Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

27Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Deze keer willen we je kennis laten maken met alles wat je moet weten om de beste PlayStation te kiezen. Daarnaast laten we je enkele van de meest geprezen versies zien.

Denk je erover om in een videospelconsole te investeren? Wil je je tijd besteden aan een niet lichamelijk belastende bezigheid? Of misschien wil je een PlayStation exclusief spel spelen? Maak je geen zorgen meer, want in deze recensie analyseren we diepgaand de eigenschappen ervan en, vooral, helpen we je nadenken over je aankoop.

We brengen je de meest relevante informatie die je moet weten over de PlayStation en wat de beste opties zijn om je aankoop te doen… Aarzel niet, blijf in deze recensie en doe met ons mee!
Belangrijk om te weten

  • De PlayStation 4 is de spelcomputer van de nieuwste PlayStation generatie en dient vooral om videospelletjes in hoge visuele en geluidskwaliteit te spelen. Bovendien hebben de nieuwste modellen nu de mogelijkheid om toegang te krijgen tot film streaming toepassingen en sociale netwerken.
  • Momenteel zijn er twee PlayStation 4 modellen, het Slim model en het Pro model. Daarnaast zijn er ook nog drie eerdere generaties, zoals de PlayStation (1994), PlayStation2 (2000) en PlayStation3 (2007). Alle modellen van de vorige generaties zijn nu echter uit de handel genomen.
  • Het is belangrijk om rekening te houden met de opslagcapaciteit, de soorten meegeleverde spellen en het stroomverbruik, naast andere factoren, om het PlayStation4 model te kiezen dat voor jou geschikt is. We vinden het ook belangrijk na te gaan op welke elektronische apparatuur we de console moeten aansluiten om er het beste uit te halen.

Beste PlayStation: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over de PlayStation

Omdat we weten dat investeren in een spelcomputer als een PlayStation niet zomaar iets is, leggen we nu alles uit wat je moet weten om je aankoop te doen van Wat is een PlayStation? Naar de belangrijkste voordelen van het bezit van een. Geloof ons als we je vertellen dat er veel, heel veel voordelen zijn.

De PlayStation4 is een spelcomputer die bedrade en draadloze bediening gebruikt, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het verplaatsen van je kamer. (Foto : racorn / 123rf.com)

Wat is PlayStation en wat zijn de voordelen ervan?

De PlayStation is een spelconsole die op een TV of monitor wordt aangesloten en vooral gebruikt wordt om videospelletjes te spelen, maar ook om films en sociale netwerktoepassingen te streamen. Vanwege het grote aantal generaties concentreren we ons in deze bespreking alleen op het nieuwste model, de PlayStation4.

De PlayStation4 is het nieuwste model van de PlayStation generaties en is als zodanig een wonder voor alle gamers die graag spellen spelen in de hoogst mogelijke resolutie. De spelcomputer kan een videogame disc lezen, maar als je die niet hebt, kun je ze ook van de online winkel downloaden en in het geheugen opslaan.

Het belangrijkste voordeel dat de PlayStation4 je biedt is de exclusiviteit van de videogame titels waartoe hij toegang heeft. Als iets deze spelcomputer kenmerkt is het dat ze al jaren exclusieve spellen hanteren die alleen voor het PlayStation systeem draaien, zoals God of War, Uncharted of zelfs de nieuwste versie van Spider-Man.

Een ander voordeel dat je krijgt door een PlayStation4 aan te schaffen is dat je met een druk op de knop vele uren plezier beleeft. De hoeveelheid spellen die tegenwoordig beschikbaar zijn is enorm en met een spelcomputer kun je uren doorbrengen met vrienden terwijl je de bekende “uitdagingsspellen” speelt of in je eentje tegen de computer.

PlayStation4 Slim of PlayStation4 Pro – Waar moet je op letten?

Als je nieuw bent met PlayStation4 modellen moet je weten dat er momenteel twee soorten te vinden zijn, de PlayStation 4 Slim en PlayStation4 Pro. Deze twee versies verschenen in 2016, terwijl de stopgezette versie van de eerste PlayStation4 in 2013 verscheen. De Slim en Pro versies waren een belangrijke stap voorwaarts.

Deze Slim en Pro versies waren erg populair bij het publiek en wie tegenwoordig een PlayStation 4 wil kopen, kan alleen nog kiezen tussen de Slim en Pro versie. Maar zelfs tussen deze versies zijn er veel verschillen, te beginnen met de vormgeving, zoals de naam al zegt is de Slim versie veel dunner dan de Pro.

PlayStation4 Slim. Het Slim model is de voordelige versie van de PlayStation4, maar laat je niet meeslepen, hij is super krachtig en heeft vooral iets wat geen ander heeft, namelijk energiebesparing. Met de mogelijkheid om de “suspend” modus te activeren kun je de spelconsole in slaapstand zetten door het spel op pauze te laten staan en in totaal bespaart hij 30% meer energie dan zijn voorganger.

PlayStation 4 Pro. Het Pro model is de meest complete versie van de PlayStation 4. Behalve dat hij groter en zwaarder is dan het Slim model biedt hij ook een betere resolutie, waardoor dit de belangrijkste factor is die hem van zijn soortgenoot onderscheidt. Dankzij zijn technologie is hij compatibel met 4K TV’s. Kun je je die uitdagingen voorstellen?

PlayStation4 Slim PlayStation4 Pro
Ontwerp Slim met één sleuf Standaard met drie sleuven
Gewicht 2,1 kg 2.3 kg
Resolutie 1080p 4K (2160p)
Stroomverbruik 30% minder dan de vorige versie Hoog
Besturingstype Dual Shock 4 Dual Shock 4

PlayStation Generaties

Als je nog steeds twijfelt over wat de PlayStation is en waarom de beroemde generaties bestaan, maak je dan geen zorgen, nu leggen we het je uit. Allereerst is de PlayStation een videospelconsole die al sinds 1994 bestaat en tot nu toe zijn er vier generaties, zoals: PlayStation, PlayStation2, PlayStation3 en PlayStation4.

PlayStation: Dit spelermodel zag het licht in 1994 en wist zich, samen met de concurrentie, te positioneren als een optie voor liefhebbers van videospelletjes. Het ontwerp was wit en het gebruikte een schijflezer om spelletjes te spelen. Over games gesproken, enkele van de meest iconische titels waren Crash Bandicoot en Street Fighter.

PlayStation2: In 2000 werd de langverwachte nieuwe generatie videospelletjes met groot succes gelanceerd, en daarmee kwam ook het PlayStation2 model, dat niet voor niets de titel van best verkochte spelcomputer in de geschiedenis draagt. Zijn zwarte vormgeving contrasteerde met het wit van de eerste generatie en vooral het aantal beschikbare spellen was opmerkelijk.

PlayStation 3: Eindelijk was er een kwaliteitssprong in termen van resolutie en snelheid van zowel de console als de videogames en de PlayStation 3, die in 2007 op de markt kwam, was de vaandeldrager van deze revolutie. Dit model kwam echter op veel kritiek te staan vanwege de hoge prijs en technische problemen.

PlayStation4: Uiteindelijk verscheen de PlayStation4 in 2013, waarna twee volgende modellen opnieuw werden uitgebracht, PlayStation Slim en PlayStation Pro. De laatste twee worden nog steeds gemaakt en zijn zonder veel moeite op de markt te vinden.

De evolutie van de PlayStation heeft ertoe geleid dat dit videospel een van de meest gezochte is. (Foto: Robert Klein / 123rf.com)

Koopcriteria

Nu zullen we je vertellen met welke factoren je rekening moet houden om de verschillende PlayStation modellen op de markt te vergelijken. We raden je aan met deze informatie rekening te houden, want het kan het verschil betekenen tussen een geslaagde aankoop of niet.

Opslagcapaciteit

Laten we nu overgaan tot het belangrijke voor wie graag veel games verzamelt en dat is de opslagcapaciteit van de PlayStation4. Waarom is dit belangrijk? Want het bepaalt hoe snel je spelcomputer zal “draaien” en ook een bepaald aantal spellen opslaan, afhankelijk van hoeveel geheugen je hebt.

De PlayStation heeft verschillende opslagcapaciteiten, afhankelijk van het model:

  • PlayStation4 Slim: 500 GB of 1 TB opslagruimte
  • PlayStation4 Pro kan alleen met 1TB gekocht worden

Maar wat kun je doen met 500GB of 1TB aan ruimte? Met 500 GB kun je 12-15 spellen opslaan, terwijl je met 1 TB tot 25-30 spellen kunt opslaan. Ben je een gebruiker die er de voorkeur aan geeft het spel online te kopen en het naar de spelcomputer te downloaden, dan heb je het model met de grootst mogelijke opslagruimte nodig.

Een bijkomend feit dat je moet weten is dat de PlayStation altijd geheugen in beslag neemt, of je nu spellen downloadt of niet. Hoe? Door je spelvoortgang op te slaan, dus houd er rekening mee of de spellen die je gewoonlijk hebt veel opslagcapaciteit vergen of niet.

Speciale edities

Een uiterst belangrijke factor die je moet overwegen voor je een PlayStation4 koopt is of het een speciale, beperkte of exclusieve editie is. Het kan het verschil maken of je voor het een of het ander opdraait. Geloof ons als we je vertellen dat sommige beperkte edities erg duur kunnen zijn, vooral naarmate de tijd verstrijkt.

Zo is er het geval van de PlayStation4 Pro Spider-Man speciale editie. Deze PlayStation onderscheidt zich van de andere door de visuele factor, want zowel de console als de controller zijn rood met op de console de witte spin aan de voorkant. Om je een idee te geven, de waarde ervan kan oplopen tot het dubbele van het gewone model.

Voor verzamelaars zijn deze consolemodellen onbetaalbaar, maar niet iedereen heeft het kapitaal om een van deze edities te kopen, dus laat je niet meeslepen door de eerste nummers die je ziet. Hoe herken je ze? Kijk op de PlayStation doos of er een legende staat met “Special Edition” om het verschil te zien.

Soorten spel(len) in het pakket

Een andere factor, die vaak over het hoofd gezien wordt, is het soort spel(len) dat in het PlayStation4 pakket zit. Er zijn veel gevallen waarin je de doos met het spel koopt en het blijkt dat de gebruiker niet tevreden is met wat hij speelt en je moet weten dat er eindeloos veel videospelletjes verkrijgbaar zijn en dat we allemaal een andere smaak hebben.

Iets wat je moet onthouden is dat de console een middel is om videospelletjes te spelen, maar het is niet het doel als zodanig, het heeft geen zin het beste model met de beste resolutie te hebben als wat je speelt niet naar je zin is. Daarom zijn er pakketten die console, controller en spel omvatten, waarbij het laatste iets is dat varieert naargelang wat je zoekt.

Als je bijvoorbeeld het type speler bent dat van sportvideospellen houdt waarbij er interactie is tussen gebruikers in het echt, dan is je veiligste aankoopoptie het pakket met sportspellen, als je na verloop van tijd ook andere soorten videospellen wilt gaan doen kun je die apart kopen.

Hetzelfde geldt voor gamers die de voorkeur geven aan RPG of racespellen, er zijn veel bundels met drie spellen, maar soms speel je geen van de drie met plezier en meer spellen hebben verbetert je ervaring niet, het is beter een bundel te kopen met een spel dat je speelt tot je uren op zijn.

Energieverbruik en -besparing

Het is geen nieuw nieuws dat spelcomputers veel energie verbruiken om te werken en de PlayStation4 is geen uitzondering. Zie het zo, het is een toestel dat videospelletjes speelt in hoge resolutie tot 4K en dat over het algemeen lange tijd gebruikt wordt, waarbij drie uur een gemiddeld gebruik is.

Natuurlijk wordt er veel energie verbruikt bij het gebruik ervan, in feite is het zo dat hoe meer mogelijkheden en prestaties het toestel heeft, hoe meer het je energie verbruikt, maar dit is een waterscheiding voor gebruikers, er zijn er die kiezen voor hogere resolutie en prestaties en anderen die liever niet zoveel energie verbruiken, het goede is dat je uit beide mogelijkheden kunt kiezen.

Zoek je een spelcomputer die de beste visuele kwaliteit biedt, maar vooral constante prestaties levert, d.w.z. niet snel oververhit raakt na vele uren gebruik, dan zul je erg blij zijn met het Pro model. Hij laat je niet in de steek en je brengt uren door zonder je zorgen te maken dat hij oververhit raakt.

Als het stroomverbruik je echter wat uitmaakt, is er een energievriendelijker versie die tot 30% meer stroom kan besparen dan een standaard console. Je kunt dus lange tijd spelen zonder je zorgen te maken over je elektriciteitsrekening. Het hangt allemaal af van je behoeften, maar wat niet zal veranderen zijn de uren speelplezier.

Resolutie

Tenslotte is de resolutie die de PlayStation4 biedt een andere relevante factor, niet toevallig het grote verschil tussen de modellen. Het heeft te maken met de TV of monitor die je hebt, waarom? Want zoals we al zeiden is de spelconsole het medium, maar zonder een bijpassend spel of beeldscherm haal je er niet het meeste uit.

In dit geval raden we je aan om bij de keuze van je PlayStation4 model te kijken naar wat je bij de hand hebt, of in dit geval, in huis hebt. Heb je een 4K TV met HD geluid? Zo ja, dan is de Pro versie iets voor jou. We kunnen echt niet klagen na het zien van de graphics die op een 4K TV worden gegenereerd.

Als je geen 4K TV hebt of een monitor die deze resolutie aankan, raden we je aan het andere PlayStation4 model te overwegen. Let wel, we zeggen niet dat het er slecht uitziet, helemaal niet, je zult nog steeds kunnen genieten van HD inhoud. Uiteindelijk komt het er allemaal op aan wat je hebt om het meeste uit je spelcomputer te halen.

Dus nu weet je het, de volgende keer dat je op het punt staat een PlayStation4 te kopen, bekijk dan deze recensie om je te begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor jou. We hopen dat je spoedig van deze console kunt genieten en er het meeste uit kunt halen, tot de volgende keer!

(Uitgelichte foto bron: Robert Klein/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies