Laatst bijgewerkt: 01-10-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

34Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

146Verzamelde opmerkingen

In het oude Griekenland baadde men baby’s in wijn om hun gezondheid te controleren, in het oude Mesopotamië probeerde men de huid van de baby te beschermen met zalven gemaakt van paardenhuid, en in de Europese Middeleeuwen gebruikte men baden met zout, rozenblaadjes en honing. Dit is maar een van de vele remedies die moeders en vroedvrouwen in de loop van de millennia beoefenden.

Dit alles hielp nog steeds niet tot in 1904 de eerste PENTEN crème werd ontwikkeld.

In onze Penaten crème test 2022 willen we je graag kennis laten maken met deze crème. Je krijgt belangrijke informatie over de belangrijkste feiten en factoren waarmee je rekening moet houden alvorens te kopen. Op basis van ons testartikel zou je moeten kunnen beslissen of Penaten crème geschikt is voor jou.Belangrijk om te weten

 • De huidverdraagzaamheid van alle Penaten crèmes is dermatologisch getest.
 • Penaten producten zijn niet alleen lekker voor baby’s, maar ook voor volwassenen.
 • Bij de keuze van producten is het belangrijk de huidsituatie van de baby te bepalen, om er de beste producten voor te kunnen gebruiken

Beste Penaten Crème: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Penaten crème koopt

Voor je een Penaten crème koopt, moet je eerst wat achtergrondinformatie inwinnen. We hebben deze informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat onderscheidt Penaten Creme van andere fabrikanten?

De Duitse scheikundige Max Riese vond meer dan 100 jaar geleden (1904) de eerste Penaten crème in het blauwe blikje uit. Zo ontwikkelde hij de eerste wondbeschermende crème speciaal voor de gevoelige babyhuid in de luierstreek en zo werd hij ook toen al een vertrouwd merk. Begonnen met de klassieke Penaten crème, zijn er vandaag al veel meer baby-gerelateerde producten op de markt van het merk Penaten.

Een team van artsen, vroedvrouwen en verpleegkundigen ondersteunt het onderzoek van Penaten en de wetenschappelijke vragen.

Welke alternatieven zijn er voor Penaten crème?

Het merk Penaten biedt niet alleen diverse crèmes, maar ook verzachtende balsem, verzorgende melk, verzorgende olie en vele andere producten.

De verzachtende balsem is anders in die zin dat het helpt bij droge huid en jeuk en de huid meteen na het eerste aanbrengen kalmeert. Aan de balsem is haver toegevoegd, dat helpt deze problemen te verlichten.

De babyolie bevat hoogwaardige paraffineoliën, waardoor ze ideaal is voor babymassage en het reinigen van de luierstreek. De olie is verhoudingsgewijs tot 10 keer meer vochtinbrengend dan de meeste lotions. Het moet op de vochtige huid aangebracht worden na het douchen of baden.

Besluit: Welke soorten Penaten crème zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een Penaten crème wilt kopen, kun je kiezen uit zes crèmes met verschillende functies. Dit zijn

 • Penaten Crème Klassiek
 • Penaten gezichts- & lichaamscrème
 • Penaten Wondbeschermende Crème
 • Penaten SOS Crème
 • Penaten Was- en Douchecrème
 • Penaten Wond- en Weercrème

In de volgende beschrijvingen lichten we de aspecten toe waarin ze verschillen.

Wat onderscheidt de klassieke Penaten crème?

De klassieke Penaten crème biedt bescherming in drie fasen met zinkoxide, natuurlijk wolvet en panthenol. De driefasige beveiliging bestaat uit de

 1. Wondbescherming: verzacht de geïrriteerde huid en vermindert roodheid
 2. Vochtbescherming: houdt nattigheid weg van de huid van de baby
 3. Huidbescherming: laat een langdurige en zichtbare beschermende barrière achter op de huid

De huidverdraagzaamheid is hier natuurlijk dermatologisch bevestigd.

Wat zijn de onderscheidende kenmerken van Penaten gezichts- & lichaamsverzorgingscrème?

Het duurt jaren voordat de huid van baby’s volledig ontwikkeld is en dus al haar beschermende functies heeft. Om deze gevoelige babyhuid te ondersteunen, heeft ze regelmatige verzorging nodig.

Daarom wordt PENATEN gezichts- & lichaamsverzorgingscrème aanbevolen voor dagelijkse verzorging

 • Hydrateert de huid
 • Laat de huid zacht aanvoelen
 • is dermatologisch getest op huidverdraagzaamheid.

Wat onderscheidt Penaten Intensieve verzorgingscrème voor gezicht & lichaam?

Intensieve verzorging van de gevoelige babyhuid is bijzonder belangrijk omdat die tot 30% dunner is dan die van volwassenen. Dit betekent dat de huid snel vocht kan opslaan, maar het ook net zo snel weer kan verliezen. De PENATEN intensief verzorgende crème voor gezicht en lichaam bevat een speciaal complex van olijfbladextract, mineralen en vitamine E en hydrateert de huid 24 uur lang.

Deze crème, met zijn intensieve maar lichte verzorging, wordt gebruikt om de droge babyhuid te beschermen en te verzorgen. Natuurlijk is ook de huidverdraagzaamheid dermatologisch bevestigd.

Wat zijn de onderscheidende kenmerken van Penaten ultra sensitive face & body cream?

PENATEN Verzorgende Crème ultra sensitive voor gezicht en lichaam verhoogt het vochtgehalte van de huid en is speciaal samengesteld om het risico op allergieën tot een minimum te beperken. Tegelijkertijd is het volledig vrij van parfum, bevat het geen kleurstoffen en is het getest op huidverdraagzaamheid, zelfs door mensen met een allergie.

Het logo van de “Duitse Allergie & Astma Vereniging” (DAAB) bevestigt dat de geëtiketteerde producten geschikt zijn voor mensen met een allergie. Daarom wordt deze crème aanbevolen voor de basisverzorging van de zeer gevoelige en voor neurodermitis vatbare babyhuid.

Wat zijn de onderscheidende kenmerken van Penaten wondbeschermende crème?

PENATEN Wondbeschermende Crème met zinkoxide werd speciaal ontwikkeld om de gevoelige babyhuid in de luierstreek te beschermen tegen pijnlijke plekken, want die wordt bijzonder belast door het vochtige, warme klimaat.

Penaten Creme-1

De luierstreek van de baby kan snel pijnlijk worden, daarom is een wondbeschermende crème ideaal. (Image source: unsplash.com / Brandless)

Met zijn lichte textuur is het ideaal voor dagelijks gebruik en ook hier is de huidverdraagzaamheid dermatologisch bevestigd. Het vormt een ademend beschermend laagje en kalmeert de huid snel.

Hier is een kleine opmerking: Bij zinkhoudende samenstellingen zoals deze kunnen zinkoxidedeeltjes zich in de loop van de tijd ophopen. Deze zijn zichtbaar als kleine korreltjes in de crème, maar lossen op als ze op de huid worden aangebracht. Desondanks worden de crème en de werking ervan niet aangetast.

Wat onderscheidt Penaten Ultra sensitiv wondbeschermingscrème?

Het verschil hier is dat deze ultragevoelige wondbeschermende crème samengesteld is om allergierisico’s tot een minimum te beperken en ook speciaal ontwikkeld is voor pasgeborenen.

Ook hier bevestigt het logo van de “Duitse Allergie & Astma Vereniging” (DAAB) dat de geëtiketteerde producten geschikt zijn voor mensen met een allergie. Daarom wordt deze crème aanbevolen voor de basisverzorging van de zeer gevoelige en voor neurodermitis vatbare babyhuid.

Wat zijn de onderscheidende kenmerken van Penaten SOS Creme?

Penaten SOS Crème hydrateert de huid en vormt een verzachtende beschermende film. Het is ook ideaal voor het gezicht en de huidplooien van de baby. Zoals gewoonlijk is de huidverdraagzaamheid dermatologisch bevestigd en parfumvrij.

De crème bevat 4,3% dex-panthenol, dat irritaties en roodheid verzacht. Dit complex wordt in het lichaam omgezet in vitamine B5, dat de vorming van nieuwe huidcellen ondersteunt.

Wat maakt Penaten Was- en Douchecrème bijzonder?

Hoewel baby’s graag baden en rondspetteren, ontstaan er vaak problemen en scheurtjes bij het wassen, vooral van de haren. Dat kan komen door de kleine spatten water vermengd met de zeep, die de gevoelige ogen irriteren. Wetenschappers hebben ontdekt dat de knipperreflex bij baby’s nog niet volledig ontwikkeld is, die anders het oog beschermt.

Daarom werd deze crème ontwikkeld, die oogheelkundig getest en bevestigd is. Bovendien

 • Verzorgt de huid tijdens het wassen en douchen.
 • Bevat 1/3 baby lotion.
 • Is huidverdraagzaamheid dermatologisch bevestigd.

Wat onderscheidt Penaten Wind & Weercrème?

Bij koud weer onttrekt de koele lucht vocht aan de huid, en daarom heeft de gevoelige babyhuid speciale bescherming nodig. Bovendien produceren de talgklieren bij zulk weer minder huidolie. Dit verzwakt de natuurlijke beschermende barrière van de huid nog meer.

Samengevat doet de crème het volgende

 • Het beschermt bij koud en vochtig weer.
 • Het behoudt het natuurlijke vochtgehalte van de huid.

Bovendien bevat de crème calendula en is uiteraard dermatologisch getest.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Penaten crème te vergelijken en te evalueren

Doelgroep

De doelgroep van het merk Penaten zijn vooral baby’s, maar er is niets op tegen om het ook voor volwassenen te gebruiken. Bovendien heeft het merk onlangs een verzorgingslijn voor moeders gelanceerd.

De huid van baby’s verliest veel sneller vocht dan de huid van volwassenen, wat drie belangrijke redenen heeft

 1. De buitenste huidlaag bij de mens, de hoornlaag, is bij baby’s dunner dan bij volwassenen. De cellen in deze huidlaag zijn bij baby’s minder dicht opeengepakt, waardoor vocht snel door de spleten uit de huid kan ontsnappen. Dit betekent dat de huid ook sneller vocht kan opnemen.
 2. De talgklieren, die vetachtige stoffen (lipiden) produceren, zijn bij baby’s nog niet erg actief. Deze lipiden vormen een beschermende film op de huid die voorkomt dat er te veel water ontsnapt. Bij baby’s is deze lipidenfilm nauwelijks aanwezig omdat de talgklieren maar een paar lipiden produceren, waardoor vocht sneller uit de babyhuid ontsnapt.
 3. De babyhuid bevat minder vochtbindende stoffen dan de volwassen huid. Dit betekent dat de babyhuid minder water kan opslaan.

Vocht is heel belangrijk voor de huid, want het houdt de buitenste huidlaag (de hoornlaag) intact en elastisch. Alleen onder deze omstandigheden kan het zijn taken vervullen, zoals voorkomen dat bacteriën en ongewenste stoffen de huid binnendringen, en de huid beschermen tegen verwondingen.

Vocht toevoegen in de vorm van water van buitenaf doet echter precies het tegenovergestelde van de verzorging van de huid, namelijk ze droogt verder uit. Dit komt doordat water de beschermende lipiden en waterbindende stoffen wegspoelt. Daarom moeten vette stoffen op de huid aangebracht worden om haar te voeden en tegelijk een vettige film te vormen.

Hoeveelheid

Elke crème is er in verschillende hoeveelheden, daarom hebben we hier een overzicht voor je samengesteld:

Product Hoeveelheid in ml
Crème 50ml
Gezichts- en lichaamsverzorgingscrème 100ml
Wondbeschermingscrème 75ml
SOS-crème 75ml
Was- en douchecrème 400ml
Wind- en weercrème 75ml

Kwaliteit van de ingrediënten

Als het om ingrediënten voor cosmetica gaat, zijn er natuurlijk allereerst de EU specificaties die alles strikt regelen en die te vinden zijn in de Cosmetica Verordening. In deze specificaties wordt ook rekening gehouden met de wetenschappelijke bevindingen van een comité van deskundigen. Hoewel dit streng gereglementeerd is, gaat Penaten nog een stap verder om de veiligheid van baby’s te garanderen.

Ze volgen ook verschillende aanbevelingen op, zoals die van het DAAB, dermatologische tests, wensen van de consument en jarenlange ervaring.

Beeldbron: Deriabina/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies