Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

27Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

176Verzamelde opmerkingen

Ben je nog op zoek naar het perfecte verzorgingsproduct voor je huid, haar en wimpers? Castor olie kan je helpen als een wondermiddel. Het bevordert niet alleen de groei van haar of wimpers, maar kan ook zorgen voor een heldere teint. Het is niet zonder reden dat het een ingrediënt is in veel bodylotions. Met castorolie ben je dus goed toegerust als je een verzorgingsproduct zoekt dat je ook veganistisch en gecertificeerd kunt kopen.

Onze grote castor olie test 2022 is ontworpen om je te helpen de perfecte castor olie voor je te vinden. Om het je gemakkelijker te maken een aankoopbeslissing te nemen, hebben we de verschillende varianten met elkaar vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. We hebben ook onze favorieten voor je uitgezocht en de meest gestelde vragen in een gids beantwoord.




Belangrijk om te weten

  • Castorolie wordt gewonnen uit de zaden van de wonderboom, Ricinus Communis, en wordt al eeuwenlang gebruikt als een veelzijdig huismiddel. De zaden worden koud geperst of eerst verhit, geroosterd en dan geperst.
  • De olie wordt vooral gebruikt voor cosmetische doeleinden, zoals haar-, huid- en nagelverzorging. Verder wordt het ook gebruikt om de bevalling op te wekken of als laxeermiddel.
  • Jamaicaanse castorolie heeft de meest intensieve werking, maar is niet geschikt voor alle huid- en haartypes. Biologische ricinusolie, daarentegen, is iets duurder, maar gecertificeerd en eerlijk geproduceerd.

Beste Ricinusolie: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van castorolie

Er zijn in principe verschillende soorten castorolie. In het volgende gedeelte laten we je zien met welke aspecten je rekening moet houden als je castor oliën met elkaar vergelijkt.

Bij het kopen van ricinusolie kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

In het volgende gedeelte gaan we meer in detail in op de verschillende aankoopcriteria.

Toepassing

Er zijn verschillende manieren om ricinusolie aan te brengen, gebaseerd op de manier waarop het gemaakt wordt.

In de rubriek adviezen kun je lezen voor welke plekken van het lichaam je de olie kunt gebruiken. Castor olie producten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor huid en haar.

Je kunt castorolie ook gebruiken om de bevalling op te wekken vóór de bevalling, maar je moet dit altijd met je verloskundige en arts bespreken. Je moet echter afzien van het innemen van de olie tijdens de zwangerschap. (1)

Een ander mogelijk gebruik van ricinusolie is als laxeermiddel. De olie wordt verondersteld vooral te helpen bij spijsverteringsproblemen. (2)

De echt goedkoopste soort castorolie is heetgeperst. Deze soort wordt gebruikt om hout te behandelen of als smeermiddel en je vindt het meestal in grote bussen. Daarom is het niet bestemd voor het menselijk lichaam.

Productie

De verschillende productieprocessen leiden tot verschillende toepassingsmogelijkheden. Je moet er echter niet alleen op letten of de olie koudgeperst of geroosterd is.

Castorzaden moeten altijd verwerkt worden. Ze zijn zeer giftig.

Net als bij alle andere cosmetische producten moet je er altijd op letten dat de productie milieuvriendelijk is en onder eerlijke omstandigheden gebeurt. Er zijn altijd uitzonderingen waar kunstmatige hulpmiddelen in het produktieproces gebruikt worden om het proces te versnellen of waar de olie zelfs uitgerekt wordt, alleen maar om kosten te besparen.

Om castorolie zonder slecht geweten te kunnen gebruiken, moet je letten op de certificering. De producten die je koopt moeten een EU-kwaliteitslabel hebben, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over duurzaamheid of eerlijke productie.

Certificering

Hoogwaardige castor olie producten zijn er in biologische kwaliteit. Deze zijn iets duurder dan de andere soorten olie, maar ze zijn het geld waard vanwege hun duurzaamheid.

In het algemeen wordt er bij de teelt op gelet dat het gebruik van synthetische en chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen geheel vermeden wordt.

Biologische producten worden regelmatig geïnspecteerd door door de staat erkende biologische keuringsinstanties.

Verder hebben biologische producten nog verschillende andere voordelen. Certificering betekent dat er geen genetisch gemodificeerde organismen gebruikt worden, wat niet alleen goed is voor de natuur, maar ook voor jou. Bovendien steun je, door biologische producten te kopen, ook eerlijke handel en creëer je meer banen, want de productie van biologische producten is arbeidsintensiever.

Effect

Het effect van de verschillende varianten van castorolie is niet erg verschillend, maar je moet wel opletten dat je de juiste voor je kiest.

Je kunt over de verschillende soorten en welke het beste voor je is lezen in de gids sectie, waar we de verschillende soorten en hun effecten op een rijtje zetten.

Je kunt ricinusolie niet alleen kopen als zuivere olie, maar ook in verschillende lotions en crèmes.

Ook deze producten gebruiken de olie en zijn wonderbaarlijke werking.

Het verschil tussen de verschillende oliën is echter nauwelijks merkbaar. Je kunt castorolie zonder aarzelen gebruiken voor je huid, haar en nagels. Je moet alleen naar je gevoel en je lichaam luisteren en de olie gebruiken die voor jou persoonlijk het beste werkt.

Accessoires

Een ander belangrijk criterium voor het kopen van ricinusolie is de leveringsomvang, d.w.z. de mogelijke accessoires die samen met de olie verkocht worden.

Castorolie is ook goed om met je handen aan te brengen.

Sommige producten zijn voorzien van een pompdop, waarmee je de olie op de beste manier kunt doseren. Andere castorolie producten zijn ook voorzien van een pipet om nauwkeurig te doseren. Andere fabrikanten leveren behandelingsapplicator kits. Deze bevatten een klein borsteltje waarmee je de olie op je wimpers of wenkbrauwen kunt aanbrengen.

Je kunt deze accessoires echter gemakkelijk los kopen voor heel weinig geld. Je kunt ook een mascaraborstel gebruiken, die je voor gebruik goed met zeep moet schoonmaken. Laat het dan een beetje drogen voor je de mascara gaat aanbrengen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je ricinusolie koopt

Voor je ricinusolie koopt, heb je waarschijnlijk een vraag of twee. In het volgende deel hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten op een rijtje gezet en in detail beantwoord.

Wat is ricinusolie?

Ricinusolie wordt al duizenden jaren als huismiddeltje gebruikt en wordt gewonnen uit de bonen van de tropische boom Ricinus Communis, die ook wel de wonderboom wordt genoemd. (3)

rizinusöl-test

Castorolie wordt gewonnen uit de zaden van de wonderboom en kent vele toepassingen. (Image source: unsplash.com / Chelsea shapouri)

De struik komt uitsluitend voor in tropische streken, zoals Jamaica. Het werd al gebruikt door de oude Egyptenaren en Grieken omdat het zeer rijk is aan vitamine E en essentiële vetzuren. (4)

Wanneer en voor wie is het nuttig om ricinusolie in te nemen?

Castorolie heeft vele toepassingen. Niet alleen wordt het vaak gebruikt als basisolie voor allerlei verzorgingsproducten, zoals voor wimpers of haar, maar het wordt ook gebruikt als laxeermiddel en als middel om weeën op te wekken.

Verzorgingsproduct

Castorolie wordt vaak gebruikt voor cosmetische toepassingen omdat het veelzijdig is in verzorging. Het is heel gemakkelijk te gebruiken. Je kunt het vaak met je handen aanbrengen, maar voor sommige toepassingen heb je een klein kwastje of verfkwastje nodig.

Voor je huid kun je ricinusolie ook als lichaamsolie gebruiken. Het ricinolzuur in de olie heeft een ontsmettende en helende werking en kan daarom helpen bij huidaandoeningen zoals acne of neurodermatitis. Nadat je het product op de huid hebt aangebracht, wordt ze zacht en soepel, waardoor je littekens minder kunnen opvallen. (5) Het is ook belangrijk te vermelden dat ricinusolie het effect van zonnebrandcrème op geen enkele manier vermindert. Integendeel, men zegt dat het de werking van zonnebrandcrème verbetert. (6)

Vooreerst kan ricinusolie leiden tot lang en goed verzorgd haar. Als je het regelmatig gebruikt, kan het de haargroei bevorderen. Nadat je de olie in je haar hebt gemasseerd, moet je hem enkele uren laten intrekken. Pas daarna moet je het met shampoo uitwassen. Het moet je haar glad en glanzend maken en kan ook gespleten haarpunten voorkomen. (7)

Gebied van toepassing Toepassing
Huid Bij het aanbrengen op de huid, moet u letten op uw gevoel. Je kunt je handen gebruiken om de olie in te wrijven.
Haar Je kunt de olie gemakkelijk met je vingers in je haar verdelen. Het maakt niet uit of je de olie alleen op de uiteinden of op het hele haar aanbrengt.
Wenkbrauwen en wimpers Voor beide moet je een klein borsteltje gebruiken en de olie niet te dik aanbrengen. Je kunt hiervoor ook een schoon mascaraborsteltje gebruiken.
Nagels Voordat je de olie op je nagels aanbrengt, moeten ze afgelakt en schoon zijn. Daarna kunt u de castorolie het beste aanbrengen met een wattenstaafje.

Aan de andere kant kan castorolie helpen de wenkbrauwen te versterken. Als ze door plukken of knippen uitgedund zijn, helpen de vele proteïnen, vitaminen, vetzuren en antioxidanten van de olie je wenkbrauwen weer sterk en glad te groeien. Na het aanbrengen moet je het enkele uren laten zitten. Je moet het proces enkele weken lang dagelijks doen om resultaat te zien. Als je hetzelfde doet met je wimpers, zullen ze niet zo snel breken en worden ze vanzelf dikker.

Vitamine E voedt en versterkt je nagels. Je moet altijd het poetsmiddel verwijderen voor je de olie aanbrengt en het enkele uren laten intrekken. Na herhaald gebruik zullen je nagels niet meer zo broos en droog zijn en ook de nagelriemen worden van voldoende vocht voorzien.

Laxeermiddel

Verder wordt castorolie niet alleen gebruikt als verzorgingsmiddel, maar ook als een soort laxeermiddel bij spijsverteringsproblemen.

Het gebruik van ricinusolie leidt tot een verlies van mineralen in je lichaam. Je moet dit in elk geval compenseren.

Bij inname komt in de dunne darm ricinolzuur vrij, dat dan een laxerende werking heeft. Het effect treedt meestal op na drie tot vier uur, mits je de olie op een lege maag hebt ingenomen. Volgens een studie heeft het geen invloed op het aantal stoelgangen of de hoeveelheid ontlasting, maar vermindert het niet alleen het gespannen zijn tijdens de stoelgang, maar ook andere symptomen van constipatie. (8)

Inductie van de arbeid

Castorolie is een veelgebruikt ingrediënt in de zogenaamde labour cocktail, die de arbeid tijdens de bevalling kan opwekken.

Maar wees voorzichtig! Het is heel belangrijk dat je castorolie alleen inneemt met toestemming van je verloskundige of arts. Het is niet aan te raden ricinusolie tijdens de zwangerschap te gebruiken, want het kan gevolgen hebben voor moeder en kind.

Het ricinolzuur werkt in op de spiercellen in de baarmoeder en brengt zo samentrekkingen op gang. Dit maakt het weefsel van de baarmoederhals los. Het gewenste effect treedt echter pas op als de baarmoederhals al open is en het kind klaar is voor de geboorte. (9) .

Welke soorten castorolie zijn er?

Als je ricinusolie wilt kopen, zijn er verschillende soorten producten waaruit je kunt kiezen

  • Biologische ricinusolie
  • Natuurlijke ricinusolie
  • Jamaicaanse castorolie
  • Castor olie capsules

Het volgende gedeelte geeft je meer gedetailleerde informatie over de verschillende soorten olie. Je vindt er niet alleen voordelen en nadelen van de respectieve producten, maar ook wetenswaardigheden.

Biologische ricinusolie

Voordat je biologische ricinusolie koopt, moet je je er altijd van vergewissen dat het gecertificeerd is met een keurmerk, zoals dat van de Soil Association.

Net als de natuurlijke olie wordt ze door koude persing verkregen. Het proces vermijdt echter volledig het gebruik van stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Voordelen
  • Milieuvriendelijke teelt
  • Zeer effectief
  • Vrij van bestrijdingsmiddelen
Nadelen
  • Duurder

In het algemeen wordt er bij de teelt op gelet dat stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu, vermeden worden. Het product wordt dus enerzijds veilig, maar anderzijds ook eerlijk geproduceerd.

Dit doet niet alleen iets goeds voor het milieu, maar bevordert ook duurzame teelt in andere landen.

Natuurlijke ricinusolie

Natuurlijke ricinusolie staat bekend als castorolie, net als biologische castorolie. Het proces van koude persing heeft het voordeel dat waardevolle ingrediënten en vitamines bewaard blijven. De olie is helder en duidelijk omdat ze direct uit het zaad geperst werd zonder verhitting onder hoge druk.

Voordelen
  • Goedkoop
  • Veelzijdig
  • Productief
Nadelen
  • Lagere kwaliteit dan biologische ricinusolie

100 % natuurlijke ricinusolie wordt gemaakt in Noord-Amerika of West-Azië en wordt verkocht onder de volgende namen

  • Koud geperst
  • Zuivere ricinusolie
  • Maagdelijke ricinusolie
  • 100 % zuiver

Omdat de natuurlijke castorolie lichter van kleur en helderder is, is het de zuiverder versie van de Jamaicaanse castorolie.

Jamaicaanse castorolie

Het verschil met de koudgeperste castorolie is de productie.

De Jamaicaanse variant van de olie wordt eerst licht verwarmd of, in het geval van speciale vormen, zelfs helemaal, voordat hij geperst wordt.

Voordelen
  • Voedzaam
  • Voor bijzonder veeleisende gevallen
Nadelen
  • Vaak als onzuiver ervaren
  • Niet noodzakelijk geschikt voor de gevoelige huid

Bij het roosteren ontstaan asresten die de olie er zwart doen uitzien. Deze zijn echter niet “slecht” omdat ze het een andere pH waarde geven. Daarom wordt gezegd dat het effect intensiever is, zodat het vooral geschikt is voor gestresst haar of gestresste nagels.

Capsules met castorolie

Castorolie capsules bevatten zuivere castorolie. Het grootste voordeel van deze variant is dat je de olie zo precies kunt doseren.

De capsules zijn gemakkelijk oraal in te nemen met water, wat helpt om de sterke smaak van de olie niet op te merken.

Voordelen
  • Exacte dosering
  • Eigen smaak wordt niet opgemerkt
  • Gemakkelijk in te nemen
Nadelen
  • Duurder
  • Niet veganistisch

Een groot nadeel van ricinusoliecapsules is dat ze geen optie zijn voor veganisten. Door de gelatine in het capsuleomhulsel zijn het geen veganistische producten.

Welke alternatieven zijn er voor castorolie?

In het volgende gedeelte zetten we drie verschillende producten op een rij die je als alternatief voor castorolie kunt gebruiken.

rizinusöl-test

Kokosolie is een goed alternatief voor castorolie. (Image source: unsplash.com / Tijana Drndarski)

Een goed alternatief voor castorolie is kokosolie. Deze olie is zeer rijk en laat, met zijn aminozuren, vitaminen en essentiële vetzuren, je haar, huid en nagels glanzen. Je kunt het daarom gebruiken als een universeel verzorgingsproduct. Bovendien kun je het gebruiken als een caloriearme olie, omdat het gemakkelijk verteerbaar is. (10)

Een ander alternatief voor castorolie is amandelolie, omdat amandelen al eeuwenlang populair zijn in de cosmetica. De essentiële vetzuren in de olie hydrateren je nagels, huid en haar. Het wordt ook vaak gebruikt om atopische dermatitis te behandelen, omdat het een zacht effect heeft op geïrriteerde delen van de huid. (11)

Je kunt arganolie ook gebruiken om neurodermitis, cellulitis of rimpels te behandelen. Dit alternatief is echter het duurst, want de olie is waarschijnlijk de kostbaarste ter wereld. Het effect op haar, huid en nagels is hetzelfde als met castorolie, maar vaak iets intenser. Men zegt ook dat het anti-veroudering tegengaat. (12)

Wanneer mag ik geen ricinusolie nemen en wat zijn de bijwerkingen?

Er zijn enkele situaties waarin je het gebruik van ricinusolie beslist moet vermijden.

Ten eerste mag je de olie niet innemen als je een darmobstructie hebt of een inflammatoire darmziekte, zoals de ziekte van Crohn.

In het algemeen is ricinusolie niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Je moet dit met je arts bespreken voor je het inneemt.

Ten tweede mag je geen ricinusolie innemen als je een ontstoken blindedarm hebt, want je kunt er aanzienlijke schade van ondervinden.

Als je te veel neemt of te vaak gebruikt, kun je bijwerkingen krijgen zoals misselijkheid, maagirritatie of overgeven. Dan kun je, in het ergste geval, water en elektrolyten verliezen. Pure ricine, daarentegen, kan gastro-intestinale bloedingen, nacrose of hypoglykemie veroorzaken. Ricine is giftig. (13)

Bovendien kan je haar na het wassen gaan klitten door verkeerd gebruik van castorolie. De hoge viscositeit van ricinusolie en lang haar hadden in één studie bijgedragen tot het plotseling mat worden van het haar. Zo nodig moet je je haar knippen. (14)

Hoe bewaar ik ricinusolie en wat is de houdbaarheid?

Als je castorolie goed bewaart, is ze zes tot acht maanden houdbaar.

rizinusöl-test

Als de castorolie in een donker getinte fles verpakt is, is ze langer houdbaar. (Image source: unsplash.com / Kelly Sikkema)

Je moet ervoor zorgen dat de olie in een donker getinte fles bewaard wordt. Het is ook belangrijk dat castorolie op een koele plaats bewaard wordt, of tenminste bij kamertemperatuur.

Hoe gevaarlijk is ricinusolie?

Ricinusolie is niet giftig of gevaarlijk. Merk echter op dat de zaden zeer giftig zijn.

Het eiwit ricine dat in de zaden zit is zeer giftig, maar niet oplosbaar in vet. Tijdens de productie van de olie worden de waterige bestanddelen van de zaden van de olie gescheiden en zo ook de ricine.

Als je zaden van de wonderboom, Ricinus Communis, thuis bewaart, moet je er absoluut voor zorgen dat de plantenzaden buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven, want ze inslikken kan binnen korte tijd de dood tot gevolg hebben. Niet voor niets werd de plant uitgeroepen tot giftige plant van het jaar 2018. (15)

Beeldbron: 40578804/ 123rf.com

Referenties (15)

1. Neri I, Dante G, Pignatti L, Salvioli C, Facchinetti F. Castor oil for induction of labour: a retrospective study. J Matern Fetal Neonatal Med. 2018;31(16):2105-2108. doi:10.1080/14767058.2017.1336223
Bron

2. Alookaran J, Tripp J. Castor Oil. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; July 6, 2020.
Bron

3. Franke H, Scholl R, Aigner A. Ricin and Ricinus communis in pharmacology and toxicology-from ancient use and "Papyrus Ebers" to modern perspectives and "poisonous plant of the year 2018". Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2019;392(10):1181-1208. doi:10.1007/s00210-019-01691-6
Bron

4. Polito L, Bortolotti M, Battelli MG, Calafato G, Bolognesi A. Ricin: An Ancient Story for a Timeless Plant Toxin. Toxins (Basel). 2019;11(6):324. Published 2019 Jun 6. doi:10.3390/toxins11060324
Bron

5. Final report on the safety assessment of Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Hydrogenated Castor Oil, Glyceryl Ricinoleate, Glyceryl Ricinoleate SE, Ricinoleic Acid, Potassium Ricinoleate, Sodium Ricinoleate, Zinc Ricinoleate, Cetyl Ricinoleate, Ethyl Ricinoleate, Glycol Ricinoleate, Isopropyl Ricinoleate, Methyl Ricinoleate, and Octyldodecyl Ricinoleate. Int J Toxicol. 2007;26 Suppl 3:31-77. doi:10.1080/10915810701663150
Bron

6. Huang C, Ouyang YD, Fang YW. Guang Pu Xue Yu Guang Pu Fen Xi. 2005;25(2):260-262.
Bron

7. McMullen R, Jachowicz J. Optical properties of hair: effect of treatments on luster as quantified by image analysis. J Cosmet Sci. 2003;54(4):335-351.
Bron

8. Arslan GG, Eşer I. An examination of the effect of castor oil packs on constipation in the elderly. Complement Ther Clin Pract. 2011;17(1):58-62. doi:10.1016/j.ctcp.2010.04.004
Bron

9. DeMaria AL, Sundstrom B, Moxley GE, Banks K, Bishop A, Rathbun L. Castor oil as a natural alternative to labor induction: A retrospective descriptive study. Women Birth. 2018;31(2):e99-e104. doi:10.1016/j.wombi.2017.08.001
Bron

10. Wallace TC. Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. 2019;38(2):97-107. doi:10.1080/07315724.2018.1497562
Bron

11. Ahmad Z. The uses and properties of almond oil. Complement Ther Clin Pract. 2010;16(1):10-12. doi:10.1016/j.ctcp.2009.06.015
Bron

12. Boucetta KQ, Charrouf Z, Aguenaou H, Derouiche A, Bensouda Y. The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity. Clin Interv Aging. 2015;10:339-349. Published 2015 Jan 30. doi:10.2147/CIA.S71684
Bron

13. Małajowicz J, Kuśmirek S. Struktura i właściwości biologiczne rycyny – toksycznego białka rącznika pospolitego [Structure and properties of ricin – the toxic protein of Ricinus communis]. Postepy Biochem. 2019;65(2):103-108. Published 2019 Jun 6. doi:10.18388/pb.2019_249
Bron

14. Maduri VR, Vedachalam A, Kiruthika S. "Castor Oil" - The Culprit of Acute Hair Felting. Int J Trichology. 2017;9(3):116-118. doi:10.4103/ijt.ijt_22_17
Bron

15. Franke H, Scholl R, Aigner A. Ricin and Ricinus communis in pharmacology and toxicology-from ancient use and "Papyrus Ebers" to modern perspectives and "poisonous plant of the year 2018". Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2019;392(10):1181-1208. doi:10.1007/s00210-019-01691-6
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Neri I, Dante G, Pignatti L, Salvioli C, Facchinetti F. Castor oil for induction of labour: a retrospective study. J Matern Fetal Neonatal Med. 2018;31(16):2105-2108. doi:10.1080/14767058.2017.1336223
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Alookaran J, Tripp J. Castor Oil. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; July 6, 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Franke H, Scholl R, Aigner A. Ricin and Ricinus communis in pharmacology and toxicology-from ancient use and "Papyrus Ebers" to modern perspectives and "poisonous plant of the year 2018". Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2019;392(10):1181-1208. doi:10.1007/s00210-019-01691-6
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Polito L, Bortolotti M, Battelli MG, Calafato G, Bolognesi A. Ricin: An Ancient Story for a Timeless Plant Toxin. Toxins (Basel). 2019;11(6):324. Published 2019 Jun 6. doi:10.3390/toxins11060324
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Final report on the safety assessment of Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Hydrogenated Castor Oil, Glyceryl Ricinoleate, Glyceryl Ricinoleate SE, Ricinoleic Acid, Potassium Ricinoleate, Sodium Ricinoleate, Zinc Ricinoleate, Cetyl Ricinoleate, Ethyl Ricinoleate, Glycol Ricinoleate, Isopropyl Ricinoleate, Methyl Ricinoleate, and Octyldodecyl Ricinoleate. Int J Toxicol. 2007;26 Suppl 3:31-77. doi:10.1080/10915810701663150
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Huang C, Ouyang YD, Fang YW. Guang Pu Xue Yu Guang Pu Fen Xi. 2005;25(2):260-262.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
McMullen R, Jachowicz J. Optical properties of hair: effect of treatments on luster as quantified by image analysis. J Cosmet Sci. 2003;54(4):335-351.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Arslan GG, Eşer I. An examination of the effect of castor oil packs on constipation in the elderly. Complement Ther Clin Pract. 2011;17(1):58-62. doi:10.1016/j.ctcp.2010.04.004
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
DeMaria AL, Sundstrom B, Moxley GE, Banks K, Bishop A, Rathbun L. Castor oil as a natural alternative to labor induction: A retrospective descriptive study. Women Birth. 2018;31(2):e99-e104. doi:10.1016/j.wombi.2017.08.001
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wallace TC. Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. 2019;38(2):97-107. doi:10.1080/07315724.2018.1497562
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Ahmad Z. The uses and properties of almond oil. Complement Ther Clin Pract. 2010;16(1):10-12. doi:10.1016/j.ctcp.2009.06.015
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Boucetta KQ, Charrouf Z, Aguenaou H, Derouiche A, Bensouda Y. The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity. Clin Interv Aging. 2015;10:339-349. Published 2015 Jan 30. doi:10.2147/CIA.S71684
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Małajowicz J, Kuśmirek S. Struktura i właściwości biologiczne rycyny – toksycznego białka rącznika pospolitego [Structure and properties of ricin – the toxic protein of Ricinus communis]. Postepy Biochem. 2019;65(2):103-108. Published 2019 Jun 6. doi:10.18388/pb.2019_249
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Maduri VR, Vedachalam A, Kiruthika S. "Castor Oil" - The Culprit of Acute Hair Felting. Int J Trichology. 2017;9(3):116-118. doi:10.4103/ijt.ijt_22_17
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Franke H, Scholl R, Aigner A. Ricin and Ricinus communis in pharmacology and toxicology-from ancient use and "Papyrus Ebers" to modern perspectives and "poisonous plant of the year 2018". Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2019;392(10):1181-1208. doi:10.1007/s00210-019-01691-6
Ga naar bron
Recensies