Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

39Onderzochte producten

41Bestede uren

42Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote PQQ test 2022. Hier stellen we alle PQQ producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste PQQ product voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je PQQ als voedingssupplement wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • PQQ ondersteunt de functie en vorming van mitochondriën, die verantwoordelijk zijn voor de lichaamseigen energieproductie. Dit vertraagt de veroudering van de cellen.
 • PQQ is tot nu toe in alle plantaardige voedingsmiddelen aangetroffen.
 • De extra inname van PQQ is bijzonder nuttig bij ziekten of op oudere leeftijd.

Beste PQQ: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een PQQ product koopt

Wat is PQQ?

De afkorting PQQ staat voor pyrroloquinoline quinone, maar het wordt ook wel methoxatine genoemd. Het bestaat in zeer kleine hoeveelheden in ons lichaam, dat PQQ echter niet kan synthetiseren. PQQ speelt een essentiële rol bij de functie en vorming van mitochondriën.

Het onderzoek naar de stof PQQ kreeg pas in 2003 meer aandacht. Daarvóór hielden maar heel weinig onderzoekers zich bezig met het relatief onbekende pyrroloquinoline chinon. Er zijn echter verschillende studies en lopende onderzoeken over dit onderwerp.

Het is nu bekend dat PQQ, samen met mitochondria, een belangrijke rol speelt bij de energieproductie (ATP) in het menselijk organisme. De energieproductie van de cellen vindt plaats in de mitochondriën, waarbij een groot aantal vrije radicalen gevormd worden die geneutraliseerd moeten worden. Gebeurt dit niet, dan beschadigen of vernietigen ze de mitochondriën. Dit is waar PQQ als redder in de nood komt.

PQQ is een co-enzym dat bioactief is en een uiterst krachtige antioxidant (500 maal intenser dan vitamine C). Het heeft ook een beschermende functie en bevordert ook de deling en vorming van mitochondriën, die uniek is in zijn vorm.

Wegens de kleine hoeveelheid PQQ die in ons lichaam voorkomt, kan een hogere dosis via voedsel of supplementen aan het lichaam worden toegediend. In het volgende leggen we uit in welke gevallen dit zinvol is.

Voor wie is PQQ geschikt als voedingssupplement?

In het algemeen wordt de extra inname van PQQ aanbevolen in verband met tekortverschijnselen en bepaalde ziekten.

PQQ heeft een positief effect op organen die energie nodig hebben, zoals de hersenen, het hart en de lever, door een verhoogde energieproductie. Ook de celprestaties en vitaliteit worden versterkt.

Met de leeftijd raken de prestaties van de mitochondriën uitgeput, en PQQ zou kunnen helpen om de prestaties weer te verhogen. Dit gaat gepaard met een positief anti-verouderingseffect.

Als de werking van de mitochondriën verstoord is en ze niet normaal kunnen werken, bestaat het risico dat je de volgende ziekten krijgt

 • Diabetes
 • Hartaanval
 • Auto-immuunziekten
 • Beroerte
 • Kanker
 • Vermoeidheidssyndroom

PQQ kan helpen deze ziekten tegen te gaan omdat het een positief effect heeft op de gezondheid van de cellen

.
Bij diabetes kan inname van PQQ ertoe leiden dat de insulinegevoeligheid weer verbetert en zo de bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor neemt ook het effect van insuline weer toe.

PQQ heeft een buitengewoon positief effect op ons geheugen en onze hersenen. Het heeft een neuroprotectieve functie in die zin dat het onze geheugenfunctie kan verbeteren en zuurstoftekort en ischemie kan tegengaan. Door de vorming van amyloïde fibrillen tegen te gaan, gaat PQQ de belangrijkste oorzaak van de ziekte van Alzheimer tegen.

Bij een beroerte heeft PQQ een verlagend effect op de beschadigde delen van de hersenen. Het beschermt ook tegen oxidatieprocessen in de hersenen, die tot de ziekte van Parkinson kunnen leiden.

Als iemand aan een tumor lijdt, wordt de celstofwisseling veranderd. Als de functie van de mitochondriën door PQQ ondersteund wordt en dus actiever wordt, kan het gebruikt worden om kanker te voorkomen. De inname van PQQ kan ook nuttig zijn voor patiënten die al ziek zijn.

Als je meer over dit onderwerp wilt leren, kun je deze video bekijken.

Wat gebeurt er als er een tekort aan PQQ is?

Zoals je al geleerd hebt, beschermt PQQ de mitochondriën, die verantwoordelijk zijn voor de productie van energie. In het algemeen zijn de mitochondriën in ons lichaam niet erg goed beschermd en staan ze aan meer immense stress bloot dan de andere celstructuren.
Het is belangrijk

op te merken dat bijna alle bio-energie van het menselijk organisme in mitochondriën wordt aangemaakt

.
Omdat bijna alle lichaamsfuncties en organen van deze energieleverancier afhankelijk zijn, kan een storing drastische gevolgen hebben.

PQQ helpt bij de vorming van nieuwe mitochondriën, die vaak groter zijn en een grotere massa hebben.

Een te laag aanbod van PQQ kan de werking van het immuunsysteem aantasten, waarbij de witte bloedlichaampjes hun vermogen verliezen om op de juiste manier te reageren. Zichtbare symptomen van een tekort aan PQQ kunnen haaruitval, broze huid, slechte collageensynthese, of verminderde groei zijn.

Welke voedingsmiddelen bevatten PQQ?

Er zijn nogal wat voedingsmiddelen die PQQ bevatten, maar het zijn meestal heel kleine hoeveelheden. PQQ is in de meeste plantaardige voedingsmiddelen aangetroffen.

Onderzoekers schatten dat de mens gemiddeld 0,1mg tot 1mg PQQ per dag binnenkrijgt.

Natto komt uit Japan en is daar een traditioneel voedingsmiddel. Het wordt verkregen door fermentatie van de sojaboon en bevat een kleine hoeveelheid PQQ. Het is ook heel gezond. (Image source: pixabay.com / Hui Wang)

In de volgende tabel hebben we enkele voedingsmiddelen opgesomd die PQQ bevatten.

Voedingsmiddel Verhouding PQQ per kg
Cacao tot 700µg
Natto 61µg
Peterselie 34µg
Groene thee 29µg
Paprika 28µg
Kiwi 27µg
Papaja 26µg

Studies tonen aan dat alle tot nu toe geanalyseerde plantaardige voedingsmiddelen PQQ bevatten.

Welke alternatieven zijn er voor het innemen van het voedingssupplement PQQ?

Behalve diverse voedingsmiddelen die PQQ bevatten, zijn er maar weinig alternatieven.

Omdat PQQ de stimulerende werking heeft van de vorming van nieuwe mitochondriën, is het vooral van belang bij toenemende leeftijd, waar tekortverschijnselen kunnen optreden.

Tot nu toe werden deze eigenschappen ook waargenomen bij extensieve duurtraining, zoals joggen, skiën of roeien.

Langlaufen is een goede manier om uithoudingsvermogen te trainen, vooral in de winter (foto bron: pixabay.com / adege)

Besluit: Welke soorten PQQ supplementen zijn er en welke is geschikt voor jou?

PQQ heeft niet alleen voordelen voor zieke mensen. Het heeft ook positieve effecten op gezonde mensen en kan de kwaliteit van het leven verbeteren. In combinatie met co-enzym Q10 werkt PQQ nog sneller en doeltreffender. Wat zijn de voordelen en nadelen van

 • PQQ in zuivere vorm en
 • PQQ met Q10

kun je vinden in het volgende.

Wat zijn de voordelen en nadelen van PQQ in zijn pure vorm?

De extra inname van PQQ is bijzonder nuttig bij bepaalde ziekten. Het heeft echter ook positieve eigenschappen voor gezonde mensen en kan een verlichtend effect hebben op cellen.

Nadelen of bijwerkingen zijn nog in geen enkele studie precies vastgesteld. PQQ is echter nog niet voldoende onderzocht om bijwerkingen volledig uit te kunnen sluiten.

Voordelen
 • Verbeterde slaapkwaliteit
 • Vermindering van waargenomen stress
 • Verhoging van het energieniveau
 • Verbetering van de cognitieve functie
 • Positief effect op de hartgezondheid
Nadelen
 • Bijwerkingen nog niet volledig onderzocht

Wat onderscheidt PQQ in combinatie met Q10 en wat zijn de voor- en nadelen?

De antioxidanten PQQ en Q10 vullen elkaar perfect aan. Q10 ondersteunt de mitochondriale functie bij de aanmaak van ATP, de eigen energieleverancier van het lichaam. In combinatie met PQQ werken beide preparaten sneller en doeltreffender en bevorderen ze de vorming van nieuwe mitochondriën.

Als je besluit een PQQ product te nemen in combinatie met Q10, hoef je je geen zorgen te maken over de dosering en de precieze samenstelling, want de capsules bevatten al een geschikte dosering.

Voordelen
 • Verbetering van de werking van PQQ
 • combinatie van twee actieve ingrediënten
 • voordosering maakt ongecompliceerde inname mogelijk
Nadelen
 • Kleinere hoeveelheid PQQ
 • niet altijd geschikt voor vegetariërs

Omdat de combinatie van actieve ingrediënten meestal in capsules wordt aangeboden, moet je nagaan waar het omhulsel van de capsule precies van gemaakt is. Vaak wordt hiervoor dierlijke gelatine gebruikt.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om PQQ preparaten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien met welke criteria je rekening moet houden als je een PQQ product koopt. Er zijn verschillen van preparaat tot preparaat op onder andere de volgende gebieden

 • Dosering en hoeveelheid
 • Kwaliteit
 • Doseringsvorm
 • Toevoegingen
 • Verdraagzaamheid

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria, zodat je gemakkelijker een keuze voor een product kunt maken.

Dosering

Over het algemeen is de aanbevolen dosering 10mg tot 20mg. Omdat dit onmogelijk via voedsel alleen bereikt kan worden, is het zinvol je toevlucht te nemen tot een voedingssupplement. Er zijn preparaten met verschillende doseringen van 10mg tot 50mg per capsule.

De meeste capsules bevatten 20mg PQQ, dus één capsule per dag is voldoende als richtlijn.

Als je het niet zeker weet, kun je het beste de juiste dosering met je arts bespreken, die je dan individueel kan adviseren.

Hoeveelheid

PQQ preparaten zijn in verschillende hoeveelheden verkrijgbaar. Gangbare hoeveelheden per verpakking zijn

 • 30 capsules
 • 60 capsules
 • 90 capsules
 • 120 capsules

Als je PQQ voor de eerste keer wilt uitproberen, kun je het beste een kleine hoeveelheid capsules kopen. Als je 30 capsules koopt met elk 10 mg PQQ en je wilt per dag 20 mg PQQ innemen, heb je aan het pakket 15 dagen genoeg.

Kwaliteit

Er zijn enkele verschillen in de kwaliteit van PQQ op de markt. Enerzijds zijn er producten die in Duitsland worden gemaakt, en anderzijds producten uit het buitenland waarvoor andere kwaliteitsnormen gelden.

In Duitsland geproduceerde voedingssupplementen zijn allemaal onderworpen aan de HACCP hygiënenorm, die gebaseerd is op de kwaliteitsnorm voor levensmiddelen. Dit betekent dat alle gebruikte grondstoffen ook aan een hoge kwaliteitscontrole worden onderworpen om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Behalve HACCP zijn er ook de DIN ISO 9001 en GMP normen waarmee een product gecertificeerd kan worden

.

Doseringsvorm

PQQ kan gekocht worden in de vorm van capsules. Opgemerkt moet worden dat capsules klassiek van gelatine gemaakt zijn en daarom niet geschikt zijn voor vegetariërs.

Veel producten zijn echter gemaakt van een plantaardig alternatief en zijn dus geschikt voor zowel veganisten als vegetariërs.

Hier moet je kijken naar de informatie van de fabrikant of de ingrediënten van het preparaat.

Toevoegingen

Om er zeker van te zijn dat je een zo zuiver mogelijk product krijgt zonder overbodige stoffen, kun je door naar de ingrediënten te kijken nagaan welke toevoegingen er aan het product zijn toegevoegd.

De meeste PQQ capsules zijn vrij van alle kunstmatige additieven, GMO-vrij, glutenvrij en sojavrij. Als de capsules van plantaardige cellulose gemaakt zijn, is het product zelfs veganistisch.

Combinatie met Q10

Wil je de twee antioxidanten PQQ en Q10 tegelijk innemen en profiteren van de reeds genoemde voordelen, dan kan de volgende video je helpen bij je beslissing en je kunt er meer te weten komen over het co-enzym Q10.

Wetenswaardigheden

over PQQ

Wanneer en hoe moet PQQ ingenomen worden?

Omdat PQQ in capsules zit, moet het altijd met voldoende vloeistof ingenomen worden. Of je het vóór of los van de maaltijd moet innemen varieert van fabrikant tot fabrikant.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Tot nu toe zijn er geen tot weinig bijwerkingen van PQQ bekend en ze treden meestal op in hoge doses.

De meest gemelde bijwerkingen in studies zijn hoofdpijn en vermoeidheid.

Om bijwerkingen zo veel mogelijk te vermijden, moet je je aan de aanbevolen dosering houden. Raadpleeg echter je arts als je symptomen krijgt na het innemen van PQQ.

Wat gebeurt er als ik te veel PQQ inneem?

Omdat PQQ vooral in plantaardig voedsel voorkomt, wordt aangenomen dat het een veilige stof is.
Tot nu

toe is het echter onduidelijk welke effecten een te hoge dosis PQQ op de lange termijn kan hebben

.

Beeldbron: 123rf.com / Yulia Grogoryeva

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies