Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Het gebruik van rattengif wordt steeds gebruikelijker. Je hoeft er geen te zien om te beseffen dat ze in je huis zijn. Soms hoef je alleen maar de kleine tekenen van een mogelijke plaag te zien: aangevreten voorwerpen, sporen van uitwerpselen of urine, vlekken of vegen en geluiden ’s nachts.

Ratten of muizen zijn overbrengers van ziekten, kunnen schade aanrichten aan onze bezittingen en voedsel besmetten. Daarom is het belangrijk om dit ongedierte te voorkomen door hygiëne en netheid. Maar als je deze tekenen in je huis ziet, betekent het dat er strenge maatregelen genomen moeten worden. In dit artikel begeleiden we je bij het kiezen van het juiste gif.
Belangrijk om te weten

  • Ratten zijn een directe bedreiging voor onze gezondheid. Daarom is het belangrijk voor elke situatie het juiste gif te kiezen.
  • Vaak is snelheid niet synoniem met doeltreffendheid. Weten hoe elk gif werkt kan helpen om het probleem op de beste manier op te lossen.
  • Aandacht voor veiligheidsmaatregelen zal ons zorgen besparen bij het hanteren van de giftige stoffen.

Beste Rattengif: Onze selectie

Hier zijn de zes beste opties op de markt om rattenplagen te doden. Elk met zijn eigen unieke eigenschappen om je te helpen het juiste voor jouw situatie te kiezen.

Koopgids: Wat je moet weten over rattengif

We weten dat het aanpakken van een rattenplaag geen gemakkelijke opgave is. En in het begin zijn we vol twijfels en angsten. Hier beantwoorden we enkele vragen die opkomen als je rattengif wilt kopen.

Ratten zijn een directe bedreiging voor onze gezondheid. Daarom is het belangrijk het juiste rattenvergif voor de situatie te kiezen. (Bron: tenra: 117179744/ 123rf)

Hoe werkt rattengif?

Er zijn 3 soorten rattengif die op verschillende manieren werken. De meeste bevatten momenteel echter alleen brodifacoum.

Actie Snelheid Gebruik
Bromethalin werkt direct in op het zenuwstelsel de werking is snel en dodelijk. Het is een gevaarlijk gif waarmee bijzonder voorzichtig moet worden omgegaan Het wordt aanbevolen voor gebruik buitenshuis, en wordt gebruikt voor het plaatsen op planten en opslagplaatsen
Brodifacoum Het is een antistollingsmiddel, dat het vermogen van het bloed om te stollen vermindert De dood door inname van dit gif kan een paar dagen duren, maar er is slechts een kleine dosis nodig om het te laten werken. Aanbevolen voor zowel buiten als binnen
Vitamine D is dodelijk voor ratten omdat het niet gemetaboliseerd kan worden.
Veroorzaakt nierfalen en uiteindelijk een hartaanval
Vereist meer dan één dosis binnen 48 uur Wordt over het algemeen binnenshuis gebruikt omdat het niet gevaarlijk is voor mensen of dieren. Hoewel het nog in ontwikkeling is

Waar plaats je het rattengif?

Idealiter wordt het gif direct in de holen geplaatst.

Zo niet, zoek dan naar doorvoerplaatsen en plaats lokaas om de paar meter. De hoeveelheid lokaas hangt af van het aandeel van de plaag.

Als ze binnen ons huis zijn, weten we dat ze zich binnen een beperkte straal bevinden. We kunnen deze plaatsen herkennen door hun sporen te volgen: vlekken, voetafdrukken, uitwerpselen. Het lokaas moet op deze plaatsen geplaatst worden en er moet op gelet worden dat de voorraad niet te klein wordt, zodat de ratten er niet van ophouden.

Het is belangrijk de toegang tot andere voedselbronnen af te sluiten, d.w.z. plaatsen af te sluiten die kunnen voorzien in de behoefte die het lokaas voorziet.

Wat doet rattengif met mensen en huisdieren?

Rattengif wordt gebruikt als lokaas, d.w.z. het bevat voedselingrediënten die aantrekkelijk zijn voor de dieren. Op dezelfde manier zijn ze aantrekkelijk voor onze huisdieren en kinderen, en de effecten kunnen net zo dodelijk zijn.

Antistollingsgiffen hebben een vertraging van enkele dagen, wat ons tijd zou geven om op een vergiftiging te reageren. Er zijn echter chemische verbindingen die direct op het zenuwstelsel inwerken en veel sneller zijn, waardoor we die marge van tijd niet zouden hebben.
Sommige merken bevatten een bittere stof, die bij accidentele inname braken veroorzaakt, zowel bij kinderen als bij huisdieren.

Buiten het middel dat gebruikt wordt om van het ongedierte af te komen, is het heel belangrijk om de voorzorgsmaatregelen die aan elke presentatie van het gif verbonden zijn tot op de letter te volgen.

Welke soorten rattengif zijn er?

Er zijn drie presentaties van rattengif op de markt:
Het is niet aan te raden steeds hetzelfde soort middel te gebruiken, het ideaal is om het ene en het andere af te wisselen. Verplaats op dezelfde manier de plaatsen waar het lokaas ligt.

Aantrekkingskracht Duur Locatie
Verse pasta Het is een nat aas dat zeer aantrekkelijk is Het is niet lang houdbaar, omdat het onsmakelijk wordt als het droog is Het is geschikt voor zowel binnen als buiten en is bestand tegen vocht.
Blocks Dit zijn duurzame paraffine aasjes met voedselingrediënten die ze aantrekkelijk maken. Ze zijn bestand tegen alle omgevingsomstandigheden, zoals hoge temperaturen en vochtigheid Geschikt voor buiten of in riolen.
Granen Kleine zaden omhuld met de chemische verbinding, met lokstoffen. Ze weerstaan verscheidene dagen, maar lopen het risico verspreid te worden en zijn gevaarlijk voor kinderen en huisdieren bij voorkeur voor binnenshuis, ze zijn niet goed bestand tegen vochtigheid.

Welk soort rattengif ontleedt ratten?

Niet alleen kan het ongedierte zelf ons dagelijks leven ongemak bezorgen, maar ook het proces van eliminatie zelf baart ons zorgen. Het vinden van dierlijke resten in het ontbindingsproces is niet aantrekkelijk. Het is echter belangrijk snel te handelen om te voorkomen dat de plaag groeit.

Gelukkig zorgen de anticoagulerende bestanddelen, die de meeste vergiften tegenwoordig gebruiken, ervoor dat de ratten van binnenuit uitdrogen. Zo vermijden we dat we onaangenaam afval en geuren tegenkomen.

Hoe verwijder je rattengif?

Het is belangrijk wegwerphandschoenen te dragen bij het hanteren van het gif. Was je handen grondig als je klaar bent. En trek liefst andere kleren aan om contact met eventuele sporen van het gif te vermijden.

Scheid het gif van het huisvuil. Doe het in een bakje dat daarna verzegeld wordt. Informeer het ophaalbedrijf, dat je zal begeleiden hoe je volgens de plaatselijke voorschriften te werk moet gaan. Gooi het niet door de gootsteen, want het kan milieuschade aan de bodem toebrengen.

Kan ik van een plaag afkomen zonder gif te gebruiken?

Als de veiligheid van onze kinderen en huisdieren een prioriteit is, zijn er alternatieven zonder chemische vergiften

  • Rattenvallen: voor buiten of binnen. Ze zijn meestal herbruikbaar. Gebruikt eetbaar aas. Veroorzaakt onmiddellijke dood van het dier. Ze zijn er in verschillende maten.
  • Kleefval: dit is een bakje met een lokstof lijm dat de rat in de val lokt. Over het algemeen voor kleine dieren.
  • Muizenvallen: dit zijn kooien die ook een aas gebruiken, maar ze levend vangen om ze later in een andere habitat weer los te laten. Voor buiten en binnen, zonder schade te berokkenen aan het milieu.
  • Ultrasone afweermiddelen: dit zijn toestellen die mobiele bescherming bieden door middel van ultrageluid dat voor mensen onhoorbaar is, maar voor knaagdieren zeer hinderlijk. Ze hebben een beperkt bereik van 40mts2. Ze zenden geluiden uit met getimede tussenpozen, zodat ratten er niet aan gewend raken en wegvluchten zonder ze te schaden. Ze werken meestal op batterijen, hoewel er ook mogelijkheden zijn met zonnepanelen.

Ratten communiceren en bepalen hun territorium door middel van urine. (Bron DSD: 1010267/ pexels)

Is er een natuurlijk alternatief?

Reuk is een van de meest ontwikkelde zintuigen bij ratten. We kunnen dat in ons voordeel gebruiken en kiezen voor natuurlijke alternatieven om van dit ongedierte af te komen.
Rattenbestrijdingsmiddel creëert een beschermende laag die knaagdieren afweert. Hij kan buiten en binnen gebruikt worden. Het komt in sprayvorm, wat het gemakkelijk hanteerbaar maakt. Het combineert essentiële oliën van natuurlijke oorsprong. De aroma’s die gewoonlijk gebruikt worden zijn: munt, kaneel, citronella en tijm. Het beschermt het ecosysteem en is niet gevaarlijk voor kinderen en huisdieren.

Aankoopcriteria

Het is belangrijk om bij het kopen van rattengif rekening te houden met enkele aspecten. Deze staan hieronder opgesomd om het kiezen minder ingewikkeld te maken.

Geen geur

Ratten hebben een ontwikkeld reukvermogen dat hen de weg wijst, waardoor ze voedselbronnen kunnen vinden zonder dat er licht aan te pas komt. Daarom is het niet nodig dat het gebruik van vergif de geurbeleving van de omgeving beïnvloedt.

Hoewel rattengif lokaas met voedselingrediënten gebruikt om ratten te lokken, is de concentratie daarvan voor de menselijke reukzin bijna niet waarneembaar. Het dagelijks leven ondervindt dan ook geen hinder van nare geuren.

De snelheid waarmee ze te werk gaan maakt het mogelijk dierlijke resten op te sporen voor ze bederven.

Ratten zijn overbrengers van ziekten die mensen ernstig kunnen treffen. (Free-photos bron: 801843/ Pixabay)

Vochtigheid

Dit aspect is belangrijk bij de keuze van het te gebruiken gif, want de werkzaamheid hangt af van de vochtigheidsgraad in de te ontsmetten ruimte.

Dit komt omdat sommige producten kunnen bederven, zoals granen. Duurzaamheid en sterkte kunnen aangetast worden door gebrek aan stevigheid, zoals bij blokken die resistenter zijn.

Veiligheid

Telkens als je een van deze giffen gebruikt, moet je goed letten op de veiligheidsaanbevelingen. Alle presentaties worden geleverd met gebruiksaanwijzing.

Naast deze aanbevelingen kan het gebruik van placebohouders nooit overbodig zijn. Zo hoeven we ons er niet van bewust te zijn dat onze kinderen of huisdieren gevaar lopen.

Hygiëne

Hygiëne is een van de belangrijkste factoren om ons huis gezond te houden. Een rattenplaag beïnvloedt dit principe rechtstreeks. De doeltreffendheid waarmee we ertegen optreden bepaalt hoe snel we terugkeren naar een gezonde leefomgeving.

De meeste rattengiffen zijn verkrijgbaar in verschillende presentaties, zodat tijdens het verdelgen van het ongedierte de hygiëne geen probleem wordt, want hun aanwezigheid is bijna onmerkbaar en de resten van de dieren leveren geen giftige resten op.

Binnen of buiten

De plaats waar het ongedierte zich bevindt bepaalt welk soort gif gebruikt moet worden. Zoals we al eerder zeiden, zijn niet alle presentaties geschikt voor dezelfde factoren.

Daarom moeten we vaststellen of de plaag zich in ons huis bevindt of daarbuiten, in holen of riolen. Zo weten we hoe we moeten handelen en welke veiligheidsmaatregelen we moeten nemen.

Samenvatting

Kortom, rattengif is onze beste bondgenoot als het gaat om de aanpak van ongedierte. Of het nu thuis of op het werk is, er zijn mogelijkheden om dit dier te bestrijden. De verschillende presentaties die de markt biedt, garanderen doeltreffendheid.

Ratten kunnen veel ziekten overbrengen en eigendommen vernielen. Het is dus belangrijk te voorkomen dat hun populatie toeneemt en grote problemen veroorzaakt. Hoewel het werk kost, is ze uitroeien niet langer onmogelijk. Welk gif zal je gebruiken?

(Zichtbare afbeelding bron: belchonock: 143132038/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies