Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Deze keer gaat het om raclettes. Dit zijn grillplaten waarop je kunt leggen wat je maar wilt en die je met vers gesmolten kaas kunt opeten.

Als je met je vrienden of familie een unieke en onvergetelijke ervaring wilt beleven, is een raclette de perfecte oplossing. De werking is vrij eenvoudig, maar de resultaten zijn ongelooflijk. Je kunt genieten van exquise en gezonde bereidingen, vanuit het comfort van je huis.

In het volgende artikel vermelden we alles wat je moet weten om de beste raclette op de markt te vinden, aan de hand van de eigenschappen, voor- en nadelen, soort grill, waar je de beste prijzen vindt, enz. Je zult er dol op zijn!
Belangrijk om te weten

 • De raclette is een grill-achtig toestel dat gebruikt wordt om de gelijknamige kaas en zijn bijgerechten, zoals vlees en groenten, te smelten. Ook desserts zoals crêpes of pannenkoeken horen erbij.
 • In grote lijnen kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten gourmetgrills: elektrische bakplaten en grills. Anderzijds zijn er die van natuursteen gemaakt zijn. In principe is het verschil de tijd die nodig is om op te warmen.
 • Een goede raclette moet krachtig genoeg zijn om snel op te warmen en groot genoeg om zoveel gasten uit te nodigen als je wilt. Rest alleen nog te genieten!

Beste Raclette: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over raclette grills

Er zijn twee hoofdsoorten raclette grills: elektrische bakplaten en grills.
(Foto:iagozr/ 123rf.com)

Wat is een raclette en wat zijn de voordelen ervan?

De raclette is een heerlijke kaas van Zwitserse oorsprong, gemaakt van rauwe melk, en heeft als voordeel dat hij gezonder is en geschikt voor alle soorten mensen. Het toestel met dezelfde naam wordt ook gebruikt om recepten te bereiden die heerlijk zijn met raclettekaas.

Dit toestel bestaat uit een bakplaat of grillplaat waarop vlees, groenten of aardappelen gegrild worden. Onderaan de grill staan minibraadpannetjes, waarin de kaas wordt gelegd en die het voordeel hebben dat de kaas onderaan smelt en bovenaan licht gegratineerd blijft. Als de kaas gesmolten is, wordt hij over het eten gegoten. Heerlijk!

Het heeft het voordeel dat je er eenvoudige maar emblematische recepten mee kunt koken. Ze zijn heel gezond en in een mum van tijd klaar.

Voordelen
 • Thermostaat voor perfecte temperatuur
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Gezonder koken
 • Veelzijdigheid
Nadelen
 • Sommige modellen doen er lang over om op te warmen ondanks een hoog vermogen
 • Over het algemeen groot en nemen veel plaats in
 • Sommige deksels hebben de neiging te schilferen
 • Raclettekaas is moeilijk te vinden

Elektrische of natuursteengrill – waar moet je op letten

De meeste raclette grills bestaan uit twee grillplaten, de een boven op de ander. Dit is een heel belangrijke factor, want het beïnvloedt de smaak van het voedsel dat je erop kookt. Het is echter een kwestie van smaak, geen van beide is beter dan de andere. Beide zijn uitstekend.

Het elektrische type is handig, want het warmt zeer snel op en heeft veiligheidssystemen om oververhitting te voorkomen. De exemplaren van natuursteen zijn erg mooi en bewaren de smaken van het voedsel op een heel natuurlijke en heerlijke manier, ze worden steeds bekender om deze kwaliteit, ook al duurt het iets langer voor ze warm zijn.

Elektrisch Gemaakt van natuursteen
Warmt snel op Behoudt natuurlijke smaken
Goedkoper Duurt langer om op te warmen
De bakplaten hebben een dubbele vormgeving, een kant is glad en een kant is gegrild Speciaal voor vlees
Heeft minder vermogen nodig Heeft meer vermogen nodig
Ze zijn lichter Ze zijn duurder en zwaarder

Aankoopcriteria

We willen dat je altijd de beste ervaring met je producten hebt. Hoewel de raclette van oorsprong een heel oude en nederige manier is om voedsel te bereiden. Maar de smaak ervan en de ervaring die je er met je geliefden van hebt zijn zeer verrijkend. Mis de factoren niet die je moet vergelijken om de beste te kiezen:

Type bakplaat

Het is belangrijk dat je weet waarvoor je je raclette wilt gebruiken. Zoals we al eerder zeiden zijn er twee soorten bakplaten.

Elektrisch: dit is een goede optie voor mensen die in korte tijd kwaliteitsbereidingen willen, ze kunnen glad zijn of met een rooster. Er zijn zelfs gemengde bakplaten, hoewel sommige gebruikers verklaren dat, omdat ze verschillende voorverwarmingstijden hebben, de ene eerder klaar is dan de andere. Het mooiste is dat ze voor alle soorten voedsel gebruikt kunnen worden.

Natuursteen: Dit is voor kookliefhebbers die van unieke bereidingen houden. Zoals alle producten uit het meer professionele gamma is de prijs iets hoger, duurt het iets langer voor de bereidingen klaar zijn, maar de kwaliteit is uniek. Het is ideaal voor dikker vlees en vis.

Een goede raclette moet krachtig genoeg zijn om snel op te warmen en groot genoeg om zoveel gasten uit te nodigen als je wilt. Er rest alleen nog te genieten!
(Foto: Wasanti Meethong/ 123rf.com)

Grootte

Een belangrijk punt is om te bepalen of je de raclette alleen wilt gebruiken, met je partner, of dat je een groot gezin hebt of liever met je beste vrienden feestviert. Zoals je je kunt voorstellen zijn er racletten voor 2-4 personen en ook veel grotere maten zoals voor 8-12 personen.

Dit is essentieel want de peddels of mini koekenpannetjes zijn individueel. Dus als je grill voor 5 personen is, zullen slechts 5 hem kunnen gebruiken. In onze ervaring raden we je aan een groter formaat te kiezen, zoals voor 8 personen. Je kunt altijd een peddel minder gebruiken, maar dan ben je toch klaar om meer mensen te bedienen.

Vermogen

Het vermogen van de bakplaat is van het grootste belang in een gourmetrooster. Dit bepaalt of je dikker voedsel, zoals vlees, in korte tijd kunt grillen. De meeste van deze soorten bakplaten variëren tussen 500-1500 watt.

Bedenk dat als je overweegt een natuurstenen bakplaat te kopen, die minstens 1400 watt vermogen moet hebben. Als hij deze waarde bereikt, kan hij in 15 minuten opwarmen, wat weinig klinkt, maar bij raclette wordt het een eeuwigheid.

Andere raclette modellen zijn speciaal voor bedrijfsruimten, ze zijn alleen verantwoordelijk voor het smelten van de kaas. Ideaal voor een boterham voor onderweg.
(Foto: Karen Kaspar/ 123rf.com)

Schoonmaken

Roestvrijstalen materialen zijn gemakkelijker schoon te maken. Als je niet graag met de hand afwast, moet je erop letten dat de belangrijkste onderdelen van het rooster in de afwasmachine kunnen. Het is ook handig als de onderdelen een anti-aanbaklaag hebben, want dat voorkomt dat er voedsel aan het rooster blijft kleven en dat maakt het moeilijker schoon te maken.

Sommige grills hebben een vet- en olieverwijderingsbakje om het schoonmaken van je gourmetrooster te vergemakkelijken.

(Uitgelichte foto: Oleksii Hulak/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies