
Onze selectiecriteria
Vandaag gaan we het hebben over de bal van een sport die, hoewel hij hier niet de populairste is, in de 19e eeuw in Brazilië aankwam: de rugbybal.
Wie hem voor het eerst ziet, kan zelfs verward worden met een meer bekende bal met een soortgelijke vorm. Maar er zijn talloze verschillen tussen een rugbybal en een American football, en we zullen er later zeker dieper op ingaan.
Om je te helpen het beste model te kiezen, hebben de Adviesjagers deze meer dan complete gids samengesteld, zodat je alle details en specifieke informatie kent. Blijf bij ons en we zullen je beslissing bij de aankoop vergemakkelijken.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Rugbyballen zijn ovaal van vorm, zonder stekels, en worden meestal in witte kleur geproduceerd.
- De lengte van de bal is tussen 28 en 30 cm, en ze wegen tussen 410 en 460 gram, maar er zijn kleinere en lichtere modellen die door jongere categorieën spelers gebruikt worden
Beste rugbybal: Onze selectie
Koopgids
Hoewel rugby hier in Brazilië in de 19e eeuw verscheen, is het nog geen nationaal bekende sport. De laatste jaren neemt de praktijk in het land echter toe en in 2018 won het Braziliaanse nationale team het Zuid-Amerikaans Rugby Kampioenschap. Volg ons om alles te weten te komen over het bal van deze sport.
Wat zijn rugbyballen?
De bekendste ovale ballen zijn die van het American football, een sport die de aandacht en de harten van Braziliaanse fans verovert. Het aantal groeit elk jaar, bij elke play-off serie en Super Bowl, die beschouwd wordt als een van de grootste, zo niet het grootste, sportevenement ter wereld.
Maar het is niet ongewoon dat je rugbyballen in het rond ziet gegooid worden. De sport kent een zeer competitief nationaal kampioenschap en Braziliaanse spelers zijn ook wereldwijd te zien.
Wat is het verschil tussen rugbyballen en Amerikaanse voetballen?
Terwijl de American football spitse uiteinden heeft, is de rugbybal platter, ronder. Dit maakt een groot verschil voor de verplaatsing van de bal, de manier waarop elke bal door de lucht beweegt.
Rugby is een spel van meer passen, en de bal heeft een minder aerodynamisch ontwerp. Je mag de bal alleen met je handen naar opzij of naar achteren passen. Om de bal vooruit te krijgen moeten de spelers hun voeten gebruiken.
In tegenstelling tot American football, waarin de bal meestal lange afstanden aflegt, behoudt bij rugby de bal tijdens de vlucht enige stabiliteit bij korte passes, maar valt met het einde om bij langere passes of trappen.
Ben je al rugbyspeler, amateur of prof, zorg er dan voor dat je wedstrijdbal ook de bal is die je de beste prestaties geeft, gecombineerd met duurzaamheid en stevigheid.
Rugbybal voor training of wedstrijd?
De kwaliteit van de bal heeft een grote invloed op de prestaties, want hij verandert de mogelijke afstand en de nauwkeurigheid van elke pas. Veel sporters kiezen voor een trainingsbal in plaats van een officiële wedstrijdbal te kopen. De belangrijkste verschillen tussen de twee modellen zijn als volgt:
Training | Spel | |
---|---|---|
Kosten x Baten | Lagere kosten en aandacht voor duurzaamheid | Hogere kosten en betere prestaties |
Materiaal | Synthetisch rubber | Natuurlijk rubber |
Voordeel | Meer weerstand | Meer grip |
Wat is de ideale maat rugbybal?
De bal moet bij oefeningen en wedstrijden even groot zijn. De maten van rugbyballen zijn als volgt
- Maat 5: Gebruikt voor leeftijdsgroepen vanaf 15 jaar, ook voor volwassenen. Volgens de officiële normen kunnen de ballen een lengte hebben van tussen de 28 en 30 centimeter, een omtrek van 74 tot 77 centimeter en een omtrek van 58 tot 62 centimeter.
- Maat 4: Gebruikt voor leeftijdsgroepen van 9 tot 15 jaar. De lengte moet 27,5 cm zijn, de omtrek 72 cm en de omtrek 55,5 cm.
- Maat 3: Gebruikt voor leeftijdsgroepen tot 9 jaar. De lengte moet 25,5 cm zijn, de omtrek 68 cm en de lengte 54 cm.
Bekijk in de onderstaande video, gepubliceerd op het World Rubgy kanaal op YouTube, hoe de ballen van deze sport gemaakt worden van een van de toonaangevende merken op deze planeet en de officiële ballenleverancier van de Braziliaanse nationale teams tot 2024:
Aankoopcriteria: Factoren om rugbybalmodellen te vergelijken
Elke sport wordt gespeeld met een combinatie van wilskracht, talent, en de juiste uitrusting. Het kiezen van je rugbybal is niet anders. Het is essentieel te weten waar je op moet letten bij je aankoop.
Adviesjagers Brasil helpt je de ideale bal te kiezen door op te letten
- Productiemateriaal
- Gewicht
- Naleving
- Kamer of blaas
Dit zijn factoren die doorslaggevend zijn bij de aanschaf van je rugbybal. We zullen ze elk in detail bespreken om je te helpen de beste keuze te maken en je aan het spelen te krijgen.
Productiemateriaal
Vroeger waren grotere trainings- en wedstrijdballen van leer gemaakt, dat water opnam en ongelijk in gewicht was. Tegenwoordig zijn ze gemaakt van synthetisch of natuurlijk rubber, met een binnenband.
Ze hebben ook een kuiltjesoppervlak dat betere grip en balbehandeling mogelijk maakt. Dit is de standaard, maar er zijn verschillende variaties als je die wilt.
De kleinere ballen vind je met een glad oppervlak van PVC of PU, dezelfde materialen die in voetballen gebruikt worden, waardoor ze een glanzend uiterlijk krijgen.
Het glanzende uiterlijk is een voordeel voor de esthetiek, maar het verliest het van de prestaties, want het oppervlak maakt de grip moeilijker. Ballen in maat 3 zijn meestal gemaakt van schuim, zonder binnenband, wat betekent dat ze licht, zacht en veilig zijn voor jongere spelers. Dit is de beste keuze voor beginners.
Gewicht
Het gewicht van de bal moet in nieuwe toestand variëren van 410 g tot 460 g bij een kogeldruk van 9,5 tot 10 PSI. Sommige atleten proberen hun polskracht te verbeteren en gaan lang met behulp van een verzwaarde rugbybal.
Verzwaarde rugbyballen kunnen tot 1 kg wegen, maar mogen nooit geschopt worden, want ze kunnen ernstige schade aan je voet en enkel veroorzaken. Het extra gewicht helpt de spieren te ontwikkelen die bij het passen betrokken zijn en dwingt je tot een efficiëntere en technisch correctere pas.
Grip
Een spel als rugby vereist een enorme balbeheersing, en de “grip” of greep kan de onderscheidende factor zijn. Ballen met een getextureerde “gespiegelde” buitenlaag geven de spelers nog meer controle.
Deze greep wordt beschouwd als een evenwicht tussen hoe gemakkelijk een bal te vangen is versus hoe ver hij gepasst of getrapt kan worden. Het is een strijd, want hoe meer grip, hoe minder ver de trap kan zijn.
Het greeppatroon kan ook invloed hebben op hoe lang de grip op de bal blijft. Ronde stekels met een lager profiel gaan langer mee dan hogere hoekige stekels, maar geven minder grip.
Daarom zie je verschillende soorten grip voor verschillende soorten rugby. De grip wordt ook beïnvloed door de soort rubber die gebruikt wordt om de bal te maken. Natuurlijk rubber (wedstrijdballen) geeft meer grip, terwijl synthetisch rubber (trainingsballen) meer duurzaamheid biedt.
Kamer of Blaas
Dit is een van de meest vitale onderdelen bij het bepalen van de prestaties van een rugbybal. De kamer, of blaas, kan in verschillende soorten en maten komen, afhankelijk van het gebruik van de bal.
Wedstrijdballen gebruiken meestal een natuurlijke latex blaas, die een grote veerkracht heeft en een bal met goede rebound-eigenschappen geeft. Het nadeel is dat het oppervlak doorlaatbaar is en lucht doorlaat. Dit betekent dat de ballen eens per week goed gekalibreerd moeten worden.
Er zijn geavanceerde modellen met gelijkwaardige eigenschappen, maar die zijn niet luchtdoorlatend en blijven veel langer opgeblazen, soms wel 1 tot 2 maanden
- Natuurlijk latex: Zacht, stuitert goed, maar lekt lucht.
- Butyl blazen: Bieden een uitstekende combinatie van gevoel en luchtretentie, typisch voor ballen uit de midden- tot hogere klasse.
- Gepatenteerde synthetische stoffen: Gilbert’s Air-Loc blaas is een uitstekend voorbeeld van een copolymeer blaas die de kwaliteiten van natuurlatex behoudt zonder lucht te verliezen. Duurder materiaal gebruikt in ballen van hogere kwaliteit.
(Uitgelichte afbeelding bron: jackmac34 / Pixabay)