Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

20Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Vandaag hebben we het over de relaxfauteuil, liefkozend papa’s fauteuil genoemd.

Het differentieel van de relaxfauteuil is comfort, hij komt immers met een uitschuifbare steun om de voeten te strekken, heeft steun voor het hoofd, is breed en verstelbaar in drie standen, je kunt er zelfs op gaan liggen.

Als je een relaxfauteuil gaat kopen, zal dit artikel je veel helpen. Daarin vertellen we je alles wat je moet weten over deze meubelsoort, wat de verschillende modellen zijn, in welke kamers je ze kunt plaatsen, hoeveel ze kosten en waar je ze kunt kopen.
Belangrijk om te weten

 • De relaxfauteuil kan aan de buitenkant bekleed zijn met verschillende stoffen, zoals leer, suède, chenille, en andere. De binnenbekleding (vulling) kan van schuim of van zakveren zijn.
 • Sommige relaxfauteuil modellen zijn gemotoriseerd, hebben zijvakken om boeken en tijdschriften in te leggen en sommige hebben zelfs een elektronische massager om je nog meer te ontspannen.
 • Dit type fauteuil is een uitstekende optie voor vrouwen die borstvoeding geven, hoewel er een model is dat geschikt is voor deze praktijk (de structuur lijkt erg op die van de relaxfauteuil).

Beste Relaxfauteuil: Onze selectie

Er is een grote verscheidenheid aan relaxfauteuils, van verschillende maten, kleuren, materialen (structuur, binnen- en buitenbekleding), hellingsgraden, prijsklassen en merken. Uit talrijke keuzemogelijkheden hebben we de modellen gekozen met de beste kosten/baten verhouding.

Koopgids

Niets is beter dan een comfortabele fauteuil om na een dag hard werken in te ontspannen. Nog beter is het als je je benen kunt strekken en ontspannen, tv kijken, lezen of zelfs een dutje doen.

Wat je manier van ontspannen ook is, het is de moeite waard een relaxfauteuil voor thuis te kopen, je kunt hem in de slaapkamer, op kantoor en in de woonkamer zetten. Er zijn verschillende modellen en je kunt de meubels afstemmen op de inrichting van de kamer.

Imagem de pai e filho sentados em uma poltrona.

De relaxfauteuil is ook bekend als papa’s fauteuil. (Bron: Victoria Borodinova / Pixabay)

Wat zijn de voordelen van een relaxfauteuil?

De relaxfauteuil is het ideale model om uit te rusten en te ontspannen. Hij is groot, aaibaar, heeft een hoge rugleuning om het hoofd te ondersteunen, uitschuifbare voetsteun, armen en sommige modellen hebben differentiëlen zoals bekerhouders en zijvakken om boeken of tijdschriften in te leggen.

De binnenbekleding kan gemaakt zijn van schuim, siliconenvezels met hoge dichtheid of veren in zigzag formaat die comfort bieden, ongeacht het gewicht van de persoon die in de stoel zit.

De buitenbekleding kan gemaakt zijn van edele materialen zoals dierlijk leer, linnen, suède en chenille, of van goedkopere materialen zoals synthetisch materiaal, suède, corino, e.a.

Afhankelijk van het model kan de fauteuil tot drie niveaus kantelen en deze beweging wordt uitgevoerd door een gemotoriseerd toestel. Je kunt rechtop staan, achterover leunen of virtueel gaan liggen met een druk op de knop.

Het gebruiksgemak van dit model maakt de relaxfauteuil ideaal voor iedereen, vooral voor mensen met een beperkte mobiliteit zoals ouderen en gehandicapten.

Een ander uniek kenmerk van dit model is dat het voor slechts één persoon kan zijn (conventioneel model), voor twee of zelfs drie personen.

Voordelen
 • Hij is ideaal om uit te rusten, te lezen en TV te kijken
 • Hij kan gebruikt worden in de woonkamer, slaapkamer en kantoor
 • De bekleding kan van verschillende materialen gemaakt worden
 • Verkrijgbaar in versies voor één, twee of drie zitplaatsen
Nadelen
 • Hij neemt veel plaats in
 • Het is een relatief duur meubel

Hoe combineer je de relaxfauteuil met verschillende omgevingen van het huis?

De relaxfauteuil is er in verschillende stijlen, bekledingen en kleuren, zodat dit meubelstuk goed staat in verschillende kamers van het huis, zoals de woonkamer, de slaapkamer en het kantoor.

In de woonkamer

Als we aan een relaxfauteuil denken, is de eerste plaats die in ons opkomt de woonkamer. Het meubel maakt de kamer gezelliger en is ideaal om met het gezin te ontspannen.

De relaxfauteuil, of het nu een klassiek of een modern model is, maakt een groot verschil in de inrichting van de woonkamer, en dient bovendien als steunmeubel als je thuis gasten ontvangt.

Imagem de uma poltrona reclinável em uma sala de estar.

De relaxfauteuil is heel veelzijdig. (Bron: Pixabay / Pexels)

De fauteuil hoeft niet dezelfde kleur en materiaal te hebben als de bank, maar het is wel belangrijk dat je modellen kiest die bij elkaar passen. Dat wil zeggen, als de bank bedrukt of kleurrijk is, kies dan voor een fauteuil die wat neutraler is (en omgekeerd).

Als je hem in de woonkamer zet, zet hem dan bij voorkeur naast de bank of salontafel, voor de TV, open haard of bij een raam (als de fauteuil van leer is, zorg dan dat hij niet in direct zonlicht staat).

Op kantoor

Je kunt ook een relaxfauteuil kopen voor op je kantoor, zowel binnen als buiten. Het meubelstuk past bij dit soort omgeving door zijn geraffineerdheid.

Gebruik de fauteuil rechtop met de voeten op de vloer als je in een meer formele bijeenkomst bent, de tussenstand kun je gebruiken in minder formele situaties en je kunt hem helemaal kantelen als je wilt ontspannen of rusten.

In de slaapkamer

De relaxfauteuil kan het meubelstuk zijn dat in je slaapkamer ontbreekt, want hij kan gebruikt worden om nog meer comfort in de omgeving te brengen en toch een lege ruimte in de hoek van de kamer op te vullen.

Het interessantste is dat dit type fauteuil te combineren is met een eenpersoons-, tweepersoons- en baby- of kinderkamer.

In een tienerkamer met boho stijl die bedrukte stukken en verschillende texturen mengt, zal een relaxfauteuil van leer in een neutrale kleur als karamel contrasteren met de inrichting en die versterken.

Imagem de um quarto.

Ook de relaxfauteuil versterkt de kamer, of het nu om een kind, alleenstaande of stel gaat. (Bron: Milly Eaton / Pexels)

Voor moeders die borstvoeding geven, vervangt de relaxfauteuil de borstvoedingsstoel. Als het kind ouder is, kan de relaxfauteuil gebruikt worden om ‘s avonds een verhaaltje voor te lezen of om het kind te helpen met zijn huiswerk.

Een tip, als je een relaxfauteuil voor de kamer van een kind koopt, kies er dan een die gemaakt is van gemakkelijk schoon te maken materialen, want de relaxfauteuil kan gemakkelijk vuil worden.

Wist je dat er ook relaxfauteuils voor kinderen te vinden zijn, met prints en vrolijke kleuren die de inrichting van de kamer van de kleine een bijzonder accent kunnen geven? De relaxfauteuil voor zuigelingen is een verkleinde versie van het volwassen model en kan gebruikt worden om te spelen, te studeren, te lezen en te rusten.

Wat is het verschil tussen een relaxfauteuil en een verpleegstoel?

Een model dat erg op de relaxfauteuil lijkt is de verpleegstoel, zozeer zelfs dat veel mensen het ene model met het andere verwarren. Om je de verschillen en overeenkomsten tussen de twee modellen te laten kennen, hebben we een vergelijkende tabel opgesteld, kijk maar eens:

Relaxfauteuil Borstvoedingsfauteuil
Structuur Brede, hoge rugleuning voor hoofd, armen en voetensteun Kan arm- en hoofdsteun hebben of niet. De voetensteun wordt ondersteund door een poef
Inclinatie Drie standen: zitten, lezen en rusten 45º inclinatie
Extra hulpmiddelen Zakje voor tijdschriften, bekerhouders en draaibare voeten De stoel kan een schommel hebben

Aankoopcriteria: Factoren voor het vergelijken van relaxfauteuil modellen

Het kiezen van een relaxfauteuil moet zorgvuldig gebeuren. Behalve dat je een model moet kiezen dat harmonieert met de inrichting van je woonkamer, slaapkamer, kantoor of een andere omgeving, moet je ook rekening houden met de volgende producteigenschappen:

 • Afmetingen
 • Dichtheid
 • Ontwerp
 • Bekleding van
 • Differentiëlen

We zullen artikelsgewijs gedetailleerd te werk gaan, zodat je niet in het ongewisse blijft over welke kenmerken een relaxfauteuil van goede kwaliteit bepalen.

Afmetingen

Voor je een relaxfauteuil koopt, moet je er rekening mee houden dat deze meubels grotere afmetingen hebben dan gewone fauteuils en dat je in de woonkamer, slaapkamer of werkkamer voldoende ruimte moet hebben om de fauteuil te kunnen neerzetten.

Over het algemeen heeft een relaxfauteuil de volgende afmetingen: 110 cm hoog, 95 cm breed en 90 cm diep. Maar je kunt kleinere en grotere modellen vinden.

Imagem de uma sala de estar com duas poltronas reclináveis.

Het is belangrijk dat je een relaxfauteuil koopt met afmetingen die passen bij de kamer in huis waar je hem gaat plaatsen. (Bron: Shadowfirehearts / Pixabay)

Om er zeker van te zijn dat de fauteuil afmetingen heeft die passen bij de omgeving waarin je hem zult plaatsen, bekijk je de maten van het meubel gesloten en open. Het is belangrijk dat de fauteuil minstens 20 cm van andere meubels staat.

Het is ook belangrijk dat er een afstand van 1 m tot 1,5 m is tussen de fauteuil en de ruimte die mensen gebruiken om zich te verplaatsen. Laat een afstand van 70 cm tussen de fauteuil en de salontafel.

Dichtheid

Een andere belangrijke eigenschap is de dichtheid van het schuim waaruit de binnenbekleding van de meubelen bestaat. De ideale dichtheid voor dit soort meubelen is 23 tot 28 g/cm³.

Controleer ook het maximale gewicht dat de fauteuil kan dragen. De meeste modellen zijn bestand tegen 100 kg of – hooguit – 160 kg. Als de zitting een lage dichtheid heeft, ontstaat er na verloop van tijd een “gat” in het midden van de zitting, in de vorm van je lichaam.

Design

De vormgeving van de relaxfauteuil varieert minder dan die van andere soorten fauteuils, maar dat betekent niet dat je geen model kunt kiezen dat bij je woninginrichting past.

De relaxfauteuil heeft een stijl die varieert van klassiek tot eigentijds, maar ook past bij rustieke en vintage omgevingen, want stukken van leer zijn immers tijdloos.

Kies je een model met zwarte of bruine leren bekleding, dan wordt de fauteuil een heel modern en verfijnd voorwerp en kun je hem in een meer formele omgeving plaatsen, zoals het kantoor.

Imagem de um estofado de couro.

Leer is een resistent, duurzaam en heel elegant materiaal. (Bron: Dmitriy Cherevko / 123RF)

Bekleding

Je vindt fauteuils in verschillende stijlen bekleding, bijna altijd zijn deze materialen zacht aanvoelend, zacht en gripvast, maar je kunt kiezen voor een optie van hogere of lagere kwaliteit:

 • Echt leer: dit hoogwaardige en duurzame materiaal past zich snel aan de lichaamstemperatuur aan, en maakt het zitje comfortabel en knus. Fauteuils van dit materiaal worden als luxe-artikelen beschouwd.
 • Synthetisch materiaal: synthetisch materiaal is goedkoper maar even mooi. Deze soort stof vraagt weinig onderhoud.
 • Chenille: dit materiaal lijkt op fluweel, is plooibaar en het pluizige oppervlak absorbeert en weerkaatst licht op verschillende niveaus.
 • Corino: corino is een ecologisch materiaal, gemaakt van 100% katoenen stof met PVC coating (70%), polyester (25%) en polyurethaan (5%).
 • Getefloniseerd Gorguron: deze stof is heel even ondoordringbaar, maar het geeft je tijd om naar een doek of papieren handdoek te rennen en het eruit gevallen drinken te verwijderen. Dit model is ook heel geschikt voor wie huisdieren in huis heeft, want hun pootjes zullen de stof niet bekrassen of uitrafelen.

Andere keuzemogelijkheden zijn suède en linnen.

Voordelen

Sommige relaxfauteuil modellen hebben heel interessante eigenschappen:

 • Massager
 • Zijvakken om tijdschriften en boeken in op te bergen
 • Bekerhouders in de armen (net als de bioscoopstoelen)
 • Draaibare voeten
 • Automatisch ligmechanisme

Zorg er alleen voor dat ze echt onmisbaar voor je zijn, anders betaal je meer voor iets dat je niet eens zult gebruiken.

(Zichtbare afbeelding bron: Stvic2017 / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies