Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

22Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Vandaag hebben we het hier over retinol, een afgeleide van vitamine A die uiterst heilzaam is voor de huid, omdat het een bondgenoot is in de strijd tegen rimpels en expressielijnen.

Deze verbinding wordt sterk aanbevolen door huidverzorgingsprofessionals en heeft verschillende positieve punten, zoals het lichter maken van vlekken, vermindering van acne, verbetering van de stevigheid van de huid en nog veel meer.

Het zit in verschillende soorten producten en als je er meer over wilt weten en de voordelen ervan ga dan gewoon met ons verder, want in dit artikel vind je alle informatie. Hiervoor hoef je alleen maar verder te lezen.
Belangrijk om te weten

 • Retinol zit in capsules en dermocosmetica en het gebruik ervan moet voorgeschreven worden door een dermatoloog.
 • Het moet altijd gebruikt worden in combinatie met vochtinbrengende crèmes en zonnefilters om de huid te beschermen.

Beste Retinol: Onze selectie

De retinol heeft verschillende voordelen en komt voor in de samenstelling van verschillende dermocosmetica en om je te laten zien welke daarvan de beste zijn stelden we deze ranglijst op, kijk maar eens:

Koopgids

Huidverzorging is essentieel om haar altijd mooi en gezond te houden. Gelukkig zijn er hiervoor een aantal producten die hierbij helpen en retinol is er een van.

Dit is een soort bestanddeel dat verschillende voordelen in een enkel product verenigt, en zeer wijdverbreid is voor de verbetering van rimpels en andere huidproblemen. Maar voor wie niet op het gebied van de dermatologie is, is er weinig over bekend en om je alles en iets meer over retinol te vertellen maakten we deze Koopgids.

Mulher passando retinol em óleo no rosto.

De retinol in olie is een van de mogelijkheden van dermocosmetica. (Bron: Svetlana Mandrikova / 123RF)

Wat is retinol en wat zijn de voordelen?

Retinol is een van vitamine A afgeleide verbinding, die celvernieuwing genereert en de aanmaak van collageen en elastine stimuleert, en zo een bondgenoot is bij de preventie en behandeling van huidveroudering.

Het heeft verschillende voordelen, zoals het verminderen van expressielijntjes en rimpels en het gladstrijken van donkere vlekken. Het is ook geweldig omdat het inwerkt op de elasticiteit, waardoor de huid steviger wordt, de natuurlijke beschermingsbarrière verbetert, waardoor er meer hydratatie wordt vastgehouden, en de huid een betere textuur, helderheid en glans krijgt.

Een ander voordeel van retinol is de behandeling van puistjes. Dit gebeurt omdat een van de functies van dit product is de poriën te reinigen en de ontstekingen in het gezicht te verminderen, dankzij dit is er een beheersing van vettigheid en acne.

De negatieve punten van dit product zijn dat het de huid kan uitdrogen, roder of schilferig kan maken en niet gebruikt mag worden door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en mensen onder de 12 jaar.

Voordelen
 • Verbetert expressielijntjes en rimpels
 • Helpt bij de behandeling van puistjes
 • Vermindert pigmentvlekken
 • Maakt de huid steviger
 • Houdt vocht beter vast
 • Geeft de huid meer glans, helderheid en werkt in op de textuur van de huid
Nadelen
 • Kan de huid uitdrogen, vervellen of roodheid veroorzaken
 • Mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en mensen jonger dan 12 jaar

Kan retinol negatieve reacties veroorzaken?

Normaal gesproken veroorzaakt retinol geen bijwerkingen, maar zoals bij alle dermocosmetica moet het gebruik ervan door een dermatoloog worden aangeraden. Het is echter mogelijk dat er enige schade optreedt, vooral bij mensen met een gevoelige of allergische huid.

De tekenen van negatieve reacties zijn die welke hierboven genoemd zijn als het vervellen van de huid, waardoor de huid rood wordt en het gevoel heeft dat hij trekt.

Als je tijdens het gebruik een verandering in de huid of ongemak opmerkt, is het belangrijk de behandeling op te schorten en terug te gaan naar de professional om te analyseren welke maatregelen genomen moeten worden.

In welke presentaties komt retinol voor?

Omdat retinol afkomstig is van vitamine A komt het voor in verschillende voedingsmiddelen zoals wortelen, broccoli, spinazie, lever en papaja.

Wie echter een sterker effect van retinol wil, kan inzetten op het gebruik van crèmes en andere bronnen die het product bevatten.

Na foto as mãos de uma mulher aplicando um creme.

Dermocosmetica met retinol zijn te vinden in de vorm van crèmes en olie. (Bron: Moose Photos / Pexels)

Veel zijn de cosmetica die retinol in de samenstelling hebben. Daarmee is het gemakkelijk te vinden in crèmes en oliën voor de huid. Er zijn mogelijkheden alleen voor het gezicht en andere voor de oogzone en de handen.

Een andere manier om op een intense manier aan retinol te komen is het oraal in te nemen, in capsules en er zijn verschillende fabrikanten die het op deze manier produceren.

Welke zorg moet besteed worden aan het gebruik van retinol?

Denkend aan het gebruik van retinol uit cosmetica is het belangrijk te weten dat er enige zorg besteed moet worden, zodat het gebruik echt heilzaam is en niet het tegenovergestelde.

Hiermee is het eerste punt het misbruik van zonnebrandcrèmes. Retinol maakt de huid gevoeliger en zonder gebruik van een zonnefilter kan het gemakkelijker irritaties veroorzaken.

Een ander belangrijk punt is hydratatie. Als het product dat je gekozen hebt geen actieve bestanddelen bevat, is het essentieel om gezichtsvochtinbrengers te gebruiken en veel water te drinken, want je huid wordt er droger van.

Het is ook de moeite waard na te gaan of het product dat je gekocht hebt overdag of alleen ’s nachts gebruikt kan worden. Het opvolgen van de aanbevelingen van de fabrikant is essentieel om het gewenste resultaat te bereiken.

Na foto uma mulher com um comprimido e um copo de água nas mãos.

Het is ook mogelijk om retinol voor oraal gebruik te vinden tegen zeer betaalbare prijzen. (Bron: JESHOOTS.com / Pexels)

Koopcriteria: Factoren om producten met retinol te vergelijken

Nu je alles over retinol begrijpt is het tijd om het beste product voor je te kiezen. Hiervoor hebben we alle punten apart gezet waarmee je rekening moet houden om de beste aankoop te doen, het zijn:

 • Vorm van presentatie
 • Schema voor gebruik
 • Extra voordelen
 • Plaats van gebruik

Nu begrijp je hoe belangrijk het is met al deze factoren rekening te houden.

Presentatievorm

De presentatievorm van retinol hangt samen met het soort product dat je koopt, in olie, crème of capsules.

Wie al een dagelijkse huidverzorgingsroutine onderhoudt, kan het product dat hij gewoonlijk gebruikt inruilen voor een met retinol en kan de dag of nacht doorbrengen met de crème die zonder veel moeite inwerkt.

Oliën vallen meestal bij minder mensen in de smaak, ook bij mensen met een vette huid, maar ze hebben ook goede effecten.

Capsules moeten elke dag volgens de aanwijzingen van de fabrikant worden ingenomen en zijn een goede optie voor wie niet van producten op de huid houdt.

Na foto uma embalagem de creme de vidro.

Crèmes met retinol bestaan in verschillende mogelijkheden en hebben verschillende voordelen voor de huid. (Bron: andreas160578 / Pixabay)

Gebruikstijd

Ook dit is een punt van groot belang, want er zijn enkele beperkingen naargelang het gekozen product.

In het geval van retinol dat wordt ingenomen is er geen soort voorbehoud, maar als we denken aan dermocosmetica is het belangrijk te evalueren wat je wilt met wat de fabrikant zegt, want vele kunnen niet overdag aangebracht worden.

Ook de gebruiksroutine moet geëvalueerd worden, want er zijn producten die tweemaal per dag aangebracht moeten worden en andere slechts eenmaal.

Plaats van gebruik

Er zijn keuzemogelijkheden voor cosmetica met retinol die gericht zijn op de oogzone, voor het gezicht en de hals en ook voor de handen.

Bedenk dus op welke plaatsen je de werking van het product wilt om er een te kopen die geschikt is voor je behoefte.

Na foto um close dos olhos de uma mulher.

Sommige crèmes met retinol kunnen niet op de oogzone aangebracht worden, dus het is oppassen geblazen. (Bron: PublicDomainPictures / Pixabay)

Extra

Veel producten die retinol in hun samenstelling hebben, brengen ook extra voordelen met zich mee, zoals hydratatie van de huid en aanwezigheid van andere bijbehorende vitaminen, bijvoorbeeld.

Het is altijd interessant om op het etiket te lezen wat het biedt om er een te kiezen die zo positief mogelijk is voor je huid.

(Bron: warrengoldswain / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies