Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

21Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

De Reishi paddenstoel wordt al duizenden jaren als geneeskrachtige paddenstoel gebruikt in de Aziatische volksgeneeskunde. Het wordt ook wel de “koning van de geneeskrachtige paddestoelen” genoemd. Heb je al gehoord van de Reishi paddenstoel en wil je meer weten over de werking ervan? Dan kan dit artikel je zeker helpen.

In onze grote Reishi paddestoel test 2022 geven we je alle belangrijke en noodzakelijke informatie over Reishi paddestoel producten. We willen je helpen het perfecte product voor je te vinden. We hebben verschillende varianten vergeleken en hun respectieve voor- en nadelen.
Belangrijk om te weten

 • Een Reishi paddenstoel heeft ongeveer 400 verschillende bestanddelen. Dit is de reden waarom het op zo veel verschillende toepassingsgebieden wordt gebruikt. Men zegt dat het veel verschillende effecten heeft.
 • De Reishi paddenstoel kan in verschillende vormen geconsumeerd worden. Reishi paddenstoelen zijn in de handel als capsules, poeder of extract. Je kunt individueel beslissen welk type het beste bij je past.

Beste Reishi Paddestoel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Reishi paddenstoelproducten

Bij het kopen van Reishi paddenstoelproducten moet je op verschillende aspecten letten. Belangrijke criteria zijn:

Als je deze koop- en beoordelingscriteria volgt, zou je geen moeilijkheden moeten ondervinden bij het kopen van Reishi paddestoel producten. In de volgende paragrafen gaan we meer in op elk afzonderlijk criterium om je een beter overzicht te geven.

Ingrediënten

De Reishi paddenstoel heeft een grote hoeveelheid ingrediënten. Tot nu toe is men erin geslaagd ongeveer 400 bio-actieve bestanddelen te identificeren die in de Reishi paddenstoel voorkomen. Onder hen zijn:

 • 150 verschillende triterpenen
 • 100 verschillende polysacchariden
 • Steroïden
 • Eiwitten
 • Vetzuren
 • Mineralen

De triterpenen en polysacchariden kunnen bijzonder immunostimulerend zijn. Ze activeren macrofagen, T-cellen en natuurlijke killer cellen. Bovendien leiden de triterpenen tot ontstekingsremming en zijn antioxidant. Men zegt dat ze een kalmerend effect hebben, omdat ze de bloeddruk kunnen helpen verlagen.

Reishi wordt ook wel de “paddenstoel van het eeuwige leven” genoemd. Hij wordt beschouwd als een belangrijke basispaddenstoel voor de algemene gezondheid, vanwege zijn vele bestanddelen. Het heeft ook een positief effect op de vitaliteit en versterking van het lichaam. Zo geeft de Reishi paddenstoel een uniek en complex effect.

Dosering

De dosering hangt af van de individuele omstandigheden. Als regel worden een tot twee capsules per dag aanbevolen voor zuiver preventieve doeleinden. Bij chronische ziekten of specifieke klachten kan de dosering ook wat hoger zijn.

Verschillende productsoorten leiden tot verschillende doseringen.

Je gebruikt geen capsules maar paddenstoelenpoeder? Dan moet je vooral opletten dat je de juiste hoeveelheid in grammen neemt. Bij poeder is de dosering niet zo gemakkelijk af te meten.

Voordat je de paddenstoel inneemt, moet je oppassen dat je geen overdosis neemt. Dit kan tot ongewenste bijwerkingen leiden.

De fabrikanten geven precieze doseringsvoorschriften op de verpakking van het product. Je moet deze aanwijzingen dringend opvolgen om incompatibiliteiten te voorkomen.

Het kan twee tot drie maanden duren voor de Reishi paddenstoel zijn werkzame stoffen in het lichaam ontvouwt om het organisme te bevoorraden. Overdrijf daarom niet met de dosering als je merkt dat er aanvankelijk geen veranderingen optreden. Reishi paddestoel is een natuurlijk geneesmiddel en heeft tijd nodig.

Kwaliteit

Het assortiment van Reishi paddestoelen is zeer groot. Je moet er zeker van zijn dat je een product koopt dat aan een hoge kwaliteitsnorm voldoet. Het is vooral belangrijk op te merken dat de Reishi paddestoelproducten in zuivere vorm zijn.

De kwaliteit hangt ook samen met de dosering. Hoe geconcentreerder het Reishi paddenstoelproduct is, hoe minder je hoeft in te nemen.

Als je Reishi paddenstoel producten koopt, let er dan altijd op dat het een 100 procent natuurlijk product is. Het mag geen extra conserveermiddelen, smaakversterkers of andere chemische toevoegingen bevatten.

Veel producten zijn gecertificeerd en hebben een kwaliteitszegel of een biologisch zegel. In het beste geval moet je zulke producten gebruiken. Ze zijn grondig getest en geëvalueerd.

Doseringsvorm

Reishi paddenstoelproducten zijn in veel verschillende vormen verkrijgbaar. Natuurlijk kun je zelf bepalen welk type je wilt, naargelang je voorkeuren. Als capsules, extract of poeder: de doseringsvormen zijn zeer veelzijdig.

 1. Capsules: De gemakkelijkste manier om de dagelijkse dosis in te nemen is met behulp van capsules. Je hoeft de aanbevolen hoeveelheid niet zelf af te meten, zoals je bij de andere toedieningsvormen doet. Bovendien zijn de capsules gemakkelijker te vervoeren, wat betekent dat ze ook onderweg kunnen worden ingenomen.
 2. Extract: Als je het moeilijk vindt om capsules in te nemen, dan is een vloeibaar extract aan te bevelen. Vergeleken met poeder is het veel geconcentreerder. Het extract bevat een veel hoger gehalte aan bèta-glucanen.
 3. Poeder: Je kunt het poeder van de Reishi paddenstoel op vele manieren gebruiken. Je kunt het met een vloeistof mengen, maar ook aan maaltijden toevoegen. Als je een Reishi product wilt kopen dat flexibel gebruikt kan worden, dan is deze variant heel geschikt.

In het algemeen kan gezegd worden dat extracten veel hogere concentraties hebben en dat de dosering daarom lager is dan bij capsules of poeders. Logischerwijs verandert ook de aanbevolen inname, afhankelijk van de doseringsvorm.

Gids: Veelgestelde vragen over Reishi paddenstoel in detail beantwoord

In deze gids willen we je alle belangrijke informatie geven over Reishi paddenstoel producten. We hebben veel gestelde vragen over dit onderwerp kort en bondig beantwoord. We hopen je zo een uitgebreid beeld te kunnen geven van de Reishi paddenstoel.

Wat is een Reishi paddenstoel en hoe werkt het?

De Reishi paddenstoel is ook bekend als de “glanzende patentzwam”. Het is een van de belangrijkste geneeskrachtige paddestoelen ter wereld. Hij wordt niet als eetbare paddenstoel gebruikt vanwege zijn bittere smaak. In China wordt het al meer dan duizend jaar in de geneeskunde gebruikt. Daar wordt het ook wel de “koning van de geneeskrachtige planten” genoemd.

Reishi Pilz-1

De Reishi paddenstoel valt op door zijn uiterlijk. De dop is niet duidelijk gescheiden van de steel en glanst alsof hij gevernist is. (Image source: 123rf / Kijcharoenwong)

De effecten van het innemen van de Reishi paddenstoel zijn heel gevarieerd (1). In de volgende sectie hebben we drie belangrijke effecten uit de vele verschillende effecten nader toegelicht

 1. Versterkt het immuunsysteem: De immunomodulerende werking van de Reishi paddenstoel op het lichaam is al bewezen door studies (2, 3). Van de paddenstoel wordt gezegd dat hij het immuunsysteem versterkt. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat het een anti-tumor effect heeft (3).
 2. Vermindert stress: Van de Reishi paddenstoel is bewezen dat hij bij gezonde mensen stress vermindert. Het leidt tot een effectieve inperking van oxidatieve stress (4). Oxidatieve stress is wanneer het lichaam een overmatige hoeveelheid vrije radicalen heeft. Deze kunnen een risico vormen voor bepaalde ziekten (bv. hart- en vaatziekten).
 3. Om kanker te bestrijden: Er is nog geen voldoende bewijs voor het gebruik van Reishi paddenstoelen als eerstelijns behandeling voor kanker (5). Een studie heeft echter al aangetoond dat het gebruik van Reishi paddestoelen kan leiden tot een indamming van de verspreiding van tumorcellen in prostaat- en borstkanker (6).

Er moet nog wat onderzoek gedaan worden naar de effecten van Reishi paddestoelen. Toch kan nu al worden vastgesteld dat paddenstoelpolysachariden therapeutisch kunnen worden gebruikt om ziekten op een kosteneffectieve manier te voorkomen en ertegen te beschermen (7).

Wanneer en voor wie is het nuttig om Reishi paddenstoelen in te nemen?

De Reishi paddenstoel wordt vooral gebruikt om ontstekingen te bestrijden en het immuunsysteem te versterken. Het is geschikt voor zowel mensen als dieren. Het hoge gehalte aan triterpenen leidt vooral tot het ontstekingsremmende effect.

Of het nu gaat om gewrichtsontsteking of neurodermitis: de Reishi paddenstoel is veelzijdig.

In principe is de reishi paddenstoel geschikt voor alle leeftijdsgroepen. Voor de zekerheid is het echter beter een arts te raadplegen voordat je Reishi paddenstoel producten gaat nemen. Ze kunnen je vaak tips geven over de doseringshoeveelheden.

Bij het innemen van geneeskrachtige paddenstoelen moet je echter wel een paar dingen in gedachten houden. Kijk op de verpakking van het product om te zien hoeveel capsules of hoeveel gram poeder je per dag kunt innemen. Het is aan te bevelen Reishi paddenstoelproducten ’s morgens voor of na het ontbijt in te nemen.

De intakeperiode hangt af van de individuele persoon. Er moet bij vermeld worden dat het lichaam niet gewend raakt aan de Reishi paddenstoel. Het kan theoretisch levenslang ingenomen worden. Vaak is een kuur van drie maanden per jaar voldoende tot het lichaam weer gestabiliseerd is.

Waar groeit de Reishi paddenstoel?

De Reishi paddenstoel is een op hout levende zwakke parasiet. Je vindt hem vaak in palmen en loofbomen. Vooral eiken en beuken worden aangetast. Zelden wordt hij ook op naaldbomen gevonden.

Wereldwijd komt hij vaak voor in de subtropen. Hij is iets minder algemeen in de gematigde breedten van Amerika, Europa en Azië. In Azië speelt de reishi paddenstoel een belangrijke rol in de algemene volksgeneeskunde. Daar groeit hij meestal op kersen- en pruimenbomen.

Reishi Pilz-2

De Reishi paddenstoel komt wereldwijd voor. (Image source: pixabay.com / Tama66)

Sinds de jaren 1970 is het mogelijk de Reishi paddenstoel met succes te kweken. In het volgende decennium begonnen China en de VS de geneeskrachtige paddenstoel op grote schaal te kweken. Reishi paddestoelen van gecertificeerde biologische teelt vind je ook in dit land.

Welke soorten Reishi paddenstoel producten zijn er?

Er zijn drie hoofdsoorten van Reishi paddestoelen. Dit zijn capsules, poeder en extracten. De volgende tabel geeft je een kort overzicht:

Type Beschrijving
Reishi capsules De Reishi capsules zijn bijzonder geschikt voor onderweg. Zelfstandig doseren is hier niet meer nodig.
Reishi poeder Het Reishi poeder bestaat uit puur gedroogde, gemalen Reishi paddenstoelen. Op die manier blijven alle waardevolle ingrediënten bewaard. Het kan worden ingenomen met vloeistoffen of maaltijden.
Reishi extract Het Reishi extract heeft een hogere concentratie aan actieve bestanddelen dan het poeder. Door de verhoogde concentratie van polysacchariden hoeft er maar weinig van het extract te worden ingenomen.

Elk van deze Reishi paddestoel productsoorten heeft zijn eigen voor- en nadelen. We zetten nu meer in detail op een rij welke dingen voor en tegen elke variant spreken.

Reishi capsules

Reishi capsules zijn al perfect gedoseerd, waardoor ze gemakkelijk in te nemen zijn. Door hun kleine afmetingen passen ze gemakkelijk in elke handtas of broekzak. Dit betekent dat je ze ook op andere plaatsen kunt meenemen. Vergeleken met de andere soorten hebben de capsules geen bittere smaak.

Veel mensen vinden het echter moeilijk om capsules door te slikken. Heb je ook problemen, bijvoorbeeld met het innemen van tabletten, dan is een ander soort Reishi paddenstoelproduct beter voor je.

Voordelen
 • Reeds gedoseerd
 • Goed voor onderweg
Nadelen
 • Moeilijk slikbaar
 • Niet veelzijdig

Reishi poeder

Het Reishi poeder is veelzijdig. Je kunt het combineren met vloeistoffen of voedsel. Je kunt op internet ook enkele recepten vinden waarin reishi poeder gebruikt wordt.

Als je Reishi paddenstoelpoeder koopt, let er dan op dat het 100 procent zuiver natuurlijk is. Het moet ook in het laboratorium getest zijn en vrij van additieven.

Voordelen
 • Diverse toepassingen
 • Gemakkelijk in te nemen
Nadelen
 • Zelf te doseren poeder
 • Niet voor onderweg

Reishi extract

Reishi extract is geconcentreerder dan de andere twee soorten Reishi paddenstoelen. Hier wordt een soort afkooksel gemaakt met behulp van heet water. De erin opgeloste stoffen worden door het daaropvolgende vriesdrogen geconserveerd. De concentratie van polysachariden neemt toe door herhaalde dehydratie.

Dit is de reden waarom het effect van een Reishi paddenstoel extract sneller en intenser is. Dit betekent dat je een lagere dosis extracten kunt gebruiken dan bij, bijvoorbeeld, Reishi poeder.

Voordelen
 • Hogere concentratie
 • Gemakkelijk in te nemen
Nadelen
 • Complex productieproces
 • Duur

Hoe moet de Reishi paddenstoel gedoseerd worden?

De doseringshoeveelheid is individueel en varieert naar gelang de gezondheidstoestand van het lichaam. Er zijn ook verschillen in dosering tussen de verschillende soorten Reishi paddestoelproducten. In de volgende tabel hebben we de dagelijkse doseringsadviezen voor de verschillende soorten samengesteld:

Productsoort Dagdosering
Reishi capsules 1 tot 2 capsules (curatief) / 3 tot 5 capsules (chronische ziekte)
Reishi poeder ongeveer 2 tot 4 gram
Reishi vloeibaar extract maximaal 5 milliliter

Gebruik deze tabel niet alleen als leidraad, maar kijk ook op de respectieve productverpakking.

Reishi Pilz-3

Op de meeste verpakkingen vind je aanwijzingen over hoe hoog de dosering moet zijn. (Image source: unsplash / Gina Sell)

De aanbevolen inname kan variëren, afhankelijk van de fabrikant en het merk.

Welke alternatieven zijn er voor de Reishi paddenstoel?

Behalve de Reishi paddenstoel zijn er ook andere paddenstoelen waarvan gezegd wordt dat ze een genezende werking hebben. In de volgende tabel willen we je laten kennismaken met vier andere soorten paddenstoelen die, naast de Reishi paddenstoel, vaak als wondermiddel voor allerlei toepassingen gebruikt worden.

Alternatief toepassingsgebied
Shiitake tumoren, virusziekten, borstkanker, chemotherapeutische bijwerkingen
Coriolus Hepatitis, hyperlipidemie, chronische ziekten, kanker (8)
Maitake diabetes, hypertensie, borstkanker (9)
Hericium kanker, immuunsysteem, bloeddruk, diabetes (10)

De verschillende soorten paddestoelen worden voor verschillende toepassingen gebruikt. Ze worden vaak gebruikt voor kankerpatiënten. Vooral in de Aziatische cultuur worden vaak geneeskrachtige paddestoelen gebruikt.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat er ook bijwerkingen kunnen zijn. Shiitake dermatitis kan ontstaan na het eten van de shiitake paddenstoel. Dit wordt gekenmerkt door vlakke en jeukende ontstekingsplekken op het lichaam (11).

Beeldbron: photodee/ 123rf.com

Referenties (11)

1. Ahmad MF. Ganoderma lucidum: Persuasive biologically active constituents and their health endorsement. Biomed Pharmacother. 2018 Nov;107:507-519. doi: 10.1016/j.biopha.2018.08.036. Epub 2018 Aug 13. PMID: 30114634.
Bron

2. Kuo MC, Weng CY, Ha CL, Wu MJ. Ganoderma lucidum mycelia enhance innate immunity by activating NF-kappaB. J Ethnopharmacol. 2006 Jan 16;103(2):217-22. doi: 10.1016/j.jep.2005.08.010. Epub 2005 Sep 15. PMID: 16169168.
Bron

3. Lin ZB, Zhang HN. Anti-tumor and immunoregulatory activities of Ganoderma lucidum and its possible mechanisms. Acta Pharmacol Sin. 2004 Nov;25(11):1387-95. PMID: 15525457.
Bron

4. Chiu HF, Fu HY, Lu YY, Han YC, Shen YC, Venkatakrishnan K, Golovinskaia O, Wang CK. Triterpenoids and polysaccharide peptides-enriched Ganoderma lucidum: a randomized, double-blind placebo-controlled crossover study of its antioxidation and hepatoprotective efficacy in healthy volunteers. Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):1041-1046. doi: 10.1080/13880209.2017.1288750. PMID: 28183232; PMCID: PMC6130508.
Bron

5. Jin X, Ruiz Beguerie J, Sze DM, Chan GC. Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Apr 5;4(4):CD007731. doi: 10.1002/14651858.CD007731.pub3. PMID: 27045603; PMCID: PMC6353236.
Bron

6. "Ganoderma Lucidum(Reishi) in Cancer Treatment Daniel Sliva, PhD"
Bron

7. Friedman M. Mushroom Polysaccharides: Chemistry and Antiobesity, Antidiabetes, Anticancer, and Antibiotic Properties in Cells, Rodents, and Humans. Foods. 2016;5(4):80. Published 2016 Nov 29. doi:10.3390/foods5040080
Bron

8. Chang Y, Zhang M, Jiang Y, Liu Y, Luo H, Hao C, Zeng P, Zhang L. Preclinical and clinical studies of Coriolus versicolor polysaccharopeptide as an immunotherapeutic in China. Discov Med. 2017 Apr;23(127):207-219. PMID: 28595034.
Bron

9. Roldan-Deamicis A, Alonso E, Brie B, Braico DA, Balogh GA. Maitake Pro4X has anti-cancer activity and prevents oncogenesis in BALBc mice. Cancer Med. 2016 Sep;5(9):2427-41. doi: 10.1002/cam4.744. Epub 2016 Jul 11. PMID: 27401257; PMCID: PMC5055164.
Bron

10. Khan MA, Tania M, Liu R, Rahman MM. Hericium erinaceus: an edible mushroom with medicinal values. J Complement Integr Med. 2013 May 24;10:/j/jcim.2013.10.issue-1/jcim-2013-0001/jcim-2013-0001.xml. doi: 10.1515/jcim-2013-0001. PMID: 23735479.
Bron

11. Bachmeyer C, Rouff E. Shiitake dermatitis. CMAJ. 2017 Mar 20;189(11):E439. doi: 10.1503/cmaj.160644. PMID: 28385716; PMCID: PMC5359094.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Ahmad MF. Ganoderma lucidum: Persuasive biologically active constituents and their health endorsement. Biomed Pharmacother. 2018 Nov;107:507-519. doi: 10.1016/j.biopha.2018.08.036. Epub 2018 Aug 13. PMID: 30114634.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kuo MC, Weng CY, Ha CL, Wu MJ. Ganoderma lucidum mycelia enhance innate immunity by activating NF-kappaB. J Ethnopharmacol. 2006 Jan 16;103(2):217-22. doi: 10.1016/j.jep.2005.08.010. Epub 2005 Sep 15. PMID: 16169168.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lin ZB, Zhang HN. Anti-tumor and immunoregulatory activities of Ganoderma lucidum and its possible mechanisms. Acta Pharmacol Sin. 2004 Nov;25(11):1387-95. PMID: 15525457.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chiu HF, Fu HY, Lu YY, Han YC, Shen YC, Venkatakrishnan K, Golovinskaia O, Wang CK. Triterpenoids and polysaccharide peptides-enriched Ganoderma lucidum: a randomized, double-blind placebo-controlled crossover study of its antioxidation and hepatoprotective efficacy in healthy volunteers. Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):1041-1046. doi: 10.1080/13880209.2017.1288750. PMID: 28183232; PMCID: PMC6130508.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jin X, Ruiz Beguerie J, Sze DM, Chan GC. Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Apr 5;4(4):CD007731. doi: 10.1002/14651858.CD007731.pub3. PMID: 27045603; PMCID: PMC6353236.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
"Ganoderma Lucidum(Reishi) in Cancer Treatment Daniel Sliva, PhD"
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Friedman M. Mushroom Polysaccharides: Chemistry and Antiobesity, Antidiabetes, Anticancer, and Antibiotic Properties in Cells, Rodents, and Humans. Foods. 2016;5(4):80. Published 2016 Nov 29. doi:10.3390/foods5040080
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chang Y, Zhang M, Jiang Y, Liu Y, Luo H, Hao C, Zeng P, Zhang L. Preclinical and clinical studies of Coriolus versicolor polysaccharopeptide as an immunotherapeutic in China. Discov Med. 2017 Apr;23(127):207-219. PMID: 28595034.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Roldan-Deamicis A, Alonso E, Brie B, Braico DA, Balogh GA. Maitake Pro4X has anti-cancer activity and prevents oncogenesis in BALBc mice. Cancer Med. 2016 Sep;5(9):2427-41. doi: 10.1002/cam4.744. Epub 2016 Jul 11. PMID: 27401257; PMCID: PMC5055164.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Khan MA, Tania M, Liu R, Rahman MM. Hericium erinaceus: an edible mushroom with medicinal values. J Complement Integr Med. 2013 May 24;10:/j/jcim.2013.10.issue-1/jcim-2013-0001/jcim-2013-0001.xml. doi: 10.1515/jcim-2013-0001. PMID: 23735479.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bachmeyer C, Rouff E. Shiitake dermatitis. CMAJ. 2017 Mar 20;189(11):E439. doi: 10.1503/cmaj.160644. PMID: 28385716; PMCID: PMC5359094.
Ga naar bron
Recensies