Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

40Bestede uren

37Beoordeelde onderzoeken

137Verzamelde opmerkingen

Het is altijd verbazingwekkend wat de natuur te bieden heeft aan gezondheidsbevorderende stoffen. Een voorbeeld is quercetine – een secundaire plantaardige stof die steeds populairder wordt en het onderwerp is van steeds meer wetenschappelijke studies.

Het bioflavonoïde heeft grote mogelijkheden wat betreft gezondheidsbevorderende effecten en wordt bij de huidige stand van kennis zeer goed verdragen. Als je meer wilt leren over de positieve effecten van bioflavonoïden en dieper in de opwindende wereld van plantenextracten wilt duiken, dan ben je hier op de juiste plaats.

Met onze gedetailleerde quercetine test 2022 willen we je helpen het beste quercetine product voor je te vinden. We vergelijken de verschillende vormen van quercetine en geven je belangrijke tips waarmee je rekening moet houden voor je een quercetine preparaat koopt. Om je te helpen bij je aankoopbeslissing, hebben we de voor- en nadelen van quercetine op een rijtje gezet.
Belangrijk om te weten

 • Quercetine is een secundaire plantaardige stof en behoort tot de groep polyfenolen die niet door de mens zelf kan worden aangemaakt en via de voeding wordt opgenomen.
 • De grootste hoeveelheden quercetine zitten in de schil van appels en uien. Het vruchtvlees daarentegen bevat maar heel kleine hoeveelheden van de secundaire plantensubstantie.
 • Quercetine heeft ontstekingsremmende, anti-carcinogene en anti-atherogene eigenschappen en heeft invloed op zenuwcellen.

Beste Quercetine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je quercetine koopt

Wat is quercetine en wat is de functie ervan in het menselijk lichaam?

Quercetine behoort tot de groep polyfenolen en flavonoïden. Als natuurlijke kleurstof wordt het vooral gekenmerkt door zijn lichtgele kleur. Quercetine is een flavonoïde die bijzonder overvloedig voorkomt in het plantenrijk en zo als secundaire plantaardige stof een belangrijk bestanddeel van de menselijke voeding vormt.

Quercetin-1

Quercetine en andere secundaire plantaardige stoffen worden vooral gevonden in veel soorten groenten en fruit en zijn verantwoordelijk voor de verschillende kleuren van de planten.
(Image source: unsplash.com / Magalie de Preux)

Omdat de hoogste concentraties flavonoïden in de schil van groenten en fruit voorkomen, kun je alleen van de gezondheidsvoordelen van quercetine profiteren als je je appel niet schilt, bijvoorbeeld.

Bijzonder grote hoeveelheden quercetine worden gevonden in groenten, fruit, thee en ook wijn.

Helaas bevat het vruchtvlees van de vruchten maar kleine hoeveelheden quercetine en, afhankelijk van hoe het voedsel bereid wordt, kan een deel van de plantensubstantie vernietigd worden door te hoge temperaturen.

Vanwege zijn anticarcinogene, antioxidante en licht neuroactieve eigenschappen wordt quercetine steeds populairder en is het momenteel een zeer interessant onderwerp van onderzoek in de geneeskunde, waarbij gezocht wordt naar mogelijke effecten en werkingsmechanismen van het bioflavonoïde.

Veel effecten van quercetine, die vooral in “in vitro” studies (reageerbuis) werden onderzocht, konden bij de mens slechts in beperkte mate worden waargenomen. Een reden voor de uiteenlopende resultaten zou de slechte biologische beschikbaarheid (opname van de stof in het menselijk lichaam) van quercetine kunnen zijn. Niettemin zijn er nu talrijke studieresultaten die de positieve eigenschappen op het menselijk lichaam bevestigen.

Dit is ook de reden waarom quercetine in Duitsland als veilig voedingssupplement is goedgekeurd en daarom ook de GRAS status heeft (algemeen als veilig erkend).

Absorptie en metabolisme van quercetine

We willen niet te veel in detail treden en je vervelen met medische terminologie, maar we willen wel dat je een idee hebt van hoe quercetine of flavonoïden in je bloedbaan terechtkomen en waar in je lichaam ze hun werk doen.

In principe behoort quercetine tot de flavonoïden die een tamelijk matige biologische beschikbaarheid hebben. Maar omdat de absorptie van de stof een basisvoorwaarde is voor een systemisch effect, d.w.z. een effect dat de bloedsomloop beïnvloedt, is de vorm van quercetine bepalend voor hoe goed en snel de werkzame stof de bloedsomloop bereikt.

Een groot deel van de quercetine die via de voeding wordt opgenomen is aanwezig in de O-glycoside vorm of in de veel zeldzamere aglycone vorm. De opname gebeurt via de dunne of de dikke darm, afhankelijk van het feit of er een suikermolecuul aan vast zit (bv. rutine), en wordt via de lever gemetaboliseerd. Het wordt dan uitgescheiden via de urine en de ontlasting.

Als voorbeeld werd in een studie uit 1995 de resorptiesnelheid van verschillende vormen van quercetine onderzocht. Hieruit bleek dat via voedsel ingenomen glycosiden voor 52+/-15% geabsorbeerd werden, quercetine rutinoside (thee) voor 17+/-15% en quercetine aglycone (voedingssupplementen) voor 24+/-9% (1).

Volgens dit artikel wordt quercetine oraal slechts matig door het lichaam opgenomen, maar in voldoende hoeveelheden, en verbetert vooral de glucose-geconjugeerde vorm de absorptie.

Welke effecten kan ik van quercetine verwachten?

Quercetine als antihistaminicum bij allergieën

Als het pollenseizoen voor de deur staat en je bent een van die mensen die maar beperkt naar de zomer kunnen uitkijken omdat je immuunsysteem weer op hol slaat en de pollen heftige reacties veroorzaken zoals jeukende ogen, een voortdurend lopende neus of niesbuien, dan kan quercetine een deel van de oplossing voor dit probleem zijn.

Van quercetine is bekend dat het een ontstekingsremmend effect heeft en helpt de immuunreactie veroorzaakt door histamine te beperken (2). Zo is quercetine een uitstekend antihistaminicum en helpt het allergiepatiënten met hooikoorts of andere allergieën zoals huisstof- of seizoensallergieën hun symptomen te verminderen en kan zo bijdragen tot een betere kwaliteit van leven.

Door zijn ontstekingsremmende werking is quercetine een heel goed natuurlijk antihistaminicum: Bij mensen met een allergie reageert het immuunsysteem op eigenlijk onschadelijke stoffen zoals stof of stuifmeel met de overmatige aanmaak en afgifte van histamine en ontstaan de bekende symptomen.

Quercetine beperkt deze reactie en kan daarom heel nuttig zijn voor mensen met hooikoorts, allergische rhinitis en seizoensgebonden allergieën en allergische reacties verlichten.

Verder vond een studie uit Italië dat quercetine de concentratie van ontstekingsbevorderende weefselhormonen, zoals prostaglandine E2, kan verlagen. (3) Deze ontstekingsremmende eigenschappen bevestigen opnieuw de mogelijke positieve effecten bij allergische reacties.

Bloeddrukverlagend effect

Van quercetine wordt gezegd dat het een bloeddrukverlagend effect heeft en er zijn inderdaad aanwijzingen dat een langdurige inname van quercetine een positief effect kan hebben op het cardiovasculaire systeem.

Quercetin-2

De ontstekingsremmende eigenschappen van quercetine kunnen een positief effect hebben op de gezondheid van de bloedvaten en het cardiovasculaire systeem beschermen tegen verdere schade.
(Image source: unsplash.com / Marcelo Lea)

Volgens een studie uit 2007 waarin een groep mensen 730 mg quercetine kreeg toegediend over een periode van iets minder dan een maand, werd bij hypertensieve patiënten een verlaging van de systolische (-7 ± 2 mm Hg) en diastolische (-5 ± 2 mm Hg) bloeddruk aangetoond.

Interessant was echter dat, anders dan in dierproeven, geen vermindering van markers die oxidatieve stress kenmerken kon worden vastgesteld. Ook konden de bloeddrukveranderingen die optraden bij quercetine-suppletie niet gehandhaafd blijven na het staken van het supplement (4).

Opgemerkt moet worden dat de vele dierstudies en hun resultaten moeilijk op mensen overdraagbaar zijn en dus met voorzichtigheid genomen moeten worden. Er is echter wel degelijk bewijs dat de positieve effecten van quercetine op het cardiovasculaire systeem bevestigt. Onderzoeken uitgevoerd met een soortgelijk bioflavonoïde (OPC) kwamen tot soortgelijke conclusies (5).

Neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer

Omdat bekend is dat antioxidanten het risico op het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer of Parkinson kunnen verminderen, is ook het effect van quercetine op het zenuwstelsel bestudeerd. Er werd een positief effect op de celgezondheid gevonden, dat veel groter is dan dat van vitamine C.

Quercetin-3

De sterke antioxidant eigenschappen van quercetine beschermen de hersenen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress versnelt het verouderingsproces en bevordert het ontstaan van ziekten.
(Image source: unsplash.com / Bret Kavanaugh)

De schade aan celmembranen door oxidatieve stress zou ook door quercetine verminderd kunnen worden. Deze werkingsmechanismen zouden erop kunnen wijzen dat quercetine een belangrijke beschermende functie heeft voor neuronale cellen en dus geschikt is voor de preventie van neurodegeneratieve ziekten. (6)

Testosteron

In een studie van de Universiteit van Inonu (Turkije) verhinderde een dagelijkse dosis van 20mg/kg quercetine schade aan de testikels door dioxines (7). Dit kan verklaard worden door de antioxiderende eigenschappen van quercetine.

Andere resultaten waren een mogelijke bescherming tegen fysieke beschadiging van de testikels, die tot een daling van het testosterongehalte zou hebben geleid, en een verhoging van het testosterongehalte door toediening van een uiensap dat een bijzonder hoge concentratie quercetine bevatte (8, 9).

Mogelijke effecten bij ernstige ziekten zoals kanker

Het innemen van quercetine tijdens chemotherapie moet van tevoren met de arts besproken worden.

Allereerst willen we erop wijzen dat het onderzoek naar de positieve effecten van quercetine bij kankertherapie nog in een vroeg stadium verkeert en dat de huidige resultaten slechts onvoldoende informatie kunnen geven over het effect van quercetine op tumorcellen.

Er zijn echter aanwijzingen dat de antioxiderende werking van quercetine de groei van kankercellen kan afremmen en ook chronische prostaatklachten kan verminderen (10, 11).

Goedaardige zweren

De Egyptische Minia Universiteit heeft een mogelijk remmend effect van quercetine op mondzweren onderzocht. De studie betrof 40 mannelijke patiënten bij wie quercetine crème plaatselijk op de aangedane plekken werd aangebracht. Een vergelijkingsgroep gebruikte een gemedicineerd mondwater.

Quercetin-4

Crèmes en zalven die het actieve bestanddeel quercetine bevatten, bevorderen de genezing van goedaardige mondzweren (aphthae).
(Image source: unsplash.com / Pezibear)

Toen quercetine crème werd aangebracht, genazen de zweertjes van 90% van de deelnemers na 4-7 dagen, terwijl de mondwatergroep na 10 dagen klaagde over ongemak (12).

Een andere studie bekeek het effect van quercetine op chronische darmziekten. Hoewel de resultaten wijzen op een positief effect op ontstekingsziekten van de darmen, zijn ze niet overtuigend. Daarom is meer onderzoek nodig om de mogelijke voordelen van behandeling met quercetine te bewijzen (13).

Omdat quercetine een positief effect lijkt te hebben op de darmflora, kan zelfs een verhoogde inname van de plantaardige stof via de voeding leiden tot een verbetering van de symptomen van chronische darmziekten.

Reumatoïde artritis

Ontstekingsziekten van de gewrichten zijn meestal langdurig en uiterst pijnlijk. Daarom wenden veel mensen zich direct tot pijnstillers en ontstekingsremmers. Hoewel deze medicijnen op korte termijn verlichting geven en de pijn verdoven, hebben ze vaak ernstige bijwerkingen die bij langdurig gebruik tot een aanzienlijke belasting van de organen kunnen leiden.

Quercetin-5

Reumatoïde artritis is een van de meest voorkomende ontstekingsziekten van de gewrichten. Quercetine kan bijdragen tot een vermindering van gewrichtsklachten door zijn ontstekingsremmende eigenschappen en voorkomt nieuwe ontstekingen.
(Image source: unsplash.com / Imani Clovis)

Omdat quercetine ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft, werden de mogelijke effecten onderzocht in een dubbelblind onderzoek met 50 deelnemers. De controlegroep kreeg een placebo. De patiënten kregen gedurende 8 weken dagelijks 500 mg quercetine.

De resultaten waren werkelijk verbluffend, want de bloedwaarden met de ontstekingsparameters verbeterden aanzienlijk. Zelfs de pijn die bekend is voor reumatoïde artritis, en die vooral ’s morgens en direct na lichamelijke activiteiten optreedt, kon verminderd worden (14).

Voor wie is het de moeite waard quercetine te nemen?

Omdat quercetine niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt, moet de secundaire plantensubstantie met voedsel worden ingenomen, of, in geval van een verhoogde behoefte, met een voedingssupplement. De antioxiderende eigenschappen vormen een aanvulling op een gezonde levensstijl, dus je kunt vooral baat hebben bij quercetine als je maar kleine hoeveelheden bioflavonoïden via je voeding binnenkrijgt.

Wist je dat er meer dan 100.000 verschillende fytochemicaliën zijn?

Er zijn ongeveer 5.000-10.000 SPS in de menselijke voeding, die allemaal door planten worden gesynthetiseerd. De verschillende chemische structuren en eigenschappen zijn verantwoordelijk voor de kleurrijke verscheidenheid van groenten en fruit.

Maar mensen die in de loop van hun kanker chemotherapie moeten ondergaan, kunnen ook baat hebben bij het innemen van quercetine in combinatie met de krachtige antioxidant resveratrol. De twee plantaardige verbindingen slagen er zelfs in het hartbeschadigende effect van het geneesmiddel Adriamycine, dat bij chemotherapie wordt gebruikt, aanzienlijk te verminderen, en zo het hart te beschermen tegen vrije radicalen die door het middel vrijkomen (15).

Ook als je je maximale uithoudingsprestaties wilt verbeteren, kan een langdurige inname van quercetine nuttig zijn.

In één dierstudie werd mitochondriale biogenese, d.w.z. de vorming van nieuwe mitochondriën, waargenomen wanneer quercetine oraal werd ingenomen in een dosis van 12,5-25 mg/kg, samen met lichaamsbeweging (16).

Een andere studie observeerde de sprintprestaties van atleten. De deelnemers namen tweemaal daags 500 mg quercetine in. Na 7 dagen werden sprintprestaties en spiervermoeidheid gemeten. Er werd geen merkbare toename van de prestaties gevonden (17).

Quercetin-6

Een combinatie van quercetine, cafeïne en groene thee extract kan je uithoudingsprestaties meetbaar verhogen. Je kunt echter geen wonderbaarlijk effect verwachten van het innemen ervan.
(Image source: unsplash.com / Geronimo Giqueaux)

De situatie was anders in een experiment waarin 300 mg quercetine gecombineerd werd met groene thee extracten (300 mg) en cafeïne (45 mg). De prestaties van getrainde wegfietsers namen aanzienlijk toe (18). Men kan dus aannemen dat vooral atleten van duursporten positieve effecten van quercetine kunnen verwachten.

Men kan dus stellen dat quercetine op vele manieren gebruikt kan worden. Zowel voor de behandeling van acute klachten als voor preventieve doeleinden. Het versterkt het immuunsysteem en kan je als atleet ook helpen om je prestaties te verbeteren.

Welke bijwerkingen moet je verwachten bij het innemen van quercetine?

Zoals het gezegde luidt: Geen effect zonder bijwerkingen! We kunnen je geruststellen dat quercetine in principe onschadelijk is en meestal goed verdragen wordt (19). Af en toe zijn echter de volgende bijwerkingen waargenomen bij hoge doses (>1000 mg) die over een langere periode (oraal) ingenomen worden

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Tintelingen in armen en benen
 • Mild gastro-intestinaal ongemak
 • Nierbeschadiging (bij zeer hoge doses)

Als je de aanbevelingen van de fabrikant opvolgt, zou je ervaring met dit werkzame bioflavonoïde overwegend positief moeten zijn. Als quercetine intraveneus wordt toegediend, kun je ook last krijgen van hevig zweten, braken en ademhalingsmoeilijkheden.

Omdat er onvoldoende gegevens zijn over de veiligheid van de inname van quercetine tijdens de zwangerschap, raden we suppletie tijdens de zwangerschap en borstvoeding af.

Wat is de prijs van quercetine?

Talloze Quercetine producten zijn intussen op de markt gekomen. Er zijn talloze varianten die verschillen in kwaliteit, dosering en, vooral, doseringsvorm. Dienovereenkomstig varieert ook de prijsklasse van de producten sterk.

Productsoort Prijs Delen Prijs per portie
Quercetine poeder (180 g) 30-35 € 180 à 1 g poeder ca. 0,15 – 0,20 €
Quercetine poeder combi (100 g) 33-38 € 50 à 2 g poeder ca. 0,65 – 0,75 €
Quercetine capsules (120 st.) 20-25 € 120 à 500 mg capsule ca 0,15 – 0, 20 €
Quercetine Capsules Combi (120 st.) 28-33 € 60 à 500 mg capsule ca. 0,39 – 0,45 €

De quercetine capsules zonder andere actieve bestanddelen, die gewoonlijk synergetisch met het bioflavonoïde werken, zijn verkrijgbaar in het 120 st. blik voor 20-25 €. Ben je een liefhebber van de hierboven genoemde combinatieproducten, bv. in combinatie met vitamine C of bromelaïne, dan moet je rekening houden met een meerprijs van 5-10 € in vergelijking met het enkelvoudig actieve bestanddeel.

De poederversie van quercetine is ook verkrijgbaar in verschillende verpakkingen. Meestal worden zakjes van 100-200 g aangeboden, die je voor 25-30 € kunt kopen. Berekend op basis van de portieprijs, kun je met het quercetine poeder het meeste geld besparen. Er is ook een quercetine poedermix, maar die is met €33-38 veel duurder.

Wat zijn de alternatieven voor quercetine?

Quercetine is een bioflavonoïde die vooral bekend is om zijn ontstekingsremmende, anti-allergische effecten. Er zijn echter ook talrijke producten die soortgelijke eigenschappen hebben of synergetisch werken met quercetine.

Alternatief Beschrijving Eigenschappen Prijs
Curcumine Verworvenuit kurkumawortel-Intense geeloranje kleurstof-die ook wel “geel goud” genoemd wordt Anti-inflammatoire werking (chronische ontstekingen)-Pijnstillend effect 20-25 € (120 capsules)
OPC (druivenpitextract) -Behorend tot de groep polyfenolen-Gewonnen uit voornamelijk druivenpitten en rode druiven -Antioxidant-Geeft een positief effect op het cardiovasculaire systeem (beschermt de bloedvaten)-Antimicrobiële werking (bescherming tegen ziekteverwekkers) 18-23 € (240 capsules)
Groene thee-extract (catechinen) -Extract uit groene theebladeren-Verschitterend door hoog EGCG- en polyfenolgehalte-Mag ook cafeïne en theanine bevatten -Effectieve antioxidant-Stimuleert de stofwisseling-Bevordert de celgezondheid 15-20 € (120 capsules)
Resveratrol –Behoort tot de secundaire plantaardige stoffen (polyfenolen) -Antioxidant (radicaalvanger)-Anti-inflammatoir-Bevordert de vasculaire gezondheid 20-30 € (90 capsules)

Zo zijn er ontstekingsremmende plantenextracten zoals curcumine, OPC, resveratrol of het veel gebruikte groene thee extract.

Curcumine is een populair plantenextract uit kurkuma dat vooral schittert door zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Vooral bij chronische klachten die de gewrichten aantasten, kunnen de ontstekingsremmende en pijnstillende effecten van curcumine als ondersteunende maatregel worden genomen (20, 21, 22).

OPC en resveratrol zijn beide polyfenolen die een antioxiderende werking hebben en dus vooral onderscheiden worden als radicaalvangers. Er zijn aanwijzingen dat polyfenolen bijdragen tot de vasculaire gezondheid en dus een positief effect hebben op het cardiovasculaire systeem(25, 26). OPC kan ook een antimicrobiële werking hebben, die vooral de vermenigvuldiging van micro-organismen, waaronder ziekteverwekkers, kan tegengaan(23).

Groene thee extract wordt verkregen uit groene thee bladeren en heeft van nature een hoog EGCG (epigallocatechin gallate, antioxidant) en polyfenol gehalte. Groene thee extract heeft ook een antioxiderende werking (24), kan een positief effect hebben op de stofwisseling (thermogenese) en bevordert de celgezondheid.

Je kunt al deze alternatieven ook combineren met quercetine, maar je moet er wel rekening mee houden dat de dosering aangepast kan moeten worden vanwege de wisselwerking tussen deze plantaardige stoffen.

Quercetin-7

Goede plaatsen om quercetine producten te kopen zijn, bijvoorbeeld, apotheken of speciaalzaken voor sportvoeding. Als je in een apotheek koopt, kun je ook professioneel advies krijgen.
(Image source: unsplash.com / Roman Kraft)

Besluit: Welke soorten quercetine zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je niet kunt beslissen welk Quercetine product geschikt is voor jou en je meer wilt weten over de voor- en nadelen van elk soort product, moet je aandachtig verder lezen. We hebben de verschillende quercetine producten nader bekeken en leggen uit hoe ze van elkaar verschillen.

Quercetine producten worden gewoonlijk in twee categorieën verdeeld

 • Quercetine capsules
 • Quercetine poeder

In het volgende nemen we de producten nader onder de loep en kun je een overzicht krijgen van welke quercetine uiteindelijk geschikt is voor jou.

Wat zijn de kenmerken van quercetine capsules en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een groot voordeel van Quercetine capsules is beslist de grote keuze aan producten. Je vindt bijna alle maten en soorten die op de markt worden aangeboden. Je kunt ook kiezen uit vele combinatiepreparaten die verschillende actieve bestanddelen bevatten en aan je behoeften aangepast kunnen worden.

Quercetin-8

Quercetine wordt vooral aangeboden in capsules die je gemakkelijk met wat vloeistof kunt doorslikken. De capsulehulzen zijn vaak plantaardig en kunnen door veganisten of vegetariërs ingenomen worden.
(Image source: unsplash.com / Medicinals)

Bovendien is de quercetine die in de capsules zit meestal zeer sterk geconcentreerd en de biologische beschikbaarheid is ook heel goed. De capsules zijn ook ideaal voor onderweg, want je hoeft ze niet op een weegschaal te wegen en je kunt de precieze dosering bepalen.

Een nadeel is meestal de prijs, want de hogere productiekosten van de capsules worden aan jou doorberekend in de vorm van hogere prijzen. Hoewel de biologische beschikbaarheid van veel quercetine capsuleproducten goed is, zijn er ook producten die magnesiumstearaat als scheidingsmiddel gebruiken, waarvan vermoed wordt dat het de opname van voedingsstoffen in het lichaam belemmert (27).

Voordelen
 • Goede biologische beschikbaarheid
 • Flexibel gebruik
 • Groot assortiment
 • Hoge dosering
Nadelen
 • Meer kostenintensief
 • Gedeeltelijk overbodige vulstoffen

Wat onderscheidt quercetine in poedervorm en wat zijn de voor- en nadelen?

Ook de poederversie heeft zijn bestaansrecht. Enerzijds kun je je dosering individueel aanpassen, anderzijds kan het poeder ook zonder problemen door smoothies of shakes gemengd worden.

De meeste quercetine poeders zijn veganistisch en glutenvrij, maar sommige producten bevatten fructose, waardoor ze ongeschikt zijn voor mensen met een fructose-intolerantie.

Voordelen
 • Individuele dosering
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Grote verpakkingen
 • Hoog quercetine gehalte
Nadelen
 • Niet geschikt voor onderweg
 • Slecht opbergbaar
 • Eigen smaak

De quercetine poeders verzamelen nog meer pluspunten door hun eerlijke prijs en het hoge quercetine gehalte, dat bereikt wordt door af te zien van overbodige vulstoffen. Het poeder lost goed op in water of sap, maar aan de smaak kun je even wennen, wat bij de capsule-versie geen probleem is.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om het quercetine assortiment te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke quercetine producten.

De criteria die je kunt gebruiken om quercetine soorten te vergelijken zijn:

Ingrediënten & doseringen

Onnodige toevoegingen kunnen de kwaliteit van het product negatief beïnvloeden.

Voor je een quercetine product beslist, moet je beslist het etiket bekijken. Vaak is een blik op de ingrediëntenlijst voldoende om goedkope producten te ontmaskeren.

Hoe groot de capsules of porties quercetinepoeder ook zijn, als de dosering van het eigenlijke actieve bestanddeel, namelijk quercetine, niet goed is, moet je snel afstand nemen van het product. Goede doseringen in capsules liggen idealiter tussen 250-500 mg per capsule of 800-1000 mg/g poeder.

Doseringsvorm

We hebben de verschillende doseringsvormen en hun voor- en nadelen al uitvoerig besproken in het beslissingsgedeelte, maar er zijn nog een paar criteria die je bij je aankoopbeslissing moet betrekken.

Capsules zijn beslist de meer praktische optie, vooral als je veel onderweg bent op je werk of in je privéleven en je voedingssupplementen dicht bij de hand wilt houden. Het quercetinepoeder moet altijd vergezeld gaan van een doseerlepel om het afmeten van de porties te vergemakkelijken.

Bovendien zijn de zakjes met het poeder moeilijker te verzegelen en daardoor vatbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals licht en water. Het bewaren van de capsules in blikken is ongecompliceerd en belooft een lange houdbaarheid met een luchtdichte afsluiting.

Kwaliteit & grondstoffen De

kwaliteit van de grondstoffen is beslist een van de belangrijkste aankoopcriteria. Certificaten en kwaliteitszegels van de fabrikant zijn goede indicatoren van quercetine producten van hoge kwaliteit. Daarom moeten er onafhankelijke laboratoriumtests volgens HACCP normen beschikbaar zijn om te garanderen dat er geen onzuiverheden of schadelijke stoffen in het product zitten.

Wist je dat Made in Germany oorspronkelijk een keurmerk was voor inferieure productkwaliteit?

Het kwaliteitszegel “Made in Germany” werd aan het eind van de 19e eeuw door de Britten ingevoerd om goedkope en inferieure Duitse importgoederen aan te duiden. De reden hiervoor was de grote concurrentie van exportgoederen ten tijde van de industrialisatie.

Made in Germany wordt ook beschouwd als bewijs van een hoge kwaliteitsnorm voor quercetine. Producten van hoge kwaliteit bevatten ook geen onnodige additieven en conserveringsmiddelen die de houdbaarheid van het product kunstmatig moeten verlengen. De fabrikant moet ook altijd precieze informatie geven over waar de grondstoffen vandaan komen en wat de precieze samenstelling van het product is.

Smaak & tolerantie

Omdat de meeste quercetine preparaten in capsulevorm worden aangeboden, is smaak een te verwaarlozen factor. De poeders die aangeboden worden zijn smaakloos en kunnen door sappen, water of thee gemengd worden.

Quercetin-9

Het fijngemalen quercetinepoeder is gemakkelijk door vloeistoffen zoals water of thee te roeren en is licht verteerbaar, wat goed is voor de tolerantie.
(Image source: unsplash.com / Indivar Kaushik)

Quercetine wordt heel goed verdragen in zowel capsules als poeder. Als algemene regel geldt dat hoe minder genetisch gemodificeerde stoffen, kunstmatige smaak- en bewaarstoffen, en kunstmatige zoetstoffen gebruikt worden, hoe minder kans je hebt op tolerantieproblemen.

Interessante feiten over quercetine

De juiste inname en dosering van quercetine

Omdat quercetine op vele manieren gebruikt kan worden, zijn er aanzienlijke verschillen in de aanbevolen inname, de duur van de inname en de dosering, die aan je behoeften aangepast kunnen worden. Je moet altijd de aanwijzingen van de fabrikant volgen en je arts raadplegen als je vragen hebt.

Om spijsverteringsproblemen te voorkomen, worden de doses verdeeld over het ontbijt en het avondeten.

Tenzij je arts of de fabrikant anders voorschrijft, kun je een dosering volgen van 12,5-25 mg/kg. Voor iemand die 80 kg weegt, betekent dit een dagelijkse dosis van 1000-2000 mg. Je kunt de capsules innemen met een glas water, thee of sap bij een maaltijd. Het poeder moet in een ruime hoeveelheid vloeistof geroerd en gedronken worden.

De combinatie met andere bioflavonoïden zoals resveratrol, catechinen (extract van groene thee) of curcumine (29) kan synergistische effecten veroorzaken, d.w.z. het effect van quercetine versterken of het zo aanvullen dat de gezondheidsvoordelen ook bij een lagere dosis quercetine optreden.

Zijn secundaire plantenverbindingen echt zo belangrijk?

Waarschijnlijk consumeer je elke dag onbewust secundaire plantaardige verbindingen in je voedsel (groenten, fruit, peulvruchten, enz.) en als plantenpigmenten bepalen ze de kleur van planten. Hoewel ze voor de mens niet essentieel zijn, spelen secundaire plantaardige verbindingen een belangrijke rol in talrijke stofwisselingsprocessen.

Secundaire plantaardige verbindingen bestaan in een grote verscheidenheid van chemische structuren met specifieke functionele eigenschappen. Daarom worden ook de secundaire plantaardige verbindingen in verschillende groepen verdeeld. Tot de bekendste behoren

 • Polyfenolen
 • Isoflavonen
 • Carotenoïden

Studies over de precieze werkingsmechanismen van secundaire plantenverbindingen in het menselijk lichaam staan nog in de kinderschoenen, maar er zijn aanwijzingen dat secundaire plantenverbindingen een positieve invloed hebben op de volgende gebieden (28)

 • Immuunsysteem
 • Ontstekingsreacties
 • Cardiovasculaire ziekten
 • Neurologische ziekten
 • Depressieve stemmingen
 • Intestinale gezondheid

Quercetine interacties

Als je momenteel met andere medicijnen behandeld wordt, kun je het beste een afspraak met je huisarts maken voordat je quercetine inneemt om mogelijke interacties uit te sluiten. De bijsluiters van de geneesmiddelen moeten je ook vertellen of het innemen van quercetine een probleem kan zijn.

Bekende geneesmiddelen die op elkaar kunnen inwerken

 • Antibiotica (quinolon antibiotica): De gelijktijdige inname van quercetine en antibiotica wordt ervan verdacht een negatief effect te hebben op de werkzaamheid van antibiotica.
 • Cyclosporine (Neoral, Sandimmune): Dit is een geneesmiddel uit de groep van immunosuppressiva en wordt door de lever afgebroken. Het gelijktijdig innemen van quercetine kan de snelheid van afbraak van de werkzame stof vertragen en kan ook bijdragen tot een toename van de effecten en bijwerkingen van cyclosporine. Daarom moet je een arts raadplegen voor je het inneemt.
 • Quercetine blokkeert een enzym (CYP3A4) dat verantwoordelijk is voor de afbraak van bepaalde geneesmiddelen via de lever. Bespreek daarom ook de volgende geneesmiddelen met je arts voordat je ze inneemt: 1. benzodiazepinen 2. calciumkanaalblokkers 3. statines

Natuurlijke bronnen van quercetine

Omdat quercetine in veel voedingsmiddelen voorkomt, kan de volgende tabel een goed overzicht geven van de beste natuurlijke bronnen van quercetine:

Voedingsmiddel Quercetinegehalte in mg/kg
Kappertjes 1800
Ui 284-486
Bieslook 245
Apple 21-440
Veenbes 83-156

Met welke producten kan ik quercetine combineren?

Quercetine kan uitstekend gecombineerd worden met andere bioflavonoïden of plantenextracten. De werkzame stoffen die het vaakst met quercitine gecombineerd worden zijn onder andere:

 • Bromelaïne
 • Vitamine C
 • Resveratrol
 • OPC
 • Rutine

Beeldbron: Zhupanenko/ 123rf.com

Referenties (29)

1. P C Hollman, J H de Vries, S D van Leeuwen, M J Mengelers, M B. Katan Absorption of dietary quercetin glycosides and quercetin in healthy ileostomy volunteers.The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 62, Issue 6, December 1995, Pages 1276–1282,
Bron

2. Mascolo N1, Pinto A, Capasso F. (1988). Flavonoids, leucocyte migration and eicosanoids. J Pharm Pharmacol. 1988 Apr;40(4):293-5.
Bron

3. Mascolo N1, Pinto A, Capasso F. (1988). Flavonoids, leucocyte migration and eicosanoids.1988 Royal Pharmaceutical Society of Great Britain Apr;40(4):293-5.
Bron

4. Randi L. Edwards, Tiffany Lyon, Sheldon E. Litwin, Alexander Rabovsky, J. David Symons, Thunder Jalili. Quercetin Reduces Quercetin Reduces Blood Pressure in Hypertensive Subjects. The Journal of Nutrition, Volume 137, Issue 11, November 2007, Pages 2405–2411, https://doi.org/10.1093/jn/137.11.2405
Bron

5. Sivaprakasapillai B1, Edirisinghe I, Randolph J, Steinberg F, Kappagoda T. Effect of grape seed extract on blood pressure in subjects with the metabolic syndrome. Department of Internal Medicine, University of California Davis, Davis, CA 95616, USA.
Bron

6. J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 25, 7514-7517 Publication Date:November 10, 2004 https://doi.org/10.1021/jf049243r
Bron

7. Ciftci O, Aydin M, Ozdemir I, Vardi N. Quercetin prevents 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin-induced testicular damage in rats. Andrologia. 2012 Jun;44(3):164-73. doi: 10.1111/j.1439-0272.2010.01126.x. Epub 2011 Mar 7.
Bron

8. Aktoz T, Kanter M, Aktas C. Protective effects of quercetin on testicular torsion/detorsion-induced ischaemia-reperfusion injury in rats. Andrologia. 2010 Dec;42(6):376-83. doi: 10.1111/j.1439-0272.2010.01044.x.
Bron

9. Khaki A, Fathiazad F, Nouri M, Khaki AA, Khamenehi HJ, Hamadeh M. Evaluation of androgenic activity of allium cepa on spermatogenesis in the rat. Folia Morphol (Warsz). 2009 Feb;68(1):45-51.
Bron

10. Sak K. Site-specific anticancer effects of dietary flavonoid quercetin. Nutr Cancer. 2014;66(2):177-93. doi: 10.1080/01635581.2014.864418. Epub 2013 Dec 30
Bron

11. Shoskes DA, Nickel JC. Quercetin for chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome. Urol Clin North Am. 2011 Aug;38(3):279-84. doi: 10.1016/j.ucl.2011.05.003.
Bron

12. Hamdy AA, Ibrahem MA. Management of aphthous ulceration with topical quercetin: a randomized clinical trial. J Contemp Dent Pract. 2010 Jul 1;11(4):E009-16.
Bron

13. Sotnikova R, Nosalova V, Navarova J. Efficacy of quercetin derivatives in prevention of ulcerative colitis in rats. Interdiscip Toxicol. 2013;6(1):9–12. doi:10.2478/intox-2013-0002
Bron

14. Fatemeh Javadi, Arman Ahmadzadeh, Shahryar Eghtesadi, Naheed Aryaeian, Mozhdeh Zabihiyeganeh, Abbas Rahimi Foroushani & Shima Jazayeri (2017) The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial, Journal of the American College of Nutrition, 36:1, 9-15, DOI: 10.1080/07315724.2016.1140093
Bron

15. Oregon State University (2015). Resveratrol, quercetin could provide new options for cancer therapy
Bron

16. Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Davis B. Quercetin increases brain and muscle mitochondrial biogenesis and exercise tolerance. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2009 Apr;296(4):R1071-7. doi: 10.1152/ajpregu.90925.2008. Epub 2009 Feb 11.
Bron

17. Abbey EL, Rankin JW. Effect of quercetin supplementation on repeated-sprint performance, xanthine oxidase activity, and inflammation. nt J Sport Nutr Exerc Metab. 2011 Apr;21(2):91-6.
Bron

18. MacRae HS, Mefferd KM. Dietary antioxidant supplementation combined with quercetin improves cycling time trial performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Aug;16(4):405-19.
Bron

19. WebMD (2018). Quercetin
Bron

20. Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Pellegrini L, Ledda A, Grossi MG, Togni S, Appendino G. Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44
Bron

21. Hanai H, Iida T, Takeuchi K, Watanabe F, Maruyama Y, Andoh A, Tsujikawa T, Fujiyama Y, Mitsuyama K, Sata M, Yamada M, Iwaoka Y, Kanke K, Hiraishi H, Hirayama K, Arai H, Yoshii S, Uchijima M, Nagata T, Koide Y. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006 Dec;4(12):1502-6. Epub 2006 Nov 13
Bron

22. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its' Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
Bron

23. Zang X, Shang M, Xu F, Liang J, Wang X, Mikage M, Cai S. A-type proanthocyanidins from the stems of Ephedra sinica (Ephedraceae) and their antimicrobial activities. Molecules. 2013 May 6;18(5):5172-89
Bron

24. Kim HS, Quon MJ, Kim JA. New insights into the mechanisms of polyphenols beyond antioxidant properties; lessons from the green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate. Redox Biol. 2014 Jan 10;2:187-95
Bron

25. Chalopin M, Tesse A, Martínez MC, Rognan D, Arnal JF, Andriantsitohaina R. Estrogen receptor alpha as a key target of red wine polyphenols action on the endothelium. PLoS One. 2010 Jan 1;5(1):e8554
Bron

26. Leonard SS, Xia C, Jiang BH, Stinefelt B, Klandorf H, Harris GK, Shi X. Resveratrol scavenges reactive oxygen species and effects radical-induced cellular responses. Biochem Biophys Res Commun. 2003 Oct 3;309(4):1017-26.
Bron

27. Tebbey PW, Buttke TM. Molecular basis for the immunosuppressive action of stearic acid on T cells [published correction appears in Immunology 1990 Oct;71(2):306]. Immunology. 1990;70(3):379–384.
Bron

28. Medically reviewed by Drugs.com. Last updated on Jun 19, 2018. Quercetin.
Bron

29. Nishtha S. , Rai Ajit K. Curcumin and quercetin synergistically inhibit cancer cell proliferation in multiple cancer cells and modulate Wnt/β-catenin signaling and apoptotic pathways in A375 cells. Volume 52, January 2019, Pages 117-128
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
P C Hollman, J H de Vries, S D van Leeuwen, M J Mengelers, M B. Katan Absorption of dietary quercetin glycosides and quercetin in healthy ileostomy volunteers.The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 62, Issue 6, December 1995, Pages 1276–1282,
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mascolo N1, Pinto A, Capasso F. (1988). Flavonoids, leucocyte migration and eicosanoids. J Pharm Pharmacol. 1988 Apr;40(4):293-5.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mascolo N1, Pinto A, Capasso F. (1988). Flavonoids, leucocyte migration and eicosanoids.1988 Royal Pharmaceutical Society of Great Britain Apr;40(4):293-5.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Randi L. Edwards, Tiffany Lyon, Sheldon E. Litwin, Alexander Rabovsky, J. David Symons, Thunder Jalili. Quercetin Reduces Quercetin Reduces Blood Pressure in Hypertensive Subjects. The Journal of Nutrition, Volume 137, Issue 11, November 2007, Pages 2405–2411, https://doi.org/10.1093/jn/137.11.2405
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sivaprakasapillai B1, Edirisinghe I, Randolph J, Steinberg F, Kappagoda T. Effect of grape seed extract on blood pressure in subjects with the metabolic syndrome. Department of Internal Medicine, University of California Davis, Davis, CA 95616, USA.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 25, 7514-7517 Publication Date:November 10, 2004 https://doi.org/10.1021/jf049243r
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ciftci O, Aydin M, Ozdemir I, Vardi N. Quercetin prevents 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin-induced testicular damage in rats. Andrologia. 2012 Jun;44(3):164-73. doi: 10.1111/j.1439-0272.2010.01126.x. Epub 2011 Mar 7.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Aktoz T, Kanter M, Aktas C. Protective effects of quercetin on testicular torsion/detorsion-induced ischaemia-reperfusion injury in rats. Andrologia. 2010 Dec;42(6):376-83. doi: 10.1111/j.1439-0272.2010.01044.x.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Khaki A, Fathiazad F, Nouri M, Khaki AA, Khamenehi HJ, Hamadeh M. Evaluation of androgenic activity of allium cepa on spermatogenesis in the rat. Folia Morphol (Warsz). 2009 Feb;68(1):45-51.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sak K. Site-specific anticancer effects of dietary flavonoid quercetin. Nutr Cancer. 2014;66(2):177-93. doi: 10.1080/01635581.2014.864418. Epub 2013 Dec 30
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shoskes DA, Nickel JC. Quercetin for chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome. Urol Clin North Am. 2011 Aug;38(3):279-84. doi: 10.1016/j.ucl.2011.05.003.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hamdy AA, Ibrahem MA. Management of aphthous ulceration with topical quercetin: a randomized clinical trial. J Contemp Dent Pract. 2010 Jul 1;11(4):E009-16.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sotnikova R, Nosalova V, Navarova J. Efficacy of quercetin derivatives in prevention of ulcerative colitis in rats. Interdiscip Toxicol. 2013;6(1):9–12. doi:10.2478/intox-2013-0002
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fatemeh Javadi, Arman Ahmadzadeh, Shahryar Eghtesadi, Naheed Aryaeian, Mozhdeh Zabihiyeganeh, Abbas Rahimi Foroushani & Shima Jazayeri (2017) The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial, Journal of the American College of Nutrition, 36:1, 9-15, DOI: 10.1080/07315724.2016.1140093
Ga naar bron
Medical Research
Oregon State University (2015). Resveratrol, quercetin could provide new options for cancer therapy
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Davis B. Quercetin increases brain and muscle mitochondrial biogenesis and exercise tolerance. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2009 Apr;296(4):R1071-7. doi: 10.1152/ajpregu.90925.2008. Epub 2009 Feb 11.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Abbey EL, Rankin JW. Effect of quercetin supplementation on repeated-sprint performance, xanthine oxidase activity, and inflammation. nt J Sport Nutr Exerc Metab. 2011 Apr;21(2):91-6.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
MacRae HS, Mefferd KM. Dietary antioxidant supplementation combined with quercetin improves cycling time trial performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Aug;16(4):405-19.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
WebMD (2018). Quercetin
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Pellegrini L, Ledda A, Grossi MG, Togni S, Appendino G. Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010 Dec;15(4):337-44
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hanai H, Iida T, Takeuchi K, Watanabe F, Maruyama Y, Andoh A, Tsujikawa T, Fujiyama Y, Mitsuyama K, Sata M, Yamada M, Iwaoka Y, Kanke K, Hiraishi H, Hirayama K, Arai H, Yoshii S, Uchijima M, Nagata T, Koide Y. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006 Dec;4(12):1502-6. Epub 2006 Nov 13
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its' Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zang X, Shang M, Xu F, Liang J, Wang X, Mikage M, Cai S. A-type proanthocyanidins from the stems of Ephedra sinica (Ephedraceae) and their antimicrobial activities. Molecules. 2013 May 6;18(5):5172-89
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kim HS, Quon MJ, Kim JA. New insights into the mechanisms of polyphenols beyond antioxidant properties; lessons from the green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate. Redox Biol. 2014 Jan 10;2:187-95
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chalopin M, Tesse A, Martínez MC, Rognan D, Arnal JF, Andriantsitohaina R. Estrogen receptor alpha as a key target of red wine polyphenols action on the endothelium. PLoS One. 2010 Jan 1;5(1):e8554
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Leonard SS, Xia C, Jiang BH, Stinefelt B, Klandorf H, Harris GK, Shi X. Resveratrol scavenges reactive oxygen species and effects radical-induced cellular responses. Biochem Biophys Res Commun. 2003 Oct 3;309(4):1017-26.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Tebbey PW, Buttke TM. Molecular basis for the immunosuppressive action of stearic acid on T cells [published correction appears in Immunology 1990 Oct;71(2):306]. Immunology. 1990;70(3):379–384.
Ga naar bron
Clinical Overview
Medically reviewed by Drugs.com. Last updated on Jun 19, 2018. Quercetin.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Nishtha S. , Rai Ajit K. Curcumin and quercetin synergistically inhibit cancer cell proliferation in multiple cancer cells and modulate Wnt/β-catenin signaling and apoptotic pathways in A375 cells. Volume 52, January 2019, Pages 117-128
Ga naar bron
Recensies