proces is alleen nodig voor ijzeren pannen. We zullen je nu uitleggen waar je op moet letten bij het inbranden van je ijzeren pan

 • Schoonmaken: Voordat je je ijzeren pan inbrandt, moet je hem grondig schoonmaken met water en afwasmiddel en hem daarna drogen.
 • Bereid je voor: Nu kun je de pan op het fornuis zetten en hem tot 5 mm hoog met olie vullen. We raden lijnzaadolie aan.
 • Verbrand in: Zet nu het vuur op de hoogste stand. Laat de pan op het fornuis staan tot de olie sterk begint te roken. Neem dan de pan uit het fornuis en zet hem op een koude kookplaat.
 • Afwerking: Nu hoef je alleen nog maar je ijzeren pan met een doek uit te vegen en hem daarna met water om te spoelen. Zo krijg je het perfecte patina en is je pan voor altijd verbrand, zolang je maar geen afwasmiddel gebruikt.

Hoe maak ik een pan schoon?

Je mag een pan niet in de afwasmachine zetten. Soms is het echter mogelijk om roestvrijstalen pannen in de vaatwasser af te wassen, maar het is niet aan te bevelen omdat ze gemakkelijker kunnen roesten.

Pfanne-2

Zelfs als pannen geschikt zijn voor de afwasmachine, is het beter ze met de hand af te wassen. Zo kun je je pan beter beschermen.
(Image source: pixabay.com / kaboompics)

Elke pan kan zonder problemen met de hand afgewassen worden. Je moet alleen oppassen met aangebrande ijzeren pannen. Vanwege hun patina mag je ze nooit met afwasmiddel afwassen. Je moet een ijzeren pan ook nooit lang laten weken, want dat beschadigt de pan en verhoogt de kans op roest.

Gebruik nooit staalwol of borstels op gecoate pannen. Deze kunnen de coating bekrassen of beschadigen. Je moet gecoate pannen alleen met een spons schoonmaken en alleen de zachte kant van de spons gebruiken.

Hoe gooi ik een pan goed weg?

Als je de pan niet meer wilt en hem gewoon wilt weggooien, heb je een paar mogelijkheden. Je kunt de pan in een recyclebak of bij het recyclingcentrum weggooien. Als de pan erg vuil is, kun je hem ook in de restafvalbak doen.

Je kunt je pan in een recyclagecentrum weggooien.

Maar als je de pan niet meteen wilt weggooien, zijn er andere mogelijkheden die beter zijn voor het milieu. Als je pan nog schoon is, zou je hem kunnen verkopen aan een winkelier of online aanbieden op een verkoopplatform.

Je kunt de pan ook recyclen of upcyclen. Een pan is ook geschikt om kruiden in te kweken. Verf de pan eenvoudig, doe er aarde in en plant de kruiden. Als dat niets voor je is, kun je de pan ook als decoratie aan de muur hangen.

Wat kan ik met een pan koken?

In theorie kun je met een koekenpan alles koken wat je maar wilt. Er zijn echter speciale pannen die voor sommige gerechten bijzonder geschikt zijn.

Pfanne-3

Zelfs professionals bereiden hun eten graag in een pan. Er zijn een paar trucjes die het bijna een huzarenstukje maken.
(Image source: unsplash.com / Louis Hansel)

Pannen zijn vooral goed om in te bakken en te grillen. Maar ook als je er iets mee wilt koken, is dat geen probleem. Er zijn ook speciale pannen om bijvoorbeeld pannenkoeken te bakken. Kijk maar eens rond en zie wat er beschikbaar is.

Er is nog een klein beetje hulp van ons. Onbeklede pannen zijn bedoeld voor voedsel dat erg heet gebraden moet worden, want de pannen kunnen zonder bekleding veel heter worden. Beklede pannen zijn bijzonder geschikt voor delicater voedsel zoals vis.

Wat heb ik nodig om iets in een pan te koken? (Olie, water, niets)

Je kunt elke pan met olie gebruiken zonder problemen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten olie en bepalen welke olie voor jou geschikt is. Er zijn geen speciale regels voor het gebruik van olie in je pan.

Je kunt ook bakken in een pan met water. Maar je hebt een gecoate pan nodig, anders blijft je eten te gemakkelijk plakken. Gebruik altijd een kleine hoeveelheid water om te bakken, anders zou je eten gekookt worden en niet gebakken.

Als je helemaal niets wilt bakken, kun je ook gewoon bakken zonder olie of water. Maar je hebt hier een beklede pan voor nodig. Doe het vlees gewoon in de pan en bak het aan. Maar je moet altijd voorzichtig zijn, want zonder iets kan het voedsel gemakkelijker aanbranden.

Foto bron: citalliance/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies