Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

27Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Dit zijn kussens die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in stoelen, vooral voor lange reizen. Ze hebben een reeks onderdelen waarmee ze zich aan het zitvlak of aan je nek kunnen aanpassen. Ze zijn nodig om te voorkomen dat je spierproblemen krijgt als je veel reist.

Om je tijd te besparen je uitvoerig te moeten documenteren over een goed, hebben we de beste informatie bijeengebracht, zodat je correct kunt kiezen wat je zult kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een reiskussen is een slaapmiddel dat tijdens lange reizen gebruikt wordt. Ze zijn nodig om spierproblemen van allerlei aard te voorkomen, en ook om je tijdens de reis comfortabel te houden.
 • Ze zijn er in twee versies: die gemaakt als kussen of als nekkussen. De eigenschappen van elk zijn relatief, met de mogelijkheid van therapeutisch en niet-reizend gebruik.
 • De vormgeving, het gewicht en de vulling zijn van invloed op het comfort dat het artikel je kan bieden. Extra accessoires kunnen je helpen in slaap te vallen door het je gemakkelijker te maken niet op je omgeving te letten door maskers of oordopjes.

Beste Reiskussen: Onze selectie

Reizen, door de lucht of over land, kan niet alleen vermoeiend zijn, maar ook negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over hoe je spiervermoeidheid als gevolg van een slechte slaaphouding kunt voorkomen. De volgende top geeft voorbeelden om je hiervan op de hoogte te stellen.

Koopgids: Wat je moet weten over een reiskussen

Het moderne leven maakt langdurig reizen steeds noodzakelijker. Of het nu om zaken of vakantie gaat, mobiliteit is een goed dat universeel geworden is en veel gebruikt wordt. Omdat je waarschijnlijk zo’n kussen nodig hebt voor op reis, volgt hier een gids om je te helpen het kussen te kiezen dat het beste bij je past.

Ze zijn nodig voor reizen, vooral met de bus (Foto: dolgachov / 123rf.com)

Wat is een reiskussen?

Een reiskussen is een kussen dat op een bijzondere manier ontworpen is om voor lange reizen gebruikt te worden. Op vluchten bijvoorbeeld zijn ze handig om comfortabel uit te rusten als de vlucht te lang duurt. En op autoreizen zijn ze nog meer nodig.

Dat laatste omdat ze zelfs dagenlang kunnen meegaan, als je van plan bent van het ene eind van het land naar het andere te reizen. Het kan ook gebeuren tijdens vakanties, b.v. als je naar het buitenhuis gaat of familie bezoekt. Het is belangrijk iets te hebben om de reis comfortabel te maken.

Wat zijn de voordelen van een reiskussen?

De voordelen ervan hebben niet alleen te maken met het bieden van specifiek comfort. Hoofdkussens en het juiste gebruik ervan hebben een directe invloed op iemands gezondheid. Als slapen in een verkeerde houding negatieve gevolgen kan hebben voor je spieren, is slapen op reis nog erger.

In feite worden sommige kussens van dit type niet alleen voor reisdoeleinden gebruikt. Ze kunnen gebruikt worden voor een aantal bekende fysiotherapieën. Dit komt doordat hun vorm, die de hals omsluit, helpt om de spieren juist te positioneren.

Voordelen
 • Helpt bij het verlichten van spierspanning tijdens het reizen
 • Vermijdt ongemakkelijke momenten zoals op andermans schouders vallen
 • Voorkomt nek- en rugpijn
 • Ze zijn comfortabel en effectief
 • Ze gaan lang mee
Nadelen
 • Als het luchtkussens zijn kunnen ze doorboord worden
 • Sommige zijn niet veelzijdig
 • Als ze beschadigd zijn kunnen ze niet gerepareerd worden
 • Ze zijn meestal klein
 • Ze zijn moeilijk te krijgen voor gebruik door kinderen

Reiskussen of nekkussen – Waar moet je op letten?

Geen van beide versies van dit product is objectief beter dan de andere. Het hangt ervan af hoe je je reizen maakt en hoe je van plan bent ze te blijven maken. Anderzijds is het de moeite waard te zeggen dat de functies met elkaar in verband kunnen staan, d.w.z. dat je een functie die voor het ene doel bestemd is voor een andere kunt gebruiken. Het hangt af van het ontwerp.

Cushion. Deze zijn gemaakt volgens een model dat een steun in de zitting vereist. In de regel hebben ze geen erg ingewikkelde vormen, maar lijken ze op een kussen dat alleen maar de bijzonderheid heeft dat het aan de stoel blijft kleven en veel kleiner is dan een gewoon kussen.

Voor de nek. In deze sector is er meer diversiteit. Ze zijn uiterst beweeglijk, vooral als ze opblaasbaar zijn, want ze kunnen zo ver ingeschoven worden dat ze een soort bal worden. Ze kunnen opnieuw gebruikt worden door ze gewoon uit te pakken.

Degenen die aan de rugleuning bevestigd kunnen worden zijn meestal rechthoekig van vorm (Foto: kasto / 123rf com.).com)

Aankoopcriteria

Het is belangrijk dat je het juiste kussen voor je behoeften kiest. Als je een slechte aankoop doet, is het moeilijk om die na de reis terug te brengen of zelfs maar geïnteresseerd te zijn om dat te doen. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat je alle gegevens kent die van invloed zijn op de aanpassing van het produkt aan je behoeften.

Hier is een lijst van alle gegevens die waargenomen kunnen worden en die een directe invloed hebben op de eigenschappen van reiskussens. Let goed op en schrijf ze, indien mogelijk, op voor je je aankoop doet.

Ontwerp

Het ontwerp heeft twee fundamentele aspecten: de vorm van het kussen en de kleur waarin het gemaakt is. Beide punten staan in direct verband met elkaar, maar het ene is natuurlijk belangrijker dan het andere. Bedenk dat hoe het kussen ontworpen is, het voor jou meer of minder comfortabel kan maken.

Afhankelijk van de vorm. Er zijn er veel die zelfs thematisch kunnen zijn. De punten die de vorm het meest beïnvloeden zijn, bijvoorbeeld, of je hem om de hals kunt binden, of dat hij bandjes heeft om hem aan het zitvlak vast te binden, als het een kussentype is. De rest kun je toevoegen aan dingen als patronen, stijlen zoals slangen- of giraffe-ontwerpen, onder andere.

Afhankelijk van de kleur. Als je het over een babyartikel hebt, is dit meer van belang. Als het een kleintje is dat het zal gebruiken, kan het de voorkeur hebben er een met blauwe kleuren te hebben als het een jongen is, of roze als het een meisje is. In elk geval hangt het altijd af van de smaak van de gebruiker.

Gewicht

Dat hangt rechtstreeks samen met het materiaal waarvan het gemaakt is, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. En, hoewel dit irrelevant lijkt, moet men bedenken dat een product dat bedoeld is om de slaap te garanderen, niet zwaar kan en mag zijn. Want in dit geval belemmert het wat het hoofddoel is: comfortabel slapen.

Bijna alle fabrikanten vermelden het gewicht van hun artikel, hetzij op de doos, hetzij op het zakje waarin het verpakt is. Zo niet, dan is het verstandig de verkoper naar dit gedeelte te vragen, of het zelfs in de hand te nemen en te testen.

Dit artikel heeft meestal een gevarieerder aanbod van vullingen dan andere soorten kussens. Dit komt omdat het ingewikkelder is om het comfort van de gebruiker aan te passen als hij zit dan als hij ligt. Enkele mogelijke inhoudsstoffen zijn:

Pellets. Deze kunnen van anime of van plastic gemaakt zijn. Ze zijn een heel gewone vorm van vulling, en een van de beste. Ze zorgen ervoor dat het product zich gemakkelijker aanpast aan de contouren van het lichaam waarop het kussen wordt gelegd. Hun nadeel is dat ze niet gemakkelijk te verwijderen zijn, om de bekleding te wassen, en dat ze loslaten als er een breuk is.

Rubber. Ook vrij bekend is deze vulling, die het minst wordt aanbevolen. Hoewel het comfortabel is en niet hinderlijk, heeft het als nadeel dat het zich aan geen enkele lichaamszone aanpast, het kan oncomfortabel en onvoldoende zijn, en wie op deze manier gevuld is, is stijver en minder beweeglijk.

Veren. Deze worden steeds minder vaak gedragen omdat ze een onpraktisch materiaal zijn. Ze zijn nodig in grote hoeveelheden en zijn heel moeilijk te verwijderen. Ze worden zelfs in standaard slaapkussens niet meer gebruikt. Niet aan te bevelen omdat het allergieën veroorzaakt.

Air. Een van de meest praktische van alle vullingen. De gebruiker doet er goed aan na te gaan of het kussen een automatisch ventiel heeft of dat, integendeel, het oppompen door de klant zelf moet gebeuren door te blazen.

Ze kunnen voor therapeutische doeleinden gebruikt worden als ze de nek volledig omsluiten (Foto: Olena Hromova / 123rf.com)

Aanvullende accessoires

Het is niet gebruikelijk dat kussens, van welke soort dan ook, aanvullende voorwerpen hebben. Maar vele doen dat wel, en ze zijn een grote steun, want sommige maken het gemakkelijker om uit te rusten, vooral als je op reis bent. Enkele van de extra’s die ze kunnen hebben zijn de volgende:

Slaapmasker. Tijdens vluchten of autoritten zijn er in het vervoer meestal schermen waarop films of muziek te zien zijn. Bovendien laten ze vaak het licht aan voor wie naar het toilet moet. De beste manier om niet door deze realiteit gestoord te worden is het dragen van een masker.

Oordopjes. Een ander hinderlijk gevolg van beeldschermen, net als van passagiers die lange gesprekken voeren, is lawaai. Door gebruik te maken van deze hulpmiddelen voorkom je dat je luistert naar wat je niet interesseert en kun je je wijden aan rust zonder storende geluiden.

Stickers of buttons. Het kussen past zich misschien niet specifiek aan een bepaald lichaamsdeel aan, afhankelijk van de vormgeving en de vulling. Maar als er stickers of knopen op zitten die helpen hem op de zitting te stabiliseren, of je nek te ondersteunen, is het een geweldige steun.

(Zichtbare afbeelding bron: Heinteh/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies