Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

De rookoven is de opperste discipline bij de bereiding van sappig voedsel. In de klassieke modellen vereist het omgaan met temperatuur en hitte een zekere vakkennis om een goed resultaat met het vlees te bereiken. In ruil daarvoor word je beloond met onvergelijkbaar malse en sappige resultaten. Er zijn echter ook beginnersvriendelijke modellen in het rokersgamma.

Met onze grote rokerstest 2023 willen we je helpen de roker te vinden die aan je individuele behoeften voldoet. We hebben een grote verscheidenheid aan rokers getest. Onze vergelijking zet de voor- en nadelen van de verschillende modellen op een rij om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Belangrijk om te weten

 • De rookoven gaart vlees bij lage temperaturen tussen 90 en 130 graden Celsius gedurende een langere periode tot 4 uur, en levert onvergelijkbaar sappig en mals vlees onder invloed van rook.
 • In tegenstelling tot grillen gebruikt de rookoven indirecte hitte, want het vlees en de hittebron zijn van elkaar gescheiden. Het te koken voedsel absorbeert de aroma’s van het verbrande hout door de rook die door de rookoven gaat, waardoor het een rokerige en kruidige smaak krijgt.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen horizontale en verticale rookovens, waarbij de eerste de meer voorkomende en populaire variant is.

Beste roker: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor rookovens

De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende rookovens te vergelijken zijn:

Gewicht

Het gewicht van je rookoven hangt af van het type. In het algemeen zijn verticale rokers vele malen lichter dan andere soorten. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een rookoven die op een trommel lijkt en, in tegenstelling tot klassieke rookovens, niet horizontaal gebouwd is. Deze rookovens, die vaak zelfgemaakt zijn, wegen ongeveer 6 kilo, maar kunnen ook meer wegen.

De vatenroker is de meest voorkomende soort rookoven en, dankzij zijn stevige constructie, geneigd in het bovenste bereik van de gewichtschaal te zijn. Hij is gemaakt van metaal en varieert in gewicht van 30 tot 160 kilo voor de meer professionele modellen. Hetzelfde geldt voor de pellet rookoven en omgekeerde stroom rookoven modellen, die qua opzet lijken op de klassieke rookoven maar verschillen in de manier waarop ze werken. Om het transport te vergemakkelijken zijn er wielen op de massievere rookovenontwerpen.

Het gewicht van de rookoven wordt bepaald door de wanddichtheid van de rookoven, het gebruikte metaal en de hoeveelheid vlees waarvoor de rookoven ontworpen is.

Brandstof

De klassieke brandstof voor rokers is hout. Dit geeft het gegrilde voedsel een rokerige en kruidige noot die een handelsmerk van de rookoven is. De rook van het brandende hout brengt dit aroma over op het voedsel dat gegrild wordt. Verschillende houtsoorten hebben verschillende smaakaroma’s. Vergeleken met andere brandstoffen verbrandt hout heel snel, wat betekent dat het vaak moet worden bijgevuld.

Bovendien kan je rookoven ook met kolen of briketten gevoed worden. Het voordeel hiervan is een lange en constante warmtetoevoer. Vaak worden houtsnippers toegevoegd om de typische rokerige smaak van het vlees te krijgen. Je hoeft niet zo vaak brandstof bij te vullen als met brandhout.

Een andere brandstofbron zijn houtpellets. Dit zijn geperste kleine stukjes van verschillende houtrestjes. Ze zijn echter niet geschikt voor alle soorten rokers. Pellets worden vaak gebruikt in speciale pellet rookovens, die de temperatuur regelen en constant houden door een automatische toevoer van pellets.

Bovendien kunnen moderne rookovens ook met gas of elektriciteit gebruikt worden. In dit geval wordt de gewenste temperatuur automatisch geregeld, net als bij een pellet rookoven. Dit is echter niet erg aantrekkelijk voor liefhebbers van de klassieke rookoven en is meer een optie voor beginners.

Verwerking

Rookovens zijn meestal van staal gemaakt.

Bij de verwerking van de rookoven is de wanddikte van doorslaggevend belang.

De vuistregel is dat de wand niet dik genoeg kan zijn. Met een dikkere wand wordt de warmte beter opgeslagen en is er een constante temperatuur in de kookkamer. Het maakt ook beschadiging van het materiaal minder waarschijnlijk, waardoor een rookoven onbruikbaar zou kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de vuurkamer waar de brandstof verbrand wordt, die dan als rook door de kookkamer gaat. Een heel goede wanddikte is 5 millimeter. Het moet echter minstens 3,5 millimeter zijn.

Het materiaal van het rooster moet van stevig vuurroosterstaal zijn, zodat er geen beschadiging optreedt, ook niet na meerdere malen grillen. Als alleen dunne roosters worden geleverd, raken die snel beschadigd en moeten ze vervangen worden. Het is voordelig om altijd meer dan één rooster te hebben, zodat je het kunt gebruiken om bijna volledig gaar vlees in de rookoventoren te leggen, als er een beschikbaar is. Zo kun je een veel grotere hoeveelheid voedsel tegelijk bereiden.

Accessoires

Een ander criterium bij het bestellen van een rookoven zijn de accessoires. Je moet erop letten of je rookoven een rooktoren heeft of alleen een schoorsteenpijp. Een schoorsteenpijp voert de geproduceerde rook af, maar kan niet gebruikt worden om vlees te bereiden. Aan de andere kant kun je met een rookoven toren barbecuegerechten roken, wat je een grotere bruikbare oppervlakte geeft en dus meer flexibiliteit.

Een kookgedeelte direct boven de vuurkamer kan bij veel rookovens ook gebruikt worden om naast het gerookte voedsel sauzen of andere gerechten te koken, om de culinaire waarde van je feestmaal te verhogen. Bij veel rookovens is het ook mogelijk om in de kookkamer te grillen als je die niet voor het smoken wilt gebruiken. Het is raadzaam de productbeschrijving van je rookoven aandachtig te lezen als je waarde hecht aan deze extra functies.

Besluit: Welke soorten rokers zijn er en welke is de juiste voor mij?

Als je een rookoven wilt kopen, zijn er verschillende soorten rookovens waaruit je kunt kiezen.

Barrel Smoker
Barrel Smoker;Veelzijdigheid, Rooksmaak door roken;Hoog gewicht, Ongelijke warmteverdeling[/tr]

Type Voordelen Nadelen
Reverse Flow Smoker Gelijkmatige warmteverdeling, Rooksmaak door roken Hoog gewicht, Minder veelzijdigheid
Pellet Rookoven Beginnersvriendelijk, gelijkmatige temperatuurverdeling, rooksmaak van het roken. Hoge prijs, beperkte brandstofkeuze, verplichte stroomaansluiting
Verticale rokers Lage prijs, hoge mobiliteit Houtskool kan de smaak vervormen, Veel accessoires nodig

Behalve de vuurkamer waarin de brandstof wordt gelegd, bestaat het uit een aangrenzende kookkamer en een rooktoren of schoorsteenpijp. De rook wordt van de ene kant van de vuurkamer in de kookkamer gezogen, en verlaat de rookoven via de rooktoren of schoorsteenpijp.

Met zijn robuuste constructie is de vatenrookoven zeer duurzaam, en gaat hij bij goed onderhoud uiterst lang mee. Een ander voordeel van de massieve barrel smoker is het grote grilloppervlak. Tegelijk is dit ook een nadeel, want de grootte van de vatenroker komt tot uiting in zijn gewicht, dat gemakkelijk meer dan 140 kilo kan bereiken. Een van de belangrijkste voordelen van de vatenrookoven is het speciale aroma dat door de geproduceerde rook in het voedsel wordt opgenomen, waardoor het een speciale smaak krijgt, afhankelijk van de gebruikte houtsoort.

Voordelen
 • Robuuste constructie
 • Groot bruikbaar oppervlak
 • Rookaroma door smokkelen
 • Veelzijdigheid
Nadelen
 • Hoog gewicht
 • Moeilijk te bedienen
 • Ongelijkmatige warmteverdeling

Door de horizontale kamerconstructie kan de vatenrookoven ook gebruikt worden om te koken als er een kookplaats beschikbaar is. De barrel smoker is echter nogal moeilijk te bedienen, want de temperatuur kan alleen veranderd worden door de hoeveelheid brandstof aan te passen en de luchttoevoer via ingebouwde kleppen te regelen. Dit vereist veel ervaring, in tegenstelling tot de automatische temperatuurregeling van andere soorten rookovens.

Een ander nadeel is de ongelijke verdeling van de warmte in de kookkamer; hoe verder het voedsel naar voren naar de vuurkamer is gegrild, hoe sneller het gaar is. Daarom is veel ervaring vereist als grillmeester.

Reverse Flow Smoker

Reverse Flow Smoker

De Reverse Flow Smoker is qua constructie bijna identiek aan een Barrel Smoker. Het verschil is dat in een omgekeerde stromingsrookoven de rooktoren of schoorsteenpijp aan dezelfde kant staat als de vuurkamer. Dit betekent dat de rook niet alleen in één richting wordt gestuurd, maar ook een bocht maakt. Dit ontwerp, en een zogenaamde buffelplaat, die tussen de vuurkamer en de kookkamer zit, zorgen ervoor dat de temperatuur gelijkmatig wordt opgeslagen en afgegeven.

Voordelen
 • Robuuste constructie
 • Groot bruikbaar oppervlak
 • Rookaroma door smokwerk
 • Gelijkmatige warmteverdeling
Nadelen
 • Hoog gewicht
 • Moeilijk te bedienen
 • Minder veelzijdigheid

Hiermee verdwijnt het nadeel van de ongelijkmatige warmteverdeling van de vatenrookoven. Net als bij de vatenroker wordt de temperatuur geregeld door de hoeveelheid brandstof en de afstelling van de luchttoevoer via dempers.

Omdat de vuurkamer zich direct onder de rooktoren of schoorsteenpijp bevindt, is er in de Reverse Flow Smoker geen kookgedeelte, waardoor de veelzijdigheid van de Barrel Smoker gedeeltelijk verloren gaat.

Pellet Smoker

Pellet Smoker

De Pellet Smoker is een aangepaste versie van de klassieke Barrel Smoker. Hier vind je geen vuurkamer, die is vervangen door een pelletkamer. De temperatuur kan handmatig ingesteld worden. De pellet rookoven ontsteekt de pellets met elektriciteit en controleert de constante temperatuur. De temperatuur wordt geregeld door automatische afstelling van de ventilatieopeningen en door de tijdsintervallen waarmee de pellets verbrand worden.

Voordelen
 • Beginnersvriendelijk
 • Rookaroma door smokkelen
 • Gelijkmatige temperatuurverdeling
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Brandstofkeuze beperkt
 • Elektriciteitsaansluiting verplicht

De pellets bestaan uit verschillende soorten hout, en beïnvloeden zo het gewenste aroma van het gegrilde voedsel. Ook hier brengt de rook het aroma van het hout over op het voedsel dat gegrild wordt. Dit type rookoven is goed geschikt voor beginners, want je hoeft de temperatuur niet in de gaten te houden. Je wordt echter vaak beperkt door de fabrikant, omdat die vaak standaard alleen de eigen pellets van de firma voorschrijft. De eenvoud van de bediening komt vaak ook tot uiting in een hogere prijs, die gemaakt wordt voor de besturingselektronica.

Vertikale Smoker

Verticale rokers

Onder de term verticale rokers hebben we alle andere soorten rokers samengebracht die, in tegenstelling tot gewone rokers, een verticale structuur hebben. Vooral de Water Smoker en de Ugly Drum Smoker zijn hier het vermelden waard. Beide hebben hetzelfde werkingsprincipe.

Voordelen
 • Lage prijs
 • Hoge mobiliteit
 • Grote bruikbare oppervlakte
Nadelen
 • Houtskool kan de smaak vervalsen
 • Grote schoonmaakinspanning
 • Veel accessoires nodig

De constructie lijkt op een ton. Beide hebben ventilatieopeningen en verschillende planken waarin verschillende roosters geplaatst kunnen worden. Het voordeel van dit ontwerp is dat het ruimte bespaart en dat er een grote hoeveelheid voedsel gegrild kan worden. De brandstof is meestal steenkool, waaraan stukjes hout worden toegevoegd om het karakteristieke rokerige aroma te verkrijgen.

Het enige verschil is dat een waterroker water verhit, dat dan voor de rookvorming zorgt. Dit kan bijgevuld worden door openingen. Een nadeel is dat verticale rookovens meer schoonmaak vergen. Verticale rookovens zijn vaak ook veel goedkoper dan horizontale rookovens. Ze zijn ook vaak veel lichter en gemakkelijker te vervoeren.

Gids: Veelgestelde vragen over rookovens in detail beantwoord

Wat is een rookoven?

De rookoven is een soort oven waarin het voedsel door hete rook gekookt wordt. Deze manier van koken wordt ook wel indirecte verhitting genoemd, omdat het vlees niet direct boven het vuur staat. De rookoven heeft een vuurkamer waarin de brandstof wordt aangestoken. Hierdoor ontstaat rook die in de braadkamer wordt geleid en het vlees gaart bij een temperatuur van 90 tot 130 graden Celsius. De rook ontsnapt naar buiten via een schoorsteenpijp of een rooktoren. Om de temperatuur in de gaten te houden, heeft elke rookoven een thermometer die op de binnenkant van de kookkamer wordt aangesloten.

Wist je dat roken oorspronkelijk door slaven in de VS werd uitgevonden?

Slaven kregen vaak alleen restjes of afvalproducten van geslachte dieren. Om ze eetbaar te maken werden deze restjes lange tijd gekookt in een kuil van aarde, bedekt met sintels. Op deze manier werd het gewoonlijk taaie vlees mals en kon dan gegeten worden.

Dit proces, bekend als smocken, geeft een rokerig, kruidig aroma. Afhankelijk van het gebruikte hout kunnen verschillende aroma’s aan het gegrilde voedsel worden toegevoegd. Het resultaat is zeer mals en sappig vlees. Je moet echter ook meer tijd besteden aan de voorbereiding. 3 tot 4 uur is niet ongewoon.

Roken wordt ook als een heel gezonde bereidingswijze beschouwd, omdat, anders dan bij grillen, de vuur- en gaarkamers gescheiden zijn. Daardoor komt er geen vet op de haard en ontstaan er geen kankerverwekkende stoffen.

Wat voor brandhout gebruik ik voor de rookoven?

Om het typische aroma van de rookoven te krijgen, heb je 2 mogelijkheden. Of je gebruikt brandhout voor je rookoven, of je gebruikt alternatieve brandstoffen zoals steenkool en voegt rooksnippers toe. Rooksnippers worden kort geweekt, zodat ze niet zo snel verbranden. De klassieke methode hier is echter het verbranden van hout. Als je het hout gebruikt, moet je de bast verwijderen, want die bevat veel looizuur, dat niet goed is voor de mens.

Verschillende soorten hout kunnen gebruikt worden om verschillende aroma’s te creëren. We hebben deze voor je samengevat in een tabel.

Houtsoort Karakteristiek
Beuken Sterk rookaroma, Meest gebruikt
Vruchtenhoutsoorten Fruitig licht zoet aroma, geschikt voor alle vleeswaren
Hickory zeer sterk, rokerig aroma, klassieke BBQ smaak.
Eik Sterk rokerig aroma, goede warmteproducent

Hoe brand ik een rookoven correct in?

Voordat je je rookoven voor het eerst gebruikt, moet je hem inbranden. Dit verzegelt de staalporiën met rook en roet. Bovendien weekt de verf die op de buitenkant van de rookoven is aangebracht en maakt hem weerbestendig. Volg hiervoor de onderstaande stappen

 1. Haal het grillrooster uit de kookkamer.
 2. Bedek de bodem van de vuurkist met houtskool of hardhout en steek hem aan.
 3. Verwarm je rookoven gedurende 2 uur op 120 – 140 graden Celsius.
 4. Bestrijk, nadat de rookoven is afgekoeld, de binnenkant en buitenkant van de rookoven met olie, maar niet de vuurkist.
 5. Stook de ingeoliede rookoven opnieuw gedurende 1 uur op 140 graden.
 6. Controleer of de binnenkant van de rookoven pikzwart is, zo ja, dan heb je alles goed gedaan.
 7. Het eigenlijke roken kan nu beginnen.

Welke alternatieven zijn er voor de roker?

Als je je eten snel wilt klaarmaken, is de klassieke houtskoolgrill een goed alternatief voor een rookoven. Anders dan de rookoven bereikt de grill temperaturen van ongeveer 250 graden Celsius, wat betekent dat het vlees klaar is binnen een uur nadat je de grill hebt aangestoken. Dit duurt veel langer met een rookoven, die een temperatuurbereik heeft van 90 tot 130 graden Celsius.

Met een houtskoolgrill neem je ook een actievere rol op je, want je moet het vlees regelmatig keren om te voorkomen dat het bij de hogere temperaturen verbrandt.

Grillen produceert echter potentieel kankerverwekkende stoffen door directe verhitting boven de kolen.

Vet druppelt in de houtskool en de ontstane stoffen worden in het vlees opgenomen. Anders dan in de rookoven wordt het vlees niet zo mals en kunnen geen grote stukken vlees bereid worden.

Omdat deze vaak nog rauw van binnen zijn als ze gegrild worden, zelfs als ze aan de buitenkant knapperig zijn. Grillen is daarom meer geschikt voor hamburgers, worstjes en steaks. Een groot voordeel van de houtskoolgrill is dat hij veel goedkoper is dan een rookoven en minder ruimte inneemt.

Smoker-1

Een rookoven is een investering die de moeite waard is om langdurig van de BBQ te genieten. (Image source: Tommy_Rau / pixabay)

Kun je een roker huren?

Als een rookoven te duur voor je is, of je wilt het gewoon een keer uitproberen, kun je er een huren. Sommige aanbieders zijn gespecialiseerd in het verhuren van rokers. Dit betekent dat je de rookoven na eenmalig gebruik zonder zorgen kunt terugbrengen naar het verhuurbedrijf. Het verhuurbedrijf zorgt tegen betaling ook voor de schoonmaak. Deze optie is bijzonder populair voor vrijgezellen- en vrijgezellenfeesten, om ervoor te zorgen dat de pasgetrouwden een geweldige dag hebben.

De verhuurservice is ook erg populair voor bruiloften.

Hoe maak ik een rookoven schoon?

Om langer van je rookoven te kunnen genieten, is het aan te bevelen hem regelmatig schoon te maken. Je moet als volgt te werk gaan

 1. Het schoonmaken van de vuurhaard moet altijd de eerste stap zijn. Zodra de as is afgekoeld, moet je hem verwijderen. As en vocht zijn een zeer gevaarlijke combinatie voor je rookoven, en kunnen roest veroorzaken. Daarom moet je hier geen water gebruiken, maar een staalborstel en een handborstel.
 2. Het schoonmaken van de kookkamer moet de tweede stap zijn. Maak daartoe het grillrooster schoon met een staalborstel door het af te borstelen. Je kunt dan het grillrooster verwijderen en het buiten de rookoven apart schoonmaken met water en een spons.
 3. Maak nu de kookkamer zorgvuldig schoon met een spatel of staalborstel om etensresten en vet te verwijderen. Wees voorzichtig dat je het beschermende patina binnenin niet vernietigt. Anders moet je het bakproces herhalen. Daarna kun je de binnenkant schoonmaken met een beetje water.
 4. Droog de binnenkant van de rookoven zodat er geen vocht achterblijft, wat roest in de hand zou werken. Je kunt je rookoven het beste open in de zon zetten om dit te bereiken.
 5. Je kunt de buitenkant van de rookoven eventueel schoonmaken met een beetje water en een sponsje.

Smoker-2

Zacht en adequaat schoonmaken houdt je rookoven in goede staat. (Image source: LaterJay Photography / unsplash)

Image source: golubovy/ 123rf.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies