Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

39Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Een reddingsvest biedt niet alleen de nodige veiligheid bij wateractiviteiten, een reddingsvest zorgt er ook voor dat waterpret niet in een nachtmerrie verandert. Door de torsie zorgt het reddingsvest ervoor dat de luchtwegen vrij blijven. Elk lichaam is individueel, en zo ook het reddingsvest.

Bescherming kan gegarandeerd worden met een geschikt vest. Met onze grote reddingsvestentest 2021 willen we je helpen je persoonlijke redder te vinden. Of je een stevig zwemvest of een opblaasbaar zwemvest kiest hangt af van je individuele behoeften. We hebben alle nodige informatie over de verschillende soorten reddingsvesten opgesteld. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • Een zwemvest is een praktische en eenvoudige manier om de veiligheid in het water te vergroten. Of het nu voor baby’s, kinderen, volwassenen of de hond is, reddingsvesten zijn er in allerlei soorten ontwerpen en vormen.
 • De prijsklasse van reddingsvesten varieert naar gelang het ontwerp en gebruik. Eerst en vooral moet je dus niet op de prijs letten. Je moet niet besparen op je eigen veiligheid.
 • Reddingsvesten vereisen een zekere mate van onderhoud, want het zijn geen wegwerpproducten. De fabrikanten staan professioneel onderhoud van het reddingsvest toe.

Beste Reddingsvest: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria Zwemvest

Het kiezen van het juiste zwemvest is niet eenvoudig. In dit deel willen we je aandacht vestigen op de criteria waarmee je rekening kunt houden als je er een koopt om je in het water te beschermen. De criteria die je kunt gebruiken om reddingsvesten te vergelijken zijn:

Drijfvermogen

Het drijfvermogen van een reddingsvest wordt zijn prestatie genoemd. Het wordt uitgedrukt in Newton (N). Onder het bereik van 100 N worden vesten als drijfhulpmiddelen vermeld.

Zwemvesten moeten over de kleding gedragen worden.

Het hoofd wordt boven water gehouden door het drijfvermogen. Je neus en mond zijn vrij en je kunt vrij ademen. Het is belangrijk dat het drijfvermogen niet gelijk is aan je lichaamsgewicht. Het is belangrijk dat je van tevoren duidelijk maakt in welke wateren je zult zijn. De soort kleding die je onder je reddingsvest draagt is ook belangrijk. Door deze factoren varieert het drijfvermogen van je reddingsvest. Als je je reddingsvest zonder kleding draagt, is 100 N voldoende. Maar als je zware kleding draagt en op zee bent, is 275 N drijfvermogen nodig.

Art Drijfvermogen Toepassing
Drijfhulpmiddel 50 N Kajakken, snorkelen
Zwemvest 100 N Stevig zwemvest voor meren, rivieren
Zwemvest 150 N Automatisch zwemvest geschikt voor alle wateren
Zwemvest 275 N Geschikt voor de volle zee met zware kleding

Leeftijdsadvies

Zwemvesten zijn er voor groot en klein. Bij het kopen van een zwemvest is het belangrijk op de leeftijd te letten. De fabrikant heeft hierover beknopte informatie aan de binnenkant van het gilet aangebracht.

Als je niet zeker bent, vraag dan een vakman om hulp.

Voor kleine kinderen zijn er reddingsvesten vanaf een gewicht van 15 kilo. Er is niet veel keus voor baby’s. Het is niet aan te raden een zwemvest voor baby’s te kopen omdat ze te klein zijn. Een alternatief voor het babyzwemvest is de zwemluier.

Maat

De maat van het reddingsvest is van cruciaal belang voor de veiligheid. Zorg ervoor dat je je reddingsvest dicht tegen je lichaam draagt. De belangrijkste criteria voor de maat van het reddingsvest zijn:

 • Borstomtrek
 • Gewicht
 • Lichaamsgrootte

Om de borstomtrek te meten, gebruik je een meetlint. Plaats hem onder je oksel en meet rond je lichaamsas. Het gewicht bestaat uit het zuivere lichaamsgewicht en bijkomende gewichten zoals kleding of uitrusting. De maatspecificaties van de fabrikant zijn geen vervanging voor een fitting. Probeer daarom verschillende modellen om de beste pasvorm te vinden.

Gebruikte reddingsvesten voor volwassenen mogen niet aan kinderen gegeven worden. Maten en gewichten variëren van mens tot mens. Er is geen bescherming tegen verdrinking als het doorgegeven wordt.

Gewicht

Het gewicht is een belangrijke factor voor het drijfvermogen van het gilet. Dit betekent dat hoe zwaarder de persoon is, hoe groter de drijfkracht moet zijn. Bij de aanschaf van een zwemvest is het belangrijk op het gewicht te letten.

Om je juiste gewicht te kennen als je een reddingsvest koopt, weeg je jezelf van tevoren thuis. Als je gewicht varieert, kijk dan altijd naar het gewichtsbereik van het reddingsvest.

Materiaal

Over het algemeen zijn reddingsvesten gemaakt van PVC, PE of neopreen. Voor het vaste materiaal wordt ook wel schuim of kurk gebruikt. Vooral voor kleine kinderen is het belangrijk dat het vest vrij is van schadelijke stoffen en een hoge mate van milieuvriendelijkheid heeft.

Besluit: Welke soorten reddingsvesten zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een reddingsvest wilt aanschaffen, zijn er 2 soorten waar je uit kunt kiezen:

Type Voordeel Nadeel
Stevig zwemvest Koudebescherming, klaar voor gebruik Geen flauwvalveiligheid, korte levensduur
Opblaasbaar zwemvest Bewegingsvrijheid, flauwvalveiligheid CO2 patroon, hoge kosten

De tabel hierboven moet je een beetje inzicht geven in de verschillende soorten zwemvesten. Zowel het stevige reddingsvest als het opblaasbare reddingsvest hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van waar je je veiliger voelt, zul je het juiste zwemvest voor je vinden. Om je te helpen vind je in de volgende sectie gedetailleerde informatie over elk gilet.

Stevig reddingsvest

Stevig reddingsvest

Stevige reddingsvesten worden in de volksmond drijfhulpmiddelen genoemd. Het zwemvest is gemaakt van stevig, lichtgewicht en waterafstotend materiaal. Het constante drijfvermogen van het reddingsvest zorgt ervoor dat de luchtwegen van de drager boven water gehouden worden. Het materiaal geeft het reddingsvest een zekere dikte. Het beschermt dus jou en je lichaam tegen harde voorwerpen in het water. Een ander voordeel is dat het reddingsvest je bescherming biedt tegen de kou. Bovendien zijn sommige stevige reddingsvesten voorzien van allerlei zakken en een paniekgesp. De zakken worden gebruikt om spullen in op te bergen. Paniekgespen worden gebruikt om het slachtoffer snel te redden.

Voordelen
 • Stootbescherming
 • bescherming tegen koude
 • onmiddellijk gebruik
 • goedkoop
 • goede extra uitrusting
Nadelen
 • beperkte bewegingsvrijheid
 • geen flauwvalbeveiliging
 • korte levensduur
Opblaasbare reddingsvesten / Automatische reddingsvesten

Opblaasbare reddingsvesten / Automatische reddingsvesten

Om verwarring te voorkomen worden opblaasbare reddingsvesten ook wel automatische reddingsvesten genoemd. Deze soorten reddingsvesten hebben een geïntegreerde CO2 patroon. Hij blaast automatisch op bij contact met water. Een belangrijk punt is dat het opblaasbare reddingsvest tegen flauwvallen bestand is. De sterke drijfkracht zorgt ervoor dat de drager in rugligging gedraaid wordt. De luchtwegen zijn vrij. Opblaasbare reddingsvesten worden in 2 soorten verdeeld

 • Volautomatisch
 • Halfautomatisch

Halfautomatische reddingsvesten hebben een mondstuk aan de zijkant van het vest. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen wanneer je het vest opblaast. Deze optie heb je niet met een volautomatisch reddingsvest. De bewegingsvrijheid bij het zwemmen of bij andere sportieve activiteiten is bij beide soorten gegeven.

Voordelen
 • bewegingsvrijheid
 • veiligheid tegen flauwvallen
 • zichtbaarheid
 • ruimtebesparend
Nadelen
 • hoge kosten door CO2 patroon
 • onbedoelde activering mogelijk
 • onderhoud, levensduur
 • hoge aanschafkosten

Gids: Veelgestelde vragen over reddingsvesten uitvoerig beantwoord

Je staat op het punt een reddingsvest te kopen. In onze reddingsvesten gids hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten geselecteerd en beantwoord.

Onze gids is bedoeld om je te helpen het perfecte reddingsvest op de markt te vinden dat je veilig naar de kant brengt.

Hoe werkt een reddingsvest?

De belangrijkste functie van het reddingsvest is je te behoeden voor verdrinking. Door de draaiende beweging draait de drager zich automatisch op zijn rug. Je hoofd is boven het wateroppervlak. Zo kun je vrij ademen. Het vermindert ook de hoeveelheid inspanning die je moet leveren.

Schwimmweste

Met het juiste zwemvest ben je optimaal beschermd. (Image source: Mael Balland / unsplash.com)

Een reddingsvest bestaat uit een of meer kamers. In het automatische reddingsvest reageert de sensor op contact met water. De CO2 patroon vult de binnenste kamers. Semi-automatische reddingsvesten moet je zelf met lucht opblazen.

Bij vaste reddingsvesten wordt de kamer niet gevuld. Hier is een stevige stof al geïntegreerd als het gilet wordt aangetrokken. Er wordt steeds voor bescherming gezorgd.

Hoe moet een reddingsvest passen?

De juiste pasvorm van het reddingsvest is belangrijk. Een zwemvest dat goed past beschermt je tegen verdrinking. Zwemvesten zijn er in verschillende maten. Hier laten we je zien hoe je de juiste pasvorm kunt controleren als je er een koopt.

 • Maattabel: Als je een reddingsvest gekozen hebt, kijk dan eerst naar de binnenkant van het vest. De fabrikant heeft een maat- en gewichtstabel voor de drager bijgevoegd. Controleer bij deze stap je maten.
 • Probeer het eens uit: Doe dan het reddingsvest aan. Sluit alle riemen van het reddingsvest. Span dan de riemen aan. Zorg ervoor dat het niet te los of te strak zit.
 • Draagproef: Strek je armen omhoog boven je hoofd. Vraag bij deze stap een tweede persoon om de bovenkant van de armopening met lichte druk naar boven te trekken. Als het reddingsvest over je kin en gezicht glijdt, trek je de riemen strakker. Doe de test een tweede keer. Het is belangrijk dat het reddingsvest niet over je hoofd glijdt. Alleen dan wordt optimale bescherming geboden.

Hoeveel kost een reddingsvest?

Er zijn grote prijsverschillen tussen reddingsvesten. Afhankelijk van de kwaliteit, het gebruik en de uitrusting, kom je in verschillende prijssegmenten terecht. Je kunt reddingsvesten kopen voor zo weinig als €20. Stevige reddingsvesten zijn goedkoper in aanschaf. Ze beginnen bij €20, zonder verschil tussen volwassenen en kinderen. Met automatische reddingsvesten zit je in het hogere prijssegment.

Ze hebben een geïntegreerde CO2 patroon. Dit moet na gebruik vervangen worden en veroorzaakt dus extra kosten. CO2 patronen kosten tussen €20 en €30. Het belangrijkste is dat je reddingsvest in geval van nood je leven kan redden.

Type Prijsklasse
Stevig zwemvest ca. 20-100€
Opblaasbaar zwemvest ca. 50-250€

Welk zwemvest heb ik nodig voor welke wateractiviteit?

Of kajaktochten, snorkelen in het water of zelfs boottochten. Ook bij wateractiviteiten mag de veiligheid niet vergeten worden. Maar niet elk reddingsvest is geschikt voor elke activiteit.

Schwimmweste

Zwemvesten zijn vooral aan te bevelen voor beginners in het kajakken. (Foto bron: Jantine Doornbos / unsplash.com)
 1. Kajak: Door de voortdurende beweging van het bovenlichaam moet een reddingsvest de drager voldoende bewegingsvrijheid bieden. Er moet een grotere uitsparing zijn in het armgedeelte. Verder moet een kajakzwemvest korter geknipt zijn.
 2. Snorkelen: Een zwemvest ontlast het lichaam bij het snorkelen. Het is belangrijk dat het hoofd onder water blijft. Daarom moet een reddingsvest met een licht drijfvermogen van ca. 50-100 N gekozen worden. Bovendien mag het drijfvermogen niet op de nek gelegd worden.
 3. Boot: De verplichting om een zwemvest te dragen verschilt van streek tot streek. Daarom moet in elke boot minstens één reddingsvest aanwezig zijn.

Welk zwemvest is geschikt voor niet-zwemmers / beginnende zwemmers?

Stevige reddingsvesten zijn ideaal om niet-zwemmers en beginnende zwemmers optimale bescherming te bieden. Het is belangrijk dat het gilet permanent gedragen wordt.

Aan boord bij hoge golven of andere gevaren moet een automatisch reddingsvest gedragen worden. Een reddingsvest voor niet-zwemmers is voorzien van een grote kraag. Bij de uitrusting horen ook een fluitje en kliksluitingen. Dit beschermt een niet-zwemmer of beginnende zwemmer in het water.

Niet-zwemmers en beginnende zwemmers moeten ervoor zorgen dat ze zelfstandig hun hoofd boven water kunnen houden. Laat niet-zwemmers niettemin nooit zonder toezicht achter.

Ook de kleur van het reddingsvest is belangrijk. Heldere kleuren maken het voor reddingswerkers gemakkelijker om de persoon te vinden.

Welk zwemvest voor mijn hond?

Net als mensen zijn er ook honden die niet kunnen zwemmen. Daarom is een zwemvest voor honden ook een veilige metgezel.

Schwimmweste

Aan de achterkant van het hondenzwemvest is een bergingsgreep bevestigd. In noodsituaties kan je hond snel gered worden. (Image source: Patrick Hendry / unsplash.com)

Het reddingsvest van een hond wordt vastgemaakt als zijn harnas. Eerst wordt het reddingsvest bij de borststreek gesloten, dan bij de buik van het dier. Het is belangrijk dat het gilet goed tegen het lichaam aansluit. Als het zwemvest los zit, draai dan de twee sluitingen vast.

Zwemmen is ook erg inspannend voor honden. Het zwemvest ondersteunt je hond tegen gebrek aan kracht. Ook heeft een hondenzwemvest drijfvermogen en houdt je hond drijvende. Overweeg bij de aanschaf van een hondenzwemvest het volgende

 • Maat
 • Gewicht
 • Aanpassingsvermogen
 • Materiaalkwaliteit
 • Sluiting

Wat zijn de alternatieven voor een zwemvest?

Er zijn talloze reddingsvesten en drijfhulpmiddelen. Sommige modellen verschillen in hun materialen, andere in hun gebruik. In dit gedeelte willen we je kennis laten maken met de alternatieven voor reddingsvesten.

Type Beschrijving
Floaties Floaties bestaan uit 2 kamers. Ze worden onafhankelijk van elkaar opgeblazen. Vleugels worden op de bovenarmen geplaatst. Door de verschillende maten kunnen ze lang gebruikt worden.
Zwemschijven Het materiaal is stevig schuim. De basis is 3 schijven op een hand. Afhankelijk van de zwemvoortgang kunnen de schijven naar wens verkleind worden.
Zwemkussen Het zwemkussen wordt onder de buik geplaatst. Een voordeel is dat er weinig ruimte gebruikt wordt. Het bevordert ook een natuurlijke zwemhouding.
Zwemnoodles Ondersteunen de zwembewegingen. De noedel wordt onder de oksels gelegd. Armen en benen zijn vrij.
Zwemplank De persoon ligt met het bovenlichaam op de plank. Handgrepen aan de zijkant bieden extra veiligheid. De training van beenbewegingen wordt bevorderd door de zwemplank.
Restube Restubeis een ander alternatief voor het reddingsvest. Het wordt gebruikt voor allerlei wateractiviteiten. Het is een klein buideltje dat aan een riem bevestigd wordt. Als je aan de ontgrendelknop trekt, blaast hij op en geeft steun. Er is dus volledige bewegingsvrijheid.

Hoe verzorg ik mijn reddingsvest goed?

De levensduur van een reddingsvest is beperkt door weersinvloeden, bijvoorbeeld zonlicht of zeewater. Daarom is de verzorging van je reddingsvest belangrijk om te zorgen dat het bescherming blijft bieden. Onderhoud van je reddingsvest moet om het tweede jaar gebeuren. Wel moet je na gebruik je reddingsvest controleren op scheuren, kleurveranderingen of materiaalbreuk.

Na 10 jaar moet het reddingsvest jaarlijks onderhouden worden!

Vaste reddingsvesten vergen meer onderhoud dan opblaasbare. Maar of het nu vast of opblaasbaar is, beide moeten droog gehouden worden. Het is belangrijk op te merken dat reddingsvesten beschermd moeten worden tegen direct zonlicht. Een tip is om het reddingsvest op te bergen in een waterafstotende zak. Het is niet aan te raden het reddingsvest als zitje te gebruiken. Dit kan scheuren in het materiaal veroorzaken. De bescherming van het reddingsvest is dan niet meer gegeven.

Beeldbron: masarik512/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies