Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Als je van een goede zelfgemaakte pizza houdt, kun je dit gebruiksvoorwerp thuis niet missen: de pizzasteen! Het helpt om een heerlijk deeg te maken en is super praktisch en heilzaam.

Behalve dat het het pizzadeeg knapperiger maakt, helpt het ook om het gelijkmatig te bakken. Bovendien zijn pizzastenen meestal betaalbaar en zeer de moeite waard voor pizzabakkers.

Vind je het wat? Blijf dan bij ons om uit te vinden welke de beste modellen zijn, wat hun voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten voor je tot aanschaf overgaat!
Belangrijk om te weten

 • Door eenvoudig te zoeken vind je pizzasteen modellen in verschillende maten, vormen en materialen. We helpen je kiezen welke het beste bij je past!
 • Sommige pizzavormen, zoals speksteen, bieden, behalve een heerlijke pizza, ook voordelen voor je gezondheid. Maar eerst moet de steen genezen worden!

Beste Pizzasteen: Onze selectie

Van de meest uiteenlopende modellen en materialen zijn deze pizzastenen het beste en het populairst bij de consument. Bekijk de lijst hieronder en beslis welke voor jou geschikt is!

Koopgids

Thuis pizza maken met een pizzasteen is geweldig! Maar je moet een paar dingen weten voor je je model kiest. Sommige kenmerken zijn erg belangrijk en mogen niet onvermeld blijven. Lees verder om meer te weten te komen.

Pai e filho comendo pizza juntos.

Een pizzasteen kan die familiepizza nog specialer maken. (Bron: Katarzyna BiaA,asiewicz / 123RF)

Wat is een pizzasteen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een pizzasteen is, zoals de naam al zegt, een specifiek oppervlak om een pizza op te leggen om te bakken. Eenmaal klaar kan de pizza ook bovenop deze steen geserveerd worden, waardoor het eten er nog beter uitziet.

De meest voor de hand liggende voordelen van een pizzasteen zijn de smaak van het eten. Ken je die pizza die een beetje “zacht” is, met een te luchtig deeg? Dit zal geen probleem meer zijn met de pizzasteen.

Hij is in staat het deeg veel knapperiger en luchtiger te maken, en ook de vulling sappiger. Je mond watert alleen al als je er aan denkt, nietwaar?

Maar de voordelen houden daar niet op, nee. Pizzapannen van speksteen zijn ook in staat om voordelen voor je gezondheid te bieden. Door het op de juiste manier te pekelen komt een bepaalde hoeveelheid mangaan, ijzer, calcium en magnesium vrij in de pizza.

Behalve al deze voordelen is het ook de moeite waard te vermelden dat de prijs van pizzastenen meestal heel betaalbaar is, vergeleken met een bakvorm. Als je het goed verzorgt, kan het lang meegaan, en biedt het een grote kosten-baten verhouding.

Tot de nadelen kunnen we rekenen dat het moet rijpen om van de voedingsstoffen te kunnen profiteren, en dat het moeilijk is het gebruiksvoorwerp in kleine keukens te bewaren.

Voordelen
 • Ze maken het pizzadeeg knapperiger
 • De pizzavulling wordt sappiger
 • Ze bieden gezondheidsvoordelen
 • Ze gaan meestal lang mee
Nadelen
 • Ze moeten uitharden om voedingsstoffen vrij te geven
 • Moeilijk op te bergen in kleine keukens

Hoe de pizzasteen uitharden?

Pizzastenen van speksteen bieden verschillende gezondheidsvoordelen. Ze zijn in staat verschillende voedingsstoffen af te geven die de pizza verrijken en veel goeds doen voor jou en je gezin.

Om dit te doen moet je een paar stappen volgen voor je het voor de eerste keer gebruikt. Eerst vet je de pizzapan in met plantaardige olie, zowel de binnenkant als de buitenkant.

Zet de pizzapan daarna ongeveer 40 minuten in een tot 180°C verhitte oven en laat hem bij kamertemperatuur afkoelen. Na dit proces komt de pizzasteen donkerder uit de oven.

Denk er altijd aan hem nooit direct heet op een ijzige ondergrond te leggen, want dan kan hij barsten.

Koopcriteria: Factoren om een pizzasteen te beoordelen

Je hebt al veel geleerd over de pizzasteen, maar er ontbreken nog enkele essentiële details. Dit zijn enkele van de kenmerken waar je op moet letten voor je een model koopt:

 • Materiaal
 • Formaat
 • Maat
 • Soort gebruik

Blijf lezen om meer te weten te komen over elk van de voorwerpen.

Materiaal

Er zijn pizzastenen van veel verschillende materialen. Sommige beloven meer kwaliteit, terwijl andere wat kwetsbaarder zijn. Dit zijn de belangrijkste:

Speksteen

Speksteen is een metamorf gesteente dat verschillende mineralen bevat. Zijn grootste hoogtepunt is dat het bestand is tegen extreme temperaturen, van onder nul tot boven 1000°C.

Daarom is het een van de beste en meest gebruikte materialen voor pizzastenen. Om dit soort materiaal te kunnen gebruiken, is uitharding nodig om de voedingsstoffen te verkrijgen.

Graniet

Graniet maakt de pizzasteen hard en resistent. Het is echter niet bestand tegen zeer hoge temperaturen. Hij is dus niet zo geschikt voor wie een kwaliteitspizzasteen zoekt, want hij kan barsten.

Gietijzer

Gietijzeren pizzasteen is supersterk en duurzaam. Het straalt hitte uit, waardoor je minder tijd nodig hebt om je voedsel te bakken.

Maar bij het schoonmaken heeft het meer zorg nodig. Je moet deeltjes verwijderen met een borstel of spons en warm water. Ook moet hij meteen na gebruik worden afgewassen.

Keramiek

Keramische pizzastenen zijn erg mooi en bestand tegen hoge temperaturen. Ze zijn echter ook erg gevoelig voor barsten. Bij dit soort materiaal moet extra voorzichtig te werk gegaan worden.

Formaat

Er zijn twee hoofdformaten pizzastenen. Hoewel de ronde vorm veel meer voorkomt in winkels en op websites, zijn er ook vierkante vormen.

Als je de pizzasteen in een zaak gebruikt, is de ronde vorm het beste, omdat die meer gangbaar is bij de consument.

De vierkante vorm geeft een meer “zelfgemaakt” tintje aan de pizza, wat heel geschikt kan zijn voor wie graag met familie en vrienden eet.

Grootte

Er zijn pizzastenen van verschillende afmetingen. Als je er een wilt kopen om voor het hele gezin te koken, is het ideaal een groter model te bestellen. Woon je alleen, dan volstaat een groter model.

De meeste modellen zijn 35 of 37 cm, maar er zijn kleinere van 27, 29 en 31 cm en nog grotere van wel 40 cm doorsnee.

De opbergruimte van je pizzasteen kan ook van invloed zijn op je keuze. Woon je bijvoorbeeld in een flat met een kleine keuken, dan kun je kiezen voor een kleiner model dat je gemakkelijk kunt opbergen.

Imagem de pizza de queijo em cima de pedra.

Er zijn verschillende maten pizzastenen, kies de jouwe naargelang je doel. (Bron: bbtreesubmission / 123RF)

Type gebruik

Het gebruik dat je van de pizzasteen zult maken, moet ook van invloed zijn bij de beslissing. Zoek je een model alleen voor huishoudelijk gebruik, bijvoorbeeld voor een etentje met je gezin, dan is het niet nodig in een heel duur model te investeren.

Voor wie van plan is hem professioneel te gebruiken, in zijn eigen pizzeria, is het ideaal stenen van hoge kwaliteit te kiezen, die je niet in de steek laten en waar voor je geld bieden. Geef de voorkeur aan de setjes, die meestal met twee of drie stenen geleverd worden.

(Bron van de gemarkeerde afbeelding: Mondgesicht / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies