Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

24Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

De natuur heeft voor ons mensen een veelheid aan positieve stoffen in petto. Een ervan is rutine. Een flavonoïde met vele gezondheidsbevorderende effecten op het lichaam. Om je een idee te geven, hebben we hier de wetenschappelijke achtergrond en interessante details samengevat.

Met onze gedetailleerde rutine test 2022 willen we je helpen het beste rutine product voor jou te vinden. Daarbij vergelijken we de verschillende vormen en geven je belangrijke tips waarmee je rekening moet houden voor je een rutin preparaat koopt. Om je te helpen bij je aankoopbeslissing, hebben we alle belangrijke informatie verzameld.
Belangrijk om te weten

 • Rutine, een secundaire plantaardige stof, kan via voedsel of geschikte voedingssupplementen ingenomen worden.
 • Het heeft veel positieve effecten op het menselijk lichaam. Het ondersteunt het cardiovasculaire systeem, helpt zweren in de maag tegen te gaan en versterkt het immuunsysteem.
 • Het wordt ingenomen in capsules of in poedervorm. Of via natuurlijk voorkomende schillen van fruit of thee.

Beste Rutine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je rutine capsules koopt

Wat is rutine?

Rutine is een chemische verbinding van quercetine en het suikermolecuul rutinose. Het is dus een secundair planteningrediënt dat tot de groep van de flavonoïden behoort. Het is stabiel in lucht en in kristallijne toestand is het een geelachtig tot licht groenachtig poeder dat gemakkelijk oplosbaar is in alcohol.

Hoe werkt rutine?

Rutine heeft antioxiderende en ontstekingsremmende effecten in het lichaam (1). Dit betekent dat het je lichaamsweefsels helpt beschermen en destructieve reacties onderschept. Dit is merkbaar aan ontstekingen en weefselschade.

Rutine heeft de volgende effecten of eigenschappen op ons organisme

 • bloedverdunnende
 • gedeeltelijk ontstekingsremmend
 • vermindert het risico op trombose
 • werkt als een krachtige antioxidant
 • anticonvulsieve werking bij epilepsie
 • Verlaagt het cholesterolgehalte
 • Vermindert de intraoculaire druk
 • Beschermt het immuunsysteem
 • Beschermt het maagdarmstelsel

Rutine en het cardiovasculaire systeem

Het maakt kleine bloedvaten bestendiger en bevordert de bloedsomloop. Voor gezwollen aderen rond de benen, een weldaad. (2) In studies, vooral met ratten, bleek de plantaardige stof een bloeddrukverlagend effect te hebben. De vaatwanden ontspannen zich en het verbetert de biologische beschikbaarheid van stikstofmonoxide. Het “verdunt” ook het bloed door de bloedstolling (samenklontering van bloedplaatjes) te verminderen en beschermt bijgevolg ook tegen trombose. (3)

Rutine in verband met de ziekte van Alzheimer

Rutine voorkomt veranderingen in de hippocampus door overeenkomstige cellulaire processen te remmen. Dit heeft een positief effect bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer. (4)

Rutine en het effect op het cholesterolgehalte

Wat het totale cholesterolgehalte betreft, wordt rutine beschouwd als een selectieve en niet-toxische modulator van hypercholesterolaemie, die in een reeks experimenten met hamsters sterk verminderd werd. (5)

Rutine en het oog

Als rutine oraal gegeven wordt in combinatie met Vit B1, B2, vertoont het een afwerend effect op het oog, waardoor de intraoculaire druk daalt, plus het herstel van de traanfilm die door gifstoffen veranderd is. (6)

Rutine en het positieve effect op het immuunsysteem

Het immuunsysteem reageert ook heel positief op de toediening van rutine. Het heeft een bacteriële en fungale werking en ook een werking tegen retrovirussen en orthomyxovirussen. Bacteriën zoals Escherichia coli worden sterk in hun groei geremd. (7)

Rutine en het effect ervan op de huid

Omdat de huid altijd een belangrijk orgaan is geweest en ook een schoonheidsideaal, zijn ook op dit gebied studies verricht. Vooral in de cosmeticasector worden crèmes met rutine verkocht als antioxidant. En terecht. Rutine vermindert epidermale hyperplasie en beschermt gedeeltelijk tegen UV-straling. (8)

Rutine en het maag-darmstelsel

Rutine heeft in dit verband een helende werking, omdat het necrose kan voorkomen. Bovendien verschaft het, dankzij een andere studie, inzicht in de moleculaire werkingsmechanismen ten opzichte van maagprotonpompen. De remming geeft een voorzorgsmaatregel tegen maagzweren. (9)

Kan ik rutine nemen tijdens de zwangerschap?

Rutine is soms gebruikt om aderproblemen tijdens de zwangerschap te behandelen. Het moet echter met voorzichtigheid genomen worden, want er zijn nog geen regelmatige studies. Studies voor vrouwen of kinderen die borstvoeding geven ontbreken ook. Als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft, bespreek dan altijd de inname en dosering van rutine met je arts. (10)

Wat is beter – rutine of quercentine?

De twee producten, rutine en quercentine, hebben in principe een vergelijkbare werking omdat ze uit dezelfde bouwsteen gevormd worden. Het enige verschil is dat de plantaardige stof rutine ook het suikermolecuul rutinose bevat. In het lichaam wordt rutine afgebroken tot quercetine en fenylazijnzuur.

Quercetine behoort tot de groep van polyfenolen en flavonoïden, die als natuurlijke kleurstof vooral gekenmerkt wordt door zijn lichtgele kleur. Het is wijd verspreid in het plantenrijk en dus ook in voedsel. Grote hoeveelheden quercetine vind je in uien, appels, sperziebonen, bosbessen en boerenkool, en ook in wijn.

Anderzijds wordt rutine in principe alleen in planten gevonden. Daar wordt het gevormd als bescherming tegen te veel UV-straling. Het komt bijvoorbeeld voor in viooltjes, boekweit, Canadese vlier, Japans koordhout, waterpeper en peterselie. En het is een uitstekend voedingssupplement op basis van kruiden.

Helpt rutine me afvallen?

Volgens ons onderzoek is er geen significant verband. Wat rutine wel doet, is bijvoorbeeld het vasthouden van water in de benen verlichten, wat natuurlijk ook een positief effect heeft op het gewicht.

Zijn er onverenigbaarheden bekend bij het innemen van rutine?

In principe kunnen er altijd onverenigbaarheden met een preparaat zijn, maar we zijn ons er nauwelijks van bewust bij rutine. De enige voorzichtigheid is geboden als er al lever- of nierbeschadiging of hartfalen is. Bespreek de inname van rutine in elk geval vooraf met je arts. Omdat rutine gemetaboliseerd wordt in de lever en de nieren.

Wie kan rutine gebruiken?

In principe elke gezonde volwassene. Alleen kinderen, zwangere vrouwen en zogende moeders moeten afzien van de inname van rutine.

Hoeveel kost rutine?

Er is nu een ruime keuze aan rutinepreparaten en de prijzen variëren dienovereenkomstig. Rutine extract 100g kost ongeveer 30 euro. Anderzijds kosten capsules, meestal 120 stuks met een sterkte van 450 mg, tussen de 18 en 25 euro. Afhankelijk van de fabrikant kunnen behalve rutine nog andere ingrediënten aan de capsules toegevoegd worden.

Besluit: Welke soorten rutine zijn er en welke is geschikt voor jou?

Om je beslissing te vergemakkelijken hebben we twee vormen van administratie onder de loep genomen. Dit zijn de twee manieren om rutine in te nemen.

Er zijn

 • Rutine capsules
 • Rutine poeder

Wat zijn de kenmerken van rutine capsules en zijn er voor- en nadelen?

Het positieve van rutine capsules is dat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn en dat er een ruime keuze is uit verschillende fabrikanten. Er zijn zowel enkelvoudige preparaten als combinaties met andere werkzame stoffen. Een ander voordeel is de dosering, die al op een dagelijkse hoeveelheid is afgestemd. Er is geen weging of extra uitrusting nodig om het in te nemen.

Er moet voorzichtig omgesprongen worden met additieven die in het algemeen niet in het product mogen, zoals kleurstoffen, magnesiumstearaat of smaakstoffen. Anders is de biobeschikbaarheid en opname in het lichaam goed gegarandeerd als de capsules hoog gedoseerd zijn en uit zuiver plantaardige ingrediënten bestaan.

Voordelen
 • hooggedoseerd
 • gemakkelijk in gebruik
 • veganistisch
 • hoge biologische beschikbaarheid
Nadelen
 • mogelijke toevoegingen

Wat onderscheidt rutinepoeder en zijn er voor- en nadelen?

Rutine extract is ook te koop. Als je het moeilijk of ongemakkelijk vindt om capsules door te slikken, kun je rutine in poedervorm kopen. Meestal wordt een praktische doseerlepel bij de aankoop inbegrepen. Het poeder is gemakkelijk in te nemen in smoothies of shakes, maar het heeft een beperkte oplosbaarheid.

Voordelen
 • hooggedoseerd
 • veganistisch
 • hoge biologische beschikbaarheid
 • opname met shakes
Nadelen
 • mogelijke toevoegingen
 • lost niet helemaal op
 • duur

Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om rutine preparaten te vergelijken en te evalueren

Er zijn een paar punten die je moet overwegen voordat je een rutine preparaat koopt. Welke ingrediënten moet het preparaat bevatten? Neem ik graag capsules of geef ik de voorkeur aan de poedervorm? Is het voor mij belangrijk dat er alleen organische stoffen in het preparaat zitten?

Hieronder volgt een korte samenvatting van de criteria waarmee je rekening moet houden als je rutine van een winkelier wilt kopen.

Er zijn verschillende

Doseringen en doseringsvormen

De doseringsinformatie voor elk preparaat staat ofwel op de verpakking of op de bijsluiter. Het is aan te bevelen deze dagelijkse dosis precies te volgen. Ook al is het maar een voedingssupplement, toch kan er een overdosis van genomen worden. De gemiddelde aanbeveling is 400 mg hooggedoseerde rutine.

Zoals eerder gezegd is rutine verkrijgbaar in poedervorm en in capsules. Het is waarschijnlijk een kwestie van smaak welke doseringsvorm je verkiest. Gelukkig is het effect in het lichaam hetzelfde.

Ingrediënten

Na het doorbladeren van enkele rutine producten van verschillende fabrikanten, merkten we dat de meeste preparaten er veel nadruk op leggen dat het product biologisch en veganistisch is. De meeste bevatten geen extra ingrediënten zoals smaak- of kleurstoffen. Ze zijn lactosevrij, glutenvrij en worden zonder genetische manipulatie geproduceerd. Dit heeft het voordeel dat een groot aantal mensen rutine kunnen innemen, zelfs als ze speciale intoleranties hebben. Ga alsjeblieft altijd na wat er precies in het preparaat zit voor je het koopt.

Kwaliteit

Kwaliteit heeft zijn prijs en loont beslist de moeite. Als je rutinepreparaten koopt, moet je letten op etiketten of certificaten. Zo is er de HACCP kwaliteitsnorm die voor elk product moet worden nageleefd. Dit controleert op onzuiverheden zoals salmonella, schimmel of zware metalen.

Rutin-1

secundaire plantenstoffen

Wetenswaardigheden over rutine

Wanneer neem ik rutine?

Rutine wordt het best bij de maaltijd ingenomen. Neem het, afhankelijk van je routine, ’s morgens of tijdens de lunch in met voldoende water. Bovendien wordt een plantaardig dieet aanbevolen. Boekweitscheuten bijvoorbeeld zijn een goed alternatief, bevatten rutine en kunnen gemakkelijk over gerechten gestrooid worden. Of het nu gaat om salades, soepen of andere groentegerechten.

Met welke producten kan ik rutine combineren?

De meest gebruikelijke optie is vitamine C. Dit is een vitamine die het lichaam niet zelf kan aanmaken en dus via de voeding moet worden aangevoerd. Vooral in combinatie met rutine wordt het effect van vitamine C versterkt.

Wat zijn flavonoïden?

In de volksmond worden ze gegroepeerd onder de secundaire plantaardige stoffen. Chemisch bestaan ze uit meerdere fenolringen met zuurstof- en waterstofatomen. Overigens zijn er tot nu toe meer dan 8000 flavonoïden bekend. Van de meeste wordt gezegd dat ze een heel goed effect hebben op het menselijk lichaam. Behalve hun positieve effecten kunnen flavonoïden ook een bittere smaak ontwikkelen, die zeer welkom is in thee, bijvoorbeeld. Behalve rutine hebben dus ook andere flavonoïden een positieve invloed op de volgende systemen in het lichaam

 • Immuunsysteem
 • cardiovasculair systeem
 • Maagdarmkanaal
 • Neurologische ziekten
 • Ontstekingsreacties

Natuurlijke bronnen van rutine

In de natuur wordt rutine in veel plantaardige voedingsmiddelen gevonden. In vijgen, asperges, schillen van citrusvruchten en appels. Blauwe bessen, veenbessen, goji bessen, boekweit en groene en zwarte thee.

Beeldbron: rawpixel/ 123rf.com

Referenties (10)

1. Abd Nikfarjam B., u.a. (2017): Treatment with Rutin - A Therapeutic Strategy for Neutrophil-Mediated Inflammatory and Autoimmune Diseases
Bron

2. Die Kapillarresistenz wird durch intramuskulär verabreichte Rutinlösungen rasch über die Normalwerte erhöht und ist mitunter noch 24 Std später erhöht.
Bron

3. Ganeshpurkar, A., u.a. (2016). The Pharmacological Potential of Rutin
Bron

4. Rutin verursachte eine Abschwächung der Streptozotocin-induzierten Entzündung, indem es die Aktivität des sauren Glia-Fibrillen-Proteins Interleukin-8, Cyclooxygenase-2, induzierbarer Stickoxidsynthase und Kernfaktor-kB verringerte und dadurch grobe anatomische Veränderungen im Hippocampus der Ratte verhinderte.
Bron

5. Kanashiro A. u.a. (2009). Modulatory effects of rutin on biochemical and hematological parameters in hypercholesterolemic Golden Syrian hamsters
Bron

6. Die Ergebnisse der Studie legen nahe, dass Rutin die Kataraktogenese möglicherweise aufgrund eines antioxidativen Mechanismus verhinderte.
Bron

7. Studien beweisen die Hemmung von Bakterienstämmen, Viren und Pilzen. Eine andere Studie zeigt die Förderung der Aktivität der Makrophagen-Phagozytose in Zellen
Bron

8. Zusammengetragenes Wissen unterschiedlicher Studien wie Rutin auf die Haut wirkt. Choquenet B., u.a. (2008). Quercetin and rutin as potential sunscreen agents: determination of efficacy by an in vitro method.
Bron

9. Aus folgender Studie La Casa C., u.a. (2000). Evidence for protective and antioxidant properties of rutin, a natural flavone, against ethanol induced gastric lesions. Ebenso förder Rutin die Wiederherstellung von verändertem oxidativem Stress und biochemischen Parametern.
Bron

10. Reich S., u.a., (2006). Systemische medikamentöse Therapie von chronischen Venenerkrankungen
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Studie zur Rutingabe
Abd Nikfarjam B., u.a. (2017): Treatment with Rutin - A Therapeutic Strategy for Neutrophil-Mediated Inflammatory and Autoimmune Diseases
Ga naar bron
Bessere Durchblutung
Die Kapillarresistenz wird durch intramuskulär verabreichte Rutinlösungen rasch über die Normalwerte erhöht und ist mitunter noch 24 Std später erhöht.
Ga naar bron
Rutin und das kardiovaskuläre System
Ganeshpurkar, A., u.a. (2016). The Pharmacological Potential of Rutin
Ga naar bron
Rutin und die Verbindung mit Alzheimer
Rutin verursachte eine Abschwächung der Streptozotocin-induzierten Entzündung, indem es die Aktivität des sauren Glia-Fibrillen-Proteins Interleukin-8, Cyclooxygenase-2, induzierbarer Stickoxidsynthase und Kernfaktor-kB verringerte und dadurch grobe anatomische Veränderungen im Hippocampus der Ratte verhinderte.
Ga naar bron
Rutin und die Wirkung auf den Cholesterinspiegel
Kanashiro A. u.a. (2009). Modulatory effects of rutin on biochemical and hematological parameters in hypercholesterolemic Golden Syrian hamsters
Ga naar bron
Rutin und die Wirkung auf das Auge
Die Ergebnisse der Studie legen nahe, dass Rutin die Kataraktogenese möglicherweise aufgrund eines antioxidativen Mechanismus verhinderte.
Ga naar bron
Rutin und die Wirkung auf das Immunsystem
Studien beweisen die Hemmung von Bakterienstämmen, Viren und Pilzen. Eine andere Studie zeigt die Förderung der Aktivität der Makrophagen-Phagozytose in Zellen
Ga naar bron
Rutin und die Wirkung auf die Haut
Zusammengetragenes Wissen unterschiedlicher Studien wie Rutin auf die Haut wirkt. Choquenet B., u.a. (2008). Quercetin and rutin as potential sunscreen agents: determination of efficacy by an in vitro method.
Ga naar bron
Rutin und das gastrointestinale System
Aus folgender Studie La Casa C., u.a. (2000). Evidence for protective and antioxidant properties of rutin, a natural flavone, against ethanol induced gastric lesions. Ebenso förder Rutin die Wiederherstellung von verändertem oxidativem Stress und biochemischen Parametern.
Ga naar bron
Rutin in der Schwangerschaft
Reich S., u.a., (2006). Systemische medikamentöse Therapie von chronischen Venenerkrankungen
Ga naar bron
Recensies