Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

45Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen revolverpons-tangen, die vooral geschikt zijn voor textiel, en pons-tangen voor plaatwerk, die vooral in de auto-industrie gebruikt worden. Bij beide is het de bedoeling een precies en zuiver gat in het materiaal te ponsen. Een geïmproviseerd gat door het materiaal, daarentegen, kan schade en scheuren veroorzaken.

Dus voordat je met een schaar of een schroevendraaier een nieuw gat in een riem prikt, denk er dan over een perforator te kopen. Met onze perforator test 2022 willen we je helpen bij je aankoopbeslissing. Hier kom je alles te weten over de voor- en nadelen van de verschillende perforeertangen en op welke eigenschappen je moet letten.
Belangrijk om te weten

 • Ponsbuigtangen worden meestal verdeeld in ponsbuigtangen voor plaatwerk en draaiende ponsbuigtangen.
 • Anders dan met een mes of een schaar kun je met een ronddraaiende ponstang veel preciezere gaatjes ponsen in materialen als leer, biothaan, rubber, papier, karton of textiel.
 • Pincet tangen voor plaatwerk zijn meer voor professioneel gebruik. Met dit gereedschap kun je plaatstaal ponsen, nummerplaten en hard plastic.

Beste perforator: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor ponstangen

Het aanbod van verschillende ponstangen op de markt is enorm en de verscheidenheid lijkt overweldigend. Zodat je weet waar je op moet letten als je een perforator koopt, hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet:

We gaan hieronder dieper op deze criteria in.

Materiaal / kwaliteit

Het materiaal en de kwaliteit zijn waarschijnlijk de belangrijkste criteria bij het kopen van een perforator. Omdat het gereedschap gedurende lange tijd met kracht gebruikt wordt, is een stabiel materiaal essentieel. Hoogwaardige ponstangen zijn daarom meestal gemaakt van robuust gereedschapsstaal.

Hoe vaak je een perforator ook gebruikt, je moet er altijd voor zorgen dat de perforator perfect op de drukplaat rust.

Zelfs als de pons maar iets buiten de matrijs uitsteekt, kan dit de kwaliteit van de gaten aanzienlijk verminderen. Vaak moet je de pons heen en weer rukken om het gat überhaupt te kunnen ponsen, en de gaten eindigen onzuiver en gerafeld.

Deze kwaliteitskenmerken gelden zowel voor revolverpons-tangen als voor pons-tangen voor plaatwerk. Een hoge kwaliteit is echter veel doorslaggevender voor ponstangen voor plaatwerk, want voor het ponsen van plaatwerk is aanzienlijk meer kracht nodig.

Bij revolverpunctietangen is het belangrijk dat de revolvertrommel gemakkelijk kan draaien. Ook moet in elk geval voor duidelijke betrokkenheid worden gezorgd.

Als de trommel niet aan deze criteria voldoet, kun je bij het knijpen met de tang gemakkelijk wegglijden en je mogelijk verwonden.

Zoals hierboven vermeld, is er meer kracht nodig voor ponstangen voor plaatwerk. Daarom hebben goede ponstangen voor plaatwerk ook een dubbel hefboommechanisme, waarin de drukplaat en de pons tegen elkaar gedrukt worden.

De hefboomwerking is dus groter dan bij revolverpons-tangen en je kunt er dus ook hardnekkig plaatwerk mee ponsen.

Soort handvat

Er zijn verschillende soorten handvatten voor ponstangen, die in principe in drie groepen verdeeld kunnen worden

 • Metalen handvatten
 • Handvatten met kunststof bekleding
 • Meer-componenten handvatten

De laatste twee soorten handgrepen zijn ergonomische handgrepen. Dit betekent dat ze zich aan je lichaam aanpassen, wat niet het geval is met een metalen handvat.

Dus als je je perforator maar 1-2 keer per week voor korte tijd wilt gebruiken, is een metalen handvat waarschijnlijk voldoende voor je. Maar als gaatjes ponsen in textiel of leer al een kleine hobby voor je is, of meer dan dat, dan raden we je het metalen handvat af.

Vooral na veelvuldig gebruik zul je merken dat de grijpkracht afneemt en je handen pijn gaan doen. Als je vaker en langer wilt stoten, kies je beter een handvat met een antislip kunststof bekleding. Dit voorkomt het vaak hinderlijke wegglijden en maakt het handvat gemakkelijker vast te houden.

Een meercomponenten handvat is echter het meest ideaal. Dit handvat verdubbelt het contactoppervlak met het handvat en ligt daardoor perfect in de hand. Een meer-componenten handvat is een belangrijk criterium, vooral als je met veel materialen wilt werken en dus langere werktijden hebt.

Natuurlijk zijn ergonomische handgrepen ook een verstandige investering voor “occasionele stoters”.

Extra’s / Functie

Punch tangen hebben een verscheidenheid aan kleine sub-functies en speciale functies. Afhankelijk van hoe vaak en voor welk doel je het hulpmiddel gebruikt, kunnen de afzonderlijke functies meer of minder interessant voor je zijn.

Als je de perforator waarschijnlijk vaker zult gebruiken, moet je, bijvoorbeeld, uitkijken naar vervangbare perforatorpijpen. Herhaaldelijk drukken en ponsen zal het gereedschap op den duur verslijten.

Het is vooral belangrijk dat je de ponspijpen kunt vervangen. Als de stempelpijp slechts lichte tekenen van slijtage vertoont, kan hij als alternatief met een slijpstokje opnieuw geslepen worden.

Een andere vraag betreft de afmetingen van de ponsbuizen. Een revolverpons heeft meestal 6 koppen met verschillende gatgroottes. In de meeste gevallen is de diameter van het kleinste gat ongeveer 2mm en het grootste ongeveer 6mm. Er zijn gradaties daartussen.

Het bereik van perforeertangen voor plaatmateriaal is vaak groter: van ongeveer 1.6 mm tot 8 mm. Maar in de regel kan een perforeertang voor plaatwerk niet versteld worden en ben je beperkt tot één gatmaat.

Een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien detail is of de diameter van het gat op de perforator geschreven staat. Is dat niet het geval, dan moet je meten of de aanwijzingen op de verpakking opnieuw lezen. Dit kan het werkproces op den duur verstoren en verwarrend maken.

Een krachtversterker is uiterst belangrijk, vooral bij het ponsen van weerbarstig materiaal. Hiermee werkt de hefboomwerking veel beter en heb je minder kracht nodig om de stoot te bedienen. Veel ponstangen voor plaatmetaal lossen het probleem anders op.

De lange handvatten zorgen automatisch voor meer hefboomwerking. Je moet er echter rekening mee houden dat je de stempel niet meer met één hand kunt bedienen.

Last but not least heeft een hoogwaardige perforator ook een pal en een openingsveer. De openingsveer duwt de handgreep automatisch terug in zijn oorspronkelijke positie, en met de vergrendelingspal kan hij veilig opgeborgen worden. Twee kwaliteiten die op de lange duur hun vruchten zullen afwerpen.

Toepasbaarheid

Punch tangen verschillen ook in hun gebruiksmogelijkheden. Een gewone revolverpons kan materialen ponsen zoals leer, biothaan, textiel, karton of papier. Als de riem bijvoorbeeld te weinig gaatjes heeft, kun je hem op deze manier vooruit helpen.

Een gewone pons voor plaatstaal kan, zoals de naam al zegt, dun metaal ponsen en wordt vooral veel gebruikt in de auto-industrie.

Ze worden vaak gebruikt om nummerplaten of plaatstaal te ponsen. Hij kan ook gebruikt worden om hard plastic te stansen, zoals voor een keuringssticker.

In zeldzame gevallen zijn er ook ponstangen die voor beide toepassingen geschikt zijn. Dit zijn meestal stevigere revolverpunctietangen met een goede hefboomoverbrenging.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een perforeertang koopt

Er zijn veel vragen over perforeertangen. De belangrijkste hebben we hier voor je beantwoord.

Wat is er speciaal aan een perforeertang en welke voordelen bieden ze?

Draaibare perforeertangen zijn bijzonder aanpasbaar, omdat je de grootte van de gaatjes vrij soepel kunt instellen.

In het algemeen zijn ze veel eleganter en preciezer dan, bijvoorbeeld, de punch of een schaar. Ook de perforator werkt met eenzelfde precisie als de perforator. Een goed model levert bijna even goede resultaten op als de perforator.

Of het nu voor hobbyknippers of professionals is: een perforeertang helpt om zuivere gaten uit te ponsen voor kleding of tassen (Image source: Kenny Luo / unsplash)

Toch kan een perforeertang vaak aanzienlijk meer kracht vrijmaken door hefboomoverbrenging. Dit geldt vooral voor ponstangen voor plaatmetaal. Dit betekent dat een perforeertang over het algemeen beter geschikt is voor weerbarstig materiaal.

Welke soorten ponstangen zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen ponstangen. Enerzijds de revolverpunctietang en anderzijds de gatenpunctietang voor plaatwerk.

Er zijn ook verschillende subcategorieën, zoals een revolverpunchtang die ook plaatwerk kan ponsen, of een gecombineerde oogpunchtang die ook gebruikt kan worden om oogjes aan de geponste gaten toe te voegen.

Draaibare ponstang

Draaibare ponstangen hebben het voordeel dat ze flexibel ingesteld kunnen worden. Normaal heeft een revolver minstens 5 perforaties met verschillende diameters die gebruikt kunnen worden voor soepel ponsen.

Soms is het een probleem dat lichte stoffen moeilijk te bewerken zijn. Een steun, zoals een stuk leer, helpt hier.

Voordelen
 • Flexibel ponsen mogelijk
 • minstens 5 verschillende maten gaten kunnen gekozen worden
Nadelen
 • Dunne stoffen moeilijk te ponsen
 • mogelijk niet-vervangbare ponspijpen

Een ander nadeel kan ontstaan als de ponspijpen zowel van slecht materiaal gemaakt zijn als niet vervangbaar zijn. Als de eerste tekenen van slijtage zichtbaar worden en de precisie verloren gaat, is een nieuwe stempel vaak de enige oplossing.

Een roestvrijstalen revolverpons-tang van hoge kwaliteit werkt echter ook zonder vervangbare ponsbuizen enkele jaren probleemloos.

Gatenpunchtang voor plaatwerk

Veel gatenpunchtangen voor plaatwerk hebben aan de bovenrand een klein gaatje om doorheen te kijken. Zo kan nauwkeurig op een eerder gemaakte markering gemikt worden.

Voordelen
 • hardere materialen kunnen geponst worden
 • kijkgat vergroot de precisie
Nadelen
 • vaak niet instelbaar
 • mogelijk geen openingsveer

Veel hardere materialen kunnen met de ponstang voor plaatwerk geponst worden dan gebruikelijk is met een ronddraaiende ponstang. Het is wat onhandig dat sommige ponstangen voor plaatwerk niet verstelbaar zijn en vaak geen openingsveer hebben.

Voor wie zijn ponstangen geschikt?

Punch tangen voor plaatwerk zijn meer geschikt voor jou als je ze ook professioneel nodig hebt. Dit gereedschap wordt vaak gebruikt in de auto-industrie.

Als je echt vaak met plaatstaal of hard plastic moet werken en afhankelijk bent van nauwkeurig doorboorde gaten, is de plaatboortang geschikt voor jou.

Lochzange

Pons-tangen voor plaatwerk worden vooral in de auto-industrie gebruikt. Vaak kunnen deze ponstangen ook vouwen of afzetten. (Image source: Arseny Togulev / unsplash)

Een revolverpunctietang is goed geschikt voor professioneel en privégebruik.

Voor privé-huishoudens kan een revolverpunctietang ook handig zijn. De klassiekers hier zijn het slaan van extra gaten in horlogebandjes of riemen.

Maar hobbyknippers gebruiken het gereedschap ook om hun eigen sleutelhangers te maken of om kleding te maken. Meestal is hier echter een extra oogjestang voor nodig.

Welke alternatieven zijn er voor een perforeertang?

Als je een gaatje in je riem of polshorloge wilt slaan, hoef je niet per se een perforeertang te gebruiken. Een andere mogelijkheid om te ponsen is de perforator.

Leg de te stansen stof op een stabiele ondergrond. Plaats de pons op de gewenste plaats op de stof en sla met een hamer op de pons.

Type Beschrijving
Gatenpons Om te ponsen plaats je de gatenpons op de gewenste plek op de stof en sla je hard met de hamer op de schacht
Gatenpons Plaats de gatenpons op de gewenste plek op de stof en druk op de knop

Dit gereedschap lijkt qua hantering op een biro. Plaats eenvoudig de punt van de perforator op de gewenste plek in de stof en druk met je duim op het knopje bovenaan de perforator.

Hoe gebruik je een perforator?

Als je wilt weten hoe je een perforator gebruikt, moet je deze instructies volgen

 1. Afstellen van de perforator: Eerst en vooral is het belangrijk dat je de juiste gatmaat gekozen hebt. De gatdiameter moet eigenlijk op de perforator geschreven zijn. Is dit niet het geval, dan helpen de aanwijzingen op de verpakking je verder. Zo nodig kun je ook de diameter meten met een liniaal. Als de gewenste gatenpijp ingesteld is, zorg je ervoor dat het apparaat goed vastzit.
 2. Bepaal de markering: Vaak raakt in het werkproces de gewenste plaats van het gat uit het zicht. Maak gewoon een kleine X op de plaats waar je het gat wilt. Met een ponstang voor plaatmetaal kun je deze markering zelfs door een kijkgaatje waarnemen.
 3. Punch: Leg nu het materiaal met de markering op je ondergrond en duw het geheel tussen de twee bekken van de tang. Plaats de pons direct op de markering en druk stevig tot je het typische klikgeluid hoort.
 4. De smaak te pakken krijgen: Bij het openen van de perforator kun je hem met een lichte draai gemakkelijker verwijderen. Maar ook dit vergt enige oefening.
 5. Loslaten van het geponste materiaal: Als het geponste materiaal niet perfect geponst is, moet je het soms met je handen meehelpen.

Met deze 5 stappen kun je nauwkeurig en veilig een gat ponsen.

Hoe maak ik een perforator schoon?

Op sommige modellen revolverpunctietangen is een afvalbakje voorzien voor het geponste materiaal. Zo worden geponste stof- of papierdelen direct opgevangen en komen ze niet ergens op de vloer terecht.

Bij modellen zonder afvalbak kan het soms gebeuren dat het materiaal er niet uitvalt en in de pons blijft steken. In dit geval is het meestal voldoende om met een draadje of een tandenstoker de verstopte perforator schoon te maken.

Conclusie

Een perstang is een welkom hulpmiddel, vooral als het erom gaat onnodige beschadiging van het materiaal te voorkomen. Om nauwkeurig te kunnen ponsen moet de ponstang van stevig roestvast of gereedschapsstaal gemaakt zijn. Wie verwacht langere tijd te moeten werken, moet ook ergonomische handgrepen zoeken.

Over het algemeen hebben ponstangen een aantal verschillende sub-functies. Afhankelijk van hoe vaak en voor welk doel je wilt punchen, moet je een paar minuten de tijd nemen om je aankoopbeslissing te nemen.

Afbeelding bron: Silberfuchs / pixabay / pixabay

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies