Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

28Bestede uren

39Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een comfortabele maar stijlvolle en tijdloze fauteuil? Dan is een rieten fauteuil de juiste keuze voor jou. Wicker stoelen zijn gemaakt van gevlochten rotanhout, riet of polyrattan en staan bekend om hun soepelheid bij het zitten. Het materiaal wordt al vele tientallen jaren gebruikt. Zo past een rieten fauteuil bij bijna elk huis.

In onze rieten stoelen test 2022 namen we de verschillende rieten stoelen onder de loep. Afhankelijk van de fabrikant zijn er rieten stoelen met verschillende kenmerken, zoals armleuningen, bekleding of schommelpoten.

Dus als je de juiste rieten stoel zoekt, is het de moeite waard eens te kijken naar een vergelijking van de verschillende rieten stoelen. We hopen dat de uitleg van voor- en nadelen je aankoopbeslissing zal vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

  • Rieten stoelen zijn meubels van rotanhout, riet of polyrattan, die al heel lang in gebruik zijn. De oudste rieten stoelen dateren uit de jaren 1920. Hieruit blijkt dat rieten stoelen een tijdloos meubelstuk zijn en nooit uit de mode raken.
  • Door de gevlochten zitting bieden rieten fauteuils een soepele steun. Dit maakt ze geschikt voor mensen die snel last hebben van pijn bij het zitten. De bekleding kan ook gemakkelijk vervangen worden.
  • Bij goed onderhoud worden rieten fauteuils gekenmerkt door hun lange duurzaamheid. Afhankelijk van het materiaal wordt specifieke verzorging aanbevolen. Zo moeten fauteuils van rotanhout of riet regelmatig onderhouden worden met was of vaseline.

Beste Rieten Stoel: Onze selectie

Om je een overzicht te geven van de verschillende rieten stoelen die aangeboden worden, stellen we kort voor wat we de beste rieten stoelen vinden.

Rieten fauteuils: koop- en beoordelingscriteria

In dit gedeelte bekijken we de kenmerken die de verschillende rieten fauteuils van elkaar onderscheiden.

Je kunt de volgende criteria gebruiken om de rieten stoelen te vergelijken:

We zullen de afzonderlijke criteria nu meer in detail toelichten en hopen dat dit je helpt bij je aankoopbeslissing.

Materiaal

Rieten stoelen zijn vaak van rotan gemaakt. De term is afgeleid van de rotanpalm, waarvan het hout bijzonder poreus en buigzaam is. Om meubels te maken wordt het hout met hete lucht of stoom bewerkt en zo gebogen.

Zo worden de typische rieten fauteuils gemaakt, die al enkele tientallen jaren bestaan. Als je een rieten fauteuil van echt rotanhout zoekt, kun je hem beter binnenshuis bewaren, want het materiaal is niet weerbestendig.

Voor milieubewuste mensen zijn stoelen van riet aan te bevelen. In tegenstelling tot de rotanpalm groeit riet in Europa en is het dus milieuvriendelijker.

Als alternatief voor rotanhout en riet is er polyrattan. Dit is kunstmatig rotan materiaal. In tegenstelling tot natuurlijke materialen is polyrattan weerbestendig en kan het goed gebruikt worden als materiaal voor tuinmeubels. Bovendien is polyrattan bijzonder licht en heeft het een hoge mate van stabiliteit.

Armleuningen

De meeste typische rieten stoelen uit het verleden hebben armleuningen. Dit is praktisch als je de rieten fauteuils in de tuin of aan de eettafel wilt gebruiken. Als je een rieten stoel met armleuningen kiest, moet je opmerken dat ze over het geheel genomen meer ruimte innemen.

Maar omdat de meeste rieten stoelen ontworpen zijn om in te relaxen, is het nogal moeilijk om een rieten stoel te vinden zonder armleuningen.

Behalve de typische rieten fauteuils met armleuningen, zijn er ook draaibare, hangende en schommelende rieten fauteuils. Deze worden zonder armleuningen geleverd. Je kunt hieronder meer over ze te weten komen.

Maat

Zoals bij alle meubels is de maat van een rieten stoel een belangrijke factor bij de keuze. Voor je koopt, moet je bedenken wie er op de rieten stoel zal zitten. Rieten fauteuils voor kinderen zijn van nature kleiner van formaat.

Er zijn rieten stoelen speciaal voor kinderen.

De rieten stoelen die als eetkamerstoelen gebruikt kunnen worden zijn meestal wat smaller dan de rieten stoelen voor de tuin of het balkon. De rieten stoelen voor buiten hebben vaak bijzonder grote zitvlakken en andere functies, zodat ze wat comfort betreft niets te klagen hebben.

Belastbaarheid

Bij belastbaarheid moet je letten op het maximale gewicht dat de stoel kan weerstaan. De meeste rieten stoelen hebben een maximaal draagvermogen van 100 kilo. Maar als je gaat zitten, heeft je hele gewicht geen invloed op de stoel; een volledige belasting van je gewicht treedt pas op als je op de stoel zou gaan liggen.

De draagkracht van rieten stoelen neemt mettertijd af.

Wat je echter in gedachten moet houden over de draagkracht van je rieten stoel, is dat de stoel na verloop van tijd zijn draagkracht kan verliezen. Vooral bij buitenstoelen die aan regen en UV-straling worden blootgesteld, kan de kwaliteit na verloop van tijd verminderen.

In het geval van polyrattan, dat van plastic gemaakt is, worden de afzonderlijke plastic draden door blootstelling aan de zon belast en zo verbrand.

Daarom moet je je rieten stoel met zorg behandelen. Door de karakteristieke rieten structuur is de rieten stoel flexibeler, maar ook veeleisender. Vooral bij rieten fauteuils voor de tuin of het balkon moet je niet te zwaar op de fauteuil zitten.

Stoffering

De meeste fabrikanten bieden stoffering inbegrepen bij de aankoop van rieten fauteuils. Deze bestaat uit een of twee kussens die direct op de fauteuil passen. Afhankelijk van de vorm van de fauteuil zijn deze rond of vierkant.

Je moet beslist overwegen je rieten fauteuil te bekleden, want het vlechtwerk zonder kussens kan de fauteuil na een tijdje oncomfortabel maken. Als je rieten stoel niet met een kussen geleverd wordt, kun je als alternatief vervangende kussens zoeken.

Sommige leveranciers bieden de levering van speciale bekleding voor rotan meubelen aan.

Als je een hangende of schommelende rieten stoel gekozen hebt, zijn speciale anti-slip kussens geschikt, die niet verschuiven bij het zitten. Je moet er ook op letten dat de bekleding van een rieten buitenstoel weerbestendig is en gemaakt van waterafstotend materiaal. Als alternatief kun je de kussens in het droge brengen als het regent.

Rieten stoel: Veelgestelde vragen en antwoorden

In dit gedeelte beantwoorden we de belangrijkste vragen over rieten stoelen. We hebben ons over het onderwerp gebogen en hopen je hier een uitvoerig antwoord op je vragen te geven.

Voor wie is een rieten stoel geschikt?

Een rieten fauteuil is geschikt voor iedereen die een tijdloze, stijlvolle fauteuil zoekt. Rieten fauteuils kunnen gebruikt worden als stoelen voor een eettafel, maar ook om comfortabel in te relaxen.

Dat er verschillende soorten rieten fauteuils zijn, betekent dat een rieten fauteuil voor verschillende functies gebruikt kan worden. Er zijn zelfs rieten ligstoelen waarop je in de tuin kunt luieren en doezelen of lezen.

korbsessel-test

Rieten fauteuils krijgen hun bijzondere uiterlijk van gevlochten rotanhout of polyrattan. Na het weven wordt het hout gebeitst en gevernist om het tegen weer en wind te beschermen. (Image source: unsplash / Grant Durr)

Omdat de typische rieten stoel gemaakt is van gevlochten rotanhout, wicker of polyrattan, is hij uiterst flexibel. Het geweven materiaal past zich aan het lichaam aan en voelt daardoor minder hard aan dan andere materialen.

Dit maakt rieten stoelen bijzonder geschikt voor mensen die snel last hebben van pijn bij het zitten.

Bovendien zijn rieten stoelen populair om hun tijdloze vormgeving. Je zult zeker niet fout gaan met een rieten stoel qua ontwerp, want ze zijn al meer dan honderd jaar in gebruik. Als je een liefhebber van antiek bent, is een rieten fauteuil uit de jaren ’50 of ’60 een goede keuze.

Welke soorten rieten fauteuils zijn er?

Zoals al gezegd zijn er verschillende soorten rieten fauteuils. We leggen uit welke dat zijn in de volgende tabel:

Rieten fauteuil voordelen nadelen
Staande rieten fauteuil geschikt als eetkamerstoel, hogere stabiliteit, makkelijk te verplaatsen moeilijk te repareren
Draaibare rieten fauteuil geschikt om te relaxen en te lezen, buiten en binnen, hoog comfort de twee frames zitten niet aan elkaar
Hangende rieten fauteuil geschikt voor buiten en binnen, leuk voor kinderen moeilijke montage

Verschillende soorten rieten fauteuils zijn geschikt, afhankelijk van de functie waarvoor je je rieten fauteuil nodig hebt. In het volgende deel gaan we meer in op de verschillen.

Staande rieten stoel

De staande rieten stoel is de klassieke rieten stoel die al tientallen jaren in gebruik is. Hij is er in verschillende uitvoeringen; met of zonder armleuningen, laag of normaal ingesteld en zelfs als schommelstoel.

korbsessel-test

Staande rieten fauteuils zijn bijzonder geschikt voor de eetkamer. Het gevlochten hout schept een aangename sfeer. Ze bieden ook een hoog zitcomfort. (Image source: unsplash / Liana Mikah)

Als je een fauteuil zoekt om in te relaxen, te lezen of tv te kijken, is deze fauteuil de juiste keuze. Het biedt veel comfort dankzij het soepele houtvlechtwerk. Zelfs als je lang zit, voel je geen pijn in je ruggengraat.

Een ander voordeel zijn de vervangbare kussens.

Veel fabrikanten bieden vervangende kussens aan, zodat je geen nieuwe stoel hoeft te kopen als de kussens verslijten. Omdat het materiaal van rieten fauteuils uiterst poreus is, zijn ze niet bijzonder zwaar en kunnen ze gemakkelijk verplaatst worden. Dit betekent dat je geen problemen zult hebben met het verplaatsen van zware meubelstukken.

Een nadeel kan zijn dat rieten fauteuils over het algemeen moeilijk te repareren zijn. Als je rieten stoel na een tijdje verslijt en op één plaats scheurt, kan het duur zijn om hem te repareren.

Draaibare rieten fauteuil

De draaibare rieten fauteuil is geschikt voor mensen die een leesfauteuil of een relaxhoek zoeken. Deze fauteuil bestaat uit een onderstel waarop de eigenlijke fauteuil staat. De zitting is gemaakt van een ovaal vlechtwerk, waarin de hele romp tegen de buitenkant beschermd is.

De draaibare rieten fauteuil biedt dus een uiterst hoog comfort en de mogelijkheid je af te sluiten van de buitenwereld. Het afneembare kussen maakt hem ook geschikt voor buitengebruik.

Een nadeel is echter dat hij door zijn ovale mandvorm veel ruimte in neemt.

Afhankelijk van het ontwerp kan het er onhandig uitzien. Bovendien kan de draaifunctie na een tijdje verslijten, zodat je ze moet laten repareren.

Kies je voor een draaibare rieten stoel voor de tuin of het balkon, dan kun je beter een model van polyrattan kiezen, want de houten versie is niet weerbestendig en slijt snel.

Hangende rieten stoel

Hangende rieten stoelen zijn de modernste versie van rieten stoelen. De rieten stoel is bevestigd aan een hangend frame, waarbij de stoel in de lucht hangt. Deze rieten stoel heeft vaak een ronde vorm.

Hangende rieten fauteuils zijn er zowel met als zonder onderstel.

De versie met een frame is gemakkelijker in elkaar te zetten omdat de stoel eenvoudig op het frame wordt gezet. In de versie zonder onderstel wordt de fauteuil direct met een touw of ketting aan de muur bevestigd. Dit is een bijzondere blikvanger, maar vergt meer inspanning en ervaring bij de installatie.

korbsessel-test

Hangstoelen zijn geschikt voor zowel buiten als binnen. De coconvormige fauteuil nodigt uit om te ontspannen en laat je licht schommelen terwijl je zit. (Image source: pixabay / Alexas Fotos)

Vooral voor buiten zijn zulke hangende rieten stoelen erg populair. Ze nodigen je uit om in de tuin te dommelen of te lezen. Er zijn ook versies die plaats bieden aan twee personen. Deze rieten stoelen zijn ook een populaire optie voor kinderen.

Een nadeel van deze rieten fauteuil is ook dat hij de neiging heeft veel plaats in te nemen. De koffers van de hangfauteuils zijn ruim, dus je moet je er vooraf van vergewissen dat de beoogde ruimte groot genoeg is.

Net als de andere rieten fauteuils biedt ook de hangende rieten fauteuil vervangbare zitkussens. Deze kun je naar behoefte in verschillende winkels kopen.

Welke alternatieven zijn er voor een rieten fauteuil?

Er zijn verschillende alternatieven voor een rieten fauteuil. Deze worden in dit deel kort voorgesteld:

Type Beschrijving
Vleugelstoel De karakteristieke “oor “kussens bieden ruimte om het hoofd op de zijkant te laten leunen. Afhankelijk van het aanbod ook leverbaar met een krukje voor de voeten.
Slaapfauteuil Slaapfauteuils worden uitgeklapt om in te slapen en bieden een hoog comfort. Ze bieden plaats aan één persoon.
Tuinligstoel Tuinligstoelen zijn vaak gemaakt van vergelijkbaar materiaal als wicker stoelen. Zij bieden echter een ligvlak om te slapen en te ontspannen.

Zoals je ziet, zijn er verschillende alternatieven voor de rieten stoel. Afhankelijk van de functie waarvoor je een rieten stoel wilt gebruiken, is het de moeite waard de alternatieven te bekijken.

Hoe onderhoud ik een rieten stoel goed?

Bij de verzorging van je rieten stoel is het belangrijk dat je eerst weet van welk materiaal hij gemaakt is. Alleen als je het materiaal kent, weet je hoe je het goed kunt verzorgen. In het volgende deel leggen we uit hoe je de juiste verzorging uitvoert

  1. Schoonmaken: In het algemeen is het echter aan te bevelen om het vlechtwerk van alle materialen schoon te maken met een borstel en een sopje. Dit voorkomt dat vuil zich tussen de afzonderlijke stukken weefwerk nestelt. Maak de stoel daarna schoon met een vochtige doek. Je kunt de rieten stoel dan gewoon aan de lucht laten drogen.
  2. Zorg: Voor rieten stoelen van rotan of riet moet je na het schoonmaken met een doekje was of vaseline op het riet wrijven. Dit voorkomt dat het materiaal uitdroogt, wat tot breuk kan leiden. Voor fauteuils van polyrattan zijn er speciale sprays die je fauteuil tegen alle weersomstandigheden beschermen.
  3. Bescherm: In de koude en natte maanden moet je de rieten fauteuil beschermen met een dekzeil of hem binnen zetten. Polyrattan en rotan hout kunnen gaan schimmelen en uiteenvallen als het nat is. Je moet ook voorzichtig zijn als je rieten stoel in de brandende zon staat. Hierdoor kunnen zowel natuurlijke als kunstmatige materialen breken.

Als je je rieten stoel een bepaalde kleur wilt geven, kun je hem verven. Voor je dat doet, moet je je rieten stoel grondig schoonmaken. Breng dan de verf aan met een spuitbus of een kwast. Afhankelijk van de kleur zijn tot drie lagen aan te bevelen.

Hoe repareer ik een rieten stoel?

Afhankelijk van de soort beschadiging kun je je rieten stoel zelf repareren. Als er krassen of deuken in zitten, kun je ze wegschuren met schuurpapier. Wees voorzichtig dat je niet te veel schuurt.

Als er echter gaten in het vlechtwerk van de mand zitten, is zelfreparatie bijna onmogelijk.

Sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid om beschadigd riet te vervangen met een zelfreparatieset. Je kunt je riet ook online bestellen en het precieze aantal draden dat je nodig hebt bij je laten bezorgen.

Omdat zelfreparatie veel vaardigheid vergt, loont het de moeite je rieten meubels door de fabrikant te laten repareren. De gaten kunnen niet eenvoudigweg opgelapt worden, maar elk beschadigd onderdeel moet afzonderlijk vervangen worden. Omdat reparatie van polyrattan meubelen ook duurder schijnt te zijn, geven velen er de voorkeur aan in een nieuw meubelstuk te investeren.

Conclusie

Rieten fauteuils zijn geschikt voor iedereen die een tijdloze, stijlvolle fauteuil zoekt. Het geweven materiaal maakt altijd een goede indruk en kan ook goed gecombineerd worden met andere meubels. Afhankelijk van smaak kan een rieten fauteuil opgefrist worden door hem een andere kleur te geven.

Behalve de klassieke staande rieten fauteuil zijn er sinds enige tijd ook draaibare of hangende rieten fauteuils verkrijgbaar. Als je een rieten stoel koopt, is het raadzaam vooraf te controleren of de fabrikant garantie op de stoel geeft. Dit is voordelig, want zelf de stoel repareren kan vervelend en kostbaar zijn.

Elke gebroken rotan houtdraad moet afzonderlijk vervangen worden. Voor meubilair voor de tuin of patio is het aanbevolen materiaal polyrattan, omdat het als weerbestendig en stabiel wordt beschouwd.

Beeldbron: 123rf / Alena Ozerova

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies