Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Heb je ooit gehoord dat de heerser de beste vriend van de mens kan zijn? Wel, als je dat niet gedaan hebt, zul je nu inzien dat deze zin zin heeft. De liniaal is een meetkundig instrument dat ons gedurende ons hele academische en beroepsleven vergezeld heeft.

We kunnen er de gewenste precisie mee bereiken in onze projecten en hebben de overtuiging dat je het kunt gebruiken bij allerlei activiteiten die samengaan met gebieden als vormgeving, architectuur, textiel, bouw en andere. Voor we ingaan op de voordelen die dit geweldige artikel ons kan bieden, tonen we je de basisaspecten waarmee je rekening moet houden voor je de meest geschikte liniaal aanschaft die aan je behoeften voldoet.
Belangrijk om te weten

 • Linialen zijn meetkundige instrumenten die gebruikt worden om te meten en rechte lijnen te trekken. Ze zijn samengesteld uit een rechthoekige en stevige staaf, die gegraveerd of bedrukt zijn met maatsystemen in centimeters, inches of zelfs beide; het hangt dus af van het maatsysteem dat gebruikt wordt in de streek waar ze vervaardigd zijn.
 • Tegenwoordig is er op de markt een grote verscheidenheid aan linialen van verschillende materialen, die je helpen de perfecte lijn te trekken. Er zijn meetlatten die zo flexibel zijn dat ze praktischer en resistenter zijn.
 • Alvorens dit belangrijke element voor je projecten aan te schaffen, is het nodig rekening te houden met bepaalde aspecten die je tot een belangrijke ervaring zullen leiden. Tot de meest gewenste eigenschappen behoren flexibiliteit, lengte bereik, een presentatie volgens je eisen en dat hij op de juiste manier ontworpen is voor het gebruik waarvoor hij bestemd is.

Beste Regel: Onze selectie

Hier is een lijst van producten met de beste linialen die je op de markt kunt vinden. Met behulp van deze informatie kun je beslissen wat de gunstigste liniaal is om de perfecte lijn in je projecten te krijgen. Bovendien kun je de liniaal kiezen die het best bij je past.

Koopgids: Wat je moet weten over linialen

Als je overweegt een liniaal te kopen om je lay-outs te verbeteren, is het belangrijk dat je in detail de belangrijkste aspecten van dit product kent. In het volgende geven we je de belangrijkste feiten die je moet weten voor je dit product koopt. We beantwoorden ook de meest gestelde vragen van gebruikers die ook een liniaal willen kopen.

Bij het werken aan timmerwerk is het nodig een houten liniaal te gebruiken, vanwege zijn stevigheid. (Bron: Perhapzzz: 51106172/ 123rf)

Wat is een liniaal en wat zijn de voordelen ervan?

De liniaal of beter bekend als een gegradueerde liniaal is een meetkundig instrument dat gebruikt wordt om precieze metingen te verkrijgen en perfecte indelingen te maken. Hij bestaat uit een rechthoekig blad waarop meetpunten gedrukt zijn, die door middel van cijfers en lijnen gevisualiseerd worden.

Zeer waarschijnlijk vind je op de markt linialen van hout, plastic of metaal, dus naargelang het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, kunnen ze zacht, stijf, halfstijf of soepel zijn. Dit meetkundige instrument wordt gebruikt om rechte figuren na te tekenen, parallelle lijnen te tekenen en te trekken, te meten en de uitlijning van de lijnen te controleren, zodat ze zowel voor studenten als voor vakmensen erg nuttig zijn om hun artistieke vaardigheden te verbeteren.

Hier vertellen we je wat de fundamentele voordelen zijn, die je zullen helpen te weten waarom het nodig is dat je een liniaal aanschaft.

Voordelen
 • Geeft nauwkeurige metingen
 • Komt in verschillende maten
 • Gemakkelijk te hanteren
 • Kan met antislip, zelfklevend materiaal komen
 • Kan zowel door leerlingen als door vakmensen gebruikt worden
Nadelen
 • Sommige materialen zijn erg breekbaar
 • Kan in een formaat komen dat onpraktisch is om mee te nemen

Wat zijn de voordelen van het gebruik van linialen bij je projecten?

Er zijn verschillende voordelen die linialen bieden waardoor je er een zult willen kopen die aan je behoeften voldoet

 • Met het gebruik van linialen heb je de overtuiging dat je lay-outs perfect zullen zijn.
 • Veel linialen zijn gemaakt van materialen die ze de flexibiliteit geven om je te helpen bij het meten, markeren en bereiken van gebogen lijnen.
 • Door metalen linialen te gebruiken, kun je je werkstukken zonder problemen uitvoeren op ruwe oppervlakken en in constructiewerkplaatsen.
 • Ze hebben verschillende schaalverdelingen waarmee je voorwerpen met verschillende meetmethoden kunt meten.

Wat zijn de verschillende soorten linialen?

Er zijn verschillende soorten linialen, waarvan er maar drie als de belangrijkste en meest populaire op de markt worden beschouwd; nu is het aan jou om uit te zoeken welke de jouwe is.

 • Schoollinialen zijn heel betaalbaar. Ze worden het meest aanbevolen voor gebruik door kinderen en tieners in de schoolomgeving.
 • Anderzijds hebben flexibele linialen een veel hogere prijs, maar een redelijke prijs-kwaliteit verhouding, omdat ze langer meegaan.
 • Tenslotte zijn er de technische meetlatten, die je superhandig zult kunnen gebruiken bij je projecten als je ingenieur of architect bent.
Schoollinialen Flexibele linialen Technische linialen
Indicaties voor gebruik Ideaal voor kinderen en tieners Ideaal voor gebruik door kinderen omdat ze gebogen kunnen worden zonder te breken Het zijn veel technischere modellen die het gebruik van een professional vereisen
Weerstand Lage weerstand Omdat ze gemaakt zijn van een materiaal waardoor ze kunnen buigen zonder te breken, zijn ze veel duurzamer Het zijn de bestendigste linialen op de markt
Prijs Door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, hebben ze een lage kostprijs Ze hebben een gemiddelde prijsklasse Naargelang het gebruik dat ervan gemaakt wordt, zijn ze het duurst op de markt
 1. Bepaal waar we het gewenste voorwerp gaan meten, dit is het beginpunt.
 2. Zet het getal 0 op de liniaal op het beginpunt.
 3. Oriënteer de liniaal en visualiseer het eindpunt van de meting.
 4. Als we het eindpunt bereikt hebben, moeten we waarnemen hoeveel centimeters of meters ons voorwerp is.

De functie van een liniaal is het trekken en controleren van de uitlijning van rechte lijnen, het bereiken van nauwkeurige metingen, het tekenen en trekken van evenwijdige lijnen. Evenals kinderen en adolescenten helpen om hun numerieke logica te verbeteren. Je kunt ze ook gebruiken als steun voor de snijplotter om precieze sneden te maken.

Waarom een liniaal kopen?

Linialen zijn onmisbare meetinstrumenten, want je kunt er precieze maten mee opmeten en specifieke lijnen mee trekken. Met dit instrument kun je rechte lijnen construeren, lengtes van een lijnstuk meten en de afstand van voorwerpen opmeten.

Omdat ze gemaakt zijn van metrische en gebruikelijke eenheden, kan de gebruiker linialen gebruiken voor activiteiten waarvoor dit instrument nodig is.

Afhankelijk van het materiaal waarvan de linialen gemaakt zijn, kun je ze misschien als snijgereedschap gebruiken, want je kunt perfecte sneden bereiken door een snijder te combineren en die dicht langs de liniaal te laten gaan. Met de flexibele modellen kun je kromlijnige vormen en lijnen meten en markeren.

Bovendien kun je ze dankzij de stevigheid van het metaal waarvan ze gemaakt zijn, ook gebruiken op ruwe of oneffen oppervlakken, die typisch zijn voor een timmer- of schrijnwerkplaats.

Plastic, metalen of houten liniaal Waar moet je op letten?

Als je je ervaring zo aangenaam mogelijk wilt laten zijn, moet je er rekening mee houden dat je liniaal, afhankelijk van het materiaal waarvan hij gemaakt is, een grotere soepelheid, weerstand en zelfs hardheid krijgt, zodat hij niet breekt als je werkt. Onder de meest voorkomende materialen hebben we

 • Plastic: Het is heel gebruikelijk dat scholen plastic linialen gebruiken, omdat ze zelden gebruikt worden en erg goedkoop zijn. Ze zijn heel gemakkelijk door kinderen te hanteren en, afhankelijk van de hardheid van het materiaal, zijn ze te vinden in soepele of halfstijve vormen. Volgens deze kenmerken is het zeer waarschijnlijk dat ze niet bestand zijn tegen beschadiging van buitenaf, zodat dit soort linialen vatbaarder zijn voor breuk.
 • Metaal: Het is heel gewoon om metalen linialen te zien in timmerwerkplaatsen of bij werklui die meestal werken met rustieke elementen die veel precisie nodig hebben om juiste lijnen te krijgen. Ook als je architect of ontwerper bent, mag dit type liniaal niet ontbreken in je werkmateriaal, dus aarzel niet er een aan te schaffen.
 • Ze zijn gemaakt van resistent materiaal, dat naar gelang van het oppervlak waarop ze gebruikt worden halfstijf of stijf kan zijn. Ze zijn resistent en het is heel waarschijnlijk dat ze naar hun dikte een beetje zwaar kunnen zijn. Omdat ze in een meer professionele omgeving gebruikt worden, zul je ze waarschijnlijk tegen een hoge prijs aantreffen.
 • Hout: Houten linialen zijn erg populair in het onderwijs en bij textiel, dankzij hun weerstand en stevigheid. Dit model maakt langere en bredere slagen mogelijk. Afhankelijk van de grootte en dikte zijn ze niet erg geschikt voor gebruik door kinderen en dus niet aan te bevelen, ondanks hun stevigheid.

Wat zijn de alternatieven voor het gebruik van linialen?

Op de markt zijn er verschillende mogelijkheden die perfecte alternatieven kunnen worden, al naar gelang de activiteit waarvoor ze nodig zijn.

Onder de mogelijkheden hebben we

 • Vouwbaar timmermans meetlint, 2 m lang: Dit is bekend voor gebruik op bouwterreinen en in timmerwerkplaatsen. Met dit instrument kun je lange afstanden meten en markeren, want het heeft 5 scharnierende paren van 20 cm met nummering aan beide kanten. Ze zijn meestal verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, metaal, aluminium, kunststof en zelfs glasvezel.
 • Meetlint: Ook wel flexometer genoemd, is een meetinstrument dat bestaat uit een flexibel meetlint met schaalverdeling dat voor beter gebruik opgerold kan worden, zodat de persoon die het gebruikt het meetlint kan afrollen tot de maat die hij/zij nodig heeft.
 • Liniaal gecombineerd met een typeschaal: Dit is een modern instrument dat je zowel thuis als in timmer-, bouw- en metaalwerkplaatsen kunt gebruiken. Het voordeel van een liniaal van dit model is dat hij de functie vervult van verschillende meetinstrumenten die afzonderlijk werken en die je weinig van nut zouden zijn gezien de ruimte die ze gewoonlijk innemen.
 • Liniaal softwareprogramma: Zo’n programma helpt je pixels te meten via je mobiele telefoon of computerscherm. Een voorbeeld van dit soort software vind je in het programma Google Earth, dat een specifiek hulpmiddel heeft waarmee je afstanden in een rechte lijn kunt weten door punten die op je scherm gemarkeerd zijn.

Metalen linialen worden het meest gebruikt bij technisch tekenen omdat ze zeer goed bestand zijn tegen breken en slijtage. (Bron: Stockasso: 146439938/ 123rf)

Wat zijn de veiligste linialen voor kinderen om te gebruiken?

Plastic linialen staan bekend als schoollinialen, omdat ze licht in de hand liggen en je kind er zonder moeite gewenste lijnen mee kan trekken. Ze hebben een schaalverdeling in lengte, zodat ze gemakkelijk te pakken en te dragen zijn. Deze soorten meetlatten stellen kinderen in staat hun intellectuele vermogens te vergroten, zodat ze hun numerieke logica kunnen gebruiken in elk aspect van hun academisch en dagelijks leven.

Aankoopcriteria Waarschijnlijk vind je op de markt verschillende mogelijkheden van meetkundige meetlatten, maar het ideaal is niet een model te kiezen dat uit de weg gaat, maar het model dat het beste aan je behoeften beantwoordt. Hier vertellen we je met welke criteria je rekening moet houden om de juiste liniaal voor je activiteiten aan te schaffen.

Materiaal

De markt kent een grote verscheidenheid aan linialen van verschillende materialen, die zich aan je behoeften aanpassen. In het algemeen zijn de meest gebruikte die van PVC plastic, metaal en hout of MDF, die naar gelang het gebruik kort of lang meegaan.

In de handel zijn linialen te vinden die flexibeler zijn dan andere, en die van plastic of een lichter metaal gemaakt zijn, waardoor ze duurzamer en bestendiger zijn.

Gebruik

Er zijn verschillende soorten linialen, maar ze passen niet allemaal bij je behoeften, daarom zijn er gevallen waarin het nodig is om bepaalde linialen te gebruiken om de gewenste resultaten te krijgen. Onder de meest voorkomende activiteiten vinden we

 • School: Projecten die in de schoolomgeving ontwikkeld worden hebben lichte, praktische modellen nodig die gemakkelijk te gebruiken zijn voor kinderen, want zij zijn de doelgroep die het meeste van dit produkt zal verbruiken. Voor deze projecten is het aan te bevelen om plastic, halfharde of flexibele linialen met gebogen randen te gebruiken.
 • Naaien: Voor naaiactiviteiten is een precieze omtrek nodig, want ze worden uitgevoerd op delicate materialen zoals stoffen. Het is raadzaam gebruik te maken van acryllinialen waarmee je bovenop de stof kunt meten, of houten linialen met een lengte van meer dan 30 cm om de lengte en breedte te meten van de tekening die je wilt maken.
 • Ontwerpen: Bij activiteiten als technisch tekenen en architectuur moet je gebruik maken van gespecialiseerde linialen, die je in kits, geometrische sets of afzonderlijk kunt kopen, en die meestal van metaal zijn om een lange levensduur te garanderen.
 • Bouw: Als er getimmerd of gebouwd moet worden, is het nodig om stevige en resistente instrumenten te hebben, zoals houten of metalen linialen. Zulke linialen zijn er in T-vorm of met een bepaald niveau dat stabiliteit garandeert naar gelang het uitgevoerde project.
 • Handwerk: Tot de activiteiten waarbij het gebruik van de liniaal vaker meetelt, behoren handwerken en knutselen die verschillende slagen vereisen om het werkstuk goed af te krijgen, dus is het altijd een goede optie om sets met linialen of linialen van verschillende maten bij de hand te hebben om perfect te kunnen knutselen. Het meest aan te bevelen zijn losse linialen, gemaakt van plastic of licht metaal, waarmee je ze voortdurend en goed kunt gebruiken.

Linialen zijn meetkundige instrumenten die gebruikt worden om rechte lijnen te meten en te tekenen. (Bron: Rh2010: 118140082/ 123rf)

Flexibiliteit

Afhankelijk van het materiaal waarvan de linialen gemaakt zijn, is het mogelijk een zekere mate van flexibiliteit te vinden die aan je behoeften kan worden aangepast. Soorten flexibiliteit zijn onder meer de volgende

 • Starre: Dit zijn linialen die geen enkele soepelheid hebben, maar die je helpen geen enkele lijn te missen dankzij hun draaipunten. Ze worden meestal gebruikt bij werkzaamheden die extreme stevigheid vereisen, zoals bouwplaatsen, fournituren en architectonische vormgeving.
 • Halfstijve: Dit type liniaal hebben we meestal thuis of gebruiken we bij schoolprojecten en omgevingen. Je kunt ze ook gebruiken op oppervlakken met kleine krommingen, om voorwerpen te meten of lijnen te trekken. Je kunt ze krijgen in plastic of heel dun metaal.
 • Flexibel: Flexibele linialen zijn het meest geschikt voor kleine metingen of ongelijke oppervlakken. Ze zijn de lichtste op de markt en passen in kleine ruimten.

Lengte

Metrische weegschalen zijn er in verschillende lengtes, naar gelang de behoefte van de gebruiker aan een goed uitgewerkt project. Bovendien kun je er zeker van zijn dat je nauwkeurige metingen krijgt, die aangepast kunnen worden aan allerlei voorwerpen en oppervlakken die een andere meetmethode vereisen. Van de lengtes die een liniaal kan hebben, zijn er

 • Centimeters
 • Millimeters
 • Meters
 • Inches

Weerstand

Linialen zijn gemaakt van verschillende materialen die, afhankelijk van hun gebruik, verschillende weerstanden hebben. Tot de meest voorkomende materialen behoren

 • Plastic: Plastic linialen worden het meest door de markt gekocht vanwege hun lage kostprijs en gebruiksgemak, maar omdat ze gemaakt zijn van een materiaal dat niet erg bestendig is, is de kans groot dat ze bij langdurig gebruik snel breken.
 • Hout: Dit soort linialen wordt gekocht door vaklieden in de textielindustrie, leraren, architecten en anderen, vanwege hun resistentie, waardoor de gebruiker ze lang kan gebruiken zonder ze te zien verouderen of splinteren bij gebruik.
 • Metaal: Omdat ze van superbestendig materiaal gemaakt zijn, is het onwaarschijnlijk dat ze bij gebruik breken of beschadigd raken.

Type schaal of maat

Aan de hand van het bereik van je liniaal kun je weten hoe ver je hem kunt gebruiken; dankzij dit gegeven kun je hem met succes bij je projecten gebruiken, als je maar de maat hebt die aan je behoeften voldoet. De meest gangbare maten variëren van 60, 30 en 15 cm.

Er zijn ook linialen groter dan 60 cm op de markt, die het meest geschikt zullen zijn voor het werken aan bouwtekeningen, professionele tekeningen of technische projecten. Er zijn zelfs opvouwbare linialen die zo groot zijn dat ze compact zijn en gemakkelijk opgeborgen kunnen worden

 • Minder dan 30 cm: Deze liniaal wordt beschouwd als een praktische en gemakkelijk mee te nemen optie. Je kunt zelfs modellen vinden met een afmeting van minder dan 15 cm, die minstens 10 cm is. Het is een heel praktisch element voor gebruik op school en om metingen te doen aan voorwerpen op kleine oppervlakken.
 • 30 cm: Dit is de meest standaard maat, dus het is heel waarschijnlijk dat je het zonder problemen in elke kantoorboekhandel in de buurt kunt kopen. Het is ideaal voor het werken op vellen van letter- of legal formaat en kan gebruikt worden door kinderen ouder dan 6 jaar.
 • Meer dan 30 cm: Deze maat wordt meestal aangeschaft door mensen die hem nodig hebben voor een bepaald vak, zoals naaien, plannen, bouwen, lesgeven, timmeren, enz.

Soorten schalen of metrische systemen

Als we kijken hoe een liniaal is samengesteld, zien we dat ze aan beide uiteinden maten hebben, die totaal verschillend zijn als het gaat om het meten van afstanden. Tot de bekendste stelsels behoren het Amerikaanse en het metrieke stelsel

 • Amerikaans stelsel: Het staat erom bekend dat het als meetmethode de inches heeft, waarmee je lengtematen kunt krijgen zoals feet, yards en miles. Zijn standaardmaat bestaat uit 12 duim. Dit systeem wordt veel gebruikt in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
 • Metriek stelsel: De meetmethode is gebaseerd op meters en centimeters. Deze metingen zijn de meest gebruikelijke en worden het meest gebruikt op de markt. Het heeft een standaard omrekeningsfactor en volgt een decimale schaal. Met dit soort schaal is veel gemakkelijker te werken, omdat het een veel gebruikelijker parameter is in verschillende landen.

Samenvatting

Kortom, de liniaal is een instrument dat niet in je knutselset mag ontbreken, aangezien zijn functie is om precieze maten en lijnen te bereiken. Ze kunnen gemaakt zijn van gangbare materialen zoals plastic, hout, metaal en zelfs acryl, die naar hun eigenschappen onmisbaar zijn voor specifieke werkzaamheden.

Gezien de verschillende voordelen van het gebruik van linialen bij je projecten, kun je perfect en succesvol werk leveren. Er zijn zo veel mensen die ze in hun beroeps- en dagelijks leven gebruiken, dat ze een onmisbaar gereedschap worden voor je huis, werk of werkplaats. We hopen dat je dit artikel nuttig vond. Zo ja, deel het dan op je sociale netwerken! En als je wilt, laat dan een reactie achter.

(Zichtbare foto bron: Olegdudko: 48319004/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies