Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

23Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Placemats zijn een decoratief accent bij elke tafeldecoratie. Ze zijn zowel mooi om te zien als praktisch om de tafel en het tafelkleed tegen vuil te beschermen. Wie kinderen heeft, waardeert placemats bijzonder en wil niet meer zonder.

Voor blijvend of eenmalig gebruik – er is een placemat voor elke gelegenheid. Met de grote verscheidenheid aan placemats kan het echter moeilijk zijn de juiste te kiezen. Daarom hebben we voor onze productvergelijking verschillende placemat modellen vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt om het je gemakkelijker te maken de juiste placemat te kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Placemats kunnen zowel gebruikt worden om het tafelkleed te beschermen als om de tafeldecoratie aan te vullen. Je kunt onderscheid maken tussen wegwerp- en herbruikbare placemats.
  • Bij het kopen van placemats moet je rekening houden met de criteria van materiaal, vorm, afmetingen, kleur en stijl. Het materiaal bepaalt de afwasbaarheid en duurzaamheid van de placemats, de andere criteria bepalen of de placemats bij de inrichting passen.
  • Placemats zijn geschikt voor elke gelegenheid, of het nu voor feestelijkheden is of voor dagelijks gebruik. Voor feestelijkheden kunnen placemats ook wat ongebruikelijker zijn.

Beste placemat: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor placemats

Om de ideale placemat te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij je aankoop rekening moet houden om de juiste keuze te maken.

De koopcriteria zijn als volgt:

Als je de individuele kenmerken van de placemat in ogenschouw neemt, kun je gemakkelijker de vele verschillende modellen vergelijken.

Materiaal

Het materiaal bepaalt hoe vaak en hoe duurzaam de placemats gebruikt en schoongemaakt kunnen worden. Een placemat schoonmaken gaat met sommige materialen gemakkelijker dan met andere. Voor placemats die maar één keer gebruikt worden, hoeft geen rekening gehouden te worden met de mogelijkheid om ze gemakkelijk schoon te maken.

Het materiaal beïnvloedt ook hoe hittebestendig een placemat is. Omdat borden en schalen soms erg heet geserveerd worden, moet het materiaal tegen hitte kunnen om bijvoorbeeld houten tafels niet te beschadigen.

We raden de volgende materialen aan voor placemats die tegen hitte kunnen, decoratief zijn en gemakkelijk schoon te maken

  • Placemats van leer: Ze zijn gemakkelijk met water schoon te maken en zien er elegant uit.
  • Placemats op vilt: Het vuil kan er gewoon droog uitgeborsteld worden en ze zijn in vele kleuren verkrijgbaar.
  • Placemats van bamboe: Veeg ze schoon met zeep en bespaar ruimte.

Andere placemats, bijvoorbeeld van hout, fleece, eenlaags papier of plastic, zijn niet zo gemakkelijk hygiënisch schoon te maken of zijn niet geschikt voor hete gerechten.

Vorm & afmetingen

Placemats kun je kopen in verschillende vormen in verschillende afmetingen. Om te beslissen welke vorm en grootte voor jou het beste is, kun je je het beste baseren op de grootte van je tafel, je persoonlijke smaak en je algehele inrichting.

De meest voorkomende placemats zijn rond, ovaal, rechthoekig of vierkant. Voor ronde tafels kun je een vierkante placemat kiezen als accent, en voor vierkante tafels een ronde placemat. Voor de feestdagen of speciaal voor kinderen zijn er echter allerlei andere speelse vormen. Voor kinderen zijn ongewone vormen zoals stripfiguren geschikt. Voor de feestdagen kun je ook een creatieve vorm kiezen, zoals een ster placemat.

De afmetingen en diameters kunnen variëren. Voor grote tafels zijn grote placemats met een diameter van wel 60 centimeter geschikt, zodat ze echt tot hun recht komen. Grotere placemats zijn ook geschikt voor kleine kinderen, want het is gemakkelijk iets te missen bij het eten.

Kleur & Stijl

Om te beslissen welke kleuren en stijl het beste bij je passen, kun je het beste kijken naar het materiaal en de kleur van de tafel en, zoals eerder gezegd, naar je persoonlijke smaak en je algemene inrichting.

Om een harmonieus beeld te scheppen, combineer je voor de couverts complementaire kleuren. Voor een blikvanger kun je ook gaan voor colour blocking door felle kleuren te kiezen voor je placemat.

Afhankelijk van de gelegenheid en het seizoen kun je voor je placemats een andere stijl kiezen. Edele placemats zijn geschikt voor feestelijkheden. Je kunt verschillende tinten bruin gebruiken voor je placemats in de herfst. Groene en bloemrijke placemats zijn bijzonder geschikt voor de lente.

Gids: Veelgestelde vragen over placemats in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over placemats beantwoorden. Op deze manier willen we je een compact inzicht in het onderwerp geven.

Voor wie zijn placemats geschikt?

Placemats zijn geschikt voor iedereen. Ze zijn echter vooral geschikt voor mensen die graag decoreren en belang hechten aan een holistische tafelschikking. Sierlijke placemats kunnen een bijzonder accent geven aan eenvoudige tafeldecoraties.

Platzset

Met behulp van placemats kun je zonder veel moeite je tafeldecoratie de finishing touch geven. (Image source: carlos lindner / unsplash)

Placemats zijn ook de moeite waard voor gezinnen met kinderen die vaak een maaltijd overslaan.

Voor speciale gelegenheden zijn placemats ook praktisch om een duur tafelkleed tegen vuil te beschermen.

Welke soorten placemats zijn er?

Er kunnen ruwweg twee soorten placemats onderscheiden worden, vooral op grond van herbruikbaarheid. Beide hebben hun voor- en nadelen, die hieronder kort worden toegelicht

  • Herbruikbare placemats: Herbruikbare placemats kun je duurzaam gebruiken en daardoor op de lange duur geld besparen. Maar niet elke herbruikbare placemat is tegelijk ecologisch. Materialen van zijde en andere stoffen moeten ook voorzichtig behandeld worden.
  • Wegwerp placemats: Wegwerp placemats zijn meestal gemaakt van een- of meerlagig papier en kunnen, tenzij voorzichtig te werk gegaan wordt, maar een paar keer gebruikt worden en niet schoongemaakt worden. Ze zijn geschikt voor uitstapjes en speciale gelegenheden zoals kinderverjaardagsfeestjes.

Afhankelijk van de gelegenheid en de behoefte zijn ofwel de herbruikbare ofwel de wegwerp placemats meer geschikt.

Conclusie

Placemats zijn bijzonder geschikt om je tafel tegen vuil en hitte te beschermen en tegelijk een decoratief statement te maken. Let bij het kopen vooral op de duurzaamheid en hittebestendigheid van het materiaal. Zo krijg je een praktisch en tegelijk aantrekkelijk hulpje in de huishouding.

Placemats kun je al heel goedkoop kopen. Dit geeft je de mogelijkheid om er meer dan een te kiezen, zodat je je tafeldecoratie individueel aan de gelegenheid kunt aanpassen met behulp van verschillende placemats.

Beeldbron: Popov/ 123rf

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies