Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Heb je een klein veldje waar je bloemen kweekt? Met een regenmeter kun je de neerslag meten die op die plaats valt, want het is een meteorologisch instrument dat gemaakt is om gegevens van hoge kwaliteit te verzamelen.

Hoewel er verschillende uitvoeringen zijn, hebben ze allemaal dezelfde functie: het opvangen en berekenen van het volume van de regenval. Om hem te kunnen gebruiken moet hij op een vlakke plaats geïnstalleerd worden, zoals bijvoorbeeld de tuin van je huis. Eenmaal daar aangekomen vangt het water op in een kleine tank en het verzamelde monster is van essentieel belang voor analyse door boeren of tuinders.

Berekenen hoeveel van deze natuurlijke hulpbron in een gebied valt is essentieel voor het verbeteren van gewassen en het veiligstellen van de voedselvoorziening door landbouwwerkzaamheden.
Belangrijk om te weten

 • Dit apparaat wordt gebruikt om een nauwkeurig monster te nemen van hoeveel water er op een plaats valt. Het is gemakkelijk de exacte waarde in millimeters te berekenen. Het is een eenvoudig uitziend apparaat, lijkend op een pijp, dat weersveranderingen kan voorspellen in seizoenen met zware regenval.
 • Wat is het doel van de apparatuur die je zoekt? Met dit in gedachten overweeg je of je een traditionele of een digitale nodig hebt. Hoewel beide meten hoeveel regen het geregend heeft, werken ze heel verschillend. Dit laatste zou de uiteindelijke lezing kunnen beïnvloeden.
 • In het laatste deel van onze tekst stellen we je vijf aankoopcriteria voor. Je zult onderscheid kunnen maken tussen: bevestigingssysteem, neerslagindicator, vormgeving, afmetingen en materialen. Ze met elkaar vergelijken is van vitaal belang om de juiste beslissing te nemen.

Beste Regenmeter: Onze selectie

Koopgids

Beslissen welke je nodig hebt kan een beetje lastig zijn. Daarom hebben we wat authentiek materiaal gebundeld in een koopgids speciaal voor jou. Bekijk de belangrijkste details van dit cilindervormige werktuig dat al sinds de oudheid gebruikt wordt.

Het is een multifunctioneel werktuig voor experts en amateurs. (Foto: Rafael Ben-Ari/123rf.com)

Wat is een regenmeter en wat zijn de voordelen ervan?

Het is een meteorologisch apparaat van glas, plastic of metaal dat gebruikt wordt om de neerslag in een bepaalde omgeving te meten. Deze omvatten regen, hagel, sneeuw, motregen, dauw en mist. Kortom, elke vorm van water of condens die uit de atmosfeer op de planeet aarde valt.

Afhankelijk van het model is het gemaakt voor handmatig of mechanisch gebruik. In elk geval wordt dit apparaat op een verhoogde plaats gezet, waar het niet gehinderd wordt om de kostbare vloeistof op te vangen. Eenmaal daar aangekomen verzamelt het geleidelijk het water tot het een meting aangeeft die wordt uitgedrukt in millimeters, centimeters of inches.

De functie ervan houdt rechtstreeks verband met het opslaan van gegevens, die gebruikt zullen worden door hen die activiteiten beoefenen die door regenval beïnvloed worden. Het is bijvoorbeeld onmisbaar in de landbouw, de buitensport, het onderhoud van groene zones en de bloementeelt op verschillende schalen.

Voordelen
 • Geeft nauwkeurige metingen
 • Van glas, kunststof of metaal
 • Professioneel en amateurgebruik
 • Gemakkelijk te verplaatsen en schoon te maken
 • Veilig te installeren
 • Milieuvriendelijk
Nadelen
 • Sommige zijn van slechte kwaliteit
 • Alleen geschikt voor plaatselijk gebruik
 • Vereist voortdurend toezicht
 • Kan last hebben van stoten of deuken
 • Moet van tijd tot tijd vervangen worden

Traditionele of digitale regenmeter – waar moet je op letten

Je vindt verschillende soorten apparaten op de markt. Tegen deze achtergrond hebben we het initiatief genomen om je uit te leggen welke de meest voorkomende variabelen zijn. Hun kwaliteiten kennen is essentieel om een definitieve aankoopbeslissing te nemen. Lees verder en leer hoe je onderscheid kunt maken tussen de twee modellen die we je voorstellen.

Traditional. Je vindt hem ook als manuele regenmeter. Dit is het standaardproduct dat gewoonlijk in winkels wordt verkocht. Je kunt er eenvoudig de waterval mee meten in zijn cilindervormige reservoir, dat gekenmerkt wordt door een rood of zwart gemarkeerde schaal, die de berekening direct weergeeft.

Hij is gemaakt voor amateurs of mensen die kleine landbouwwerkzaamheden uitvoeren. Het heeft de capaciteit om tussen 100 en 280 millimeter op te vangen. Het vereist echter een persoonlijke aflezing van de gegevens om de 12 uur, wat vooral in de regenseizoenen van het jaar analyse vergt.

Digitaal. Bovendien wordt dit model een schommelarm-regenmeter genoemd. Het is heel anders dan het vorige, qua structuur en vormgeving. Het heeft een rechthoekige voorraadkast met een contragewicht erin, geschikt om het water uit te stoten naar een elektronische schakeling die het meet.

Het valt ook op omdat het geen onmiddellijke beoordeling nodig heeft, want het stuurt de verzamelde gegevens naar een console. Deze gegevens worden digitaal op een vierkant schermpje getoond telkens wanneer de wip de vloeistof binnenin leegt. Een ander voordeel is dat het verdamping verdraagt, in tegenstelling tot analoge apparatuur.

Traditioneel Digitaal
Lezen Persoonlijk Computergestuurd
Vorm Rond Rechthoekig
Equivalent Handmatige Regenmeter Kantelemmer Regenmeter
Gebruik Amateur Professioneel
Verdamping Ja Nee

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen regenmeters kunt kopen en beoordelen

Om dit veelzijdige instrument te kopen, moet je vooral letten op de factoren die eigen zijn aan elke variabele. Hier laten we je in detail zien wat ze zijn, zodat je de voorwaarden die ze bieden met elkaar kunt vergelijken volgens je doelstellingen:

 • Montagesysteem
 • Neerslagindicator
 • Ontwerp
 • Maat
 • Materialen

Klemsysteem

Het lijdt geen twijfel dat de pasvorm van je onderdeel de levensduur ervan beïnvloedt. Je moet daarom uitrusting kiezen die qua montage geschikt is voor de omstandigheden van je terrein. Kijk eens naar het volgende en bepaal welk bevestigingssysteem voor jou geschikt is.

Met schroeven. Wil je het stevig op een bepaalde plaats vastzetten? Schroefinstallatie is een praktisch alternatief waarmee je hem horizontaal of verticaal kunt plaatsen. Ga na of deze accessoires bij het product geleverd worden. Zo niet, dan moet je ze apart aanschaffen.

Een paal gebruiken. Deze optie, voorgesteld door een dunne metalen staaf, plaatst het stuk op de grond. Kies een traditioneel toestel dat dit soort steun bevat. Dit is aan te bevelen als je de neerslag op verschillende oppervlakken gaat meten. Bijvoorbeeld in je tuin of op een kweekplaats.

Aerial. Heb je een weerlaboratorium? Dan kun je het beste een wetenschappelijk apparaat kopen, digitaal of traditioneel, dat in de lucht hangt dankzij een vast centraal lichaam dat in de grond is ingebed. Vraag om persoonlijk advies voor je er een in het bijzonder kiest.

Zo ziet een speciale metalen regenmeter voor wetenschappelijke analyse eruit. (Foto: Alberto Masnovo/123rf.com)

Neerslagindicator

Nu weet je hoe het apparaat werkt. De volgende stap is nu om te bepalen bij welk soort peilschaal je je het prettigst voelt, volgens je werkdoelen. In dit scenario kies je best een nauwkeurig exemplaar dat geen ruimte voor twijfel laat. Kijk naar de twee mogelijkheden die je kunt kiezen.

Analoog. We raden je aan een instrument met deze kwaliteit te kiezen als je een hobbyist bent die persoonlijk observeert hoeveel water je elke dag opslaat. Koop een traditioneel of manueel toestel in elk van zijn presentaties, bij voorkeur met de millimeters vet gemarkeerd zodat ze van een afstand zichtbaar zijn.

Elektronisch. Heb je geen tijd om het dagelijks te controleren? In dit geval kun je het beste een digitaal toestel mee naar huis of naar je laboratorium nemen. Waarom? Het is ontworpen om op een scherm automatisch de hoeveelheid vloeistof weer te geven die gevallen is. Bedenk dat ze tegen hogere prijzen verkocht worden.

Ontwerp

Je moet je ervan bewust zijn dat het ontwerp de prestaties van het apparaat beïnvloedt, vooral de eigenschappen van het opvangsysteem. Dat gezegd hebbende, nodigen we je uit om na te gaan bij welke je je meer op je gemak voelt, naargelang je verwachtingen op lange termijn. Onthoud dat dit criterium fundamenteel is om elk model te vergelijken.

Gegradueerde cilinder. Dit is het meest aan te bevelen voor weerliefhebbers die het in hun achtertuin willen plaatsen. Maar voordat je hem koopt, moet je rekening houden met de mogelijkheid dat het opgeslagen water kan verdampen, zodat in sommige gevallen de metingen niet nauwkeurig zijn.

Cilinder met deksel. Deze is ook in de vorm van een buis. Deze keer heeft hij echter een kegelvormig deksel met een gat in het midden om verdamping te voorkomen. Wil je nauwkeurige metingen doen? Kies een handstuk van dit model. Hij is ideaal voor land- en tuinbouwers.

Rechthoekig. Dankzij het mechanische systeem voorkomt het dat de vloeistof wegvloeit. Plan een digitaal toestel als je vaste metingen nodig hebt, omdat je activiteiten uitvoert die door regenval beïnvloed worden. Deze suggestie is bijvoorbeeld nuttig voor wie aan zee en in de bergen sportfaciliteiten of recreatiecentra heeft.

Afmetingen

Soms kunnen de afmetingen van de eenheid verwarring stichten bij kopers. Een veel voorkomende vraag draait om de vraag wat de meest geschikte maat is. Ook dit wordt bepaald door de plaats waar het komt te staan, wat het ontwerp is, en welke functies het gedurende een bepaalde tijd zal dienen.

Klein. Hij is tussen 12 en 30 cm lang. Het wordt uitsluitend voorgesteld voor werk in verband met landbouw, bloementeelt en veeteelt. Anderzijds is hij perfect voor amateurs. Om er een te kopen, kun je het beste een traditionele cilinder met of zonder conisch deksel mee naar huis nemen.

Medium. Hun afmetingen variëren van 30 tot 60 cm. Die van dit formaat worden gebruikt in meteorologische laboratoria. Hou je beroepsmatig de weersomstandigheden in de gaten? Overweeg een regenmeter te nemen met de capaciteit om genoeg water op te slaan tijdens de regenachtigste perioden van het jaar.

Geweldig. Heb je een instrument nodig dat de condensatie van sneeuw of hagel meet? Ga voor een wetenschappelijk exemplaar met professionele eigenschappen. Hij kan boven op een berg of op rotsachtig terrein geplaatst worden, want hij is meer dan 60 cm lang. Vraag, voordat je je aankoop definitief maakt, de verkoper om persoonlijk advies.

Materialen

Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste factoren om te overwegen. Van welk materiaal moet mijn gereedschap gemaakt zijn? Als deze vraag door je hoofd speelt, is het tijd om de twijfel weg te nemen, want het juiste is dat het gemaakt moet zijn van elementen van hoge kwaliteit, aangepast aan het gebruik dat het zal krijgen.

Plastic. Hoewel handmechanismen van dit materiaal algemeen verkocht worden, is het alleen voor bijzondere gevallen aan te bevelen. Geef er bijvoorbeeld een aan je kind voor een schoolproject of zet hem in een kleine tuin. Houd er rekening mee dat het na verloop van tijd achteruit gaat en niet zo bestendig is.

Glas. Wil je een elegant en compact model? We raden je aan er een van glas aan je winkelwagentje toe te voegen. Natuurlijk moet de installatie ver verwijderd zijn van bomen, takken, stenen en elk voorwerp dat hem kan breken. Vermijd spelende kinderen in de buurt als het in een achtertuin wordt geplaatst.

Metaal. Natuurlijk is dit element duurzaam, en wordt het veel gevraagd door weerkundigen en professionals. Heb je er een nodig voor de top van een besneeuwde berg? Dit is er een voor jou. Het komt van pas als je het combineert met een overkoepelend steunsysteem om het uit de weersomstandigheden te houden.

(Zichtbare foto: Patrick Kaiser/123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies