Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

57Verzamelde opmerkingen

Zou je verbaasd zijn als je wist dat scrapbooking niet alleen voor de kleintjes in huis is? Stel je voor hoe leuk het is om onze dierbaarste herinneringen tot leven te brengen met behulp van eenvoudige of verfijnde versieringen naar eigen smaak.

Scrapbooking is leuk. Maar meer dan dat is dit handwerk, dat tekeningen en tekst omvat, in staat om de creatieve kwaliteiten van iedereen wakker te schudden. We hebben allemaal belangrijke foto’s en herinneringen die we koesteren. We moedigen je aan om meer over deze decoratieve trend te weten te komen en deel te nemen aan de nieuwe praktijk ervan.

Voor ons is het essentieel dat je een bevredigende aankoop doet. Noteer elk detail en houd in de gaten hoe je je eigen plakboek kunt maken.
Belangrijk om te weten

 • Scrapbooking betekent scrapbooking. Het is een techniek om fotoalbums te maken met decoratieve elementen zoals stickers, patroonpapier en hoekstukjes. Het kan ook op elk soort notitieboek worden toegepast met verschillende versieringen.
 • Tegenwoordig vind je twee soorten scrapbooking: traditioneel en digitaal. Elk van hen heeft kenmerken die ze aantrekkelijk maken voor een bepaald publiek, afhankelijk van hun levensstijl. Eens kijken, met welke van deze trends identificeer jij je?
 • We leggen in detail uit welke factoren je moet analyseren voor je je plakboek koopt, zoals: hardheid van de kaft, stijl van de bladen, decoratieve elementen en de verhoudingen van het horizontale, verticale of vierkante formaat.

Beste Plakboek: Onze selectie

Misschien weet je niet welk scrapbook boek het juiste is om je foto’s een uniek tintje te geven. Daarom hebben we een lijst samengesteld van de 3 beste plakboeken die je helpen je herinneringen op een originele manier te bewaren. Lees verder en geniet van deze exclusieve ranglijst die speciaal voor jou werd gemaakt.

Koopgids: Wat je moet weten over een plakboek

Er is een grote verscheidenheid aan plakboekschriften op de markt, waardoor je je waarschijnlijk verward voelt bij het kiezen van een bepaald exemplaar. We nodigen je uit je twijfels weg te nemen met deze koopgids, gemaakt om je beslissing te baseren op de meest relevante aspecten van het product.

Het hebben van goed knutselgereedschap is altijd belangrijk. (Foto: rawpixel / pixabay.com)

Wat is scrapbooking?

Het is een handwerktechniek waarbij albums, schriften en boeken gemaakt en versierd worden met de bedoeling onze dierbaarste herinneringen, zoals foto’s, plaatjes en knipsels, tot leven te wekken. Het idee is dat elke plakboekpagina een verhaal vertelt over een bepaald thema.

Wat zijn de voordelen van een plakboek?

Het aantrekkelijkste aan deze vernieuwende trend is dat hij iemands creativiteit op de proef stelt. Jij bepaalt de thema’s, de opvallende elementen en de manier waarop je het kunstwerk organiseert in samenhang met de tekst. Het eindresultaat? Een kunstwerk dat jou en je herinneringen aan vroeger en nu vertegenwoordigt.

Voor sommigen is het een ontspannend tijdverdrijf. Anderen gebruiken het als een methode om familiegeschiedenis te bewaren en het wordt zelfs beschouwd als een vorm van lesgeven in de klas. De voordelen van scrapbooking zijn dus in één oogopslag uitgebreid en gelden voor allerlei alledaagse omgevingen.

Voordelen
 • Stimuleert de creativiteit
 • Bevordert de concentratie
 • Bevordert zintuiglijke stimulatie
 • Ontspannend
 • Ideaal voor kinderen
Nadelen
 • Beperkt onderwerp
 • Lage kwaliteit papier en materialen
 • Digitale versie maakt je los van de werkelijkheid
 • Duur handwerk
 • Vereist kennis van bewerkingssoftware

Traditioneel of digitaal scrapbooking – waar moet je op letten?

Naarmate de jaren verstrijken, verandert deze versiertechniek, met de bedoeling meer mensen in de praktijk ervan op te nemen. We weten dat in de wereld van vandaag onze levensstijl een bepalende invloed heeft op de activiteiten die we doen, dus moet je de vorm van scrapbooking kiezen die bij je past.

Traditional. Dit slaat op het gewone scrapbooken. Die waarin je knipsels, versierd papier, linten, knopen, bloemblaadjes en stickers gebruikt om je fotografische herinneringen te vereeuwigen. Daarbij heb je ander gereedschap zoals een schaar, lijm, papier en, natuurlijk, een schrift.

Dit soort plakboek heeft praktische toepassingen in het leven van mensen. Het is een uitstekende optie om de recreatieve activiteiten van elke sociale groep op te vrolijken. Daarom versterkt het niet alleen de banden van broederschap, maar draagt het ook bij tot ontspanning en de ontwikkeling van creativiteit.

Digital. Vanwege onze hectische levensstijl hebben de makers van scrapbooking vernieuwende regelingen in de techniek aangebracht. Hoe? Nu kan iedereen zijn fotoalbums versieren met een paar muisklikken vanaf zijn computer. Het is een heel voordelige optie, want je hoeft niet te investeren in de aanschaf van materialen.

Op het internet vind je duizenden gratis hulpmiddelen om je project tot leven te brengen. Bovendien zijn er websites die speciaal gewijd zijn aan online scrapbooking. Maar om de resultaten te krijgen die je verwacht, is het raadzaam kennis te hebben van ontwerp- en beeldbewerkingssoftware.

Traditioneel Digitaal
Prijs Matig-Hoog Laag-Gratis
Technologie No Ja
Accessoires Ja Nee
Decoratieve elementen Fysiek Online
Ervaring Handmatig Web

Aankoopcriteria

Als je je herinneringen wilt verzamelen en bewaren op een plaats waar je ervan kunt genieten, dan moet je het beste plakboek kopen. Om je daarbij te helpen hebben we over elk van de koopcriteria waardevolle informatie uitgezocht die je moet evalueren voor je een keuze maakt.

Fotoverfraaiingen

Je fotoverhaal wordt leuker als je het met verschillende accessoires verfraait. Wees er zeker van dat je met hen kunt genieten van een voorname en unieke collectie, want niemand anders zal een stijl als de jouwe hebben. Hieronder zie je welke de 2 meest gezochte accessoires zijn. Kies er een die bij je past volgens je persoonlijkheid.

Stickers. Ook bekend als stickers of decals. Het zijn afbeeldingen of letters die op een vel gedrukt zijn met lijm op de achterkant. Als je creatieve, leuke en oneerbiedige elementen aan je scrapbook foto’s wilt toevoegen, zijn stickers precies wat je nodig hebt.

Hoekstukjes. Zoals hun naam al zegt, zijn het accessoires die de hoeken van je foto’s beschermen en versieren, want die kunnen in het plakboek beschadigd raken. Om te voorkomen dat ze na verloop van tijd verslechteren, moet je er hoekbeschermers op zetten. Je herinneringen zullen je er dankbaar voor zijn.

Bewaar je herinneringen in een origineel fotoalbum. (Foto: Engin_Akyurt/Pixabay)

Sheets

De binnenkant van je plakboek is net zo belangrijk als de buitenkant, want hier plaats je al je knipsels of foto’s. Laten we zeggen dat het je canvas is. De bedoeling is dat je een collage opbouwt in volkomen harmonie met wat je wilt overbrengen. Kies het alternatief waarmee je je geïdentificeerd voelt.

Witte lakens. Dit is het klassieke papier en combineert perfect met elk creatief idee dat je wilt toepassen. Wil je je plakboek een sobere en formele uitstraling geven, zoek er dan een met dit soort vellen, die ook gekenmerkt worden door hun weerstand, want ze scheuren niet zo gemakkelijk.

Gedrukte vellen. Dit zijn pagina’s bedrukt met verschillende decoratieve elementen, zoals vormen en kleuren, om er maar een paar te noemen. Ideaal als je binnen je scrapbook met nuances wilt spelen en de eentonigheid van een boek met witte bladzijden wilt doorbreken. Zorg er alleen voor dat je een perfecte combinatie samenstelt.

Dubbelzijdige vellen. Prachtig om verschillende vormen, kleuren en texturen te rangschikken. Zo krijg je een dynamische omgeving om in te werken. Zeer aan te bevelen om een bepaald thema over te brengen en geld te besparen, want je kunt beide kanten van het papier gebruiken, in tegenstelling tot ander materiaal waar je moet knippen en plakken.

Formaat en verhoudingen

Wat de verhoudingen betreft, heb je verschillende mogelijkheden om te kopen. Houd rekening met je smaak, hoe je je er het prettigst bij zult voelen en nog belangrijker: waar je je plakboek gaat opbergen. Met dit in gedachten zal je keuze gemakkelijker zijn.

Square. 30 x 30 cm is het gebruikelijke formaat voor een plakboek en een van de meest aanbevolen, vanwege de verhoudingen. Je kunt hem gebruiken om speciale momenten op te nemen, zoals bruiloften en verjaardagen.

Horizontaal. Gezien zijn kenmerken werkt het voor het presenteren van een tijdlijn, zoals de groei van de jongste leden van je gezin. Hij is meestal 34 cm lang x 25 cm hoog.

Verticaal. Het aanbevolen ontwerp als je meer van lange dan van brede boeken houdt. Hij meet 30 cm hoog x 25 cm lang en is onmisbaar voor foto’s die met verticale inlijsting genomen zijn, omdat je ze dan natuurlijker kunt waarderen.

Diverse materialen om te scrapbooken. (Foto: Olegdudko/123RF)

Cover

Een van de criteria die je heel goed moet beoordelen voor je een plakboek kiest, is de kaft. Afhankelijk van het type is het resistenter, iets zwaarder en ook duurder. Het helpt echter om je foto’s en knipsels te bewaren.

Soft. Het meest gebruikt is karton, vooral omdat het zo goedkoop is. Hoewel het niet stijf is, verslechtert het niet in korte tijd. We raden deze optie aan voor een gelegenheids-plakboek, waarin je niet veel wilt investeren, zonder dat dit betekent dat je met een broos en niet erg duurzaam materiaal werkt.

Gevoerd. Hij is gemaakt van karton en een fijne portie schuimrubber. Een echte aanrader als je je plakboek een aangenaam en ander gevoel wilt geven, dat zeker blijft hangen in de herinnering van de persoon die het openslaat. Maakt een prachtig en delicaat geschenk voor een speciaal iemand.

Hard. Het is gemaakt van boekbinderskarton, dat gebruikt wordt in de meest luxueuze notitieboeken. Uiteraard is de prijs hoger dan bij andere modellen, maar het is de investering meer dan waard. De harde kaft is perfect als je wilt dat je plakboek beter bewaard blijft en duurzaam is, zowel van binnen als van buiten.

(Foto bron: Vladimir Melnikov/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies