Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Hallo, welkom terug in deze, je ReviewBox.com.mx overlegruimte waar we altijd de informatie hebben die je nodig hebt om de juiste beslissingen te nemen over je aankopen aan de deur. In dit artikel gaan we het hebben over een heerlijk onderwerp, sauzen!

Sauzen zijn de aanvulling die voor veel mensen voedsel nodig heeft. In Mexico zijn ze een bijna verplicht onderdeel van de meeste gerechten, zelfs voedsel uit andere landen wordt tropisch op de Mexicaanse smaak gebracht en koks nemen sauzen op als onderdeel van het recept of ze worden apart ter beschikking van hun eters gesteld.

Zoals ze zeggen: zet salsa op! en let op, want hier gaan we je het fijne vertellen over alles wat met deze heerlijke aanvullingen te maken heeft. We vertellen je wat ze zijn, welke soorten er zijn, welke voordelen en nadelen ze hebben, naast vele andere details. Doe met ons mee!
Belangrijk om te weten

 • Sauzen zijn een gastronomische aanvulling om gerechten te begeleiden of deel uit te maken van een gerecht. Ze zijn een mengsel van ingrediënten die gemengd of gepureerd worden tot een vloeibare of dikke consistentie, die koud, warm of heet geserveerd kan worden en varieert van heel pittig tot helemaal niet pittig of zelfs zoetzuur.
 • Hoewel ze op verschillende manieren gecategoriseerd kunnen worden, is een indeling op basis van hun bereidingsproces de scheiding tussen geëmulgeerde en niet-geëmulgeerde sauzen, ongeacht of ze warm of koud zijn.
 • Een van de belangrijke criteria bij het kopen van een saus is de definitie van wat we gaan koken, of ze pittig moet zijn of niet, en natuurlijk of ze Mexicaans of van een andere soort moet zijn.

Beste sauzen: onze selectie

Winkelgids: Wat je moet weten over sauzen

Het is niet hetzelfde om te gaan winkelen terwijl je weet wat je gaat kopen en waarom, als om te gaan zonder ook maar het geringste idee te hebben van wat je wilt; voorkennis is een belangrijk hulpmiddel om aan je trekken te komen door het verstandig uit te geven. In dit gedeelte bekijken we wat sauzen inhouden en wat de voordelen ervan zijn.

Ook al prikt het niet, bij pizza hoort ook een lekkere tomatensaus. (Foto: Alexandra Fedorova / 123rf.com)

Wat is saus en wat zijn de voordelen ervan?

Saus is een mengsel van ingrediënten dat, wanneer het gemengd of gepureerd wordt, een dikke of romige vloeibare substantie vormt die de smaak en geur van voedsel aanvult. De saus kan zonder specerijen zijn of ze in meer of mindere mate bevatten. Sommige, zoals de moedersaus, zijn de basis voor aanvullende recepten.

Sauzen worden ook gemaakt met de bedoeling deel uit te maken van een gerecht, ze kunnen de basis van het gerecht zijn of gewoon een ander ingrediënt erin, op deze manier wordt een hete saus gegeten in gerechten van een zeer Mexicaanse, Italiaanse, Chinese stijl of uit andere culturen.

Ze wordt ook koud gegeten, en kan een optionele aanvulling zijn op de gerechten van de eters. In Mexico is het belang van pikant eten groot, het is een relevant cultureel en gastronomisch element, maar ook wie niet pikant eet, kan de sauzen (zonder chilipeper) toch eten en lekker vinden.

Voordelen
 • Ze versterken of verbeteren de smaak van gerechten
 • Ze zijn het hoofdingrediënt in sommige recepten
 • Sommige ingrediënten hebben gezondheidsvoordelen
 • Ze kunnen met of zonder chilipeper gemaakt worden
 • Er is een grote variatie aan mogelijkheden
Nadelen
 • De erg hete wekken maagklachten op
 • Overmatig gebruik van sommige ingrediënten kan de smaak van een gerecht verpesten
 • Een slecht gemaakte saus kan de smaak van een gerecht verpesten
 • Sommige zijn zeer calorierijk

Geëmulgeerde of niet-geëmulgeerde sauzen – waar moet je op letten?

Sauzen verschillen van elkaar, afhankelijk van hun ingrediënten kunnen ze verschillen in kleur, geur, smaak en consistentie. Zelfs sauzen met dezelfde ingrediënten kunnen verschillend zijn, afhankelijk van hoe ze bereid worden. Afhankelijk van hun bereidingswijze worden sauzen als volgt ingedeeld:

Geëmulgeerde sauzen. Dit zijn sauzen die opgeklopt moeten worden om ze te kunnen bereiden, want door dit proces kunnen ze smelten. De vloeistoffen zijn onstabiel en daarom, als ze in rust gehouden worden, scheiden ze. In de regel is een van deze ingrediënten vet (emulgator), dat kan olie, boter, talg, enz. zijn.

Niet-geëmulgeerd. Ze worden gemaakt door verschillende vaste en vloeibare ingrediënten te mengen die niet geëmulgeerd zijn. Anderzijds kunnen ze gemaakt worden door sommige ingrediënten te koken, maar ze kunnen ook koud zijn.

Geëmulgeerde sauzen Niet-geëmulgeerd
Kenmerk Bevat een of meer elementen in suspensie en een ander in beweging Hoeft niet geëmulgeerd te worden
Mengen Ten minste twee vloeistoffen Vaste stoffen en vloeistoffen
Temperatuur Kan koud of warm zijn Kan koud of warm zijn
Voorbeelden Mayonaisesaus, hollandaisesaus Gebakken tomaat, ketchup, mosterd

Zijn er nog andere indelingen?

Er is een grote verscheidenheid en ze zijn van groot belang in verschillende gastronomische culturen, bijvoorbeeld in Frankrijk dateert hun gebruik uit de middeleeuwen en in de 19e eeuw classificeerde een Franse chef ze in moedersauzen, waarvan de sauzen die als derivaten bekend staan afgeleid werden.

Moedersauzen. Dit is een groep sauzen die als basis dienen voor de bereiding van vele andere, ze worden gemaakt met kookbouillon, tomaat, olie of boter. Deze groep bestaat uit 6 sauzen: Spaanse saus, veloutésaus, tomaten- of pomodoro-saus, mayonaisesaus, hollandaisesaus en béchamelsaus.

Derivaten. Dit zijn sauzen die ontstaan uit de moedersauzen. Van de Spaanse saus krijgen we Italiaanse, port, vleeswaren, paddestoelensaus; van veloutésaus krijgen we opperste, Duitse, witte wijn, Venetiaanse; van tomatensaus krijgen we Napolitaanse, Bolognese en ketchup; mayonaise geeft Andalusische, chantilly, groene en tartaar.

Uit hollandaisesaus verkrijgen we maltaisesaus, mousseline, noisette; en béchamel tenslotte genereert sauzen als roomsaus, mornay-saus en soubise-saus. Een grote verscheidenheid aan sauzen die gebruikt kunnen worden bij de verschillende gerechten van het culinaire assortiment.

Volkoren sauzen. Dit zijn sauzen gemaakt met natuurlijke sappen, die door een kookproces uit een vlees- of plantaardig product komen. Het is een saus die vrijkomt bij het koken.

Onafhankelijke sauzen. Dit zijn sauzen die niet afgeleid zijn van andere sauzen of van een kookproces. De ingrediënten staan los van het hoofdproduct. Voorbeelden hiervan zijn vinaigrettes, coulis, puree en dressings.

Aankoopcriteria

In het laatste stuk van dit artikel moeten we nog een paar details overwegen die, hoewel minimaal, het verschil kunnen uitmaken tussen genieten van een gerecht of hapje met de juiste saus of falen in de poging.

Saus per soort gerecht

Bij het zoeken naar een saus moeten we duidelijk zijn over de combinatie die we zullen maken. Net als wijnen combineren sommige beter dan andere met bepaalde spijzen. Het is niet hetzelfde om arrachera met guacamole te eten als met bolognese. Hieronder staat een tabel met suggesties, maar bedenk dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Soort voedsel Saus
Vleeswaren Spaans en zijn derivaten Chimichurri Barbecue Bitterzoete Barbecue
Kip Aurora Paddenstoelen Mosterd en Honing Boletus
Vis Russische Hollandaise Rouille Saffraan Vinaigrette
Salades Yoghurt Vinaigrette Mosterd en Honing
Pasta Vier Kaas Knoflook Avocado Pesto
Snacks Valentina Buffel Ketchup

Mexicaanse sauzen

We konden het Mexicaanse tintje dat onze tradities en gewoonten hebben nagelaten niet weglaten, en net zoals er gastronomische sauzen zijn voor veel gerechten, heeft Mexico een enorme keuze aan mogelijkheden, waarbij dezelfde saus gebruikt kan worden om een heel ander gerecht te maken of andere te begeleiden zonder dat ze er per se bij hoort.

Dat is het geval met salsa verde waarmee je enchilada’s en chilaquiles kunt maken en die je ook kunt gebruiken voor taco’s, gekookt of rauw. Hetzelfde geldt voor salsa roja, maar als het molcajeteada is, dan is het een uitstekende begeleider van vlees en taco’s.

Guacamole is een andere heerlijke en traditionele salsa die gebruikt kan worden bij tortillachips, taco’s, vlees, quesadillas, enz. Hetzelfde geldt voor pico de gallo, een heerlijke begeleider van molletes, quesadillas, tortilla chips, vlees en zelfs bouillons.

Mole is een saus waar je van houdt of die je haat, de smaak is zo bijzonder dat hij voor Mexicanen de gewoonste zaak van de wereld is, maar voor buitenlanders is hij een heel ongewone gastronomische begeleider. Het wordt gegeten met enchiladas, eieren, kip, enz.

En als tussendoortjes mogen we de traditionele valentina en chamoy niet missen. En hoewel ketchup niet traditioneel Mexicaans is, hoort het in Mexico bij friet, pizza, eieren en traditionele hamburgers.

Met of zonder pikante saus

Als je pikante saus eet, komt dit punt van pas. Het is bekend dat de Mexicaan die chilipeper eet geen referentie zal zijn voor een ander die het niet eet, want wat voor de een niet prikt, zal voor de ander een hete bom in de mond zijn. En hoe vreemd het ook lijkt, er zijn ook mensen die geen chili eten, dus die zullen dit punt graag in overweging nemen.

Con picante. Dit zijn sauzen die een of meer pepers in hun inhoud bevatten, en die je kunt vinden op een laag niveau of op een hogere schaal van hitte. Het is aan te raden goed op de etikettering te letten als je er gevoelig voor bent of als je het niet zo lekker vindt. Deze optie kan bij elk voedsel genuttigd worden, met dien verstande dat het een beetje van de oorspronkelijke smaak zal bedekken.

Geen pittigheid. Die sauzen worden gemaakt met ingrediënten die elke chilipeper uit hun dosering uitsluiten. De smaak kan romig, zuur of een andere soort zijn die perfect combineert met bepaalde spijzen. In deze categorie past elke zelfgemaakte zonder chilipeper, maar ook opties als vinaigrette of mosterd.

Zoals je ziet, zijn er voor beide smaken voldoende mogelijkheden. Niemand mag smakelijke sauzen missen en ze zijn niet allemaal gemaakt om te snoepen, maar om de smaak te begeleiden en te versterken. Dus of je het nu lekker vindt of niet, vergeet niet de etikettering te controleren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

(Uitgelichte foto: Vitalii Netiaga / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies